Про це він розповів в етері Еспресо."Інфляція є досить високою, принаймні більшою, ніж було очікувано НБУ. Зазначу, що інфляція – це індекс росту споживчих цін. А ціна в ринкових умовах формується у співвідношенні попиту та пропозиції, тобто є певна кількість товарів, яка йде в пропозицію, і є попит на неї, який формується, виходячи з грошей, що є в наших кишенях. Якщо грошей в обігу менше, то і попит на товари менший. Якщо попит менший, відповідно ріст цін зупиняється, а, можливо, формально відкочується назад. Яким чином НБУ діє на загальний обсяг попиту, що формується за рахунок грошей, що є в обігу? Підвищує облікову ставку", - пояснив економіст.За його словами, це означає, що гроші стають дорожчі, тобто для того, щоб піти в банк та взяти кредит, треба заплатити більше. Частина бізнесу, не бачачи рентабельності, кредити брати не буде."Загальний обсяг коштів в обігу стає меншим у зв'язку з підвищенням облікової ставки. Як наслідок – менший загальний обсяг коштів менше тисне на ринок, таким чином при більш-менш сталій пропозиції товарів ціна сповільнюється або навіть зупиняється. Таким є механізм облікової ставки, і він дієвий, щоб призупинити інфляцію. Але це монетарні методи. Є багато інших чинників інфляції. Наприклад, основний чинник росту цін на продуктовому ринку – врожайність. Якщо врожай погіршився через погодні умови, то автоматично пропозиції продуктів харчування зменшилися, відповідно, ростуть в ціні. Це і є немонетарні методи, які впливають на індекс інфляції", - зазначив Олег Пендзин.Правління Нацбанку ухвалило рішення з 24 січня підвищити облікову ставку з 13,5% до 14,5%. Це пов'язано з прискоренням інфляції в Україні.
Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. ᐈ Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті. Новини політики та економіки. Відео, аналітика, коментарі експертів.
All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.
Responsible: editorial office of the site espreso.tv.