Щоб заготівки на зиму не зіпсувалися, важливо знати, що саме не варто класти в банки Деякі продукти не підлягають тривалому зберіганню через високий ризик псування або утворення шкідливих бактерій. Інші - можна закривати, але вони мають дуже короткий термін придатності й потребують особливих умов. Щоб не зіпсувати зимові запаси, варто знати, чого краще уникати під час заготівлі. Які продукти не слід консервувати Молоко, йогурт, сир та інші молочні продукти не рекомендується консервувати в домашніх умовах. Вони швидко псуються, а в густій консистенції утворюються бактерії, які погано піддаються повній стерилізації. Домашнє консервування риби може бути небезпечним через можливу наявність гельмінтів. Крім того, в рибі містяться пуринові сполуки, які шкідливі для людей з хворобами суглобів, подагрою у період загострення. Також складними для консервування є гриби через ризик розвитку ботулізму. Вони можуть містити токсини, які не знищуються при домашній стерилізації. Які огірки не можна закривати у банки Огірки - популярний овоч для консервації, однак не всі їхні види придатні для цього. Не рекомендується консервувати перезрілі або ж дуже великі огірки, оскільки вони зазвичай містять більше насіння і мають грубу шкірку. Такі огірки після консервації можуть стати жорсткими, втратити хрусткість і навіть гірчити. Огірки з гладкою шкіркою, без характерних "голочок", зазвичай є салатними сортами. Вони швидко розм'якнуть і можуть навіть вибухнути у банці. Краще обирати свіжі, молоді огірки середнього розміру з тонкою шкіркою, які після консервування залишаються соковитими та хрусткими. Які помідори не можна консервувати Помідори - ще один популярний овоч для консервування, але не всі їхні сорти підходять для цього процесу, стверджує кулінарний блогер Дарія Дорошкевич в Сніданку з 1+1. Якщо помідор уже не найкращої якості, його можна перетворити на томатний сік. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку консервацію викинути навесні, щоб нею не отруїтись Великі та м'ясисті помідори: ці сорти краще використовувати для приготування соусів, пасти або соку, оскільки вони можуть втратити форму та текстуру при консервуванні цілими. Пошкоджені або зіпсовані плоди: томати з тріщинами, плямами або ознаками гниття не підходять для консервування, оскільки можуть спричинити псування всієї банки. Плоди з білими жилками всередині: такі помідори можуть мати гіркий смак і не зберігати свої смакові якості після консервування. Не всі продукти підходять для консервації. Деякі з них у процесі термічної обробки або зберігання змінюють свою структуру або смак у негативний бік. Наприклад, листові овочі і зелені салати не рекомендують консервувати, оскільки вони втрачають форму і стають непривабливими. Головна порада кулінарної блогерки Дарії Дорошкевич полягає у тому, що продукти, які ви консервуєте, повинні бути сезонними. Також потрібно дивитися, щоб вони були щільним та пружними. Влітку господині активно займаються консервуванням. Але бувають неприємні випадки, коли "щось пішло не так". Після кількох днів, як закрили банки, кришки на них починають надуватись і зривати. Якщо у банці є запах бродіння, огірки варто викинути. Ними легко отруїтися.