Рецепти найсмачніших святкових страв - паски, десертів та салатів на Великодній стілРубані котлети, запечені з помідорами та сиромІнгредієнти:свинина – 500 гпомідори – 2 шт.ріпчаста цибуля - 1 шт.твердий сир - 100 гдва яйцякрохмаль – 2 ст. л.майонез – 3 ст. л.сіль за смакомперець чорний мелений - за смакомолія - 50 млзелень (для прикраси) – за смакомПокроковий рецепт приготування котлет:нарізаємо м'ясо дрібними шматочкамиочищаємо цибулю очищаємо дрібно нарізаємоз'єднуємо м'ясо, яйця, цибулю, крохмаль, майонез, сіль та перецьвсе перемішуємонакриваємо харчовою плівкою відправляємо у холодильник на 2-3 год.на розігріту сковороду з олією викладаємо м'ясну масу ложкоюзлегка обсмажуємо котлети із двох сторінформу, в якій запікатимемо котлети, покриваємо фольгою змащуємо її масломобсмажені котлети викладаємо на фольгузверху на кожну котлету викладаємо кружечок помідора посипаємо сиром, натертим на великій тертцівідправляємо рубані котлети з помідорами та сиром у розігріту духовку запікаємо при температурі 180 градусів 25-30 хв.готову страву посипаємо рубаною зеленню.Салат "Великодня паска"Інгредієнти:копчена курка – 300 гріпчаста цибуля - 1 шт.відварена морква – 1 шт.панірувальні сухарі – 5 ст.л.варені яйця – 4 шт.відварена картопля – 3-4 шт.сир – 150 гмайонез – 200 гперець солодкий жовтий – 20 гперець солодкий червоний – 20 гсіль – 1 год.цукор – 1 ст.л.оцет чи лимонний сік – 1 ст.л.олія - для змащування посудуПокроковий рецепт салату "Великодня паска":відварюємо картоплю, моркву та яйцяостуджуємо та очищаємоготуємо ємність об'ємом 2 лзмащуємо олією вистилаємо харчовою плівкоюочищаємо цибулю нарізаємо дрібним кубикомдля маринаду в 0,5 склянки води додаємо сіль, цукор та оцетвикладаємо цибулю в маринаду процесі маринування цибулю періодично перемішуємоінгредієнти салату викладаємо шарами по порядкуспершу викладаємо картоплю, натерту на дрібній тертці і перемішану приблизно з 1/5 частиною майонезушар картоплі злегка утрамбовуємо і робимо невеликий борт, щоб створити імітацію "шапочки" паскидалі вкладаємо натертий на великій тертці сир із майонезомдалі натираємо на тертці морквуперемішуємо з майонезомвикладаємо моркву рівномірно на сирнаступний шар – яйця, натерті на тертці та перемішані з майонезомдалі - віджата від маринаду цибуляцибулю майонезом не змащуємо.нарізаємо кубиком копчену курячу грудкузмішуємо з майонезом викладаємо останнім шаром салатуутрамбовуємозакриваємо краями плівкисалат відправляємо в холодильник на кілька годиннарізаємо дрібним кубиком солодкий перець для прикраси святкового салату накриваємо салат тарілкоюакуратно перевертаємо знімаємо плівкубоки салату обсипаємо панірувальними сухарямизверху прикрашаємо салат нарізаним солодким перцем.Салат "Карпатська хата" з крабовими паличками, сиром та яйцямиІнгредієнти:крабові палички – 10 шт. твердий сир – 200 гдва яйцячасник - 2 зубчикимайонез – 4 ст. л.Для прикрас:листя салатне - 2 шт.зерна граната – 1 ст. л.Покроковий рецепт приготування:відварюємо яйця на крутокрабові палички опускаємо в окріп на 2 хв, а потім висушуємо на паперовому рушникунатираємо твердий сир на дрібній тертціподрібнюємо зубчик часникудодаємо до сиру подрібнений часник та майонезретельно перемішуємообережно розгортаємо крабові паличкирозподіляємо начинку на поверхнізгортаємо крабові палички рулетиком викладаємо на тарілку 4 штукиповерхню рулетиків змащуємо майонезомварені яйця очищаємо від шкаралупивідокремлюємо білок від жовтка натираємо на дрібній тертціна перший шар крабових паличок викладаємо зверху ще 3 штукипотім викладаємо ще 2 штуки потім викладаємо ще однувийде піраміда з крабових паличок, фаршированих сиромпосипаємо "хатинку" подрібненим білкомзверху натираємо жовток на дрібній тертцілистя салату подрібніть ножемнавколо "хатинки" викладаємо із листя салату шар "трави" посипаємо його зернами гранатаперед подачею охолодіть салат у холодильнику.Домашній десерт морозиво в шоколадіІнгредієнти:шоколадні яйця – 4 шт.вершки 33% - 150 млцукрова пудра – 2 ст. л.дерев’яні палички для морозиваПокроковий рецепт приготування:охолоджуємо вершкишоколадні яйця розрізаємо навпіл гарячим ножем вершки збиваємо міксером поступово додаємо цукрову пудрукожну половинку шоколадного яйця заповнюємо збитими вершкамиміж половинками шоколадних яєць вставляємо дерев'яну паличкуз'єднуємо дві половинки шоколадних яєць із збитими вершкамивідправляємо вершкове морозиво у шоколаді в морозильну камеру на ніч.Великодня паска із здобного дріжджового тістаІнгредієнти:пшеничне борошно - 500 г + 0,5 ст. л.молоко – 150 млсухі дріжджі 10 г (3 ч. л.)або дріжджі свіжі – 30 гцукор - 150 гсметана 15% – 100 гмасло вершкове - 100 гдва жовткиодне яйцецедра з одного лимонародзинки - 150 гцукати – 100 гцукор ванільний - 20 голія (для роботи з тістом) - 30 млсіль - 1/3 ч. л.Покроковий рецепт приготування - повітряна паска зі здобного дріжджового тіста:просіюємо борошнопідігріваємо молоко до теплого стануу тепле молоко відправляємо сухі дріжджі, 1 ст.л. цукру та 2 ст.л. борошнаперемішуємонакриваємо миску з опарою рушником залишаємо на 10 хв.на дрібній тертці натираємо цедру лимона лише жовту частинуу чаші міксера змішуємо жовтки, яйце, ванільний цукор, цукор і сільзбиваємо міксером до світлої пишної вагицукати та родзинки промиваємо заливаємо окропом на 10 хв.обсушуємо паперовими рушникамивершкове масло розтоплюємо остуджуємо до теплого стануколи опара підійшла, то на ній з'явиться пишна пінна шапочкаперемішуємов опару відправляємо збиті яйця, вершкове масло, сметану та цедру лимонаперемішуємо.додаємо борошнозамішуємо тістотісто має бути м'якимвикладаємо тісто в миску, змащену олієюнакриваємо миску рушником ставимо на вистоювання в тепле місце на 2 год. за ці дві години тісто потрібно вим'яти 2 рази, змащеними в олії рукамиродзинки та цукати обвалюємо в невеликій кількості борошна (0,5 ст. ложки)робочу поверхню та руки змащуємо рослинною олієюдодаємо родзинки та цукати в тістозагальна вага тіста - 1250-1260 г. ділимо тісто на 5 частин по 250 г для 5 форм діаметром 9 смкожну частину тіста округляємо та викладаємо у формочкинакриваємо рушником ставимо форми з тістом у тепле місце на вистоюваннязалишаємо при кімнатній температурі, поки тісто не займе весь обсяг формвмикаємо духовку, хай розігрівається до 180 градусіввипікаємо паски при температурі 180 градусів 30-40 хв. якщо верх паски починає підгоряти, можна прикрити фольгоюколи паски повністю охолонуть, їх можна покрити глазур'ю і прикрасити на власний розсуд.Традиційно стіл на Паску повинен складатися із 40 різноманітних страв. Така кількість обумовлена кількістю днів Великого посту. Звичайно зараз так багато страв не готують, головними залишаються три страви: фарбовані яйця, паска, м’ясні страви, салати також не завадять.Смачного!
... More
