Gazeta.ua - we.ua

Gazeta.ua

we:@gazeta.ua
29.2 thous. of news
These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Gazeta.ua on gazeta.ua
Сім продуктів, які допоможуть позбутися жиру на животі
Здорове харчування важливе для загального самопочуття, але багата на поживні речовини дієта може сприяти досягненню цілей контролю ваги. Деякі продукти можуть допомогти зменшити відсоток жиру в організмі та сприяти природному спалюванню жиру, пише Еаtthіs. "Якщо ви хочете швидко зменшити жир на животі, почніть з перебалансування своєї тарілки. Заповніть &frас12; некрохмалистими овочами, &frас14; - пісним органічним білком і &frас14; - складними вуглеводами з високим вмістом клітковини, плюс шматочок корисного жиру", - каже дієтолог Мері Сабат. Цей простий трюк може збільшити вміст білка та клітковини, що стабілізує рівень цукру в крові, позбавляє від тяги до їжі та допомагає вам довше залишатися ситими. Все це життєво важливо для позбавлення від жиру на животі. "Не менш важливо: виключіть ультраоброблені продукти, доданий цукор, рафіновані вуглеводи та трансжири, які сприяють запаленню та накопиченню жиру. Натомість зосередьтеся на цільних, багатих на поживні речовини продуктах", - каже вона. Ось 7 продуктів, які можуть допомогти вам скинути відсоток жиру в організмі за місяць, за словами Сабат. Яйця Яйця - поживна закуска та чудовий спосіб отримати білок зранку. Це потужний борець із жиром на животі завдяки високоякісному білку та необхідним поживним речовинам, таким як холін, який підтримує метаболізм жирів. Початок дня з яєць може допомогти зменшити апетит на кілька годин, запобігаючи різким коливанням рівня цукру в крові, що часто призводить до перекусів та накопичення жиру на животі. Нежирна яловичина від корів трав'яного випасу Ще один продукт, який варто додати до свого раціону. Нежирна теж допомагає втрачати жир. Яловичина від корів трав'яного випасу є чистим джерелом повноцінного білка, заліза, цинку та омега-3. Він також містить менше запальних омега-6 жирів порівняно зі звичайною яловичиною. Нарощування м'язової маси за допомогою продуктів з високим вмістом білка, таких як яловичина трав'яного відгодівлі, допомагає прискорити метаболізм і спалювати більше жиру на животі, навіть у стані спокою. Дикий лосось Незалежно від того, чи любите ви його на грилі, запеченого чи обсмаженого на сковороді, лосось це смачний спосіб зменшити жир на животі. "Багатий на омега-3 жирні кислоти (ЕРА та DНА), дикий лосось зменшує запалення, покращує чутливість до інсуліну та допомагає знизити вісцеральний жир", - пояснює Сабат. "Його вміст білка також сприяє відчуттю ситості та утриманню м'язів, двом важливим факторам сталого спалювання жиру. Авокадо Авокадо робить все кращим. Від салатів до закусок, авокадо - це здоровий спосіб втратити відсоток жиру в організмі, за словами Сабат. Авокадо багате на мононенасичені жири, які спеціально зменшують жир на животі та покращують рівень холестерину. Авокадо також містить клітковину та калій, що допомагає контролювати тягу до їжі та зменшувати здуття живота. Листова зелень Листова зелень багата на корисні поживні речовини, які допомагають зменшити жирові відкладення. "Шпинат, капуста кале, рукола та інша листова зелень мають низький вміст калорій і високий вміст клітковини та антиоксидантів", пояснює Сабат. "Вони підтримують здоров'я кишечника, зволоження та детоксикацію критичні компоненти для зменшення запалення та жиру на животі". ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між цими продуктами та довголіттям немає нічого спільного: що викреслити з раціону Хрестоцвіті овочі Певні овочі є важливою частиною вашого щоденного раціону та допомагають зменшити жир. Броколі, цвітна капуста, брюссельська капуста та капуста багаті на клітковину та містять глюкозинолати, які підтримують детоксикацію та гормонал. Це робить їх особливо корисними для жиру, що накопичується в середній частині тіла. Яблучний оцет Перед їжею Сабат пропонує пити воду з невеликою кількістю яблучного оцту. Ви швидко побачите різницю у здутті живота. Прийом столової ложки яблучного оцту, розведеного у воді, перед їжею може допомогти зменшити різке підвищення рівня цукру в крові та рівня інсуліну, що полегшить використання накопиченого жиру. Це також може допомогти травленню та контролювати апетит. Ультраоброблені продукти сприяють швидкому набору ваги. Якщо поставили собі за мету схуднути до літа, перегляньте свій раціон і викресліть з нього калорійні продукти. Ультраоброблені продукти стають дедалі домінантнішими в нашому раціоні, забезпечуючи більше половини споживаних калорій.
we.ua - Сім продуктів, які допоможуть позбутися жиру на животі
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як відчувають біль жінки і чоловіки: дослідження науковців
Коли чоловіки та жінки скаржаться, що їхні партнери не розуміють їхнього болю, це так і є. Науковці провели дослідження больових рецепторів у гризунів і приматів. Воно показало, що у самців і самок вони активуються різними молекулами, пише ІFLSсіеnсе. Вони вважають, що фізичний біль, чи то болісний, чи то просто неприємний, може переживатися жінками та чоловіками абсолютно по-різному. Це нове відкриття також вказує на те, що нам, імовірно, доведеться радикально скоригувати багато діагнозів і процесів лікування, особливо це стосується жінок. "Еволюція може бути вельми консервативною, коли йдеться про статевий диморфізм, зводячи до мінімуму відмінності. Але це працює тільки в тому випадку, коли мова не йде про переваги для виживання і розмноження. Імовірно, це є причиною того, що в чоловіків усе ще є соски, хоча вони, можливо, і не приносять користі", - зазначають науковці. Це зовсім не означає, що в особин жіночої та чоловічої статі все буде ідентично, однак, як показує приклад із чоловічими сосками, легше розрізняти ступені, ніж розробляти абсолютно нову модель. У результаті тривалий час вважалося, що відмінності у відчутті болю у чоловіків і жінок відображають "різні ступені". Однак результати нового дослідження, які вразили науковців, кидають виклик цій теорії. На думку команди з Університету Аризони, схоже, що не тільки спосіб передавання болю відрізняється залежно від статі, але також і самі рецептори, відомі як ноцицептори, чутливі до різних гормонів. Під час дослідження вчені продемонстрували це на макаках і людях, а також мишах. "Наші дані підтверджують дивовижний висновок про те, що ноцицептори багатьох ссавців, зокрема й людей, можуть функціонально відрізнятися в чоловіків і жінок", - повідомила команда науковців під керівництвом доктора Френка Порреки. Вчені виявили, що гормон пролактин сенсибілізує нейрони дорсальних корінців ганглія, скупчення нейронів у хребті, у самок людей, приматів і гризунів, проте не у самців. Таким чином легкий біль перетворюється на щось більш набагато виснажливіше. Водночас у чоловіків аналогічну функцію виконує нейромедіатор орексин В, однак у жінок цього не спостерігається. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вісім причин, чому манго треба їсти чоловікам та жінкам "До цього моменту вчені вважали, що рушійні механізми, які спричиняють біль, однакові в обох статей. Однак ми виявили, що основні механізми, які лежать в основі сприйнятті болю, відрізняються у самців і самок мишей, у самців і самок приматів, а також у чоловіків і жінок", - зауважив Френк Поррек. Автори дослідження визнають, що еволюція цієї відмінності, а також механізми, що її спричинили, все ще залишаються загадкою для людини. Пролактин - це гормон, який запускає розвиток тканини молочної залози та лактацію, тому не дивно, що його вплив на біль обмежується жінками. Водночас орексин В насправді допомагає всім нам бути бадьорими, а тому немає очевидної причини, чому він може викликати різні реакції залежно від статі. Вчені вважають, що їхнє нове відкриття може здійснити революцію в лікуванні болю, оскільки сьогодні стать пацієнта не є поширеним фактором при виборі знеболювальної терапії. Передбачається, що фактор статі насправді може поліпшити терапевтичні результати. Вони також зазначають, що до клінічних випробувань зі спотвореним співвідношенням статей серед учасників слід ставитися з обережністю, а не вважати, що вони застосовні до всіх. Ранковий час після пробудження важливо планувати, щоб уникнути стресу протягом дня. У цьому впевнені британські науковці. Вони вважають, що грамотний тайм-менеджмент важливий не тільки для роботи, а й для здоров'я. рівень гормону стресу вищий у тих чоловіків і жінок, які прокидаються о 05:22 та 07:21 ранку. Також вони схильні до болів у м'язах та поганого настрою. Тих, хто прокидається в цей час, можуть турбувати головний біль і застуда.
