Еспресо - we.ua

Еспресо

we:@espreso.tv
37.6 thous. of news
Еспресо on espreso.tv
Чому не варто заливати чайне листя кип'ятком: секрети ідеального напою
Заварювання чаю – це один із важливих ритуалів дня багатьох людей. Ароматний напій наповнює енергією та теплом взимку, а охолоджений варіант чудово освіжає влітку, створюючи особливу атмосферу затишку. Чи замислювались ви над тим, як заварити чай правильно? Виявляється, від цього залежить не лише смак, а навіть аромат та корисні властивості напою. Правильно підібрана температура води та час настоювання здатні повністю розкрити всі особливості чайного листя та вивести смак напою на вищий рівень. Як заварити чай: правильна температура та час Щойно вода закипить, не поспішайте одразу наливати окріп до чайного листя. Навіть для чорного чаю оптимальна температура заварювання – 90-95°С. А для популярного сорту китайського чаю Улун, необхідно дочекатись того моменту, коли температура води знизиться до 80-90°С. Саме за таких умов листя розкриє весь свій смак і ви зможете відчути неповторний аромат.Якщо ж говорити про білий чай та зелений чай, тут варто згадати про те, що структура їхнього листя досить ніжна. А кип'яток діє на ці види чаю руйнівно: зникає природна легкість смаку та втрачається витончений аромат. Крім того, від заварювання при надто високій температурі випаровуються ефірні олії, у такому разі не уникнути гіркоти. Тому, якщо ви хочете відчути всі переваги від цього напою, тоді чайник для заварювання чаю краще відкласти в сторону ще на деякий час. Фахівці стверджують, що для зеленого чаю ідеальною є температура води 70-80°С, а для білого - 60-70°С. Тож, краще скористатись кухонним термометром та залити чайне листя тоді, коли вода охолоне до потрібної температури. Саме за таких умов напій зможе розкрити всю свою багатогранність.Сорти чаю, фото: FrееріkЩодо часу заварювання, тут теж треба знати деякі особливості та міру. Значна частина зелених сортів чаю потребують приблизно 2-3 хвилини для оптимального настоювання, білий – 3-5 хвилин, улун – 3-4 хвилини, а чорний – 4-5 хвилин. Якщо тримати чай у заварнику довго, тоді напій також набуде зайвої гіркоти.Чому не варто заварювати чай окропом? По-перше, як вже зазначалось раніше, можна втратити значну частину смакових та ароматичних властивостей чаю. По-друге, чай можна назвати справжнім джерелом цінних речовин, адже він містить як антиоксиданти та вітаміни, так і амінокислоти, що підтримують правильну роботу організму. Проте, якщо заварювати напій кип'ятком, тоді висока температура просто зруйнує значну частину цих корисних компонентів.Вода для чаю та кави, фото: FrееріkНе менш важливим є те, що гарячий чай може зашкодити здоров'ю. Вчені стверджують, що часте пиття гарячих напоїв обпікають слизову та збільшують ризик розвитку раку стравоходу. Тому просте правило щодо того, щоб дати воді охолонути, а лише потім заварювати та смакувати напій, допоможе зберегти ваше здоров'я. Джерела: ТСН, УНІАН
we.ua - Чому не варто заливати чайне листя кип'ятком: секрети ідеального напою
Go to all channel news
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. ᐈ Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті. Новини політики та економіки. Відео, аналітика, коментарі експертів.

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site espreso.tv.

  • Publication date:
  • Categories:

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules