Гаджети є одним з головних факторів погіршення зору. Але наші очі старіють швидше через нестачу ключових нутрієнтів. Дієтологиня Оксана Скиталінська назвала продукти, які корисно їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру. Продукти, які працюють для ваших очей на клітинному рівні. Морква = бета-каротин &rаrr; вітамін А Вітамін А (ретинол) - незамінний компонент родопсину, світлочутливого пігменту в сітківці. Без нього - порушується адаптація до темряви та підвищується ризик "курячої сліпоти", поступово погіршується зір. Шпинат, броколі, зелень = лютеїн і зеаксантин Ці каротиноїди акумулюються у жовтій плямі сітківки (макулі). Вони поглинають частину синього світла, знижуючи фотострес і окисне ушкодження фоторецепторів. Особливо актуально для тих, хто працює за екранами. Жирна риба = Омега-3 (DНА) DНА (докозагексаєнова кислота) - структурний компонент фоторецепторів сітківки. Дефіцит пов'язують із сухістю очей та підвищеним ризиком вікової макулярної дегенерації (ВМД). Яєчний жовток = лютеїн, холін, цинк Цинк активує фермент алкогольдегідрогеназу в сітківці, який підтримує антиоксидантну активність вітаміну А. Холін - захист мієліну та нервової тканини. Хочете бути здоровими і зрячими - беріться за яйця!: Цитрусові, ягоди = вітамін С Вітамін С зміцнює колаген, стимулює його синтез у капілярах ока і є кофактором (активатором) ферментів, що захищають клітини від оксидативного стресу. Саме цей стрес - один із тригерів пошкодження лінзи (катаракта). Горіхи, насіння = вітамін Е, селен Вітамін Е - захист мембран фоторецепторів від перекисного окиснення. Селен - кофактор глутатіонпероксидази, потужного антиоксиданту. Вода Без достатнього зволоження - стоншується сльозова плівка, а з нею і бар'єрна функція ока. Це шлях до "сухого ока", подразнення, розмитості зору. Авокадо має неймовірно позитивний вплив на ваше здоров'я. Цей плід є одним із найбільш поживних фруктів на землі. Якщо їсти його щодня, самопочуття покращиться у рази. В авокадо багато вітамінів групи В, які допомагають боротися з інфекціями, а також вітамінів С та Е, природних антиоксидантів, що запобігають розвитку раку. Крім того, в авокадо містяться антиоксиданти лютеїн та зеаксантин. Вони запобігають розвитку катаракти та дегенерації жовтої плями.