we.ua - Як відчувають біль жінки і чоловіки: дослідження науковців
Gazeta.ua on gazeta.ua
Швидко втомитесь і захочете спати: 10 продуктів, які краще не їсти зранку
Сніданок є одним з основних та обов'язкових прийомів їжі за день. Але після пробудження можна вживати не всі продукти. Розповімо, якої їжі краще уникати, щоб не мати проблем зі здоров'ям. Цитрусові плоди Свіжі апельсинові і грейпфрутові соки корисні, але тільки не з ранку. Кислота, що міститься у подібних плодах, стає причиною розвитку гастриту. Вона дратує стінки шлунка, спричиняючи масу дискомфорту. Банани Фрукт категорично не рекомендується вживати після пробудження. Він багатий на магній і калій, а ці компоненти перевантажують серце. В результаті ви відчуватимете сильну втому протягом робочого дня, що навряд чи позитивно позначиться на продуктивності праці. Свіжі овочі Не варто снідати салатом, приготованим із свіжих овочів. Страва сприяє подразненню слизових оболонок кишечника та шлунка. Крім того, салати з овочів збільшать газоутворення, тому вам не буде комфортно. Солодкі продукти Ранковий чай з тістечком - це далеко не найкращий варіант для сніданку. Солодощі перевантажують підшлункову залозу, якій складно перетравити ці продукти. Концентрація уваги погіршується, тому ви страждатимете від розсіяності та неуважності. Червоне м'ясо Продукт перетравлюється в організмі протягом трьох годин. Це потребує багато енергії. В результаті людина стикається з сонливістю та сильною втомою. Відмовтеся від червоного м'яса, щоб унеможливити подібні проблеми. Часник З'їдений вранці зубчик часнику - це випробування для організму. Продукт подразнює слизові оболонки шлунка, а також стає причиною неприємного запаху з рота. Впоратися з ним складно, так що відмовтеся від сніданку з часником. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідеальний бутерброд для сніданку: назвали чотири найкорисніші інгредієнти Випічка на основі дріжджового тіста Такі продукти дуже смачні, але для сніданку їх краще не використовувати. Випікання на дріжджовому тісті сприяє підвищенню утворення газів. Груша Корисний фрукт багатий на грубу клітковину. Якщо з'їсти грушу вранці, організм погано перероблятиме її. Хурма та помідори Потрапляючи в організм ці продукти виділяють багато дубильних компонентів. Дубильні речовини перетворюються на гель. В результаті їжа не буде нормально перетравлюватися, тому в ділянці шлунка виникне дискомфорт. Йогурт із пробіотиками Вранці пробіотики не засвоюються організмом. Краще їсти йогурт із пробіотиками на вечерю або влаштовувати корисний перекус протягом дня. Відмінним варіантом для сніданку буде каша. Страва наситить організм складними вуглеводами, які необхідні для заряду енергії та бадьорості на весь день. Збалансована харчова програма є ключем до здорового харчування, яке допоможе уникнути надмірного набору ваги. Gаzеtа.uа дає кілька порад, що можна включити до сніданку та вечері.
we.ua - Швидко втомитесь і захочете спати: 10 продуктів, які краще не їсти зранку
Gazeta.ua on gazeta.ua
Шість "поганих" вуглеводів, які насправді чудово впливають на роботу мозку
Їжа, яка багата на вуглеводи, може добре впливати на роботу мозку. Головне, обрати правильні продукти. Вуглеводи забезпечують організм енергією, необхідною мозку для правильного функціонування, пояснив невролог Аугусто Міравалле, керівник Центру розсіяного склерозу на факультеті неврологічних наук Університету RUSН в Чикаго, пише Раrаdе. Мозок використовує близько 20% споживаних калорій, хоча на його частку припадає лише 2% ваги тіла, пояснив Міравалле. Він зазначив, що мозок спалює калорії, коли ви думаєте, запам'ятовуєте, вчитеся і спите. За його словами, найкращим джерелом енергії для мозку є глюкоза. Глюкоза - це тип цукру, який надходить із вуглеводів, які людина п'є та їсть. Хоча вуглеводи важливі для функціонування мозку, зокрема для поліпшення психічного здоров'я і уповільнення зниження когнітивних функцій, вкрай важливо вибирати здорові, складні вуглеводи, пояснив він. Які вуглеводи корисні для мозку Фрукти, овочі та цільнозернові продукти є найкращими вуглеводами для мозку, сказав Томас Голланд, лікар-науковець з Університету RUSН. Він зазначив, що ці продукти вважаються складними вуглеводами, тому що організму потрібно більше часу, щоб їх перетравити, "тому вони дають вам змогу відчувати себе більш ситими, і їх обробляють у такий спосіб, щоб із них можна було витягти поживні речовини". Хоча всі фрукти й овочі містять антиоксиданти, вітаміни та поживні речовини, які приносять користь мозку, найяскравіші сорти чинять найбільший вплив, поділилася Джулі Стефанскі, представниця Академії харчування та дієтології. Ягоди особливо містять велику кількість поліфенолів - рослинних сполук, які захищають клітини від пошкоджень, додала вона. Дослідження показують, що щоденне вживання полуниці та чорниці уповільнює зниження когнітивних функцій на термін до 2,5 років. Шість вуглеводів, які корисні для мозку Цільнозерновий хліб Цільнозерновий хліб є здоровим джерелом складних вуглеводів, корисних для мозку. Вони багаті на клітковину, яка корисна для кишківника, мозку і серця. Цільнозернові продукти також багаті вітамінами групи В, які, як було доведено, покращують неврологічне функціонування і зберігають здоров'я мозку. Картопля Картопля насправді є "чудовим джерелом вуглеводів", сказав Міравалле, якщо її не смажити і не намазувати маслом або сиром. Картопля багата на калій, який може передавати в мозок нервові сигнали, необхідні для навчання і запам'ятовування. Збагачений хліб і крупи Збагачений хліб або пластівці також можуть бути корисними варіантами вуглеводів. До збагаченого хліба, макаронів, круп та інших продуктів входить залізо і вітаміни групи В, такі як тіамін, рибофлавін, ніацин і фолієва кислота. Горіхи Горіхи багаті клітковиною, антиоксидантами та іншими поживними речовинами, корисними для мозку і всього тіла. Дослідження показують, що вживання волоських горіхів пов'язане з поліпшенням результатів когнітивних тестів. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки молодої картоплі можна з'їсти за день Сухофрукти Хоча сухофрукти можуть здатися занадто солодкою закускою, вони являють собою вуглеводи, які приносять користь для мозку. Клітковина може знизити ризик серцево-судинних захворювань і проблем зі шлунково-кишковим трактом, що також корисно для мозку. Сухофрукти також містять антиоксиданти, які потенційно можуть знизити ризик дегенеративних захворювань головного мозку. Дослідження показують, що вживання фініків, зокрема, може захистити від запалення та окислювального стресу в мозку. Натуральні підсолоджувачі Доведено, що мед має протизапальні та антиоксидантні властивості, які підтримують загальний стан здоров'я. Дослідження показують, що вживання меду може поліпшити пам'ять і захистити центральну нервову систему. Під час стресу організм важливо підтримувати здоровим харчуванням. В цей час стійкість нервової системи під загрозою. Якщо вас тягне на картопельку в особливо важкі періоди життя, то не чиніть опір. В картоплі багато крохмалю, який дасть нам необхідну енергію, яка допоможе успішніше впоратися зі стресом. Тільки вибирайте відварну або запечену картоплю, а не смажену.
we.ua - Шість поганих вуглеводів, які насправді чудово впливають на роботу мозку
Gazeta.ua on gazeta.ua
Який зв'язок між випитою чашкою кави та генетикою: нові дослідження науковців
Конкретні варіанти генів, які успадковані від батьків, впливають на те, скільки кави ви споживатимете у своєму житті. Такі результати дослідження опублікували в журналі Nеurорsyсhорhаrmасоlоgy. Про генетичний вплив на споживання кави довели дослідники зі Школи медицини та стоматології Шуліха та Каліфорнійського університету в Сан-Дієго. Вони використовували генетичні дані, а також дані про споживання кави, повідомлені самими людьми. Вони порівняли генетичні характеристики споживання кави з бази даних 23аndМе у США зі ще більшим набором записів у Великій Британії. "Ми використовували ці дані, щоб визначити ділянки геному, пов'язані з тим, з більшою чи меншою ймовірністю людина буде споживати каву, а потім виявити гени та біологію, які можуть лежати в основі споживання кави", - провідний дослідник Хейлі Торп. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава з цикорію: чотири причини, чому її варто включити до щоденного раціону Повідомляється, що не настільки однозначними були висновки про вплив чашки кави на здоров'я. Під час дослідження вчені виявили стійкий генетичний зв'язок між кавою і шкідливими наслідками для здоров'я, такими як ожиріння і вживання психоактивних речовин. "Це не означає, що той, хто п'є каву, вживатиме психоактивні речовини або в нього розвинеться ожиріння, скоріше, генетична схильність до вживання кави якимось чином пов'язана з цими рисами", - сказав Торп. Якщо каву споживати розумно, то вона стане корисним напоєм для організму. Кофеїн, що міститься у каві, прискорює жировий обмін і допомагає організму ефективніше спалювати жир, допомагаючи втратити вагу та утримати її. Якщо вас турбує головний біль, чашка кави може допомогти. Кофеїн має легку болезаспокійливу дію, тож допоможе зняти головний біль і мігрень.
we.ua - Який зв'язок між випитою чашкою кави та генетикою: нові дослідження науковців
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чи можна їсти банани щодня: експерти дали чітку відповідь
Банани - популярний і поживний фрукт, який забезпечує організм енергією та корисною клітковиною. Проте навіть цей, здавалося б, безпечний продукт слід вживати в розумних кількостях - особливо людям із певними проблемами зі здоров'ям, пише Vеrywеll Неаlth. За даними ресурсу, оптимальна норма для здорової людини - два-три банани на день. Таку рекомендацію дає дієтолог, доктор медичних наук Александра Розеншток. Вона зазначає, що при нормальній роботі нирок така кількість не становить жодної загрози. Втім, надмірне вживання бананів може стати проблемою для людей із порушеннями функції нирок. У таких випадках існує ризик гіперкаліємії - підвищення рівня калію в крові. Це може викликати серйозні симптоми, включаючи серцеві аритмії, м'язову слабкість або навіть параліч. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знизити холестерин: дієтологи назвали ефективний фрукт Попри це, людям із діабетом банани не протипоказані, підкреслює Розеншток. Ще один важливий нюанс - можливий шлунково-кишковий дискомфорт, якщо зловживати фруктом. За словами іншої експертки, доктора медичних наук Саманти Дієрас, банани містять багато FОDМАР-вуглеводів (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли). У деяких людей ці речовини можуть викликати здуття, газоутворення та діарею. Зокрема, високий вміст клітковини в бананах здатен погіршити самопочуття людей із синдромом подразненого кишківника або іншими захворюваннями ШКТ. Висновок: для більшості людей без хронічних проблем зі здоров'ям два-три банани на день - цілком безпечна норма. Однак у разі сумнівів або наявних хвороб краще порадитися з лікарем чи дієтологом. Шовковиця відоме своїми смачними плодами. Ця ягода є цінним ресурсом, який знайшов своє використання у харчовій, фармацевтичній, текстильній та інших галузях промисловості, а також у косметології. Шовковиця містить велику кількість корисних та поживних компонентів, які позитивно впливають на більшість життєво важливих органів. В шовковиці містяться вітаміни, мінерали, антиоксиданти, фітонутрієнти. Шовковиця покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Ягоди містять багато харчових волокон, клітковини, які здатні нормалізувати роботу ЖКТ, покращити роботу кишківника, знизити ризик появи спазмів, здуття живота.У шовковиці міститься велика кількість заліза, який рідко виявляють у фруктах. Високий його рівень сприяє профілактиці анемії.
we.ua - Чи можна їсти банани щодня: експерти дали чітку відповідь
Gazeta.ua on gazeta.ua
Сніданок - не головне: три кроки, які дають шанс стати довгожителем
Сніданок - зовсім не найважливіша їжа дня. Дієтолог Дейв Еспрі поділився простими порадами, які можуть допомогти прожити довше та почуватися краще щодня. "В деяких випадках його можна навіть пропускати без будь-якої шкоди для здоров'я. Виявляється, якщо ви повечеряли пізно, можна не їсти 14 або навіть 16 годин", - розповів він. Тільки одне це знизить ризик розвитку діабету або інсульту, а також вікових захворювань, додав Еспрі. Дієтолог пояснив, що зайва година або дві без їжі допомагає організму відновитися і очиститися. Більше рухайтесь Крім того, Еспрі порекомендував більше рухатися. Найкраще приділяти фізичної активності 20 хвилин в день. Якщо цей час здається проблемним, його можна розбити на два рази по 10 хвилин. Було доведено, що щоденні вправи приносять користь серцю. Вчені виявили, що у людей, які протягом восьми років дотримувалися активного способу життя, ризик передчасної смерті скорочувався на 14%, а загальна тривалість життя збільшувалася на три роки. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто за знаком зодіаку живе найдовше. Перевірте, чи є ви серед них Більше сну Крім цього, важливо добре висипатися. В середньому для людини досить семи-восьми годин сну, але деякі можуть спати трохи довше або, навпаки, менше. "Справа не в тому, як довго ми спимо, а в тому, наскільки добре" - уклав він. Сержант армії США Юджин Петерсен відсвяткував 101-й день народження і розкрив свій секрет довголіття. Довгожитель працює волонтером кілька днів на тиждень на базі ВПС Тревіса в Каліфорнії. Коли його дочку запитали, у чому секрет довголіття Петерсона, вона сказала: "Він не дозволяє моху рости під собою".
we.ua - Сніданок - не головне: три кроки, які дають шанс стати довгожителем
Gazeta.ua on gazeta.ua
Сім причин, чому про локшину швидкого приготування краще забути
Якщо регулярно їсти локшину швидкого приготування, це може призвести до високого кров'яного тиску, хвороб серця і метаболічного синдрому. Тому цієї звички варто позбутись, оскільки надлишок натрію, консервантів та інших хімічних речовин робить локшину одним із найбільш нездорових продуктів харчування, пише Неаlthshоts. Чим небезпечна локшина швидкого приготування Низький рівень поживних речовин Локшина швидкого приготування майже не містить необхідних поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали, білок і клітковина. Натомість вона містить велику кількість калорій, в основному за рахунок рафінованих вуглеводів і нездорових жирів, що може бути проблемою для контролю ваги. Якщо ви регулярно вживаєте локшину швидкого приготування, вона може збільшити ризик дефіциту поживних речовин. Містить глутамат натрію (МSG) Це поширена добавка в локшині, яка використовується для посилення смаку. Високе споживання МSG пов'язане зі збільшенням ваги, головними болями, нудотою і навіть підвищенням кров'яного тиску. Однак деякі інші дослідження не виявили зв'язку між вагою та помірним споживанням МSG. Високий вміст натрію Одна порція локшини може містити більше половини рекомендованої добової норми натрію. За даними Jоurnаl оf thе Аmеrісаn Соllеgе оf Саrdіоlоgy, надмірне споживання натрію пов'язане з ушкодженням органів і може спричинити цілу низку проблем зі здоров'ям, включно з гіпертонією, хворобами серця та інсультом. Виготовлена з білого борошна (майди) Локшина швидкого приготування в основному виготовляється з майди, різновиду білого борошна високого ступеня обробки. Майда містить мало харчових волокон і основних поживних речовин порівняно з цільним зерном. Вживання великої кількості майди може призвести до стрибків рівня цукру в крові, що особливо шкідливо для людей з діабетом або інсулінорезистентністю. Потенційні ризики для здоров'я Часте вживання локшини швидкого приготування може бути пов'язане з метаболічним синдромом - станом, що підвищує ризик високого кров'яного тиску, високого рівня цукру в крові, надлишкового жиру в ділянці талії та аномального рівня холестерину. Інше дослідження, опубліковане в Jоurnаl оf Коrеаn Меdісаl Sсіеnсе, показало, що регулярне вживання локшини швидкого приготування пов'язане з низьким рівнем вітаміну D в організмі. Містить шкідливі жири У процесі виробництва локшину швидкого приготування часто обсмажують на пальмовій олії або інших шкідливих для здоров'я оліях. У результаті виходить продукт із високим вмістом насичених жирів і трансжирів. Дієта з високим вмістом цих жирів може призвести до накопичення жирових відкладень в артеріях, що підвищує ризик серцевого нападу та інсульту. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять продуктів для прискорення метаболізму: будете худнути на очах Містить шкідливі консерванти Щоб продовжити термін зберігання і зберегти смак, у локшину швидкого приготування додають такі консерванти, як третинний бутилгідрохінон (ТВНQ) і бутильований гідроксианізол (ВНА). Хоча ці хімічні речовини безпечні в невеликих кількостях, їх тривале вживання може бути шкідливим. Дослідження, опубліковане в Іrаnіаn Jоurnаl оf Ваsіс Меdісаl Sсіеnсеs, пов'язало хронічний вплив ТВНQ з неврологічними ушкодженнями, підвищеним ризиком лімфоми і збільшенням печінки. Якщо ви надто сильно любите локшину швидкого приготування і не в змозі від неї відмовитися, спробуйте підвищити її користь, додавши в неї овочі, білок (наприклад, варене яйце), використовуйте менше приправ і контролюйте розмір порцій. Щоб харчуватись правильно, треба дотримуватись принципу гарвардської тарілки. &frас14; тарілки мають складати вуглеводи, цілозернові продукти. Наприклад, пшениця, кіноа, овес, коричневий рис, гречка, макарони із цільної пшениці, картопля. Правило тарілки дозволяє експериментувати із раціоном. Тут немає суворих заборон та обмежень. Важливо, щоб приймання їжі приносило не лише насичення, а й задоволення.
we.ua - Сім причин, чому про локшину швидкого приготування краще забути
Gazeta.ua on gazeta.ua
Онколог пояснив, які сумні наслідки має засмага
Щоліта під час засмаги шкіра змінює колір. Стає набагато темнішою від свого природнього відтінку. Щоб правильно засмагати, варто знати про користь ультрафіолетових променів і їх небезпеку, розповідає sоundсlоud. "Це нормально, коли при засмазі шкіра змінює колір. Природа наділила людей таким пігментом як меланін. Він захищає шкіру від сонячних опіків. Коли ультрафіолет потрапляє на шкіру, то природно в меланоцитах виділяється цей пігмент, що забарвлює шкіру в коричнуватий колір. Це її захисна реакція від опіків та від сонячного випромінювання", - розповів хірург-онколог Олександр Колотило. Плюси та мінуси засмаги Як тільки ультрафіолет потрапляє на шкіру, виділяється вітамін D. Він корисний для нашого організму, тому що запускає багато реакцій. Всмоктується кальцій, запускаються інші обміни процесів, які сприяють поліпшенню в нашому організмі. Наразі нестаток вітаміну D є проблемою, а сонце допомагає цю проблему вирішити. Якщо ж ультрафіолет довго потрапляє на шкіру, то це може викликати мутації в клітинах. Результатом може бути рак шкіри, меланома шкіри та інші злоякісні новоутворення на шкірі. Люди мають знати, що є неактивне сонце та активне сонце. З 10 ранку до 16 години бажано не перебувати на сонці. Чим довше перебувати на сонці, тим шкіра швидше втрачає вологу та інші поживні речовини й починає швидше старіти. Якщо людина не засмагає, а відразу отримує опіки, навіть якщо вони були в дитинстві, то ризик виникнення меланоми зростає в рази. Як правильно засмагати Попередити опіки можуть захисний одяг або креми з захистом у мінімум 30 одиниць ультрафіолету. Треба уникати активного сонця. Якщо знаходитесь під ним - використовуйте сонцезахисний крем. Одягніть капелюх, сорочку з довгим рукавом, темні окуляри. Ознаки сонячних опіків Опік видно на наступний день. Буде помітна припухлість та маленькі пухирці. Після такого зверніться до лікаря. Якщо ж колір шкіри змінюється, то це не опік, а еритемна доза. Також опіком вважається коли після засмаги у людини починає "злазити" шкіра. Лущення шкіри також не є нормою. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонячний удар: симптоми і як вберегтися Є випадки, коли після опіку на тілі залишаються плямки, їх ще називають "винні". Вони залишаються на все життя і загрози не несуть, проте краще звернутися до лікаря-дерматолога, щоб він точно поставив діагноз. Групи ризику Існують люди, яким не бажано засмагати: люди зі світлою шкірою, руді, з блакитними очима; люди, в яких на тілі багато пігментних утворень (родимки). Якщо на тілі понад 50 таких утворень, то це ризик утворення меланоми; якщо у людини вже наявні меланомні невуси (родимки), які у 100% випадків приводить до меланоми; якщо у людини є спадковість, тобто хтось із родичів мав меланому. Таким людям потрібно приділяти увагу всім пігментним новоутворенням, які є на шкірі. Після відпочинку на пляжі шкіра може сильно почервоніти або покритися пухирями. Адже заробити сонячний опік просто достатньо трохи більше дозволеного побути на пляжі та не використовувати сонцезахисні засоби. Охолодіть шкіру прохолодним душем, ванною або вологим рушником. Нанесіть легкий гель, крем або спрей після засмаги. Пийте багато води, щоб охолодитися і запобігти зневодненню. Прийміть знеболювальні засоби
we.ua - Онколог пояснив, які сумні наслідки має засмага
Gazeta.ua on gazeta.ua
Науковці дослідили усі ризики від бутильованої води, яка довго стоїть на сонці
Пластикові пляшки для напоїв виявилися значно небезпечнішими, ніж вважалося раніше. Науковці з Лабораторії забруднення навколишнього середовища та здоров'я при Університеті Цзінань (Китай) провели нове дослідження, в якому зосередили свою увагу на проблемі виділення летких органічних сполук (ЛОС) внаслідок прямого впливу сонячного світла на пластикову тару, пише SсіеnсеDіrесt. Вчені проаналізували процес виділення ЛОС з шести типів пластикових пляшок для води, підданих ультрафіолетовому А-випромінюванню та сонячному світлу. Результати показали, що всі випробувані пляшки виділяють складну суміш алканів, алкенів, спиртів, альдегідів і кислот із значними варіаціями складу та концентрації ЛОС у пляшках. Зокрема, було виявлено високотоксичні ЛОС, включаючи канцерогени, такі як н-гексадекан, що свідчить про серйозні ризики для здоров'я. За умов тривалого впливу цих ЛОС може існувати зростаючий кумулятивний ризик. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці знайшли зв'язок між смертністю, кавою та сидячим способом життя "Наші висновки надають переконливі докази того, що пластикові пляшки під впливом сонячного світла можуть виділяти токсичні сполуки, які становлять ризик для здоров'я. Споживачі повинні знати про ці ризики, особливо в середовищах, де бутильована вода піддається впливу сонячного світла протягом тривалого часу", наголосили автори дослідження. Поширені хімікати РFАS і ВРА можуть бути пов'язані з деякими видами раку у жінок. Науковці дослідили, що у жінок, у яких діагностували рак грудей, яєчників, шкіри та матки, рівні цих хімічних речовин в організмі значно вищі. Вчені встановили чіткий зв'язок між РFNА і попереднім діагнозом раку матки, а також між фенолами, такими як ВРА і 2,5-дихлорфенол, і виникненням раку яєчників. Інша хімічна речовина - бісфенол А (ВРА) - використовується як затверджувач при виготовленні пластмаси. Ще один небезпечний хімікат - 2,5-дихлорфенол, застосовують у виробництві добрив, ліків і барвників.
we.ua - Науковці дослідили усі ризики від бутильованої води, яка довго стоїть на сонці
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Всеукраїнська он-лайн газета. Оперативні новини з України і світу: події, політика, спорт, культура

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site gazeta.ua.

  • Publication date:
  • Categories:

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules