Gazeta.ua - we.ua

Gazeta.ua

we:@gazeta.ua
26.8 thous. of news
These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Gazeta.ua on gazeta.ua
"Десь я вже бачив цю людину": фахівці пояснили феномен "знайомого обличчя"
У житті кожного з нас виникає ситуація, коли обличчя незнайомої людини раптом здається дуже знайомим. Це відчуття може бути досить яскравим та навіть інтригуючим, адже ми часто зупиняємось, намагаючись пригадати, де ж ми вже бачили цю людину. Цей феномен, відомий у психології як "деконструкція знайомого обличчя", заслуговує на глибше дослідження. Про це пише Ріхеlіnfоrm. Причини виникнення феномену Однією з основних причин може бути асоціація з певними рисами обличчя, які нагадують нам про знайомих людей. Наш мозок постійно аналізує інформацію, зберігає дані про обличчя, і у процесі сприйняття нових осіб може виникнути помилкова асоціація. Психологічний аспект Дослідження в галузі психології свідчать, що люди більш схильні сприймати обличчя знайомими, якщо вони перебувають у стані стресу або емоційного напруження. Це може бути пов'язано зі спробами нашого мозку шукати знайомість у спробі знизити невизначеність навколишнього середовища. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швидко "увімкне" мозок: який напій найкраще пити зранку Куди ми звертаємо свою увагу На рівень сприйняття також впливають емоції, які ми переживаємо у момент зустрічі. Наприклад, якщо ми щасливі або зацікавлені, ми частіше вважаємо, що бачимо знайомі обличчя. Це може стати свідченням того, що наш емоційний стан безпосередньо впливає на наше сприйняття навколишнього світу. Феномен знайомого обличчя - це складний психологічний процес, який не має єдиного пояснення. Різноманітні аспекти нашого сприйняття, емоції та соціальна активність створюють унікальні ситуації, де нові обличчя можуть на час злитись зі спогадами про знайомих. Це явище відкриває нові горизонти для вивчення людської психіки та соціальних взаємозв'язків. Причина появи "старечого запаху" є набагато глибшою, ніж всі звикли думати. Йдеться не лише про гігієну. Згідно з дослідженнями, опублікованими в Jоurnаl оf Іnvеstіgаtіvе Dеrmаtоlоgy, джерелом запаху є певна органічна сполука - ненасичений альдегід, що має неприємний жирний і трав'янистий аромат.
we.ua - Десь я вже бачив цю людину: фахівці пояснили феномен знайомого обличчя
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як надати першу допомогу при кровотечах: поради, які рятують життя
Кровотеча загрозливий здоров'ю та життю стан, при якому потрібно діяти негайно. До приїзду медиків слід вжити всіх необхідних заходів, щоб у потерпілого залишалося якомога більше шансів на повноцінне життя. Способи зупинки кровотечі багато в чому залежать від місця її локалізації. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегтися від отруєння грибами ‒ поради медиків У кожного типу свої зовнішні прояви, на які потрібно вчасно зреагувати, тому даємо вам цінні й корисні поради, які збережуть життя. Як надати першу допомогу при капілярній кровотечі? Обробити краї рани розчином антисептика (перекис, йод, зеленка), накласти нетугу марлеву пов'язку. При великій площі пошкодження необхідно звернутися по медичну допомогу. Як надати першу допомогу при венозній кровотечі? Тут дещо складніше. Варто запам'ятати, що кров'яні згустки не можна видаляти, оскільки це може спровокувати ще більшу крововтрату. Як першу допомогу слід накласти асептичну пов'язку з міцного бинта або тканини. Якщо цей спосіб виявився неефективним, рекомендується використовувати джгут-турнікет. Під ним повинна бути вата або інший м'який матеріал і записка з часом накладення. Максимальна тривалість перебування джгута на тілі потерпілого становить годину в холодний сезон (зима, осінь) і 2 год. в теплу пору. Замість джгута можна використовувати тугі пояси, краватки, короткі палиці з тканиною, закручені рушники тощо. Як надати першу допомогу при артеріальній кровотечі? Також дуже небезпечний вид кровотечі. Якщо у потерпілого немає переломів, то підніміть кінцівку з пошкодженням. Тканинну закрутку або джгут слід розмістити вище місця пошкодження. Замість закріплювального матеріалу можна притиснути артерію пальцем у місці пульсації вище точки пошкодження. Якщо кровоточить ліктьова, підколінна, стегнова, плечова артерія, потрібно зафіксувати кінцівку в максимально зігнуту і підняту позицію. Як надати першу допомогу при внутрішній кровотечі? Запаморочення, холодний піт, непритомність, ниткоподібний пульс повинні змусити думати про те, як зупинити кров. Насамперед слід викликати "швидку", а потерпілого розмістити в напівсидячому положенні, прикладаючи лід або холодний компрес до місця передбачуваної кровотечі. Вміння надавати домедичну допомогу є дуже важливим. Особливо в умовах повномасштабної війни, яка триває в Україні понад три місяці. Однак в екстрених ситуаціях багато хто може бути безпорадним або мати хибне уявлення про надання допомоги потерпілій людині. У Міністерстві охорони здоров'я розвіяли головні міфи про накладання джгута ту зупинку кровотечі.
we.ua - Як надати першу допомогу при кровотечах: поради, які рятують життя
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чим збагатити раціон у липні: найкорисніші овочі та зелень
У липні природа щедро дарує овочі та зелень. Вони не лише смакують, а й наповнюють організм вітамінами. Це найкращий час, щоб збагатити раціон соковитими томатами, молодою морквою, хрумкими огірками, ароматною зеленню та шпинатом. Розповімо, що додати до липневого раціону, щоб зміцнити імунітет на весь рік. Радіккіо Радіккіо, або цикорій червоний, має багато корисних властивостей, зокрема, він багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та клітковину. Він може покращити травлення, підтримати здоров'я серця та зміцнити імунітет. Крім того, радіккіо низькокалорійний, що робить його корисним для тих, хто стежить за вагою. Його гіркуватий смак чудово освіжає в спеку, особливо в салатах з фруктами чи горіхами, або ж злегка запечений на грилі для пом'якшення гіркоти та розкриття солодкуватих ноток, пише nv. Спаржева квасоля Вживання бобових (частиною яких є зелень) пов'язане зі зниженням ризику ішемічної хвороби серця. Це можна пояснити вмістом клітковини та фолатів у квасолі. Вони також містять вітамін В12, який у поєднанні допомагає знизити рівень гомоцистеїну в плазмі крові. Гомоцистеїн - це особлива амінокислота, що міститься в організмі, підвищений рівень якої пов'язують із серцевими захворюваннями.Виживання спаржевої квасолі загалом пов'язане зі зниженням ризику розвитку раку молочної залози. Це можна пояснити високим вмістом клітковини. Ідеальна для швидких літніх гарнірів: відваріть до хрусткої консистенції та додайте часник з оливковою олією, або використовуйте у салатах та легких рагу. Її ніжність та соковитість роблять її універсальною. Рукола Ця пряна трава з італійською назвою не так давно увійшла в наш раціон, але дуже багатьом припала до смаку. Рукола належить до сімейства хрестоцвітних, серед її родичів - броколі, капуста, брюссельська капуста. Як і інша листова зелень, рукола має цілий ряд корисних властивостей. Рукола багата антиоксидантами - сполуками, які захищають клітини від ушкоджень. А глюкозинолати в складі руколи, які надають їй характерний смак і запах, можуть захистити від деяких видів раку, включаючи рак грудей, простати, легенів і товстої кишки. Рукола також нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, бореться зі шкідливими мікробами і вірусами, підвищує імунітет, зміцнює стінки судин. У ній багато вітаміну К, який корисний для кісток і може допомогти запобігти остеопорозу. Ця зелень з пікантною гірчинкою додає свіжості будь-якому літньому салату, піці чи сендвічу, надаючи стравам вишуканого, злегка гострого смаку. Зелена цибуля Зелена цибуля поєднує в собі переваги цибулі та листової зелені, такої як шпинат або мангольд. Вона є чудовим джерелом вітаміну К (одна середня зелена цибулина забезпечує 34% необхідного споживання для жінок), а також хорошим джерелом вітаміну А, вітаміну С і фолатів. Цей вітамін важливий для згортання крові, а також для здоров'я кісток, і дослідження конкретно пов'язують вживання зеленої цибулі зі зниженням ризику остеопорозу. Незамінний інгредієнт для літніх салатів, окрошки чи як свіжа добавка до будь-якої страви, вона надає ніжну гостроту та вітамінний заряд. Молода капуста За словами лікарів, капуста виявляє корисний вплив на організм, сприяючи зниженню рівня холестерину. Вона також сприяє зміцненню артерій та підтримує нормальну роботу серцево-судинної системи. Цей овоч має позитивний вплив на зір, запобігаючи катаракті, і може зменшити ризик розвитку онкологічних захворювань. Медики особливо рекомендують капусту тим, хто вживає багато м'яса, надаючи перевагу тваринним білкам і не завжди приділяє відповідну увагу рослинній їжі. Ніжна і соковита, вона чудово смакує у свіжих салатах з огірками та кропом, а також ідеальна для швидкого тушкування чи легких літніх супів. Капуста червоноголова Фіолетова капуста - чудове джерело антиоксидантів та інших корисних рослинних сполук, які допомагають захистити клітини від пошкодження. До її антиоксидантів належать вітамін С, каротиноїди та флавоноїдні антиоксиданти, такі як антоціани та кемпферол. Насправді, вона часто містить більшу кількість цих речовин, ніж зелена капуста. Наприклад, дослідження показують, що рівень антиоксидантів у фіолетовій капусті приблизно в 4,5 рази вищий, ніж у зелених сортах капусти. Попри низьку калорійність, фіолетова капуста містить вражаючу кількість поживних речовин. Її хрустка текстура та яскравий колір зроблять будь-який салат святковим, а легка гірчинка додасть пікантності; ідеальна для маринування або свіжих вітамінних салатів. Молода картопля Картопля не тільки містить мало жиру, але і є хорошим джерелом вітамінів і мінералів. Коренеплід містить вітамін В1 (Тіамін), який необхідний нашому організму для вивільнення енергії з вуглеводів і потрібен для здорової роботи серця. Картопля також містить інші вітаміни групи В, включаючи фолієву кислоту, які життєво важливі для здорових клітин і особливо необхідні вагітним жінкам. Картопля також є одним з основних харчових джерел вітаміну С, яке допомагає нам боротися зі стресом, інфекціями, алергією та астмою. Це літній делікатес, достатньо відварити та подати з вершковим маслом і свіжим кропом, насолоджуючись його ніжністю та особливим солодкуватим смаком. Але спробуйте і в салатах та запіканках. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На грилі та з лимоном: як смачно приготувати головний овоч сезону Шпинат Шпинат є джерелом нітратів - природних хімічних речовин. Вони розширюють кровоносні судини, що покращує кровотік і зменшує навантаження на серце. Вживання шпинатного смузі допоможе знизити кров'яний тиск. За словами вчених, діастолічний артеріальний тиск залишається низьким протягом п'яти годин після вживання напоїв зі шпинату та пекінської капусти. Шпинат містить антиоксиданти, які допомагають зменшити запалення і захищають від хвороб. Швидко готується, ідеальний для смузі, легких омлетів чи як основа для салатів. Його нейтральний смак дозволяє поєднувати його з багатьма інгредієнтами. Листя салату Цей салат можна впізнати за ніжним листям, що росте з одного стебла. Володіючи маслянистим смаком, він чудово доповнює інше листя в гарнірі. Важливо заправляти зелений лист безпосередньо перед подачею, щоб він залишався хрустким. Салат чудове джерело магнію, хоча тут його міститься набагато менше, ніж, наприклад, в шоколаді, бананах або горіхах. Магній допомагає покращити роботу серця, нормалізувати серцевий ритм та нервову систему, покращити опірність організму стресові. Крім магнію салат також містить інші важливі мікроелементи: цинк, мідь, залізо, марганець. Як і в будь-якій іншій зелені, тут є вітамін К, а також дуже багато вітаміну С. Основа для будь-якого літнього обіду чи вечері, що додає свіжості та легкості. Експериментуйте з різними видами для різноманіття текстур та смаків. Базилік У базиліку міститься дуже багато вітамінів - А, С, В2, РР, каротин, фітонциди, рутин. Завдяки такому компоненту як евгенол, базилік надає потужну антибактеріальну дію, а також має спазмолітичну і тонізуючу дію, яку можна порівняти з аспірином або ібупрофеном. Витяжку базиліку використовують для загоєння ран і лікування акне. Вміст вітаміну, А робить базилік корисним для гострого зору. Є в цій зелені і жирні омега-3 кислоти. Помічено і позитивний вплив базиліку на імунітет і ефективність у запобіганні онкологічних захворювань.Його аромат незамінний у літній кухні: поєднуйте з помідорами, сиром моцарелла, готуйте песто або додавайте до освіжаючих напоїв. Синя цибуля Синя цибуля, також відома як фіолетова або червона цибуля, має багато корисних властивостей для здоров'я. Вона багата на антиоксиданти, вітаміни та мінерали, які сприяють зміцненню імунітету, захисту від хвороб та покращенню загального самопочуття. Ця цибуля містить антоціани та інші антиоксиданти, які допомагають захищати клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, та знижують ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні та онкологічні. М'якша та солодша за звичайну, ідеальна для свіжих салатів, маринадів або як гарний акцент у бургерах. Цибуля Цибуля належить до роду квіткових рослин Аllіum, до якого також належать часник, цибуля-шалот і цибуля-порей. Вона смачна, універсальна і відносно дешева, а також містить широкий спектр корисних вітамінів, мінералів і рослинних сполук. Овоч також містить багато вітаміну С, який може допомогти регулювати імунну систему, вироблення колагену та засвоєння заліза. Це також потужний антиоксидант, який може допомогти захистити клітини від нестабільних, шкідливих молекул, що називаються вільними радикалами. Хоча доступна цілий рік, молода цибуля має менш гострий смак; вона додає глибини будь-якій літній страві, від супів до запечених овочів. Часник За тисячі років до того, як цією спецією почали приправляти улюблені страви, її використовували як лікувальний засіб. Доведено, що часник знижує рівень загального холестерину і ЛПНЩ на 10&mіnus;15%. Крім того, вживання часнику не впливає на рівень холестерину ЛПВЩ або хорошого холестерину. Якщо у вас є сімейна історія серцевих захворювань або ви самі страждаєте на серцеві захворювання, вам слід розглянути можливість додавання часнику до свого раціону. Незамінний для надання аромату та смаку соусам, заправкам, маринадам, а також запеченим або смаженим овочам, роблячи їх більш виразними. Паприка Один червоний болгарський перець, або паприка, середнього розміру забезпечує 169% рекомендованої добової норми споживання вітаміну С, що робить його одним з найбагатших дієтичних джерел цієї важливої поживної речовини. Також він містить вітамін В 6. Піридоксин - найпоширеніший вид вітаміну В6, який належить до сімейства поживних речовин, важливих для утворення червоних кров'яних тілець. Форма вітаміну К, також відома як філохінон, К1 важлива для згортання крові та здоров'я кісток. Соковитий і хрусткий, ідеальний для свіжих салатів, грилю або фарширування; його солодкість чудово доповнює інші літні овочі. Корінь селери Вживання кореня селери корисно при гіпертонії, проблемах зі шлунково-кишковим трактом, а також різних запальних процесах в організмі. Корінь селери здатний впливати на кількість "поганого" холестерину в крові, захищаючи організм від атеросклерозу. Коренеплід має низьку калорійність, тому відмінно підходить для схуднення і різних дієтичних щадних раціонів. Додає ароматну основу супам та рагу, а також може використовуватися у свіжих салатах для хрусткої текстури та пікантного смаку. Зелена селера Селера містить рослинну сполуку під назвою апігенін, яка в традиційній китайській медицині відіграє роль протизапального, антибактеріального, противірусного та антиоксидантного засобу. Вона також може мати властивості, які сприяють профілактиці раку. Селера містить флавоноїд під назвою лютеолін. Є наукові припущення, що лютеолін може мати протиракові властивості. Він може допомогти запобігти поширенню ракових клітин і викликати їхню загибель. Вони припустили, що лютеолін може зробити ракові клітини більш сприйнятливими до впливу хімічних речовин під час лікування. Хрустка та освіжаюча, ідеальна для літніх салатів, смузі або як легка закуска з хумусом; вона додає стравам свіжості та легкості. Чилі Для тих, хто любить гостре, чилі додасть пікантності будь-якій літній страві, від салатів до маринадів, розігріваючи смакові рецептори. Завдяки великій кількості капсаїцину, перці вважаються дуже потужним антибактеріальним і противірусним засобом. Його можна використовувати для профілактики застуди та подібних захворювань. Чилі піднімає апетит і стимулює роботу шлунка. Крім того, він дає м'яку проносну дію. При контакті з гострим перцем організм виділяє адреналін й ендорфін, що допомагають при боротьбі з депресією та тривожністю. Чилі знижує рівень цукру в крові, покращує зір і допомагає при схудненні. Але чилі впливає на організм тільки в малих дозах. Великі дози перцю можуть бути небезпечними. Кріп Класичний літній інгредієнт, незамінний в окрошці, салатах, до молодої картоплі та риби, надаючи стравам неповторного аромату. Кріп містить безліч мінеральних солей - заліза, калію, кальцію, фосфору, а також аскорбінову і нікотинову кислоти, тіамін, каротин, рибофлавін і флавоноїди, провітамін А, вітаміни С, D, Е, В1, В2, В6, В12, тому його рекомендують вживати в безсольових дієтах. Завдяки величезній кількості вітамінів і мінералів кріп позитивно впливає на травний тракт, підвищує апетит, а також сприяє нормалізації обміну речовин. Петрушка Всі корисні властивості петрушки обумовлені флавоноїдами, які є в її складі, вітаміном С та каротинами. Петрушку можна використовувати для лікування ниркових захворювань, таких як сечокам'яна хвороба або камені в нирках. Вона також може бути корисною для лікування високого кров'яного тиску через її сечогінний ефект. Листя, насіння і коріння петрушки можна використовувати в натуральних ліках, вітамінах, чаї та як спецію. Вона доступна як у свіжому, так і у висушеному вигляді. Універсальна зелень, яка освіжає будь-яку страву; її використовують у салатах, супах, м'ясних і рибних стравах, надаючи їм свіжості та легкого трав'яного аромату. Цукіні Цукіні є джерелом антиоксидантів лютеїну та зеаксантину, які захищають клітини тіла від пошкодження вільними радикалами та уповільніюють старіння. У цій боротьбі до них доєднується вітамін С, який, крім всього іншого, уповільнює старіння клітин серця. Рибофлавін у складі цукіні впливає на дозрівання колагену, який разом з великим вмістом води, зволожує та робить шкіру гладкою. Неймовірно універсальний, цукіні можна запікати, грилювати, робити з нього легкі супи-пюре, чи додавати у овочеві рагу; він швидко готується і має ніжний, нейтральний смак. Кабачок Кабачки є джерелом калію, необхідного для роботи серцевого м'яза і відновлення організму після захворювань. Рекомендується вживати кабачки при гіпертонії та захворюваннях печінки. Сік кабачків містить важливу комбінацію вітаміну В6 і магнію, яка здатна заспокоїти нервову систему. Кабачки мають також сечогінні властивості, допомагаючи в разі набряків. Важливо зазначити, що 100 г кабачка забезпечують денну потребу організму у кремнії, який має значення для пружності шкіри та здоров'я суглобів. Як і цукіні, ідеальний для літнього меню; його ніжність дозволяє використовувати його у свіжих салатах (слайсами), оладках, запіканках або як легкий гарнір. Баклажан Окрім різноманітних вітамінів і мінералів, баклажани містять велику кількість антиоксидантів. Антиоксиданти - це речовини, які допомагають захистити організм від пошкоджень, спричинених шкідливими речовинами, відомими як вільні радикали. Дослідження показали, що антиоксиданти можуть допомогти запобігти багатьом видам хронічних захворювань, таких як хвороби серця і рак. Баклажани особливо багаті на антоціани - тип пігменту з антиоксидантними властивостями, який відповідає за їх яскравий колір. Соковитий та м'ясистий, баклажан чудово смакує запечений на грилі, у складі овочевих рагу, або фарширований; його здатність вбирати аромати робить його зіркою літніх страв. Огірок Огірки складаються здебільшого з води, а також містять важливі електроліти. Вони можуть допомогти запобігти зневодненню в жарку погоду або після тренування. Для людей, які не люблять пити воду, додавання огірка та м'яти може зробити її більш привабливою. Зволоження має важливе значення для підтримки здорового кишківника, запобігання запорам, уникнення каменів у нирках тощо. Огірок є одним з найбільш зволожувальних продуктів. Свіжий, хрусткий та освіжаючий, огірок - ідеальний для літніх салатів, окрошки чи просто як закуска; він допомагає підтримувати водний баланс в організмі. Помідор Солодкий та соковитий помідор - основа літньої кухні. Насолоджуйтесь ним у салатах, легких соусах, брускетах чи просто скибками з базиліком та оливковою олією. Але помідори - це не просто соковите доповнення до страв, а справжнє джерело здоров'я. Вони багаті калієм, вітаміном С і антиоксидантами, які підтримують серцево-судинну систему і можуть знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань. Склад поживних речовин може трохи відрізнятися залежно від сорту і способу приготування, але користь залишається дивовижною. Цвітна капуста - не просто корисний овоч. Це справжній суперфуд, який часто недооцінюють. Порція цвітної капусти покриває значну частину добової потреби у вітаміні С, що важливо для імунітету й здорової шкіри.
we.ua - Чим збагатити раціон у липні: найкорисніші овочі та зелень
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чим застелити морозильну камеру, щоб не покривалась льодом
Майже раз на пів року морозильна камера покривається льодом і потребує розморожування. Але існує лайфхак, який допоможе робити це рідше, а також прискорить цей процес. Стане в нагоді лише алюмінієва фольга. Дуже часто господині стикаються з тим, що поступово на стінках холодильника утворюється наморозь. Це негативно позначається на роботі техніки, а також вимагає підвищених витрат електроенергії. Саме тому лайфхак за участю фольги здатний зробити процес розморожування не таким частим та складним. Як використовувати фольгу для розморожування морозильника Алюмінієва фольга допоможе запобігти налипанню льоду на стінках морозильної камери. Для цього потрібно дотримуватися рекомендацій: Насамперед розморозьте холодильник, вимийте стінки, полиці та ящики, а потім висушіть. Після цього вистеліть внутрішню частину морозильної камери листами алюмінієвої фольги. Особливу увагу зверніть на ті місця, де лід накопичується найбільше. Зазвичай, це кути та дно морозилки. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як фольга може впливати на нервову систему: відповідь експерта Лише після цього повертайте ящики та продукти назад у морозильну камеру. Завдяки цьому лайфхаку наморозь буде формуватися набагато повільніше. Фольга виступає бар'єром для намерзання льоду. Але навіть той лід, який все ж таки намерзне, можна буде прибрати без проблем, просто замінивши листи фольги. Зверніть увагу, що фольга в морозильній камері також допоможе впоратися з неприємними запахами. Завдяки цьому холодильник можна буде мити рідше. Алюмінієва харчова фольга - універсальна річ у домі, яка завжди потрібна господиням для запікання страв. Також у фольгу можна загортати продукти чи навіть використати, як попільничку. Але є ще сім варіантів, де і для чого використати харчову фольгу у побуті.
we.ua - Чим застелити морозильну камеру, щоб не покривалась льодом
Gazeta.ua on gazeta.ua
Поширена звичка, яка гарантує довге життя. Про яку йдеться
Є одна звичка, яка може допомогти жити довше. Її притримуються мешканці "блакитних зон" по всьому світі, де нараховують найбільше довгожителів, пише Тhе Міrrоr. Експерт з довголіття Ден Бюттнер, який досліджує ці зони, радить жити в оточенні людей, які притримуються здорового способу життя. "Один з найбільших міфів полягає в тому, що ми можемо сісти на дієту, щоб харчуватися здоровіше для довголіття, і це не вдається всім. Але що ми точно знаємо, що працює, так це оточити себе кількома людьми, які харчуються здорово. Ми знаємо, що звички, пов'язані зі здоров'ям, заразні. Іншими словами, якщо ви п'єте, вживаєте наркотики, сидите, їсте сосиски і п'єте газовану воду, і я проводжу з вами час, то я набагато частіше переймаю ці звички" - додає він. Компанія впливає на ваші звички Багато наукових доказів підтверджують ідею, що компанія, в якій ми перебуваємо, сильно впливає на наші дії. Це підтвердило, наприклад, відоме дослідження Гарвардського університету, проведене у 2007 році. Це дослідження вивчило "щільно взаємопов'язану соціальну мережу", що складалася з 12 067 людей, і виявило, що наявність друга з ожирінням може збільшити ваші власні шанси на ожиріння на 57%. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В чому секрет стрункості японців: сім звичок, які варто перейняти собі вже сьогодні Якщо один з подружжя в шлюбі протягом певного періоду часу набирав надмірну вагу, це на 37% збільшувало ймовірність того, що інша особа зробить те саме. Це має вирішальне значення, оскільки ожиріння значно збільшує ризик серцевих захворювань, однієї з провідних причин смерті у світі. Вплив однолітків також впливає на фактори, крім дієти. Дослідження 2013 року виявило, що рівень фізичної активності друга може значно впливати на загальну фізичну підготовку іншої людини. Японські довгожителі не їдять багато м'яса і приділяють багато часу сім'ї. Однак у них є й інші звички. Про них розповіла дослідниця довголіття Юмі Ямамото, чия прабабуся дожила до 116 років. Японці харчуються збалансовано, вони не їдять і не п'ють надміру. І це стосується не тільки їжі і напоїв, а й таких речей, як не засиджуватися допізна та не горбитися і тримати спину прямо.
we.ua - Поширена звичка, яка гарантує довге життя. Про яку йдеться
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як зміниться шкіра обличчя, якщо шість тижнів пити чай з журавлини
Журавлинний чай - справжній еліксир здоров'я для жінок, який має безліч корисних властивостей. Він містить багато антиоксидантів, вітамінів та мінералів, що допомагають підтримувати імунітет, покращують стан шкіри та борються з запальними процесами. Дієтологиня Прачі Джайн розповідає Неаlthshоts, що журавлинний напій сприяє здоров'ю серця, адже ягода містить в собі багато антиоксидантів. Також чай допомагає зменшити рівень холестерину та знизити артеріальний тиск. Крім цього, журавлина багата вітаміном С, що робить її потужним антиоксидантом, який допомагає підвищити імунітет та поліпшити стан волосся. З напоєм із журавлини ви можете забути про таблетки для сну, адже ягода допомагає зменшити тривожність і сприяє гарному нічному відпочинку. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дев'ять рослин з вашого саду, які стануть ідеальними для чаю У медичному журналі Nutrіеnts йдеться, що ягода запобігає передчасному старінню шкіри, адже в журавлинному чаї міститься висока концентрація антиоксидантів, які захищають клітини людського організму від впливу вільних радикалів. Ці радикали не лише спричиняють різні онкологічні захворювання, але й вважаються винуватцями передчасного старіння та виникнення зморшок. У журналі пишуть, що в рамках експерименту жінки упродовж 6 тижнів вживали напій із журавлини. Після дослідження, в жінок яким понад 50 років, виявили значне покращення шкіри: вона стала гладенькою та пружною, зникли дрібні зморшки, глибокі заломи на шкірі стали майже непомітними. Чай один з найбільш споживаних напоїв у всьому світі. Але це не тільки чорний або зелений чай. У зеленому чаї є флавоноїди, які корисні організму. Вони мають антиоксидантну і протизапальну дію, покращують стан ендотелію судин, зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань.
we.ua - Як зміниться шкіра обличчя, якщо шість тижнів пити чай з журавлини
Gazeta.ua on gazeta.ua
Шість дієвих способів, як зменшити пітливість ніг
Пітливість ніг - це не лише косметична проблема. Надлишок поту збільшує ризик виникнення грибкових інфекцій, лущення шкіри і навіть появи пухирів. Ці симптоми часто погіршуються з підвищенням температури повітря, але гарна новина полягає в тому, що цю проблему можна вирішити, пише Wоmаns Wоrld. Що викликає пітливість ніг На долонях рук та підошвах ніг найвища щільність потових залоз на тілі, пояснив Макс Вейл, доктор медичних наук, дерматолог-практик. Пітливість ніг - так само, як пітливість долонь, пахв, обличчя та решти тіла - це універсальне явище. У деяких людей піт ледь помітний. Але в інших він може бути надмірним, і це може бути викликане основним захворюванням, яке називається гіпергідрозом. Гіпергідроз - це захворювання, за якого спостерігається підвищене потовиділення, без лікування воно може вплинути на якість життя і самооцінку. Що спричиняє надмірне потовиділення Ліки. Деякі антидепресанти та ліки від діабету викликають підвищене потовиділення. Дієта. Гостра їжа, алкоголь та кофеїн можуть стимулювати потові залози та збільшувати потовиділення. Гормональні зміни. Гормональні коливання, спричинені перименопаузою та менопаузою, можуть викликати пітливість ніг. Стрес та тривога. Ці почуття активують роботу потових залоз по всьому тілу, включаючи ступні. Взуття. Ваше взуття також може зіграти роль. Наприклад, якщо воно і шкарпетки не виготовлені з матеріалів, що дихають і вбирають вологу, це обмежує потік повітря і сприяє скупченню поту. Найчастіше пітливість ніг зустрічається в теплу пору року. Через підвищену щільність потових залоз на ступнях і підвищену температуру в літню пору ноги люблять пітніти влітку. Влітку інші спітнілі зони, такі як пахви та руки, часто відкриті для повітря або менш щільно одягнені. Це дозволяє їм "дихати". Але ноги часто однаково закриті у взутті та шкарпетках, що призводить до ще більшого потовиділення. Щоб зменшити пітливість ніг, скористайтесь порадами: Носіть бавовняні шкарпетки Бавовна і шкарпетки, що вбирають вологу, - корисні засоби, що допомагають позбутися пітливості ніг, каже доктор Вейл. Синтетичні волокна сприяють накопиченню поту, тому їх не рекомендують використовувати людям із підвищеною пітливістю ніг. Роберт Коненелло, доктор медичних наук, ортопед-практик, каже, що матеріали, що вбирають вологу, відводять піт від вашої шкіри і переносять його на зовнішній шар шкарпеток. Це допомагає їм швидше висохнути, не дратуючи шкіру і викликаючи грибкової інфекції. Нанесіть антиперспірант Щоб шкарпетки відводили вологу ще ефективніше, спробуйте заздалегідь нанести на ноги антиперспірант. Дослідження, проведене у військовій медицині, показало, що він зменшує пітливість ніг до 50%. Антиперспіранти випускаються у вигляді кремів, лосьйонів та спреїв, пояснює доктор Вейл. Ці засоби щодня наносяться на ноги, щоб зменшити потовиділення. Різні інгредієнти допомагають контролювати потовиділення, але більшість їх містять солі металів, таких як алюміній, які блокують виділення поту потовими залозами. Змініть взуття Багато кросівок та спортивного взуття виготовлено із синтетичних матеріалів, які м'які та легкі, але вони також можуть утримувати тепло та збільшувати потовиділення. Якщо у вас пітніють ноги, зосередьтеся насамперед на вентиляції. Чим більше дихає взуття, тим краще, каже доктор Вейл. Загалом взуття зі шкіри та парусини, як правило, найкраще. Це особливо важливо, якщо ви любите піші прогулянки, їзду велосипедом та інші види фізичної активності. Якщо ваше взуття добре вентилюється, у вас набагато менше шансів зазнати пітливості ніг та пов'язаних із нею проблем, таких як мікоз стопи та грибок нігтів на ногах. Спробуйте прийняти ванну в солоній воді Після душу або ванни ретельно витріть ступні та пальці ніг. Швидкого поплескування рушником по стопі може здатися достатньо, але якщо ваші ноги все ще вологі, тепле і темне середовище всередині шкарпеток може сприяти розвитку грибків. Сушіння ніг знижує цей ризик. Воно також зводить до мінімуму тертя шкіри (часта причина появи пухирів) і допомагає зупинити потовиділення ніг. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджетні способи, щоб не натирало взуття влітку Якщо ваші ноги потребують додаткової допомоги, доктор Коненелло каже, що замочування їх у солоній воді або використання в'яжучих засобів, таких як олія чайного дерева, може допомогти їх висушити. Ці рідини витягають вологу зі шкіри, завдяки чому ваші ноги менше пітніють. Наповніть миску або таз теплою водою, потім додайте 1/2 склянки солі Епсома або 5-10 крапель олії чайного дерева і опустіть ноги у ванну на 10 хвилин. Порада: використовуйте фен, щоб висушити зону між пальцями ніг. Доктор Коненелло каже, що це простий та ефективний спосіб зберегти сухість. Розгляньте вбиральні вставки для взуття Антиперспіранти місцевої дії і шкарпетки, що вбирають вологу, можуть допомогти звести пітливість ніг до мінімуму, але деяким людям однаково потрібний додатковий захист. Якщо ваші ноги сильно пітніють, доктор Вейл рекомендує спробувати вбиральні вставки для взуття. Спробуйте ванну для ніг із чорним чаєм Дубильні речовини в чаї мають в'яжучу дію і допомагають зменшити пори та жирність шкіри, скорочуючи потовиділення. Крім того, заспокійливе купання викликає справжнє задоволення. Просто наповніть невелику миску або тазик теплою водою на 10 см і додайте два пакетики чорного чаю. Замочіть ноги на 20 хвилин, потім промийте і ретельно висушіть. Коли звертатися до лікаря з приводу пітливості ніг Слід відвідати лікаря, якщо симптоми впливають на ваші життя та самооцінку. Дерматолог або ортопед можуть перевірити основні захворювання, які можуть збільшити пітливість ніг, та допомогти вам почуватися краще. Якщо ваші спітнілі ноги викликають дискомфорт або занепокоєння, варто записатися на прийом до лікаря, щоб обговорити можливі методи лікування. Люди, які сильно пітніють, будь то від фізичних вправ або впливу спеки, можуть відчувати тягу до солоних продуктів. Це реакція організму на відновлення балансу рівня електроліту натрію, який необхідний для загального функціонування. Якщо ви хочете солі саме з цієї причини, ви можете відчувати й інші симптоми, такі як спрага та втома.
we.ua - Шість дієвих способів, як зменшити пітливість ніг
Gazeta.ua on gazeta.ua
Справжній еліксир молодості: яким має бути сніданок у жінок 40+
Жінкам, яким за 40, лікарі рекомендують на сніданок з'їдати два основні продукти, які вважаються "еліксиром молодості". Йдеться про курячі яйця зі шпинатом. Обидва продукти вкрай корисні для здоров'я жінок саме у цьому віці. Такий сніданок підтримуватиме здоров'я жіночої статевої системи, захищатиме від передчасного старіння і забезпечуватиме організм енергією на тривалий проміжок часу, пише tsn. Яка користь шпинату для здоров'я Шпинат містить безліч корисних речовин, це насамперед вітаміни С, А, В1, В2, В6, РР, Р, Е, D2, К. Також продукт має у своєму складі антиоксиданти, які запобігають запальним процесам в організмі, захищаючи його від онкології. За рахунок вмісту мінералів - заліза, цинку, магнію, калію та кальцію, шпинат виводить з організму всі токсичні сполуки, знижує холестерин, запобігає хворобам серця та мозку. Завдяки вмісту йоду продукт налагоджує правильну роботу щитовидної залози. Кому не можна їсти шпинат Шпинат не можна вживати людям, які мають проблеми з сечовивідною системою, бо він містить щавлеву кислоту. Також протипоказаний тим, хто страждає на подагру та має порушення обміну солей в організмі. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бутерброд довголіття: як приготувати корисну закуску Яка користь яєць для здоров'я Яйця містять лецитин, який активує роботу головного мозку, запобігаючи старечим хворобам - Альцгеймера, деменції та склерозу. Також це цінне джерело білку, який є будівельним матеріалом для наших м'язів. Курячі яйця сприяють міцності кісток, зубів, нігтів та волосся. Якщо регулярно їсти яйця, то волосся ростиме значно швидше, а шкіра стане більш еластичною та пружною. Кому не можна їсти яйця Не слід вживати яйця тим, хто має підвищений холестерин. Також продукт містить сильний алерген, який може спричинити ускладнення у вигляді висипу на обличчі чи нудоти. Оселедець є одним з кращих джерел омега-3 жирних кислот. При добовій потребі від 1 до 1.5 г на добу, в 100 г оселедця міститься 2.4 г. Омега-3 жирні кислоти потрібні для повноцінного харчування, тому що не виробляються в організмі. Як раз вони важливі для здоров'я. У цій рибі присутньо все те, заради чого ми з вами її і повинні їсти: мінерали, вітаміни, амінокислоти, корисні жири. Особливо це стосується жінок. Люди, які регулярно вживають омега - 3 жирні кислоти, рідше страждають від депресії.⁣⁣ Покращують стан нашої шкіри, підтримують її м'якою, вологою і еластичною, попереджаючи передчасне утворення зморшок.⁣⁣⠀⁣⁣⠀⁣⁣
we.ua - Справжній еліксир молодості: яким має бути сніданок у жінок 40+
Gazeta.ua on gazeta.ua
Від "сови" до "жайворонка": як змінити свій режим сну за допомогою науки
Змінити свій біоритм може бути складно. Але це можливо з деякими зусиллями та поступовими змінами. Gаzеtа.uа дає кілька порад, як перетворити ніч на день за сім днів. Поступовий зсув графіка сну і пробудження: постарайтеся кожного дня лягати спати на 15-30 хвилин раніше, а також прокидатися на 15-30 хвилин раніше. Поступово збільшуйте цей зсув, доки не досягнете бажаного режиму. Створення затишного середовища для сну: зробіть спальню темною, тихою та прохолодною. Використовуйте штори, щоб заблокувати світло від вікон, та можливо навіть шумозахисні навушники або білий шум, якщо вам це допомагає. Встановлення ритуалів перед сном: розробіть спеціальні ритуали, які сигналізують вашому тілу, що настав час відпочивати. Це може бути спокійне читання, гарячий напій або медитація. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жайворонок, сова чи голуб: пройдіть тест і дізнаєтесь про свій біологічний годинник Фізична активність: вправи та фізична активність можуть допомогти покращити якість вашого сну та зробити його більш регулярним. Проте уникайте інтенсивної фізичної активності прямо перед сном. Обмеження стимулюючих речей перед сном: уникайте кави, чаю, енергетичних напоїв та екранів смартфонів, планшетів, телевізорів за годину або дві перед сном, оскільки вони можуть заважати засипанню. Постійність: спробуйте дотримуватися розкладу сну та пробудження, навіть у вихідні та святкові дні, щоб ваш організм звик до регулярності. Люди в усьому світі діляться на три умовні групи, залежно від хронотипу: жайворонки, сови і голуби. До першої групи належать ті, хто найбільш продуктивний в першій половині дня і легко прокидається вранці. У своєму новому дослідженні науковці виявили, що найбільш небезпечна ситуація склалася саме для сов. Вони змушені майже кожен день через силу вставати рано-вранці на роботу або навчання. Це завдає серйозної шкоди здоров'ю.
we.ua - Від сови до жайворонка: як змінити свій режим сну за допомогою науки
Gazeta.ua on gazeta.ua
Вісім соусів, які дієтологи вважають найкориснішими
Приправа - це все, що підсилює смак їжі. Соуси, пасти та навіть самі приправи вважаються приправами. Серед улюблених - кетчуп, майонез, гірчиця, соєвий соус, васабі та гострий соус. Багато хто з нас любить різні соуси, але майже ніхто не замислюється, чи корисні вони. Адже соуси можуть приховувати зайві вуглеводи та калорії, роблячи навіть здорові страви шкідливими. Дієтологиня Еббі Шарп розповіла виданню USА Тоdаy, чи може соус вплинути на здоров'я. Чи корисні приправи для здоров'я Хоча багато хто вважає, що приправи зводять нанівець усі корисні властивості продуктів, з якими вони поєднуються, Шарп стверджує, що вони можуть допомогти нам харчуватися повноцінніше й різноманітніше. "Я б вважала за краще, щоб люди додавали приправу, яка справді скрасить їхній день і зробить їхню їжу приємною, а не повністю відмовлялися від неї", - каже вона. Яка приправа найкорисніша Найнизькокалорійніша приправа не завжди є найздоровішим вибором. Дієтологиня рекомендує шукати можливість додати до страви додаткові поживні речовини. Її улюблена приправа - гуакамоле, бо авокадо містить корисні жири, калій і клітковину. "Коли приправа може додати корисні жири, клітковину або білок, вона фактично додає поживні речовини в загальний раціон", - каже Шарп. Найкорисніші соуси: гуакамоле; гірчиця; бальзамічний оцет; сальса; гострий соус; цацики; хумус; песто. Суміші спецій, як-от таджин, - ще один цікавий і низькокалорійний спосіб надати стравам смаку. Як купувати корисні приправи По-перше, не піддавайтеся на маркетингову рекламу "без жиру". У знежирені та низькокалорійні приправи часто додають додатковий цукор або сіль, щоб компенсувати смак. "Я б вважала за краще, щоб люди брали повножирну версію, в якій більше ситості, а не знежирений варіант, в якому насправді більше цукру", - каже Шарп. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здатні спалювати жир і контролювати вагу: п'ять спецій, які варто додати до щоденного раціону Додатковий цукор і сіль можна виявити в списку інгредієнтів, зокрема сиропи. Як правило, найздоровіші продукти мають прості списки інгредієнтів. "Гострий соус (здебільшого) складається зі спецій та оцту, можливо, трохи томатної пасти. Саме на них ми і хочемо звернути увагу - коли ми отримуємо більше смакову віддачу за наші калорії", - каже Шарп. Чи шкідливий майонез Майонез містить більше калорій і насичених жирів, ніж деякі інші приправи, але це не означає, що треба повністю відмовитися від його вживання. Варто лише стеждити за розміром порції. Шарп радить "розтягувати" порції - змішувати майонез з іншою приправою, що має високу поживну цінність, замість того щоб їсти його самостійно. Для солоних страв спробуйте змішати столову ложку майонезу зі столовою ложкою нежирного грецького йогурту. При приготуванні салату з яєць, тунця або курки Шарп любить змішувати майонез із пюре з авокадо. "Це чудовий спосіб додати корисні жири, але водночас отримати кремоподібну консистенцію і набагато більше смаку", - каже вона. За словами Шарп, цей прийом можна використовувати практично з будь-якими приправами або соусами: додавши трохи курячого або кісткового бульйону, ви зробите ваш магазинний соус більш насиченим і менш калорійним. Дієтологи визначили, що спеції можуть позитивно впливати на процес схуднення. Звичні приправи роблять страви смачними і прискорюють метаболізм. Кардамон чудово долає депресивний стан. Якщо проблеми з вагою виникли через "заїдання" депресії, треба додавати до страв цю приправу. Також кардамон здатен спалювати жир.
we.ua - Вісім соусів, які дієтологи вважають найкориснішими
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Всеукраїнська он-лайн газета. Оперативні новини з України і світу: події, політика, спорт, культура

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site gazeta.ua.

  • Publication date:
  • Categories:

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules