Gazeta.ua - we.ua

Gazeta.ua

we:@gazeta.ua
22.2 thous. of news
These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Gazeta.ua on gazeta.ua
Кухарі радять варити картоплю в молоці: секрет ніжного пюре
Варіння картоплі у воді - звична справа для більшості господинь, але кулінарні експерти закликають відмовитися від цього методу. За їхніми словами, така обробка позбавляє картоплю смаку, текстури та головного компонента - крохмалю, пише Gаzеtа.uа. Британська шеф-кухарка Розмарі Гілл наголошує: картоплю, як і макарони, не слід просто варити у воді, адже в процесі вона виділяє крохмаль - саме той компонент, який надає пюре ніжної, оксамитової структури. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який напій ефективно очищає кров від надлишку цукру Але, зливаючи воду після варіння, ми втрачаємо цей "рідкий скарб". Натомість фахівчиня радить варити картоплю одразу в молоці. Такий підхід дозволяє зберегти крохмаль у страві, збагачує смак і усуває потребу додавати вершки чи інші жири. Після приготування картоплю можна одразу розім'яти в тій же каструлі - результат буде більш насиченим і кремовим. Цей простий прийом здатен вивести навіть класичне картопляне пюре на новий рівень. Овочі - низькокалорійні, наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в крові. Помідори - одні з них. Помідори можуть бути використані в безлічі рецептів - від салатів до запіканок та інших страв. У них багато переваг для тих, хто має діабет. Помідори - це чудове джерело клітковини, вони багаті на вітаміни А і С, водночас мають низьку калорійність. Крім того, помідори містять багато лікопіну - антиоксиданту, який може покращити контроль рівня цукру в крові.
we.ua - Кухарі радять варити картоплю в молоці: секрет ніжного пюре
Gazeta.ua on gazeta.ua
Скільки годин має пройти між вечерею та сніданком, щоб худнути і бути енергійним
Найкращий час для останнього прийому їжі вважається до 19-ї години вечора. Експерти з метаболічного здоров'я компанії Lumеn провели дослідження і рекомендують не їсти після 19:00 та дотримуватись вікна голодування протягом 13 годин. Це означає, що якщо ви вечеряєте о 19:00, то снідати варто не раніше 8:00 ранку. Такий режим допомагає організму вранці входити в "жироспалювальний" стан після нічного голодування. Саме цього й прагне більшість людей, які хочуть покращити метаболізм або схуднути. Що таке метаболізм Метаболізм - це процес, завдяки якому організм перетворює їжу та поживні речовини на енергію. Він є основою життєдіяльності: забезпечує дихання, кровообіг, ріст і відновлення клітин. І працює безперервно - навіть під час сну. Фахівці зазначають, що гнучкий метаболізм здатен перемикатися між джерелами енергії - вуглеводами й жирами - залежно від потреб організму. Це важливо для: покращення самопочуття, підтримки стабільного рівня цукру в крові, якісного сну, зміцнення імунітету, збереження м'язової маси, підвищення енергії впродовж дня, легшого контролю ваги. Додатково, експерти проєкту ZОЕ, співзасновником якого є професор Тім Спектор, наголошують: "Ваше метаболічне здоров'я напряму впливає на ризики розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, інсульту, хвороб печінки та нирок". ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ожиріння впливає на метаболізм: дослідження японських науковців Дослідження показали, що час, коли ви лягаєте спати, більше впливає на регуляцію рівня цукру, ніж тривалість самого сну. Якщо ви засинаєте раніше, зранку організм краще контролює рівень глюкози після сніданку. Незначні стрибки рівня цукру чи жирів у крові після їжі - це нормально. Але регулярні порушення можуть з часом призвести до метаболічної дисфункції, попереджають експерти. Якщо ви хочете схуднути, покращити енергію або сон - почніть з простого: не їжте після 19:00 і давайте організму нічний відпочинок без їжі. Вісцеральний жир, який оточує внутрішні органи, може бути небезпечним для вашого здоров'я. Можеспровокувати появу діабету, жирової хвороби печінки, а також захворювань серцево-судинної системи. Позбутися жиру можливо, якщо дотримуватись чітких рекомендацій, зокрема у харчуванні.
we.ua - Скільки годин має пройти між вечерею та сніданком, щоб худнути і бути енергійним
Gazeta.ua on gazeta.ua
Яка частина свинини сприяє збалансованому раціону: дослідження
Якщо їсти пісну свинину разом із овочами це сприяє збалансованому раціону, який забезпечить організм високоякісним білком і підтримає тривале дотримання здорового харчування. Такі висновки науковців Університету штату Південна Дакота, які провели відповідне дослідження. Під час дослідження порівнювали дві дієти з однаковим вмістом білка та поживних речовин: одна була заснована на пісній свинині, а інша - на рослинних білках, таких як сочевиця та нут. Результати показали, що білок зі свинини засвоюється набагато краще - його індекс якості становив 122,7 бала, тоді як рослинний білок отримав лише 82 бали. Перевага свинини полягає не лише в її користі, а й у неперевершеному смаку. Учасники дослідження відзначали, що страви зі свининою були більш поживними, смачнішими і простішими для щоденного вживання. Особливо їм до вподоби припали знайомі з дитинства комбінації м'яса з овочами, зокрема тушкована свинина з томатами. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які види м'ясного фаршу корисно змішувати для приготування страв Крістен Гікс-Руф із Національної ради зі свинини підкреслює, що свинина не повинна конкурувати з рослинними продуктами, а навпаки - ідеально доповнює їх, роблячи раціон різноманітнішим і більш насиченим смаком. Курятину вважають доволі корисною для людського організму. Її особливо полюбляють шанувальники здорового способу життя. Однак, є в курятині частини, які краще взагалі не вживати. За словами дієтологів, куряче м'ясо корисне хоча б тим, що нежирне. У 100 г м'яса лише 110 калорій. А ще воно дешевше за свинину та яловичину. Містить багато вітамінів та мікроелементів.
we.ua - Яка частина свинини сприяє збалансованому раціону: дослідження
Gazeta.ua on gazeta.ua
Справжній скарб: у чому замочити ноги на 20 хв, щоб забути про тріщини на п'ятках
Тріщини на п'ятках не лише виглядають неестетично, а й можуть викликати біль та дискомфорт. Особливо влітку, коли хочеться носити відкрите взуття. Є прості й доступні способи, які допоможуть швидко пом'якшити шкіру та загоїти тріщини. Розповідаємо, як зробити п'ятки гладенькими, як у немовлят. Насіння льону Справжній скарб серед природних засобів для догляду за шкірою стоп. Хоч про це знають не всі, саме воно здатне діяти як натуральний компрес, що заспокоює тріщини, пом'якшує мозолі та відновлює суху шкіру п'ят. Під час контакту з гарячою водою насіння виділяє густий гелеподібний слиз, який делікатно розм'якшує огрубілі ділянки, полегшуючи їхнє відлущування. Завдяки високому вмісту слизових речовин і цінних омега-3 та омега-6 жирних кислот льон підтримує природний захисний бар'єр шкіри, запобігаючи її пересушуванню та втраті вологи. Регулярне використання такого засобу зробить шкіру ніг доглянутою, м'якою та еластичною. До того ж, насіння льону багате на лігнани - речовини, що сприяють відновленню і зміцненню шкіри п'ят, а також містить важливі вітаміни (Е, вітаміни групи В) і життєво необхідні мінерали, серед яких магній, цинк, кальцій і калій. Як використовувати насіння льону Приготування живильної ванночки для ніг - надзвичайно легке та доступне. Візьміть 100 г насіння льону і залийте його 2 л киплячої води в глибокій мисці. Зачекайте кілька хвилин, доки суміш загусне, набувши густоти желеподібної або кашоподібної консистенції. Опустіть стопи у теплу ванночку і тримайте їх там близько 15-20 хв. Потім акуратно витріть ноги насухо, а за бажанням - нанесіть зволожувальний крем для кращого живлення шкіри. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефект миттєвий: три причини завжди мати під рукою патчі з огірків Корисна порада: забудьте про складні процедури - натуральний догляд часто ефективніший. Для видалення ороговілих частинок можна зробити простий пілінг, наприклад, із кавової гущі. Таку процедуру варто повторювати двічі на тиждень для максимального результату. Ідеальний манікюр може приховувати небезпеку, про яку часто забувають. Відрізання кутикули - звична процедура для багатьох, однак лікарі дедалі частіше застерігають, що така практика може мати неприємні наслідки для здоров'я. Може підвищувати ризик інфікування та може спричинити довгострокове пошкодження нігтьового ложа. Тому багато фахівців рекомендують натомість відсунути кутикулу. Важливо знати, що кутикули покликані захищати нігті та служити захисним бар'єром.
we.ua - Справжній скарб: у чому замочити ноги на 20 хв, щоб забути про тріщини на п'ятках
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як захистити яблуню від плодожерки: три покрокові дії для гарантованого врожаю
Зіпсувати врожай яблуні може один із найнебезпечніших шкідників цього дерева. Йдеться про плодожерку. Вона непомітно проникає всередину плоду і знищує його ізсередини. Якщо вчасно не вжити заходів, можна залишитися без яблук. Щоб уберегти сад від цих шкідників, важливо знати ефективні способи захисту: від народних методів до сучасних препаратів. Що робити: Феромонні пастки. Встановлюємо вже зараз - кінець травня/початок червня - перший масовий виліт метелика. Обробка через 7-10 днів після виявлення метеликів: Біопрепарати: Лепідоцид, Бітоксибацилін - безпечні для людей і бджіл. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися черв'яків в черешні - простий та дієвий спосіб Натуральні засоби: настій полину, тютюнового пилу, хвойного екстракту. Повторна обробка - обов'язково через 2-3 тижні для захисту нового покоління плодів. Досить поширена є ситуація, коли посадили сливу, але плодів немає. Перший, другий, третій рік і навіть більше. Це засмучує багатьох садівників. Причин може бути чотири. Молодій сливі може не вистачати поживних речовин або дерево підмерзає, або погане запилення. Четверта причина: якщо у минулому році слива мала дуже великий врожай. На другий рік дерево намагається перепочити. Тому важливо восени і навесні його підживлювати.
we.ua - Як захистити яблуню від плодожерки: три покрокові дії для гарантованого врожаю
Gazeta.ua on gazeta.ua
Який напій ефективно очищає кров від надлишку цукру
Люди, яким діагностували предіабет і цукровий діабет потрібно пити один бюджетний напій, який ефективно очищає кров від надлишків цукру. Йдеться про напій з кропиви. Британські лікарі стверджують, що деякі натуральні рослинні речовини мають доведену здатність зменшувати високу концентрацію цукру в крові. До таких належать і поліфеноли, що містяться в кропиві, пише Ехрrеss. "Трав'яний напій, який готується з використанням сухого листя кропиви, має низку корисних властивостей. Одна з них - це його властивість очищати кров від надлишків цукру", - розповіли експерти. За їх словами, кропива допомагає підшлунковій залозі виробляти більше інсуліну - гормону, що регулює надходження цукру в кров і перешкоджає зростанню його рівня. Недостатнє виробництво інсуліну є характерною особливістю діабету першого типу. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який суперфуд здатний підвищувати гемоглобін та загоювати рани Фахівці радять вживати не тільки напій з кропиви, а й додавати її в їжу, наприклад, в супи, салати. Бувши дешевим продуктом, вона забезпечує організм вітамінами А, С, К, деякими вітамінами групи В, а також кальцієм, залізом, магнієм, фосфорів, калієм - їх комплекс сприяє зміцненню імунної системи, бореться із запаленням. Також кропива рекомендується як натуральний засіб зниження високого артеріального тиску. Овочі - низькокалорійні, наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в крові. Помідори - одні з них. Помідори можуть бути використані в безлічі рецептів - від салатів до запіканок та інших страв. У них багато переваг для тих, хто має діабет. Помідори - це чудове джерело клітковини, вони багаті на вітаміни А і С, водночас мають низьку калорійність. Крім того, помідори містять багато лікопіну - антиоксиданту, який може покращити контроль рівня цукру в крові.
we.ua - Який напій ефективно очищає кров від надлишку цукру
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як ожиріння впливає на метаболізм: дослідження японських науковців
Ожиріння здатне впливати на роботу внутрішнього метаболічного годинника організму. Як саме, з'ясували науковці Токійського університету, які провели масштабне дослідження, яке опубліковано в журналі Sсіеnсе Sіgnаlіng. Команда під керівництвом Кейго Моріти і Шінья Курода з'ясувала, що при ожирінні печінка втрачає здатність адекватно адаптуватися до голодування, проте сама структура її молекулярної мережі залишається незмінною. Це важливе відкриття для біології, де інтеграція часового аналізу завжди вважалася непростим завданням, особливо на тлі складності систематизувати великі масиви даних. Дослідження показало, що в організмі здорових мишей молекули-концентратори, які відповідають за регуляцію енергетичного обміну, швидко реагують на голодування. Водночас у мишей з ожирінням ця злагоджена координація зникає. Попри це, структура самої молекулярної мережі зберігається. Порушення виникають саме в синхронізації та часовій послідовності метаболічних реакцій. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Критичний період: в якому віці треба стежити за вагою, якщо хочете жити довго Автори підкреслюють, що їхній метод, який поєднує структурний і часовий аналіз, відкриває нові горизонти для досліджень у сфері обміну речовин, включно з вивченням впливу прийому їжі та розвитку захворювань. Наступний крок - аналізувати, як метаболічна мережа функціонує не тільки під час голодування, а й за умов регулярного харчування або прогресування хвороб. Ця робота не тільки демонструє вразливість метаболічних процесів до ожиріння, а й пропонує інструмент для їх подальшого вивчення в динаміці. Вісцеральний жир, який оточує внутрішні органи, може бути небезпечним для вашого здоров'я. Може спровокувати появу діабету, жирової хвороби печінки, а також захворювань серцево-судинної системи. Позбутися жиру можливо, якщо дотримуватись чітких рекомендацій, зокрема у харчуванні.
we.ua - Як ожиріння впливає на метаболізм: дослідження японських науковців
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як хімія з пластику впливає на сон: науковці порівнюють її з кофеїном
Деякі хімічні речовини, які використовують у виробництві пластику, можуть впливати на біологічні ритми людини так само, як кофеїн. Вони здатні порушувати цикл сну й неспання, спричиняють безсоння, втому й навіть проблеми з концентрацією. За словами вчених, ці речовини збивають "біологічний годинник" і можуть зрушувати циркадні ритми на 17 хвилин. Нове дослідження з такими припущеннями опублікували у журналі Еnvіrоnmеnt Іntеrnаtіоnаl, повідомляє Тhе Guаrdіаn. У цьому дослідженні описано, як хімікати з пластику можуть впливати на аденозиновий рецептор - ділянку в мозку, яка відповідає за цикл "сон-неспання". Саме цей рецептор сигналізує організму про початок дня ("сонце сходить - пора прокидатися"). У дослідженні вивчали хімічні речовини, взяті з медичної трубки з ПВХ (полівінілхлориду) та гідраційної ємності з поліуретану їх використовують спортсмени, які бігають на довгі дистанції. ПВХ і поліуретани також застосовуються у виробництві дитячих іграшок, пакування для харчових продуктів та меблів. Дія цих хімікатів біологічно схожа на дію кофеїну. Різниця у тому, що кофеїн блокує аденозиновий рецептор, завдяки чому ми довше залишаємося бадьорими. Натомість пластик його активує, але в результаті призводить до подібного ефекту: організм також "не розуміє", що настав час спати. Хоча речовини з пластику не настільки сильні, як кофеїн, їхній вплив на клітинному рівні відбувається значно швидше, ніж, наприклад, гормональний дисбаланс, який теж може спричинити пластик. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці б'ють на сполох: чим небезпечна бутильована вода Дослідження проводилось іn vіtrо на людських клітинах у лабораторії. Наступним етапом стане експеримент на рибках даніо-реріо, у мозку яких відбуваються фізіологічні процеси, подібні до людських. Мета майбутніх досліджень встановити, які саме речовини в складі пластику й ПВХ (полівінілхлориду) порушують сон. Відомо, що ПВХ може містити до 8 тисяч різних хімікатів, включно з тими, які виникають як побічні продукти під час виробництва. Люди можуть з'їдати за тиждень таку кількість пластику, яка йде на виготовлення банківської картки. Мікропластик потрапляє в організм в більшості з питною водою, а також і з такими продуктами, як молюски, які, як правило, їдять цілими.
we.ua - Як хімія з пластику впливає на сон: науковці порівнюють її з кофеїном
Gazeta.ua on gazeta.ua
Підтримує серце і знижує ризик раку: який овоч треба їсти щодня
Помідори не лише смачні, а й дуже корисні для здоров'я. Вони багаті на вітаміни, антиоксиданти та лікопін - речовину, що підтримує серце і знижує ризик раку. Додаючи помідори до щоденного раціону, ви зміцнюєте імунітет і покращуєте обмін речовин. Чим корисні помідори Здорове серце В одному середньому помідорі майже стільки калію, скільки в банані. Цей мінерал разом із натрієм відіграє важливу роль у підтримці роботи серця і нормалізації артеріального тиску. Особливо корисними для серцево-судинної системи томати є завдяки вмісту лікопіну - антиоксиданту, пов'язаного з нижчим ризиком інфаркту та серцевої смертності. Відновлення після фізичних навантажень Завдяки поєднанню калію, магнію та води, помідори добре допомагають організму відновитися після тренувань. Магній сприяє скороченню м'язів, а вітамін С бореться із запаленням і прискорює регенерацію тканин. Підтримка когнітивного здоров'я Дослідження показують: люди, в раціоні яких більше калію і менше натрію, демонструють кращі показники когнітивних функцій. Каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин (їх особливо багато в приготованих томатах), теж сприяють захисту мозку і можуть знижувати ризик деменції. Профілактика раку простати Теплова обробка томатів знижує рівень вітаміну С, але посилює засвоюваність лікопіну - одного з найсильніших рослинних антиоксидантів. Він допомагає організму захищатися від окислювального стресу, який провокують вільні радикали. Регулярне вживання томатного соусу, піци та інших страв із томатами пов'язане з нижчим ризиком раку простати. Лікопін також може позитивно впливати на якість сперми. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукт №1 в раціоні: чим корисні каперси для чоловіків і жінок Контроль рівня цукру Помідори - продукт із низьким глікемічним індексом, а отже, не спричиняють різких стрибків цукру в крові. Завдяки клітковині та речовині нарингенін (антиоксидант, який також міститься в цитрусових), вони потенційно можуть допомагати в профілактиці діабету. Красива шкіра, волосся та нігті Хлорогенова кислота, що міститься в помідорах, може сприяти синтезу колагену - білка, необхідного для пружної шкіри та міцних нігтів. А вітаміни А і С покращують зовнішній вигляд шкіри і волосся, борючись з ознаками втоми і тьмяності. Особливість томатів у тому, що їхні антиоксиданти (зокрема лікопін) краще засвоюються після термічної обробки. Тож не варто недооцінювати тушковані, запечені або відварені помідори - вони такі ж цінні, як і свіжі. Овочі - низькокалорійні, наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в крові. Помідори - одні з них. Помідори можуть бути використані в безлічі рецептів - від салатів до запіканок та інших страв. У них багато переваг для тих, хто має діабет. Помідори - це чудове джерело клітковини, вони багаті на вітаміни А і С, водночас мають низьку калорійність. Крім того, помідори містять багато лікопіну - антиоксиданту, який може покращити контроль рівня цукру в крові.
we.ua - Підтримує серце і знижує ризик раку: який овоч треба їсти щодня
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чим перекусити перед сном, щоб міцно спати
Коли пізній вечір підштовхує до холодильника, важливо обрати перекус, який не завадить сну, а навпаки допоможе міцніше заснути. Дієтологиня та консультантка з харчування Дебора Мерфі, радить перед сном з'їдати жменю волоських горіхів. Вони не лише зменшують запалення в організмі, а й сприяють виробленню мелатоніну - гормону, відповідального за якісний сон. "Хоча боротьба із запаленням не така проста, як просто вимкнути екрани перед сном, невеликі зміни в раціоні справді можуть допомогти. Наприклад, пізній перекус із смаженими пряними волоськими горіхами може знизити запалення та підтримати здоровий сон", - розповіла Дебора Еаtіng Wеll. Чим корисні волоські горіхи Багаті на поліфеноли. Волоські горіхи містять велику кількість поліфенолів - це природні речовини з рослин, які захищають організм від окислювального стресу, що є основою багатьох запальних процесів. Дослідження також пов'язують поліфеноли з покращенням роботи мозку і серця. Комбінація волоських горіхів із корицею та імбиром ще більше підвищує антиоксидантну дію. Кориця містить поліфеноли, які знижують рівень запалення, а імбир - гингерол, шогаол і зінгерон, які мають потужну протизапальну дію. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для міцного сну: що найкраще їсти ввечері Джерело магнію. Магній сприяє розслабленню нервової системи та м'язів, а також регулює рівень мелатоніну - гормону сну. За словами нутриціологині Кармен Маєр, 1 порція волоських горіхів (близько 28 г) містить 45 мг магнію, що суттєво підтримує засинання. Природний мелатонін. Мелатонін регулює біоритми та сприяє легкому засинанню. Організм виробляє його після настання темряви, з піком уночі. Волоські горіхи одне з природних джерел мелатоніну. У дослідженні, де учасники щодня вживали волоські горіхи протягом 8 тижнів, було показано, що вони засинали швидше і спали довше, ніж ті, хто горіхів не вживав. Щоб перекусити пізно ввечері, не обов'язково брати чипси або печиво. Тим більше, вживання гострої, жирної або смаженої їжі може спричинити розлад шлунку, а продукти з великою кількістю доданого цукру можуть спричинити стрибки рівня глюкози в крові. Коли справа доходить до пізнього перекусу, потрібно враховувати дві поживні речовини: білок і клітковину. Кисломолочний сир - найкращий пізній перекус для схуднення, який рекомендують дієтологи.
we.ua - Чим перекусити перед сном, щоб міцно спати
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Всеукраїнська он-лайн газета. Оперативні новини з України і світу: події, політика, спорт, культура

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site gazeta.ua.

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules