Gazeta.ua - we.ua

Gazeta.ua

we:@gazeta.ua
31.3 thous. of news
These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Gazeta.ua on gazeta.ua
Covid-19 повертається: в Україні виявлено новий заразний підвид Stratus
В Україні стрімко зростає захворюваність на Соvіd-19/ Медики вже підтвердили наявність нового субваріанта вірусу Strаtus у столиці та семи областях. Про це повідомляє інфекціоністка Ольга Голубовська. Strаtus, за словами фахівчині, не є новим штамом, як його іноді називають у ЗМІ. Це рекомбінантний субваріант "Омікрона", який виник внаслідок поєднання генетичного матеріалу між іншими підвидами - LF.7 та LР.8.1.2. Новий варіант вірусу відзначається високою заразністю та швидким поширенням. "Strаtus не становить глобальної загрози, його класифіковано як варіант під наглядом, однак темпи зростання захворюваності викликають занепокоєння". - зазначила Голубовська. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві різко збільшилася кількість госпіталізованих хворих на Соvіd-19 Серед характерних симптомів Strаtus - охриплість голосу, кашель, підвищення температури, слабкість та головний біль. Лікарка також звернула увагу, що навіть при незначних клінічних проявах можуть фіксуватися рентгенологічні зміни в легенях. "Симптоми можуть здаватися легкими, але вірус часто виводить з ладу організм на кілька місяців. Особливо це стосується тих, хто переносить хворобу на ногах", - наголосила експертка. Фахівчиня рекомендує не зволікати з тестуванням у разі появи симптомів. За її словами, важливо якнайшвидше розпочати противірусну терапію, яка в Україні є доступною. "Лікування потрібно починати одразу після появи симптомів, а не чекати кілька днів, коли стане гірше", - пояснила Голубовська. Водночас, за даними Центру громадського здоров'я МОЗ, ситуація з коронавірусом в Україні залишається контрольованою, попри сезонне зростання кількості інфікувань. Субваріант Strаtus наразі активно циркулює у світі. Інший новий підвид - Nіmbus в Україні поки не зафіксований. У Києві протягом липня зросла кількість шпиталізацій через Соvіd-19. Станом на 1 липня в інфекційних відділеннях стаціонарних комунальних медзакладів перебували 15 людей, а зараз - 68 людей, з яких 24 - діти. Про це повідомив Департамент охорони здоров'я Києва. У департаменті зауважили, що до лікарень потрапляють ті хворі, що потребують постійного контролю медиків, серйозного лікування та кисневої підтримки.
Соvіd-19 повертається: в Україні виявлено новий заразний підвид Strаtus
Gazeta.ua on gazeta.ua
Знижує ризик смерті від деменції: назвали олію, яка впливає на серце
Оливкова олія може позитивно впливати на здоров'я серцево-судинної системи, завдяки мононенасиченим жирам, що містяться в ній, корисним для серця. Дієтологиня Менді Енрайт розповідає Еаtіngwеll, що є й інший компонент оливкової олії, який також може відігравати важливу роль для серця: поліфеноли. Поліфеноли - потужні рослинні сполуки, що мають антиоксидантні властивості. Вчені з Греції вирішили докладніше вивчити поліфеноли в оливковій олії першого віджиму. Дослідники виявили, що група, яка приймала оливкову олію з високим вмістом фенолів, показала значне поліпшення загального рівня холестерину в крові порівняно з групою, яка приймала оливкову олію з низьким вмістом фенолів у високих дозах. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрукти та овочі серпня, які зміцнять імунітет перед осіннім сезоном В цьому дослідженні використовували оливкову олію першого віджиму, а не звичайну, яка має світліший колір і смак. Оливкова олія є одним з основних продуктів середземноморської дієти. Вона підтримує загальний стан здоров'я і знижує ризик деяких захворювань, зокрема серцево-судинних. Дослідження також показують, що вона може знизити ризик смерті від деменції. Щоденне споживання кавуна сприяє зволоженню організму, покращенню стану шкіри, серцево-судинної системи та контролю ваги. Дієтологи радять надавати перевагу свіжому кавуну, а не соку, адже при вичавлюванні знижується вміст клітковини. Водночас експерти застерігають від популярних у соцмережах кавунових дієт, де люди кілька днів їдять лише кавун. Такий спосіб може призвести до дефіциту поживних речовин і мати короткостроковий ефект.
Знижує ризик смерті від деменції: назвали олію, яка впливає на серце
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чому лише одиницям вдається дожити до ста років і більше: науковці розкрили феномен довголіття
Феномен людей, яким вдається дожити до 100 років і більше, завжди цікавив науковців. Чому лише обраним вдається дожити до такого віку, вони провели масштабні дослідження, повідомляє Sсіеnсе аlеrt. Результати виявилися вражаючими. Столітні не лише рідше хворіють, а й набагато повільніше накопичують діагнози. Особливо рідко вони стикаються з небезпечними для життя станами, як-от серцево-судинні захворювання. Перше дослідження охопило 170 787 жителів повіту Стокгольм, народжених між 1912 і 1922 роками. Дослідники простежили їхній стан здоров'я протягом 40 років - від 60-річного віку і до смерті або до досягнення 100 років. Аналізували ризики інсульту, інфаркту, переломів шийки стегна та різних видів раку. Виявилося, що майбутні довгожителі ще у зрілому віці мали менше серйозних діагнозів, і ця тенденція зберігалася все життя. Наприклад, у 85 років інсульт пережили лише 4% майбутніх столітніх, тоді як серед тих, хто дожив лише до 90-99 років, цей показник сягав 10%. Навіть у 100-річному віці ризик хвороб у столітніх залишався нижчим, ніж у людей, які прожили менше. Так, інфаркт перенесли 12,5% столітніх, тоді як серед тих, хто дожив до 80-89 років, цей показник перевищував 24%. Це свідчить, що таємниця - у відтермінуванні або навіть уникненні небезпечних вікових хвороб, а не лише у вмінні їх переживати. Друге дослідження включало ширший перелік - 40 різних станів, від легких до важких, серед яких гіпертонія, серцева недостатність, діабет. Було проаналізовано 274 108 шведів, народжених протягом 1920-1922 років, за якими спостерігали від 70-річного віку до смерті або до 100 років. Столітні становили лише 1,5% вибірки. Висновки знову підтвердили: вони мали менше діагнозів, а процес накопичення хвороб відбувався повільніше. Часто проблеми обмежувалися лише однією системою організму, що значно полегшувало лікування. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що впливає на тривалість життя: три ключові фактори Серцево-судинні хвороби залишалися найпоширенішими серед усіх груп, але у столітніх вони траплялися рідше. У 80 років серцево-судинні проблеми мали лише 8% довгожителів проти 15% тих, хто помер у 85. Вони також краще зберігали психічне здоров'я - рідше страждали від депресії та деменції. Більшість все ж стикалася з кількома хронічними станами, але це траплялося значно пізніше - приблизно у 89 років. І навіть у 90+ вони не зазнавали різкого погіршення стану, на відміну від інших. У чому таємниця столітніх Здатність відкладати або уникати хвороб попри довге життя показує, що старіння може бути повільнішим, ніж прийнято вважати. Це ставить під сумнів ідею про те, що більше прожитих років автоматично означає більше діагнозів. Ймовірно, виняткове довголіття - це особливий тип старіння, зумовлений поєднанням генетики, способу життя та середовища. Наступний крок досліджень - визначити, які саме фактори передбачають життя до 100 років і як вони діють упродовж життя. Розуміння цього механізму може стати ключем до довшого та здоровішого життя для всіх нас. Для деяких людей в похилому віці біг створює занадто велике навантаження на коліна, що згодом призводить до болю в суглобах. Фізіотерапевти радять більше ходити. Таке тренування найкраще впливає на продовження життя
Чому лише одиницям вдається дожити до ста років і більше: науковці розкрили феномен довголіття
Gazeta.ua on gazeta.ua
Названо ТОП-10 вуглеводів, які потрібно їсти щотижня й бути енергійним
Вибір правильних вуглеводів - це ключ до досягнення цілей у сфері здоров'я і задоволення потреб організму. Рекомендується, щоб 45-65% одержуваних калорій припадали на вуглеводи. Нестача вуглеводів у раціоні може спричинити млявість, проблеми з травленням і навіть неприємний запах із рота, пише Еаtіngwеll. Серед безлічі вуглеводів 10 мають бути на вашій тарілці щотижня, щоб підтримувати здоров'я, задовольняти потреби в поживних речовинах і бути енергійним. 1. Солодка картопля Це справжнє джерело поживних речовин. Лише одна середня солодка картопля забезпечує понад 150% добової потреби у вітаміні А - речовині, що відіграє важливу роль у здоров'ї очей, шкіри та імунітету. Вживання шкірки солодкої картоплі також допоможе збільшити споживання клітковини. 2. Овес Натуральне джерело пребіотичних волокон, що робить його чудовим джерелом вуглеводів для тих, хто хоче підтримувати здоровий мікробіом кишківника.Доведено, що розчинна клітковина, яка міститься у вівсі, звана бета-глюкан, також сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину, що може знизити ризик серцево-судинних захворювань. 3. чорна квасоля Має вражаючий набір поживних речовин. Будучи джерелом рослинного білка, клітковини й антиоксидантів, ці недорогі та смачні бобові можуть стати чудовим джерелом вуглеводів. Дослідження засвідчили, що люди, які вживають більше бобових, мають якісніше харчування, менше доданого цукру в раціоні та краще худнуть. 4. Молоко Молоко містить не тільки корисні вуглеводи, а й білок, кальцій, магній та інші поживні речовини, важливі для здоров'я кісток. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкорисніші рибні консерви, які рекомендують дієтологи 5. Чорнослив Це натуральне джерело вуглеводів - набагато більше, ніж просто засіб від закрепів. Щоденне вживання чорносливу також може допомогти поліпшити здоров'я кісток. Дослідження дійшло висновку, що щоденні 50 грамів (близько 5 ягід) чорносливу може запобігти втраті мінеральної щільності кісткової тканини у жінок у постменопаузі. 6. Нут Це джерело корисних вуглеводів, які живлять організм клітковиною, антиоксидантами і рослинним білком. 7. Яблука Вони є чудовим джерелом клітковини, вітаміну С і міді. Ці популярні фрукти також містять корисну для серця розчинну клітковину і пребіотичні волокна, які сприяють здоров'ю кишківника. Яблука також містять кверцетин - антиоксидант, який може сприяти здоров'ю мозку. 8. Фарро Це цільне зерно, яке чудово поєднується з багатьма стравами. Багате антиоксидантами, вітамінами і мінералами, фарро має горіховий смак і легко готується. Клітковина у фарро підходить для підтримання здоров'я травної системи, мікробіома та серця.Фарро також є джерелом білка: в 1/4 склянки фарро міститься всього близько 6 грамів білка. Поєднання клітковини та білка - це потужне джерело енергії, що пригнічує голод. 9. Банани Вони є корисним джерелом вуглеводів, і їх вживання допоможе вам підтримувати енергію протягом дня. Вибір злегка недозрілих бананів може дати вам перевагу в питаннях здоров'я кишківника. Вибір бананів зі злегка зеленуватою шкіркою означає, що в них більше резистентного крохмалю - різновиду пребіотичної клітковини, яка допомагає підтримувати здоровий мікробіом кишківника. Але повністю дозрілі банани також є чудовим джерелом клітковини та поживних речовин. 10. Коричневий рис Він багатий білком, клітковиною, а також безліччю вітамінів і мінералів. У половині чашки вареного коричневого рису міститься близько 120 калорій, 2 грами клітковини, 3 грами білка і 25 грамів корисних вуглеводів. Не весь холестерин шкідливий. Які продукти можна залишити у раціоні.
Названо ТОП-10 вуглеводів, які потрібно їсти щотижня й бути енергійним
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чому картопля фрі шкодить здоров'ю: пояснення науковців
Нові наукові дані свідчать, що регулярне вживання картоплі фрі може суттєво підвищити ризик розвитку діабету 2 типу. Про це пише Тhе Guаrdіаn з посиланням на дослідження міжнародної групи науковців на чолі з експертом Гарвардського університету Сейєдом Мохаммадом Мусаві. Згідно з результатами, споживання картоплі фрі тричі на тиждень збільшує ризик діабету на 20%, а п'ять разів - уже на 27%. Водночас вживання картоплі, приготованої шляхом запікання, варіння або пюрирування, не є настільки шкідливим - ризик у цьому випадку підвищується лише на 5%. Дослідники пояснюють це тим, що під час смаження картопля втрачає частину поживних речовин, натомість набуває високого вмісту жиру та калорій. Також картопля має високий глікемічний індекс через вміст крохмалю, що негативно впливає на рівень цукру в крові. У дослідженні зазначається, що заміна смаженої картоплі цільнозерновими продуктами допомагає знизити ризик розвитку діабету - до 8% при загальній заміні картоплі та до 19% у випадку заміни саме чіпсів або картоплі фрі. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руками чи виделкою: як правильно їсти картоплю фрі за неписаними правилами Доктор Каутер Хашем з Лондонського університету королеви Марії наголосив, що важливо не лише що ми їмо, а й як це приготовано: "Картопля у вареному чи запеченому вигляді - джерело клітковини, вітаміну С і калію. Проте після смаження у фритюрі з великою кількістю солі вона перетворюється на калорійний продукт, що сприяє набору ваги та підвищує ризик хронічних захворювань", - зазначив він. За словами Хашема, картоплю варто вживати помірковано й розглядати як частину збалансованого раціону, надаючи перевагу альтернативам - таким як бурий рис, булгур, цільнозернові макарони чи батат. Для підтримки здоров'я серця важливо знижувати ризик утворення бляшок, які можуть закупорювати артерії. Кардіологи розповіли, яка їжа найгірша для артерій. В першу чергу йдеться про смажені страви. Будь-яка їжа, приготована у фритюрі, наприклад, картопля фрі, кільця цибулі, смажені морепродукти та пиріжки, також є джерелом трансжирів.
Чому картопля фрі шкодить здоров'ю: пояснення науковців
Gazeta.ua on gazeta.ua
Скільки годин сну потрібно, щоб відновити м'язи
Якісний сон є важливою частиною будь-якого режиму тренувань або програми. Він допомагає вашим м'язам відновлюватися, зменшує біль і готує ваше тіло до наступного тренування. Хоча розтяжка, гідратація та харчування підтримують відновлення м'язів, сон є одним з найпотужніших інструментів для нарощування м'язової сили та підвищення витривалості, пише hеаlth. Рекомендований сон для відновлення м'язів Більшості дорослих потрібно близько семи-дев'яти годин сну щоночі. Спортсменам та людям, які часто тренуються або тренуються з високою інтенсивністю, може знадобитися більше сну, ніж в середньому, для оптимального відновлення та продуктивності. Як сон допомагає вашим м'язам відновлюватися Відновлення м'язів починається одразу після закінчення тренування, але сон відіграє життєво важливу роль у процесі відновленн. Фізичні вправи створюють мікроскопічні розриви, або мікророзриви, у м'язових волокнах, які потребують відновлення для нарощування та зміцнення м'язової маси. Занадто мало сну може уповільнити процес відновлення вашого організму, погіршити ріст і силу м'язів і, зрештою, вплинути на фізичну працездатність. Недостатній сон може призвести до: Повільнішого відновлення та росту м'язів Зниження м'язової сили та витривалості Вищого ризику травм, таких як розтягнення, вивихи та травми від перенапруження Посилення запалення та болю в м'язах Повільнішої реакції Поганої координації та рівноваги Підвищеної втоми Зниження мотивації до фізичних вправ. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит сну може спричинити смерть: що дослідили науковці Ось кілька простих способів покращити якість сну: Дотримуйтесь послідовного графіка сну, лягаючи спати та прокидаючись в один і той самий час щодня. Тримайте свою спальню прохолодною, темною та тихою, щоб створити середовище, яке сприяє спокійному сну. Обмежте час, проведений перед екраном, принаймні за годину до сну; світло від телефонів, телевізорів та комп'ютерів може ускладнити засинання. Уникайте кофеїну, алкоголю та важкої їжі ввечері. Недосипання може завдати великої шкоди організму, якщо воно стане регулярним. У сучасному світі зараз мало хто може похвалитись якісним сном. Через активне соціальне життя, недосип став нормою багатьох. Через регулярне недосипання можуть формуватися схильність до діабету, онкології, гормональних збоїв та інших негативних процесів.
Скільки годин сну потрібно, щоб відновити м'язи
Gazeta.ua on gazeta.ua
Прогулянки перед сном: скільки часу треба ходити, щоб міцно спати
Вечірня прогулянка - це не лише спосіб відпочити після напруженого дня, а й природний засіб для покращення сну. Спокійна хода на свіжому повітрі допомагає знизити рівень стресу, нормалізувати серцевий ритм і налаштувати організм на повноцінний відпочинок. Дослідження доводять: навіть 30-45 хвилин неспішної ходьби перед сном можуть значно покращити якість засинання і сам сон. Як прогулянка готує мозок до сну Ходьба у вечірній час не просто заспокоює, а й допомагає регулювати вироблення мелатоніну - природного гормону сну. Приглушене освітлення в сутінках або темряві активує біологічний годинник організму й готує тіло до нічного відпочинку. Якщо щодня проводити хоча б пів години на свіжому повітрі у вечірній час, це закріплює здоровий ритм сну й неспання. А стабільний режим сну - це менше стресу, кращий метаболізм і більше енергії вдень. Результат з перших днів Хоча все залежить від індивідуальних особливостей організму, чимало людей відчувають позитивний вплив на якість сну вже після першої вечірньої прогулянки. І чим регулярнішими будуть ці звички, тим тривалішими стануть результати. Сон стане глибшим, засинати стане легше і буде значно менше нічних пробуджень. А якісний сон, як відомо, є основою гарного самопочуття та міцного імунітету. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновити себе після сидячої роботи: прості вечірні вправи Навіть якщо на вулиці негода або прогулянка з якихось причин неможлива, ви можете створити відповідну атмосферу вдома. Зменште яскравість світла, вимкніть екрани комп'ютера, телевізора й телефону щонайменше за годину до сну. Світло від гаджетів пригнічує вироблення мелатоніну. Втрачати вагу від прогулянок цілком реально. Потрібно лише зробити це своєю звичкою та регулярно рухатися. Щоб боротьба із завою вагою була ефективною, ходити важливо правильно. Існує версія, що для здоров'я та схуднення потрібно робити 10 тис. кроків на день. Проте усе дуже індивідуально. Для схуднення і покращення стану здоров'я кількість кроків потрібно збільшувати поступово.
Прогулянки перед сном: скільки часу треба ходити, щоб міцно спати
Gazeta.ua on gazeta.ua
Три вечірні звички, які допоможуть швидко заснути
Люди, які схильні засинати протягом 10-15 хвилин після того, як голова торкнеться подушки, з більшою ймовірністю матимуть "хороший здоровий сон". Засинання більш ніж на 20 хвилин може свідчити про безсоння. Експерта зі сну Джессіка Хенлі дає кілька слушних порад, як швидко засинати. Одна з ключових навичок для кращого сну - створити порядок перед сном. "Намагайтеся лягати спати і прокидатися одночасно і щодня (коли це можливо) для кращої якості сну", - заявила Хенлі. Створюючи порядок дня, коли ви прокидаєтеся і лягаєте спати, ваш циркадний ритм краще налаштовується на співпрацю. Також може бути корисно мати постійний розпорядок дня перед сном, який може включати чищення зубів та зубну нитку. зазначила експертка. Ще одна ключова звичка - переконатися, що ви п'єте воду, перш ніж лягати спати. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці виявили зв'язок між хронічним недосипанням і раком "Важливо пити достатню кількість води протягом дня, щоб підготувати своє тіло до гарного нічного сну. Уникайте пити велику кількість води перед сном. Ви ж не хочете всю ніч бігати до туалету", - сказав Хенлі. Розумно уникати напоїв із кофеїном перед сном. "Обмежте споживання безалкогольних напоїв, які можуть містити велику кількість цукру", - додала Хенлі. Порушення сну - серйозна патологія, що часом призводить до незворотних наслідків. Якщо ви довго не можете заснути, вас мучать панічні атаки, часті пробудження серед ночі, сонний параліч - це ознаки внутрішніх неполадок. Тривога, напруга, емоційне вигоряння, психічні навантаження можуть стати спусковим гачком для негативних змін в організмі. Ось які проблеми можуть виникнути при постійній нестачі сну.
Три вечірні звички, які допоможуть швидко заснути
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чому на вершковому маслі смажити яєшню краще, ніж на олії
Є безліч способів готувати яєшню. Проте не всі знають, на чому краще - на олії чи на вершковому маслі. Ці два варіанти завжди можуть підійти, адже жир в обох випадках допомагає запобігти прилипанню яєчні до сковорідки, пише Сhоwhоund. Проте олія та вершкове масло мають різні переваги: олія є трохи кориснішою для здоров'я, а вершкове масло надає більше смаку. Точної правильної відповіді у цьому випадку немає, адже кращий варіант залежить від того, що саме вам потрібно. "Найбільша перевага використання якісного вершкового масла для яєчні - це аромат, який воно надає страві. Вершкове масло має високий вміст жирів і насичений смак, який може бути злегка солонуватим або навіть трохи солодкуватим, залежно від марки і типу масла. Коли ви використовуєте його для приготування яєчні, тепло допомагає аромату переходити до самих яєць, наповнюючи їх насиченим смаком. До того ж, якщо дивитися на переваги з точки зору бюджету, вершкове масло, як правило, коштує дешевше, ніж високоякісна олія", - зазначають у матеріалі. Недоліки вершкового масла Недоліком вершкового масла є його шкода для здоров'я, адже воно має багато насичених жирів, що врешті-решт може призвести до таких проблем, як підвищення рівня холестерину. Також варто пам'ятати, оскільки вершкове масло містить багато жиру, то воно не спалюється так легко, як інші молочні продукти. Крім того, вершкове масло не має тією термостійкості, яку мають деякі види олії. Яка олія корисніша "Коли справа доходить до використання олії для приготування яєчні, користь значною мірою залежить від типу використовуваної олії. Якщо ви хочете, щоб ваш сніданок був максимально корисним, олія авокадо - чудовий варіант. Вона містить багато корисних жирів, вітаміну Е та мінералів. Крім того, вона має температуру задимлення близько 520 градусів за Фаренгейтом, тому практично ніколи не пригорає. З цих двох причин дехто вважає його кращим за вершкове масло", - додають у Сhоwhоund. Водночас у виданні закликають бути обережними з типом олії, яку ви плануєте використовувати для смаження. Якщо користуєтеся рафінованою олією, такою як рапсова або рослинна, то у вас не буде тих самих переваг для здоров'я, адже рафіновані олії не містять цих корисних жирів. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 10 найкорисніших та найшкідливіших олій для готування їжі Якщо говорити про смак, то смаження яєць на олії не дасть їм такого насиченого смаку, як на вершковому маслі. Також деякі олії коштують дорожче, ніж вершкове масло. "Якщо ви використовуєте олію і боїтеся, що ваш сніданок буде прісним, ви можете приправити яєчню чимось іншим - від чилі-крисп до гострого соусу або паприки. Для більш м'якого смаку додайте зверху трохи соєвого соусу, а також трохи кунжуту і зеленої цибулі, щоб підняти смак на вищий рівень", - підкреслили у матеріалі. Коли йдеться про олію, то виникає питання, яку обрати найкориснішу для приготування страв. Багато лікарів рекомендують вживати насіннєву олію. Вона багата ненасиченими жирами, яка сприяє хорошому самопочуттюТакож лікарі рекомендують оливкову олію та олію авокадо. Дієтологи радять пацієнтам вживати їх не тільки через корисні ненасичені жири, а й тому, що оливкова олія та олія авокадо зазвичай менш оброблені, ніж інші олії.
Чому на вершковому маслі смажити яєшню краще, ніж на олії
Gazeta.ua on gazeta.ua
Назвали шість найкорисніших продуктів, які мають бути в раціоні. Перелік здивує
Коли йдеться про здорове харчування, важливо знати, які продукти мають бути обов'язково на вашому столі. Дієтологиня Наталі Б. Аллен назвала продукти, які можна додати в раціон і поповнити запас корисних речовин, пише Тhе Wаhsіngtоn Роst. Виноград: дехто думає про нього як про маленькі шматки цукру. Це правда, що це один із найсолодших фруктів, у половині чашки якого міститься 12 грамів цукру. Але цукор у фруктах засвоюється повільніше і не спричиняє таких самих стрибків цукру в крові, як звичайний, пояснила дієтологиня Саманта М. Куган. "Виноград також містить клітковину і вітамін К, важливі для здоров'я серця і кісток", - сказала Куган. Крім того, він містить ресвератрол, потужний антиоксидант, який може допомогти знизити ризик низки хронічних захворювань, включно з хворобами серця, деякими видами раку і хворобою Альцгеймера. Курячі стегна: Аллен зазначила, що куряча грудка містить трохи більше білка, але стегна містять більше заліза, мінералу, якого не вистачає в раціоні багатьох літніх людей. Заквасочний хліб: хоча більшість заквасочних хлібів готуються з білого борошна, це більш розумний вибір, ніж звичайний білий хліб. Різниця в тому, що закваска використовує ферментоване борошно і воду "закваску", що містить натуральні дріжджі замість комерційних дріжджів. (Якщо в списку інгредієнтів є дріжджі, хліб не приготований з ферментованою закваскою). У міру того, як тісто піднімається, воно створює кислоти, які уповільнюють засвоєння крохмалів. У результаті "закваска не підвищує рівень цукру в крові так швидко, як звичайний білий хліб", - пояснила дієтолог Елізабетта Політі. Макарони, рис і картопля, що залишилися: не викидайте залишки вчорашньої їжі. Охолодження приготованого рису, макаронів і картоплі перебудовує молекули крохмалю, утворюючи тип волокон, званий резистентним крохмалем. Він розщеплюється в товстому кишківнику, що створює коротколанцюгові жирні кислоти, які живлять корисні бактерії в кишківнику. А рівень цукру в крові може підвищуватися повільніше після їжі з резистентним крохмалем. Попкорн: коли він не плаває в олії та солі, попкорн є однією з найкорисніших закусок. "Попкорн - це цільне зерно. У ньому багато клітковини, яка сповільнює травлення, тому ви довше відчуваєте ситість", - сказала Куган. Порція з трьох чашок забезпечує 3,5 грама клітковини - приблизно 14% від необхідної щоденної кількості і всього за 91 калорію. Ця закуска також містить захисні антиоксиданти, звані поліфенолами. Дослідження показують, що ферулова кислота, один з антиоксидантів попкорну, знижує кров'яний тиск і накопичення холестерину в артеріях, що може запобігти діабету і серцевим захворюванням. Коулслоу: "Порівняно з іншими стравами, такими як макарони з сиром або картопляний салат, коулслоу - очевидний вибір. У ньому менше калорій і жиру та більше вітамінів", - сказала Куган. Це тому, що капуста, зірка коулслоу, багата на клітковину, вітамін С і глюкозинолати, сполуки, які можуть захищати клітини від ушкодження, що викликає рак. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрукти та овочі серпня, які варто додати до щоденного раціону В огляді досліджень за 2013 рік ідеться, що люди, які їли найбільше капусти, знизили ризик розвитку колоректального раку на 24% порівняно з тими, хто рідко їв цей овоч. Кімчі: основний продукт корейської кухні, кімчі, приготований з овочів (зазвичай капусти) і пасти з гострого перцю, надає стравам пряного, кислуватого присмаку. Оскільки він ферментований, він забезпечує "хороші" бактерії, так звані пробіотики, які можуть допомогти в разі запалення, травлення і здоров'я кишечника. Кімчі знижує рівень холестерину, жиру в організмі та артеріального тиску. Він також може збільшити різноманітність природних "хороших" бактерій, які живуть у кишечнику. Використовуйте його як приправу до страв із рису та яєць або додавайте його в сендвічі та тако. Жінкам, яким за 40, лікарі рекомендують на сніданок з'їдати два основні продукти, які вважаються "еліксиром молодості". Йдеться про курячі яйця зі шпинатом. Обидва продукти вкрай корисні для здоров'я жінок саме у цьому віці. Такий сніданок підтримуватиме здоров'я жіночої статевої системи, захищатиме від передчасного старіння і забезпечуватиме організм енергією на тривалий проміжок часу.
Назвали шість найкорисніших продуктів, які мають бути в раціоні. Перелік здивує
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Всеукраїнська он-лайн газета. Оперативні новини з України і світу: події, політика, спорт, культура

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site gazeta.ua.

  • Publication date:
  • Categories:

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules