Про це розповіла етнологиня Олена Щербань в етері телеканалу "Еспресо"."Будете здивовані: з давніх-давен випікали баби або бабки. Це первісна назва, адже слово паска - уже охристиянена бабка. Панетоне, коломбо, крафіни, мафіни - це вже наслідки глобалізаційних процесів, взаємообміну інформацією між країнами. Здобна бабка - це символ доброго хліба, який збирає біля себе всю родину, ось у чому сенс. Хліб для українців - це основна страва. На щодень він пісний. Колись це був узагалі сірий хліб. А здобна бабка - пишна, добра, гарна й бажана", - наголосила Щербань.Етнологиня також додала, що раніше в бабку встромляли гілочку верби, тому що верба першою пробивається крізь холод, і ця сила, краса нібито переходить у весняну здобу."Головне - аби ми пекли цю весняну здобу. Наша весняна здоба освячена й здобрена любов'ю тієї господині, яка її випікає. До речі, нині здобу - паски, бабки - випікають і чоловіки", - зауважила Щербань.Читайте також: Мармурові, блискучі або космічні: як гарно розфарбувати яйця на Великдень.
... More
