Еспресо - we.ua

Еспресо

we:@espreso.tv

39.7 thous. of news

These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Рубіо та Віткофф вирушать до Парижу для переговорів щодо України, - Politico
Про це пише Роlіtісо.За даними джерел видання, у центрі уваги візиту до Франції американських посадовців буде війна в Україні, ситуація в Газі, Іран та торгівельні відносини.Очікується, що Віткофф зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном, а Рубіо проведе переговори з міністром закордонних справ Франції Жаном-Ноелем Барро. Далі Рубіо має намір вирушити в Африку.Один з американських посадовців розповів, що зустрічі у Франції стануть ключовими після нещодавнього візиту Віткоффа до Москви, де він провів переговори з російським диктатором Володимиром Путіним про потенційне припинення вогню в Україні.У Білому домі заявили, що ця зустріч була "ще одним кроком у переговорному процесі", попри розчарування Трампа через відсутність поступу.Франція наразі очолює європейські зусилля щодо гарантій безпеки для України. Макрон підтримує ідею розміщення на українській території так званих сил запевнення в разі досягнення перемир’я.Крім того, під час переговорів сторони також обговорять можливість зниження торгівельної напруги після нещодавніх заяв Трампа щодо тарифів. Минулого тижня французький лідер заявив, що оголошене Трампом 90-денне призупинення мит є лише "крихкою паузою" в напруженості.Напередодні Стів Віткофф заявив, що на перемовинах щодо урегулювання війни в Україні обговорюється тема "п'яти територій". Своєю чергою президент України Володимир Зеленський наголосив: "Про території нашої держави може говорити тільки народ".
we.ua - Рубіо та Віткофф вирушать до Парижу для переговорів щодо України, - Роlіtісо
Курс валют на 16 квітня: скільки коштує євро і долар в Україні
Про це повідомляє фінансовий портал "Мінфін".Курс долара в Україні на сьогодніСтаном на 09:00 долар у середньому можна купити за 40,90 грн, а продати за 40,77 грн.В обмінниках долар можна купити за 40,90 грн, а продати - за 40,75 грн.У приватників купити долар зможете по 40,97 грн, а продати - по 40,85 грн.У банках середній курс продажу долара становить 41,40 грн, купівлі - 40,75 грн.Курс євро на сьогодні Євро в середньому можна купити по 46,70 грн, а продати по 46,40 грн.Євро в обмінниках сьогодні продають населенню в середньому по 46,70 грн, а купують по 46,40 грн.У приватників євро можна купити в середньому по 46,58 грн, продати по 46,45 грн.У банках євро в середньому продають по 47,10 грн, а купують по 46,20 грн.Курс валют НБУНаціональний банк України встановив офіційний курс долара на рівні 41,18 грн. Євро за курсом НБУ коштує 46,61 грн.Курс валют ПриватБанку Долар ПриватБанк купує по 40,60 грн, продає по 41,30 грн. Євро купує по 46,10 грн, продає по 47,10 грн.Курс злотого до гривні Польський злотий за курсом НБУ коштує 10,88 грн, в обмінниках у середньому 10,30 грн у купівлі та 11,15 грн у продажу.Інші валютиМолдовський лей за курсом НБУ коштує 2,38 грн, в обмінниках — у середньому 2,28 грн у купівлі та 2,48 грн у продажу.Румунський лей за курсом НБУ вартує 9,36 грн, в обмінниках — у середньому 8,80 грн у покупці та 9,20 грн у продажу.Чеська крона за курсом НБУ коштує 1,86 грн, в обмінниках — в середньому 1,72 грн у покупці та 1,85 грн у продажу.Прогнози щодо ринку валютУ 2025 році значних змін на валютному ринку не прогнозується, різких курсових коливань очікувати не варто, оскільки курс валют перебуває під контролем НБУ. Про це зазначив у коментарі "Еспресо" інвестиційний банкір Сергій Фурса. За його словами, значної девальвації гривні не буде, адже Нацбанк використовує курс валюти, зокрема, для боротьби з інфляцією. Восени 2024 року інфляція в Україні прискорилася. Фурса прогнозує, що перший квартал 2025 року не сильно відрізнятиметься, інфляція залишиться високою. Якщо ж вона буде сповільнюватися, НБУ може дозволити гривні більше девальвувати, але ці рухи також будуть обмеженими. "На кінець наступного року ми очікуємо 45 грн за долар, – каже експерт. – У нас забезпечна фінансова підтримка на наступний рік з боку іноземних партнерів, тобто вона повністю профінансована. Таким чином резерви НБУ залишатимуться на дуже високому чи навіть рекордному рівні. Як результат, у нього буде достатньо ресурсів, аби стримувати різкі коливання на валютному ринку". Водночас керуючий партнер Бюро інвестиційних програм економіст Олександр Бондаренко в ефірі Еспресо зазначив, що поступова девальвація гривні є частиною свідомої політики НБУ та Мінфіну."Мінфін заклав у бюджет на 2025 рік курс валюти на рівні 43,5 гривні за долар, але його ще можуть переглянути й підвищити до 44 гривень. Тому очікувати зміцнення гривні не варто. Тим більше, що в Україні зберігається дефіцит зовнішньої торгівлі на рівні 2–2,5 мільярда доларів щомісячно, ми імпортуємо більше, ніж експортуємо. Це серйозна проблема для економіки, оскільки країна виробляє й продає за кордон менше, ніж купує. Така ситуація безпосередньо впливає на валютний курс, – пояснив Бондаренко.За словами економіста, на курс гривні також впливають міжнародна фінансова допомога та бюджетний дефіцит. Ми витрачаємо більше, ніж заробляємо, що створює додатковий тиск на гривню. За його словами, у 2025 році можна очікувати подальшої девальвації гривні щодо долара та євро."Слід враховувати, що здешевлення гривні вигідне Міністерству фінансів і Нацбанку. Україна має отримати понад 35 мільярдів доларів міжнародної допомоги наступного року. Ці кошти, здебільшого у доларах і євро, конвертують у гривню. Якщо курс становитиме 44 гривні за долар, це дозволить отримати більше гривневих надходжень для виплати зарплат бюджетникам, фінансування опалювального сезону та інших потреб. Таким чином, поступова девальвація гривні є частиною свідомої політики НБУ та Мінфіну", – переконаний Бондаренко.
we.ua - Курс валют на 16 квітня: скільки коштує євро і долар в Україні
"Мають ряд проблем": майор запасу НГУ Гетьман оцінив можливості росіян проводити великі наступальні операції
Таку думку він висловив в етері Еспресо"Звісно, що росіяни будуть намагатись проводити якісь наступальні операції. Втім, вони більше анонсують, ніж діють. Для того, щоб проводити серйозні наступальні операції потрібно мати сили та засоби. Кількість російської окупаційної армії на лінії фронту не змінилась. Навпаки, кількість особового складу РФ потроху зменшується, бо їхні можливості долучати нових військовослужбовців за допомогою мобілізації та рекрутингу менше, ніж ЗСУ знищують щомісяця. Навіть вже середньодобова кількість втрат росіян зʼявилась - 1250 окупантів", - пояснив Гетьман.Майор запасу НГУ наголосив, що росіяни не тільки не можуть збільшити кількість особового складу, а й мають проблеми з засобами, які щодня знищують Сили оборони України."Щомісяця росіяни втрачають до 40 тис. особового складу. Таку ж кількість приблизно вони можуть набрати кожного місяця. Фактично, це можна вважати відʼємним балансом. Тому, виникає питання, якщо росіяни не можуть збільшити кількість особового складу, то як вони можуть проводити великі наступальні операції. Теж саме стосується і техніки, яка теж масштабно знищується на лінії фронту", - додав він.16 квітня у Генштабі ЗСУ повідомили, що минулої доби на російсько-українському фронті Сили оборони ліквідували 1050 окупантів і низку одиниць ворожої техніки й озброєння 
we.ua - Мають ряд проблем: майор запасу НГУ Гетьман оцінив можливості росіян проводити великі наступальні операції
Індія збільшує експорт зброї та націлюється на країни, які тривалий час покладалися на РФ, - Reuters
Про це пише Rеutеrs із посиланням на власні джерела.Зазначається, що Індія розширює можливості державного Експортно-імпортного банку (ЕКСІМ) пропонувати довгострокові недорогі кредити клієнтам, у тому числі тим, чиї політичні або кредитні ризики можуть обмежити їхній доступ до традиційного фінансування.За словами чотирьох індійських посадовців, Нью-Делі також різко збільшить кількість аташе з питань оборони у своїх закордонних місіях в рамках нової програми, яка передбачає, що уряд безпосередньо вестиме переговори щодо деяких угод з продажу озброєнь. Як пише агентство, плани Індії знаменують собою "безпрецедентні зусилля уряду, спрямовані на залучення і фінансування іноземних покупців в умовах, коли світ переозброюється і перекроюються давні геополітичні відносини"."Індія особливо націлена на уряди, які тривалий час покладалися на Росію в питаннях озброєнь", - йдеться у дописі.Хоча в Індії вже давно існує сектор виробництва стрілецької зброї, її приватні фірми лише нещодавно почали виробляти боєприпаси і спорядження вищого класу. За словами індійського чиновника, відповідального за збільшення експорту озброєнь, одним з поворотних моментів стало вторгнення Росії в Україну.Фахівці вперше виявили деталь індійського виробництва в російській зброї. Водночас РФ майже повністю позбулась американських компонентів у своєму озброєнні. 
we.ua - Індія збільшує експорт зброї та націлюється на країни, які тривалий час покладалися на РФ, - Rеutеrs
Окупанти в Маріуполі планують знести приватні будинки в останній вцілілій історичній частині міста, - Андрющенко
Про це повідомив керівник Центру вивчення окупації Петро Андрющенко.За його словами, на місці будинків окупанти планують побудувати громадсько-діловий центр.Андрющенко наголошує, що це остання вціліла реальна історична частина Маріуполя. Саме тут був перший порт, який дав розвиток місту. Зазначається, що окупанти вже мають проєкт для демонтажу будинків, а реалізувати його мають вже цьогоріч. "Та й уже най з історією. Головне питання - а куди людей з житлової забудови? Знову на вулицю? Скоріш, що так.  Ось воно, покращення від "русского міра", - зауважив Андрющенко.Російські окупанти скаржаться, що через дії партизан не можуть запустити сполучення між Маріуполем та Москвою.
we.ua - Окупанти в Маріуполі планують знести приватні будинки в останній вцілілій історичній частині міста, - Андрющенко
Що приготувати на Великдень: найкращі традиційні страви
Крім основних страв на Великдень, пропонуємо страви другого ряду, які обов'язково стануть незамінними на Вашому святковому столі.Холодна закуска "Яйця Фаберже" (заливне в яєчній шкаралупі)Продукти (на 5 порцій):яйця (шкаралупа) – 10 шт.курячі гомілки – 2 шт.перець болгарський – 150-200 гшинка – 100-150 гкукурудза консервована – 80 гцибуля ріпчаста - 1 шт.перець чорний горошком – 5 шт.лавровий лист – 2 шт.желатин – 20 гсіль за смакомпетрушка свіжа – 2-3 гілочкиперець чорний мелений (за бажанням) – за смакомлистя салату – 3-4 шт.Спосіб приготування:курячі гомілки промиваємо, заливаємо 1 л холодної води, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння та знімаємо шумівкою пінуочищаємо цибулину, у киплячий бульйон кладемо цілу цибулину і додаємо сільваримо курячі гомілки на невеликому вогні 45 хв.через цей час додаємо лавровий лист та перець горошкомваримо бульйон ще 15 хв.виймаємо курячі гомілки, проціджуємо бульйон, даємо бульйону охолонутив одній склянці бульйону, що остигнув, розводимо желатин, залишаємо на 1 год.через годину з'єднуємо бульйон з желатином з бульйоном, що залишився ставимо на нагрівання і постійно помішуємо, щоб весь желатин розчинився (але не кип'ятимо)даємо желатиновій масі злегка охолонутияйця ретельно промиваємо, потім вістрям ножа надколюємо з тупого кінця і робимо отвори діаметром близько 2 см. Виливаємо вміст шкаралупи яєчної (воно нам не знадобиться)яєчну шкаралупу ретельно промиваємо усерединішинку нарізаємо кубикамисолодкий перець очищаємо та нарізаємо кубикамилисточки петрушки відокремлюємо від стебелкуряче м'ясо відокремлюємо від кісток та шкірки, нарізаємо кубикамикладемо на дно шкаралупи від яєць по листочку петрушкипотім розподіляємо половину нарізаного болгарського перцюдалі укладаємо шарами або впереміш куряче м'ясо, шинку, кукурудзу і болгарський перець, що залишивсяпри бажанні перчимозаливаємо остиглим бульйономвідправляємо заливне в яєчній шкаралупі в холодильник мінімум на 2 години для застиганнязастигле заливне звільняємо від шкаралупи, очищаючи як звичайні яйцязаливне "Яйця Фаберже" з куркою, шинкою, солодким перцем та кукурудзою готоветарілку для подачі при бажанні застилаємо салатним листям, викладаємо туди закуску і подаємо.Курячі відбивні зі свинячим фаршем, у сметанному кляріПродукти (на 6 порцій):курячі стегна - 700 г (4 шт.)фарш свинячий - 280 гяйце велике - 1 шт. (або 2 невеликі)сметана – 1,5 ст. ложкиборошно – 1,5 ст. ложкичасник сушений - 0,25 ч. ложкиприправа для курки – 1,5 ч. ложкисіль - 0,5 ч. ложки (за смаком)перець чорний мелений - на кінчику ножа (за смаком)олія соняшникова (для смаження) – 75 мл (5 ст. ложок)Спосіб приготування:спочатку потрібно підготувати курячі стегна – зніміть з кожного стегна шкіру, видаліть кісткикожне стегно злегка відбийте кухонним молотком, щоб шматочки курячого м'яса стали приблизно однаковою товщиноюпри відбиванні використовуйте плоску сторону молотка або з найдрібнішими зубцями і накривайте стегно харчовою плівкою або пакетом, щоб відбивання було більш щаднимкожен шматок курячого м'яса з двох сторін натріть сіллю (0, 25 ч. ложки) і приправою для курки (за бажанням використовуйте прянощі, що вам подобаються)поки відставте тарілку з курячими стегнами убіку миску перекладіть свинячий фарш, всипте сіль (0,25 ч. ложки), чорний мелений перець та сушений часникретельно вимішайте фарш, у свинячий фарш можна додати цибулину, пропущену через м'ясорубкутепер формуємо відбивнівізьміть шматочок курячого м'ясанадайте йому округлу форму викладіть на бік, на якому не було шкіри, частину свинячого фаршу (приблизно 1 ст. ложку)розподіліть фарш по поверхні курячої відбивної рівним шаром, притискаючи долонею для більшого скріпленнятак само сформуйте ще п'ять відбивнихдля кляра в мисці з'єднайте сметану, яйце, борошно та щіпку солівиделкою ретельно перемішайте кляр до однорідностіпоставте розігріватися сковороду з олієюу кляр опустіть одну відбивнуакуратно переверніть, щоб кляр покрив другий біквідразу ж перекладіть відбивну, покриту кляром, у розігріту оліюточно таким же чином підготуйте відбивні, що залишилисяобсмажте відбивні на середньому вогні з двох боків до красивої золотистої скоринки хвилини 2-3не смажте їх на сильному вогні і не добивайтеся повної готовностіобсмажені відбивні перекладіть у тарілку і одразу обсмажте аналогічним чином наступну партіюколи всі відбивні будуть обсмажені, викладіть їх знову в ту ж сковороду, накрийте кришкою і протушкуйте на повільному вогніне до повної готовності, близько 15 хв. за цей час відбивні потрібно буде перевернути, щоб вони готувалися рівномірновідбивні готові, можна подавати їх до столу.Святкування одного з головних християнських свят, Великодня, щорічно випадає на весну та символізує собою відродження та воскресіння. В Україні Великдень з нетерпінням чекають діти та дорослі, бо свято несе із собою дотримання різноманітних традицій, створення унікальних прикрас та, звичайно, частування смачними продуктами.Смачного!
we.ua - Що приготувати на Великдень: найкращі традиційні страви
Як прикрасити паску – популярні рецепти
Красиво прикрашена паска - центральний елемент святкового столу на Великдень. Вона несе в собі глибокий символізм.Оскільки Великдень - весняне свято, можна прикрасити паску марципановими або кремовими квітами: фіалкаминарцисамигілочками вербиДля прикрас можна використовувати навіть живі квіти. Та й тим більше у продажу зараз багато готових квіткових кондитерських прикрас.Навіть традиційну білково-цукрову глазур можна зробити не білою, а кольоровою, використовуючи харчові барвники або ягідний сік. А поверх глазурі використовувати посипання, візерунки з розтопленого шоколаду, і яскраві сухофрукти та горіхи, які можна красиво розкласти цілком або шматочками. Також можна використовувати цукати та мармелад. З них можна викласти літери "ХВ" або хрест на вершині паски.Літери "ХВ" можна виліпити з того ж тіста, яке використовувалося для випікання. Щоб літери трималися на поверхні, змастіть їх яєчним жовтком. Зверху літери можна так само промазати жовтком, щоб вони блищали після випікання.Якщо ви вмієте готувати марципан чи цукрову мастику, оригінальним декором паски стануть фігурки великодніх зайчиків чи пташок. Можна виліпити будь-які фігурки, пов'язані з Великоднем, або прикрасити паску, додавши квітів та листя.Ну і найуміліші й терплячі господині приведуть у захват своїх гостей, пригощаючи їх багатоярусними пасками.Пропонуємо приготувати смачну бананову паскуСкільки б смаків на Великдень ви не приготували, без головного атрибуту - паски - все ж таки не обійтися. Пропонуємо трохи відійти від класичних рецептів цього частування і подати на свято не менш смачну бананову паску.Необхідні продукти:7 г сухих дріжджів1 кг пшеничного борошна (сорт – вищий)2,5 склянки 3,2-відсоткового молока;200 г масла вершкового50 г цукруваніль за смаком4 свіжі яйця2 середні банани2 середні жмені родзинок70 г темного ромучайна ложка порошку кориці4 свіжі білки100 г ванільної цукрової пудриЯк приготувати:цукор перемішайте із сухими дріжджами, суміш залийте молоком , ненадовго залиште (до появи пінки), просійте борошнопорціями всипте в дріжджову масу, розмішайте, додайте вершкове масло, а потім і курячі яйцявимісіть тісто до еластичності, тісто покладіть у ємність із високими стінками, прикрийте плівкоюнехай чекає від півтори до двох годин, доки не стане дуже пишним і не зросте в об'ємі приблизно вдвічіпідготуйте наповнення: очищені банани поріжте на кубики, перемішайте із родзинками, ромом, корицеюцю суміш введіть у тісто, що підійшлоочікуйте ще годинувикладіть тісто в маленькі формизважаючи на те, що при випіканні воно добре підніметься, заповнюйте ним форми лише наполовину об'ємувипікайте паски приблизно півгодинидухова шафа в цей час повинна мати температуру 170 градусівготові паски, коли охолонуть, прикрасьте ванільною глазур'ющоб приготувати її, білки протягом десяти хвилин збивайте з ванільною пудроюнаносити глазур найзручніше кондитерським мішком.Чудова ідея – прикрасити паску фігурками з тіста: хрестиками, квітами, листочками, смужками, з насічками або без, пташками тощо.Смачного!
we.ua - Як прикрасити паску – популярні рецепти
Рецепт приготування паски та великодніх страв
Рецепти найсмачніших святкових страв - паски, десертів та салатів на Великодній стілРубані котлети, запечені з помідорами та сиромІнгредієнти:свинина – 500 гпомідори – 2 шт.ріпчаста цибуля - 1 шт.твердий сир - 100 гдва яйцякрохмаль – 2 ст. л.майонез – 3 ст. л.сіль за смакомперець чорний мелений - за смакомолія  - 50 млзелень (для прикраси) – за смакомПокроковий рецепт приготування котлет:нарізаємо м'ясо дрібними шматочкамиочищаємо цибулю очищаємо дрібно нарізаємоз'єднуємо м'ясо, яйця, цибулю, крохмаль, майонез, сіль та перецьвсе перемішуємонакриваємо харчовою плівкою відправляємо у холодильник на 2-3 год.на розігріту сковороду з олією викладаємо м'ясну масу ложкоюзлегка обсмажуємо котлети із двох сторінформу, в якій запікатимемо котлети, покриваємо фольгою змащуємо її масломобсмажені котлети викладаємо на фольгузверху на кожну котлету викладаємо кружечок помідора посипаємо сиром, натертим на великій тертцівідправляємо рубані котлети з помідорами та сиром у розігріту духовку запікаємо при температурі 180 градусів 25-30 хв.готову страву посипаємо рубаною зеленню.Салат "Великодня паска"Інгредієнти:копчена курка – 300 гріпчаста цибуля  - 1 шт.відварена морква – 1 шт.панірувальні сухарі – 5 ст.л.варені яйця – 4 шт.відварена картопля – 3-4 шт.сир – 150 гмайонез – 200 гперець солодкий жовтий – 20 гперець солодкий червоний – 20 гсіль – 1 год.цукор – 1 ст.л.оцет чи лимонний сік – 1 ст.л.олія - для змащування посудуПокроковий рецепт салату "Великодня паска":відварюємо картоплю, моркву та яйцяостуджуємо та очищаємоготуємо ємність об'ємом 2 лзмащуємо олією вистилаємо харчовою плівкоюочищаємо цибулю нарізаємо дрібним кубикомдля маринаду в 0,5 склянки води додаємо сіль, цукор та оцетвикладаємо цибулю в маринаду процесі маринування цибулю періодично перемішуємоінгредієнти салату викладаємо шарами по порядкуспершу викладаємо картоплю, натерту на дрібній тертці і перемішану приблизно з 1/5 частиною майонезушар картоплі злегка утрамбовуємо і робимо невеликий борт, щоб створити імітацію "шапочки" паскидалі вкладаємо натертий на великій тертці сир із майонезомдалі натираємо на тертці морквуперемішуємо з майонезомвикладаємо моркву рівномірно на сирнаступний шар – яйця, натерті на тертці та перемішані з майонезомдалі - віджата від маринаду цибуляцибулю майонезом не змащуємо.нарізаємо кубиком копчену курячу грудкузмішуємо з майонезом викладаємо останнім шаром салатуутрамбовуємозакриваємо краями плівкисалат відправляємо в холодильник на кілька годиннарізаємо дрібним кубиком солодкий перець для прикраси святкового салату накриваємо салат тарілкоюакуратно перевертаємо знімаємо плівкубоки салату обсипаємо панірувальними сухарямизверху прикрашаємо салат нарізаним солодким перцем.Салат "Карпатська хата" з крабовими паличками, сиром та яйцямиІнгредієнти:крабові палички – 10 шт. твердий сир – 200 гдва яйцячасник - 2 зубчикимайонез – 4 ст. л.Для прикрас:листя салатне - 2 шт.зерна граната – 1 ст. л.Покроковий рецепт приготування:відварюємо яйця на крутокрабові палички опускаємо в окріп на 2 хв, а потім висушуємо на паперовому рушникунатираємо твердий сир на дрібній тертціподрібнюємо зубчик часникудодаємо до сиру подрібнений часник та майонезретельно перемішуємообережно розгортаємо крабові паличкирозподіляємо начинку на поверхнізгортаємо крабові палички рулетиком викладаємо на тарілку 4 штукиповерхню рулетиків змащуємо майонезомварені яйця очищаємо від шкаралупивідокремлюємо білок від жовтка натираємо на дрібній тертціна перший шар крабових паличок викладаємо зверху ще 3 штукипотім викладаємо ще 2 штуки потім викладаємо ще однувийде піраміда з крабових паличок, фаршированих сиромпосипаємо "хатинку" подрібненим білкомзверху натираємо жовток на дрібній тертцілистя салату подрібніть ножемнавколо "хатинки" викладаємо із листя салату шар "трави" посипаємо його зернами гранатаперед подачею охолодіть салат у холодильнику.Домашній десерт морозиво в шоколадіІнгредієнти:шоколадні яйця – 4 шт.вершки 33% - 150 млцукрова пудра – 2 ст. л.дерев’яні палички для морозиваПокроковий рецепт приготування:охолоджуємо вершкишоколадні яйця розрізаємо навпіл гарячим ножем вершки збиваємо міксером поступово додаємо цукрову пудрукожну половинку шоколадного яйця заповнюємо збитими вершкамиміж половинками шоколадних яєць вставляємо дерев'яну паличкуз'єднуємо дві половинки шоколадних яєць із збитими вершкамивідправляємо вершкове морозиво у шоколаді в морозильну камеру на ніч.Великодня паска із здобного дріжджового тістаІнгредієнти:пшеничне борошно - 500 г + 0,5 ст. л.молоко – 150 млсухі дріжджі 10 г (3 ч. л.)або дріжджі свіжі – 30 гцукор - 150 гсметана 15% – 100 гмасло вершкове - 100 гдва жовткиодне яйцецедра з одного лимонародзинки - 150 гцукати – 100 гцукор ванільний - 20 голія (для роботи з тістом) - 30 млсіль - 1/3 ч. л.Покроковий рецепт приготування - повітряна паска зі здобного дріжджового тіста:просіюємо борошнопідігріваємо молоко до теплого стануу тепле молоко відправляємо сухі дріжджі, 1 ст.л. цукру та 2 ст.л. борошнаперемішуємонакриваємо миску з опарою рушником залишаємо на 10 хв.на дрібній тертці натираємо цедру лимона лише жовту частинуу чаші міксера змішуємо жовтки, яйце, ванільний цукор, цукор і сільзбиваємо міксером до світлої пишної вагицукати та родзинки промиваємо заливаємо окропом на 10 хв.обсушуємо паперовими рушникамивершкове масло розтоплюємо остуджуємо до теплого стануколи опара підійшла, то на ній з'явиться пишна пінна шапочкаперемішуємов опару відправляємо збиті яйця, вершкове масло, сметану та цедру лимонаперемішуємо.додаємо борошнозамішуємо тістотісто має бути м'якимвикладаємо тісто в миску, змащену олієюнакриваємо миску рушником ставимо на вистоювання в тепле місце на 2 год. за ці дві години тісто потрібно вим'яти 2 рази, змащеними в олії рукамиродзинки та цукати обвалюємо в невеликій кількості борошна (0,5 ст. ложки)робочу поверхню та руки змащуємо рослинною олієюдодаємо родзинки та цукати в тістозагальна вага тіста - 1250-1260 г. ділимо тісто на 5 частин по 250 г для 5 форм діаметром 9 смкожну частину тіста округляємо та викладаємо у формочкинакриваємо рушником ставимо форми з тістом у тепле місце на вистоюваннязалишаємо при кімнатній температурі, поки тісто не займе весь обсяг формвмикаємо духовку, хай розігрівається до 180 градусіввипікаємо паски при температурі 180 градусів 30-40 хв. якщо верх паски починає підгоряти, можна прикрити фольгоюколи паски повністю охолонуть, їх можна покрити глазур'ю і прикрасити на власний розсуд.Традиційно стіл на Паску повинен складатися із 40 різноманітних страв. Така кількість обумовлена кількістю днів Великого посту. Звичайно зараз так багато страв не готують, головними залишаються три страви: фарбовані яйця, паска, м’ясні страви, салати також не завадять.Смачного!
we.ua - Рецепт приготування паски та великодніх страв
Чому важливо пекти паски в Чистий четвер: традиції та повір'я
2025 року християни східного та західного обрядів святкуватимуть Воскресіння Христове одночасно — 20 квітня. Великдень є офіційним святом в Україні.Великодній хліб або паска — це традиційна обрядова випічка, яка готується та споживається під час святкування Великодня. Вона має круглу форму та зазвичай випікають у великих металевих формах або глиняних горщиках. Сьогодні її часто печуть в паперових формах та прикрашають різними візерунками, посипками або хрестом на вершку.Артос або "квасний хліб" — це хліб циліндричної форми, який випікається у церквах та хмарах в переддень Великодня. Приготування паски вдома є продовженням цієї релігійної традиції і має велике символічне значення. Артос є символом Христового Воскресіння та присутності Христа в середині церкви та дому.Раніше при приготуванні пасок діяли особливі правила та традиції, яких дотримувалися з великою уважністю. Так, під час приготування пасок жодна людина, крім господині, не мала права увійти до хати. Це правило діяло, щоб тісто не "впало" під час вимішування.Господині, які готували паски, молилися та думали лише про добрі речі під час процесу приготування. Вони часто малювали хрести на верхній частині паски як знак віри і благословення. Перед замісом тіста, жінки двічі сіяли борошно і підігрівали його біля печі. Ці дії мали більше символічне значення, щоб тісто успішно замісилось та добре піднялось під час випікання.Ці традиції та обряди відображали велике значення паски як символу віри, єднання та святковості. Вони підтримували духовний зв'язок із минулим і зберігали культурну спадщину через покоління. Експерти зазначають, що паски можна пекти лише в деякі дні Страсного тижня, а є дати, коли займатися Великоднею випічкою категорично не можна.Коли варто пекти паски?Паска як символ Воскресіння Христа має особливе духовне значення. Випікання паски у Чистий четвер символізує віру в Христа та радість Великодня.Згідно з церковними настановами, крім Чистого Четверга паску можна випікати також у Велику суботу, але бажано до обіду, адже цей день символізує очікування на радісне воскресіння та віру в перемогу життя над смертю. У Страсну п'ятницю пекти паски або виконувати будь-яку іншу важку роботу не можна згідно з християнськими традиціями. Велика п'ятниця є днем пам'яті страждань та розп'яття Ісуса Христа на хресті, тому він вважається траурним. Є повір'я, що паски, які печуться в п'ятницю не піднімуться.У цей день християни зазвичай дотримуються суворого посту та не влаштовують святкувань. Цей період вважається часом молитви, покаяння і внутрішнього переосмислення. Символізує скорботу за Христове страждання та жертву, яку він приніс за спасіння людей.Фото: FrееріkЯких правил важливо дотримуватись під час випікання паски?Одна з найголовніших заборон під час випікання пасок, полягає в уникненні поганих думок, сварок та конфліктів в будинку. Важливо зберігати мир у душі та домі, спрямовуючи свої думки на молитви або зосередитися на духовних аспектах Великодня.Крім того, зазвичай господиня, яка пече паску, старається забезпечити тишу та спокій під час процесу замішування тіста та випікання. Тому не рекомендується допускати інших членів родини до кухні під час цього часу.Існує повір'я: якщо тісто підросло добре, це означає, що в сім'ї буде злагода. Люди вірять, що цей знак вказує на благополуччя, щастя та процвітання для родини. Натомість, якщо тісто не підійшло належним чином, це може бути знаком наближення біди або невдач.Випікати паску потрібно в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170-200 градусів. Остуджувати паску краще на боці, накривши попередньо рушником. Для того, щоб паска добре охолола, потрібно мінімум 4 години.Ці повір'я мають символічне значення. Випікайте паски з любов'ю, добрими думками та обирайте якісні інгредієнти, тоді у вас все має вийти за планом.
we.ua - Чому важливо пекти паски в Чистий четвер: традиції та повір'я
Адміністрація Трампа зменшила оцінку допомоги Україні до $100 млрд, - ЗМІ
Про це пише Вlооmbеrg із посиланням на власні джерела.Так, після раунду переговорів у Вашингтоні минулого тижня адміністрація Трампа зменшила оцінку допомоги, яку США надали Києву з початку повномасштабного вторгнення Росії, з $300 млрд до близько $100 млрд. Як пише видання, це наблизило її до власної оцінки України, яка становить понад $90 млрд.Зазначається, що адміністрація Трампа тисне на Україну, щоб укласти угоду про розподіл прибутків від майбутніх українських інвестиційних проєктів, зокрема у сфері видобутку корисних копалин та інфраструктури. Видання зауважило, що Вашингтон розглядає це як компенсацію за десятки мільярдів доларів у вигляді зброї та іншої допомоги, наданої країні за попереднього президента Джо Байдена, відколи Росія почала повномасштабне вторгнення.Пентагон спростував заяву президента Дональда Трампа про те, що Сполучені Штати витратили 350 млрд доларів на підтримку України. Реальні цифри значно менші.
we.ua - Адміністрація Трампа зменшила оцінку допомоги Україні до $100 млрд, - ЗМІ

About channel

  • Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. ᐈ Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті. Новини політики та економіки. Відео, аналітика, коментарі експертів.

    Responsible: editorial office of the site espreso.tv

News filter

What is wrong with this post?