These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Під час приготування супу можна зіпсувати його смак лише однією помилкою, яку робить більшість. Досвідчені кулінари ніколи не солять суп на початку чи в процесі приготування. Адже час соління напряму впливає на смак, аромат та навіть текстуру страви. Наприклад, раннє додавання солі може зробити овочі жорсткішими, а пізнє - не дасть їй повністю розкритися. Щоб смак був ідеально збалансованим, сіль потрібно додавати в кінці приготування, коли вже каструлю зняли з плити. Чому не можна додавати сіль на початку Усе просто: під час варіння рідина поступово випаровується, її об'єм значно зменшується. Якщо посолити одразу, вся сіль залишиться в меншій кількості бульйону, тож страва може вийти надмірно солоною. Якщо посолити страву на початку, природний смак овочів, м'яса чи спецій втрачається, бо сіль домінує і глушить усе інше. Замість ароматного, збалансованого бульйону ви отримаєте перенасичену й неапетитну страву. Натомість додавання солі в самому кінці працює зовсім інакше: сіль рівномірно розчиняється в уже готовому об'ємі рідини, і ви легко можете відрегулювати інтенсивність смаку - м'яко, поступово, за власним смаком. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як "врятувати" пересолену страву: вісім способів Раннє додавання солі змінює текстуру продуктів. М'ясо може стати жорстким, а бобові - надто щільними. Якщо ж посолити в кінці, всі інгредієнти зберігають свою ніжність і природну структуру. Коли сіль додають наприкінці, кожен компонент встигає повністю розкрити свій смаковий характер. Як результат, ви отримуєте не просто суп, а складну й гармонійну композицію, де кожен інгредієнт смакує по-особливому. Приготування картоплі "в мундирі" вважають найкращим способом, який збереже її корисні властивості. Щоб зварити її смачно, треба знати два секрети. Неймовірного смаку картопля набуває, якщо кинути під час варіння у каструлю стебла кропу та кілька зубчиків часнику. Як овочі зваряться, одразу вибирайте їх з води, щоб остудити. Тоді бульби почистяться дуже швидко і просто.
У голлівудського актора 70-річного Брюса Вілліса погіршилося здоров'я. Актор втрачає здатність спілкуватися, читати та пересуватися самостійно, пише Тhе Есоnоmіс Тіmеs. Найгірше те, як стверджують джерела, Вілліс більше не пам'ятає ані своїх кіноуспіхів, ані близьких людей. Актор завершив кар'єру ще 2022 року через афазію -порушення мовлення, викликане ураженням мозку. У лютому 2023-го його родина повідомила про новий діагноз -фронтотемпоральну деменцію, яка вражає ділянки мозку, що відповідають за мовлення, емоції та рухові функції. Наближені до родини джерела повідомили, Брюс потребує цілодобового догляду. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донька Брюса Вілліса поділилась архівними фото з важкохворим батьком У цей складний час актор не залишився наодинці -його підтримують дружина Емма Гемінг, колишня дружина Демі Мур і всі п'ятеро дітей. Актор Брюс Вілліс відомий за ролями в "Міцному горішку", "П'ятому елементі" та десятках культових фільмів. У березні 2022 року ЗМІ повідомили, що Брюс Вілліс завершує кар'єру в кіно. Причиною цього рішення стало те, що в кінозірки виявили афазію - розлад мовлення, що виникає після пошкодження мозку. Згодом стан здоров'я хворого на афазію американського актора погіршився. Зірка дедалі рідше впізнає рідних і не завжди розуміє, що вони йому кажуть. Зокрема, знаменитість мало що може сказати сам. У березні 2023-го лікарі діагностували Брюсу лобно-скроневу деменцію.
Легкий, швидкий і корисний сніданок легко приготувати всього лише за 15 хвилин. Спробуйте сирне хачапурі за рецептом фудблогерки Вікторії Королівської. "На все - 15 хвилин: заміс тіста, начинка й запікання. Ідеальний варіант, коли хочеться чогось теплого, смачного й корисного для фігури", - каже кулінарка. Сирне хачапурі Інгредієнти: 200 г кисломолочного сиру (у мене 5%) 1 яйце 50 г борошна (я використала рисове, можна цільнозернове) щіпка розпушувача й дрібка солі начинка: 50 г сулугуні + 50 г моцарели 1 жовток для змазування, кілька томатів чері для прикраси ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сніданок-вибух: "Хмарні яйця" з авокадо вражають легкістю та смаком Як приготувати Сир розімніть виделкою. Додайте яйце, борошно, розпушувач і щіпку солі. Все змішайте ложкою. Потім замісіть тісто руками. Вийде однорідне м'яке тісто. Розділіть на дві частини і сформуйте човники. Змастіть жовтком. Зверу насипте два види тертого сиру. По бажанню додавайте улюблені трави, паприку, зелень і ставте в розігріту духовку до 180 градусів на 10 хвилин. Втамувати голод можна безліччю способів. Але шанувальники грузинської кухні категоричні - тільки хачапурі. Традиційний рецепт потребує більше часу й зусиль, які не завжди є. Спробуйте лінивий варіант відомого сирного хліба.
Якщо плануєте посиденьки з друзями чи затишну сімейну вечерю - приготуйте галету з трьома видами сиру та соковитими помідорами. Хрумке тісто, ніжна сирна начинка й аромат запечених томатів створюють вишукану, але просту в приготуванні закуску, яка точно стане хітом на столі. "Ідеальна закуска для посиденьок під вино", - каже фудблогерка Ірина Козачук, яка поділилась рецептом. Галета з трьома видами сиру та помідорами Інгредієнти: 220 г борошна 100 г вершкового масла 1 яйце 2 ст л холодної води ⠀100 г маасдаму 100 г гауди 50 г горгонзоли 3 помідора кунжут, маслини, базилік ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стане фаворитом сніданку: як смачно приготувати галету з соковитою начинкою Як приготувати До борошна додати холодне вершкове масло і перетерти в крихту. Влити яйце, холодну воду і замісити тісто. Загорнути в плівку і залишити в холодильнику на пів години. Тим часом помідори порізати кружальцями і залишити, щоб вони пустили сік, потім промакнути паперовим рушником. Сири гауда і маасдам натерти на тертці, горгонзолу покришити руками, трошки посолити і перемішати. Тісто розкачати в коло, викласти на деко, застелене пергаментом. Викласти сирну начинку, не доходячи до країв на 3-4 см. Зверху викласти кружальця помідорів і маслини. Загорнути краї галети, змастити їх молоком і посипати кунжутом. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці ~25-30 хвилин. Готову галету прикрасити листочками базиліку. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений Тут затишно і смачно... (@іrіnа_kоzасhuk_) Не доведеться довго стояти на кухні, щоб приготувати обід чи вечерю, якщо спробуєте м'ясну запіканку. Рецепт дуже простий, а страва вийде поживною, а сім'я залишиться ситою.
Якщо шукаєте ідею для швидкого, поживного й смачного сніданку - спробуйте млинець із консервованою кукурудзою та шпинатом. Ніжне тісто, солодкувата кукурудза й соковитий шпинат створюють ідеальне поєднання смаків, яке заряджає енергією на початку дня. Млинець з консервованою кукурудзою Інгредієнти Для млинців Консервована кукурудза - 400 г Яйця курячі - 1 шт. Сир моцарела - 100 г Пармезан тертий - 100 г Для начинки Шпинат за смаком Вершковий сир за смаком Тунець у власному соку за смаком Авокадо за смаком ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Млинці з шинкою, сиром і авокадо: аромат такого перекусу притягне на кухню будь-кого Як приготувати В окремому посуді змішуємо кукурудзу, яйце, натерті моцарелу та пармезан. Готову суміш викладаємо на застелене пергаментом деко, формуючи млинці. Випікаємо при 190&dеg;С протягом 10-14 хвилин. Змащуємо млинець вершковим сиром. Викладаємо тунець, нарізане шматочками авокадо та шпинат. Загортаємо млинець та смакуємо. Коли часу обмаль, а хочеться чогось смачного - сосиска в лаваші стане справжнім порятунком. Усього 10 хвилин, кілька простих інгредієнтів, і ви отримаєте гарячу закуску, яка смакує краще за фастфуд. Ідеальний варіант для швидкого сніданку, перекусу на ходу чи навіть вечері після важкого дня. Ведучий кулінарного шоу Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом приготування.
Паста, піца чи лазанья неймовірно смачні одразу після приготування. Але вони стають менш апетитними, коли розігріти їх. Розповімо, як правильно нагріти ці страви і щоб вони не втратили свого смаку. Паста Пасту рекомендується розігрівати з соусом у мікрохвильовій печі, рівномірно розподіливши її поверхнею тарілки. Щоб страва зберегла соковитість, накрийте ємність кришкою для мікрохвильової печі і дозвольте приладу попрацювати протягом 3-4 хвилин на 50%-ній потужності. Якщо у макаронах багато соусу, краще розігріти їх на плиті у сковороді. Піца Цю італійську страву слід підігрівати на сухій чавунній сковороді достатньо розігріти посуд та викласти на її дно шматочки піци. Чавунна поверхня рівномірно прогріє страву, зберігши при цьому її хрустку скоринку. Тримайте піцу на плиті, поки сир не почне плавитися, а соус не стане гарячим. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сніданкова піца на сковорідці: як приготувати найулюбленішу страву мільйонів Лазанья Для лазаньї краще використовувати духовку. Накрийте фольгою та розігрійте при температурі 160 &dеg;С. За кілька хвилин до того, як вийняти лазанью, зніміть фольгу, щоб утворилася хрумка скоринка. Не доведеться довго стояти на кухні, щоб приготувати обід чи вечерю, якщо спробуєте м'ясну запіканку. Рецепт дуже простий, а страва вийде поживною, а сім'я залишиться ситою.
Смузі - це не лише смачно, а й корисно. Якщо поєднати правильні інгредієнти, такий напій може стати чудовим помічником у схудненні. Розповімо, як приготувати поживний смузі, який дарує енергію та допомагає тримати форму. Корисний і смачний смузі, який допоможе без виснажливих дієт зменшити об'єми на талії. Смузі Інгредієнти лимон - 1 шт. огірок - 1 шт. імбир - 1 ст. л. петрушка - пучок вода - 100 мл ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щодня новий смак: ідеї смузі, які варто спробувати цього літа Як приготувати Налийте до миски воду, додайте 1 ч. л. соди, перемішайте, покладіть туди лимон і ретельно промийте. Витріть паперовим рушником. Воду злийте. Вичавіть сік, процідіть його через сито. Шкірку лимона наріжте шматочками. Додайте нарізаний кружальцями огірок. Імбир очистьте від шкірки, натріть на середній тертці. Викладіть усі інгредієнти до чаші подрібнювача, додайте подрібнену петрушку і залийте лимонним соком. Долийте 100 мл води, перебийте до однорідності. В розпал літа настав час легких сніданків, які не обтяжують, а заряджають енергією та свіжістю. Gаzеtа.uа пропонує п'ять ідей, що приготувати у ранковий час. Літній смузі з полуницею, бананом і м'ятою не лише освіжає, а й насичує організм вітамінами та антиоксидантами - саме те, що потрібно літнього ранку.
Забудьте про звичайну воду з лимоном чи солодкі газовані напої. Коли сонце розпікає, а душа прагне чогось особливого, на допомогу приходить справжній літній еліксир - квас з полуниці та м'яти. Це наш, рідний, автентичний, але не надто розповсюджений у повсякденні напій. Він не лише освіжаючий, але й неймовірно ароматний. Поєднує в собі солодкість української полуниці, свіжість м'яти та легку кислинку, яка ідеально втамовує спрагу. Цей напій - справжня знахідка для тих, хто шукає колоритний, корисний та дивовижно смачний спосіб пережити спеку і насолодитися дарами українського літа. Приготувати його простіше, ніж здається, а результат перевершить усі очікування. Gаzеtа.uа пропонує спробувати напій з українським колоритом та переконатися. Квас з полуниці та м'яти Інгредієнти: Полуниця (свіжа, стигла) - 500 г; Вода - 3 л; Цукор - 150-200 г (або за смаком, залежить від солодкості полуниці та ваших уподобань); Свіжа м'ята - 1 великий пучок (приблизно 20-30 листочків); Лимон - 1 шт. (сік та кілька скибочок для прикраси); Дріжджі сухі активні - 1/2 ч. л. (це для прискорення бродіння та газованості, але можна і без них, тоді буде більш "компотний" варіант); За бажанням: жменя родзинок (також сприяють бродінню). Приготування: створюємо літній шедевр Готуємо полуничну основу: Полуницю ретельно промийте, видаліть плодоніжки. Великі ягоди можна розрізати навпіл. У велику каструлю (об'ємом не менше 4-5 л) викладіть полуницю, додайте цукор. Залийте все водою. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть 5-7 хв. після закипання. Важливо: не переварюйте, щоб зберегти аромат полуниці. Додаємо м'яту та лимон Зніміть каструлю з вогню. Додайте до гарячого полуничного компоту листочки м'яти (їх можна трохи розім'яти, щоб краще віддали аромат) та сік одного лимона. Накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися, поки рідина повністю не охолоне до кімнатної температури (це важливо, щоб не "вбити" дріжджі). Бродіння (для газованості): Коли рідина охолоне (до 25-30&dеg;С), процідіть її через сито, щоб видалити полуницю та м'яту. Ягоди можна злегка розім'яти, щоб випустити весь сік. У невеликій кількості теплої води (2-3 ст. л.) розчиніть сухі дріжджі, дайте їм постояти 5 хв. до появи "шапочки". Додайте розведені дріжджі (і жменю родзинок, якщо використовуєте) до процідженого полуничного "компоту". Добре перемішайте. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудьте про компот: ожиновий фіз із м'ятою - ковток прохолодної української магії Ферментація: Перелийте рідину у чисті скляні пляшки або банки, заповнюючи їх не до самого верху (залиште 3-4 см вільного місця, бо квас буде бродити і виділяти газ). Щільно закрийте пляшки кришками (або марлею, якщо хочете менш газований варіант). Залиште пляшки при кімнатній температурі на 12-24 год. Чим довше стоїть, тим більш кислим і газованим буде квас. Через 12-16 год. вже можна перевіряти смак. Охолодження та подача Коли квас набуде бажаного смаку та газованості, переставте пляшки в холодильник. Холод зупинить процес бродіння. Подавайте квас охолодженим, з кубиками льоду, свіжими ягодами полуниці та листочками м'яти для додаткового аромату та краси. Цей полунично-м'ятний квас стане справжнім хітом вашого літнього столу, подарувавши не тільки свіжість, але й приємні емоції від смаку української природи. У спекотні літні дні особливо хочеться чогось прохолодного й освіжаючого. Спробуйте власноруч приготувати натуральні напої, які не лише втамовують спрагу, а й дарують енергію. Gаzеtа.uа публікує три напої, які варто спробувати цього сезону.
Салат Нісуаз - це смачна страва, яку легко приготувати вдома. Він поєднує овочі, яйця, тунець і ароматні оливки, створюючи легкий сніданок, поживний обід або вечерю. Цей салат ідеально підходить для теплого дня, коли хочеться чогось свіжого і корисного. Салат Нісуаз - справжня перлина середземноморської кухні. Його назва походить від французького міста Ніцца. Класичний рецепт салату Нісуаз Інгредієнти: Тунець (у власному соку або обжарений стейк) - 150-200 г Помідори - 2-3 шт. Варені яйця - 2 шт. Чорні оливки (нісуаз або калімато) - 10-15 шт. Огірок - 1 шт. Червона цибуля - &frас12; шт. Салатні листя (ромен, батавія, айсберг) - жменя Варена стручкова квасоля (зелена) - 100 г Відварена молода картопля (необов'язково) - 4-5 маленьких Анчоуси - 3-4 філе (опціонально) Оливкова олія Ехtrа Vіrgіn - 3-4 ст. л. Сік лимона - 1-2 ст. л. Діжонська гірчиця - 1 ч. л. Сіль, перець - за смаком Приготування: Наріж помідори, огірки та цибулю тонкими скибочками. Салатне листя порви руками. Якщо використовуєш картоплю й квасолю - відварити до готовності, але щоб не розвалювались. Звари яйця: вкруту (приблизно 8-9 хвилин), остудити, почистити, розрізати навпіл. Тунець: якщо це стейк - швидко обсмаж його на сковороді з обох боків до бажаної прожарки. Якщо консервований - просто розділи виделкою. Зроби заправку: змішай оливкову олію, сік лимона, діжонську гірчицю, сіль і перець. Добре розмішай - можна міні-вінчиком або баночкою із кришкою. Збірка: на велику тарілку виклади листя, зверху овочі, картоплю, яйця, квасолю, анчоуси, оливки та шматки тунця. Полий заправкою. Салат має виглядати святково й кольорово. Подається одразу після приготування - він не чекає. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смак Іспанії: як приготувати ідеальний гаспачо Вегетаріанський Нісуаз (без тунця та анчоусів) Інгредієнти (на 2 порції): Помідори - 2-3 шт. Огірок - 1 шт. Варена картопля - 4-5 маленьких Варена зелена квасоля - 100 г Варені яйця - 2 шт. Чорні оливки - 10-15 шт. Листя салату - жменя Червона цибуля - &frас12; шт. Авокадо - &frас12; (опціонально, але дуже смачно) Заправка: Оливкова олія Ехtrа Vіrgіn - 3 ст. л. Лимонний сік - 1 ст. л. Гірчиця - 1 ч. л. Щіпка сушеного базиліку або орегано Сіль, перець Як приготувати: Точно так само, як класичний: овочі ріжеш, яйця вариш, заправку змішуєш - і збираєш все на тарілці. Авокадо додає ніжності, а базилік - аромату. Спрощений Нісуаз на кожен день Інгредієнти: Консервований тунець - 1 банка Помідори чері - жменя Яйця - 2 шт. Огірок або болгарський перець Зелений салат або шпинат - жменя Оливки за смаком Готова квасоля з банки або варена Швидка заправка: оливкова олія + трішки бальзамічного оцту або лимонного соку Сіль, перець за смаком Як зробити: Відвари яйця. Все решта - нарізати, викласти, полити заправкою. Готово за 10 хвилин. Найпростіше приготувати на сніданок яєчню. Особливо, коли зовсім немає часу стояти на кухні, але є для цього всього 10 хвилин. Кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом, в якому яєчню смажить з томатами та баклажанами.
Смажена картопля ‒ одна з найулюбленіших страв у багатьох родинах. Способів її приготування є безліч. Але головне завдання кухаря посмажити картоплю так, щоб вона була цілою та не перетворилася на кашу. Більше полюбляють, коли смажена картопля виходить зі скоринкою. Головні правила її приготування зібрала Gаzеtа.uа. Якість і смак готової страви напряму залежить від сорту картоплі, яку ви оберете для смаження. Найкраще, щоб у картоплі був низький або середній вміст крохмалю. Добре підійдуть сорти "Невський", "Жуковський", "Лідер", "Синьоочка", "Лазурит". Важливо також те, як нарізаєте картоплю. Щоб вона просмажилась рівномірно, шматочки мають бути невеликими. А нарізати соломкою, невеличкими брусочками чи кубиками ‒ це вже залежить від ваших уподобань. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горіхи, зелень та насіння: які продукти багаті на кальцій Після того як картоплю нарізали, її потрібно пересипати у глибоку ємність та залити водою. Найкраще, щоб картопля вимочувалась упродовж 30 хвилин. За цей час вийде на поверхню увесь зайвий крохмаль. Тому картопля під час смаження не перетвориться на кашу. Якщо ж часу на вимочування немає, можна просто добре вимити картоплю після нарізання. Але після цього картоплю потрібно добре висушити. Найкраще це робити за допомогою паперових рушників. Покладіть паперовий рушник у два шари та висипте на нього картоплю. Зверху також промокніть паперовим рушником. Під час смаження картоплі досить важко вгадати, скільки потрібно олії. Зазвичай на кілограм картоплі йде 100 мл олії. Краще налити на сковороду 50 мл рафінованої олії та додати 50 г вершкового масла. Коли масло розігрілося, можете засипати картоплю на сковороду. Перемішувати її відразу ж не потрібно. Хай просмажиться впродовж приблизно трьох хвилин. Потім можна перемішати. Але не робіть це занадто часто, бо тоді картопля розвалиться. Вважають, що оптимально перемішувати картоплю за час смаження 3-4 рази. Не варто накривати сковорідку кришкою. У такому випадку картопля матиме вигляд вареної. Накривати можна лише наприкінці, щоб добре просмажилась всередині. Не слід солити картоплю на початку смаження. У такому разі вона вийде м'якою і не матиме хрусткої скоринки. Найкраще солити картоплю за 5-7 хвилин до готовності. Буряк це дуже корисний овоч, з якого можна приготувати безліч неймовірних страв. Не всім подобається його смак, а тому дехто не включає цей коренеплід у свій раціон. Але є дуже легкий спосіб, який допоможе вирішити цю проблему. Буряк можна не лише відварювати, а й запікати в духовці. Саме запікання буряка в духовці зберігає корисні властивості овоча і додає йому кращого та насиченішого смаку., Gаzеtа.uа зібрала поради, як запекти буряк у фользі або рукаві.