These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Якщо смажете яловичу печінку, а вона виходить гіркою та гумовою, значить робите кілька грубих помилок. Фудблогер Олександр Огороднік розкрив кілька секретів приготування найніжнішої печінки, яка вразить смаком та текстурою будь-кого. Кухар пропонує посмажити яловичу печінку у поєднанні з ніжним абрикосовим соусом. "Ця страва, яка здивує навіть вибагливих гурманів. Солодкуваті нотки фрукту гармонійно підкреслюють насичений смак м'яса, створюючи вишуканий контраст. Ідеальний варіант для родинної вечері або особливого приводу", - каже кулінар. Смажена яловича печінка з абрикосовим соусом Інгредієнти (на 2 порції): Печінка яловича - 200 г (шматки товщиною 1-1,5 см) Молоко - 300 мл (для замочування) Борошно - 2-3 ст. л. Сіль, перець - за смаком Олія для смаження - 2-3 ст. л. Цибуля - 100 г (півкільцями) Абрикоси - 4 шт. (половинки) Вершкове масло - 20 г Яблучний оцет - 1 ст. л. Мед - 1 ст. л. Соєвий соус - 2-3 ст. л. Вода - 50 мл Зелень (петрушка, кріп, базилік) - для подачі Як приготувати Підготовка печінки. Якщо у вас цілий шматок печінки - обов'язково зніміть плівку. Наріжте шматками товщиною 1,5-2 см. Замочіть у молоці на 2-3 години, щоб прибрати гіркоту. Панірування. Просушіть печінку на серветках, обваляйте у борошні з сіллю та перцем. Смаження. На добре розігрітій пательні з олією обсмажте по 30 секунд з кожного боку - тільки до скоринки, не пересмажуючи. Викладіть на паперовий рушник. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що їсти, щоб не випадало волосся: ці продукти мають стати звичними у раціоні Соус. У тій самій пательні обсмажте цибулю до золотистого кольору. Додайте абрикоси, злегка карамелізуйте. Покладіть вершкове масло, влити воду, оцет, мед і соєвий соус. Доведіть до потрібної консистенції (3-4 хвилини на слабкому вогні). Фінал. Поверніть печінку в пательню, прогрійте у соусі 2-3 хвилини (не більше!). Соус має бути шовковистим, без розшарування. Подача. Прикрасьте зеленню, подавайте з хлібом або тостами. Печінка повинна залишитися ніжною і рожевою всередині. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений Олександр Огороднік 🇺🇦 (@о_gоrоdnіk) Запечена скумбрія з овочами - страва, яка поєднує ніжний смак риби, користь свіжих овочів та мінімум зусиль у приготуванні. Ароматна, соковита та поживна, вона , яка точно підкорить усіх за столом.
Для багатьох українців сирники є звичним улюбленим сніданком. Хто стежить за фігурою і не хоче собі відмовляти в улюбленій страві у ранковий час, спробуйте рецепт сирників у шоколадному соусі та абрикосами переможниці "Зважені та щасливі" Юлії Науменко. "Якщо Ви хочете привести свою фігуру в порядок, не відмовляйте собі в улюбленому сніданку. Ділюсь рецептом зі своїх проєктів, спробуйте приготувати, це сподобається не тільки вам, а і вашим рідним", - пише на своїй сторінці в Іnstаgrаm нутриціолог Юлія Науменко. Сирники в шоколадному соусі з абрикосами (280 г) Для приготування сирників знадобиться: кисломолочний сир 100 г + 1 сире яйце + перемелена плющена вівсянка 20 г (у сухому вигляді) + мед 1 ч л + 1 ч л оливкової олії + ваніль на кінчику ножа Для приготування соусу: йогурт натуральний 50 мл + чорний шоколад від 76 % 20 г + абрикос 50 г. Як приготувати Кисломолочний сир змішайте з яйцем, вівсянкою та медом, додайте ваніль. Добре перетріть, щоб вийшла щільна маса. На повільному вогні підсмажте сирники з двох боків. Для соусу змішайте: йогурт із натертим шоколадом і натертим на тертці абрикосом. Полийте соус на гарячі сирники. Смачний сніданок можна готувати одразу на два дні вперед. Зберігайте корисний рецепт сирників, які будуть смачними не лише сьогодні, а й завтра. А головне - не шкодять фігурі.
Домашня томатна паста має насичений смак, яскравий колір і жодних зайвих добавок. Існує простий спосіб приготування, який забере мінімум часу, але подарує максимум користі та аромату. Такий соус стане ідеальною основою для перших страв, голубців, піци чи рагу. Томатна паста Час приготування - 45 хвилин Вийде півлітрова банка Інгредієнти: 3 кг стиглих помідорів; сіль до смаку. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти не консервують взагалі, а які мають короткий термін придатності: перелік Як приготувати Помідори добре помийте та наріжте шматочками. Відділіть томатний сік від зерен блендером, через мʼясорубку або соковижималку. Переливаємо сік у каструлю, ставимо на великий вогонь. Потім опускаємо ополоник в сік та позбуваємося зайвої рідини - так паста буде готова набагато швидше. Розливаємо пасту по стерилізованих банках та закручуємо. Цю пасту можна зберігати без холодильника. Домашня аджика має неймовірний смак та аромат. До її складу входять винятково сирі овочі: помідори, болгарський і гострий перець. Таку аджику можна використовувати як соус до м'яса або як приправу до борщу.
Те, що в Україні часто вважають городніми відходами, у багатьох країнах Європи подають у ресторанах як справжній делікатес. Квітки кабачків і гарбузів, ніжне листя буряка та соковитий портулак - ці продукти цінують за унікальний смак, користь і кулінарну універсальність. Шеф-кухар ресторану "Сто років тому вперед" Ілля Кунтий назвав справжні делікатеси, які дарма викидають українці. Портулак Найпершим продуктом, який не вживають українці, але він є доволі популярним у Європі - це портулак, який зазвичай росте біля дороги і його вважають бур'яном. Проте маринований портулак буде чудовим доповненням до салату або корисного сніданку. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можна їсти без страху: які рослини з саду підходять для декору страв Бадилля буряка Бадилля буряка може стати доповненням салату, борщу чи іншого супу. Листя буряка використовують також у пирогах і як начинку для рулетів. Цвіт огірків, кабачків, цукіні Теж є делікатесом. Їх можна фарширувати та запікати. Квітки кабачків і гарбузів також смажать чи додають у салати. Бур'яни, які всі звикли знищувати, можуть принести користь. Деякі з них справді варто додати у страви та напої. Gаzеtа.uа розповість, які рослини можна додати у салати, зварити борщ чи зварити варення.
Типовий французький сніданок не завжди про круасани з маслом. Багато французів, що цінують здоров'я та фігуру, починають свій день з дуже простого, але корисного ритуалу, який допомагає їм залишатися стрункими, енергійними та молодими. Замість цукру - білок та клітковина. Замість поспіху - усвідомлене задоволення. Gаzеtа.uапропонує "магічний" сніданок, який допоможе залишатися у формі. Головний секрет - це поєднання білка, клітковини та корисних жирів, які дають відчуття ситості надовго і не дозволяють наїстися зайвого впродовж дня. Одним із найпопулярніших варіантів такого сніданку є "французький тост для краси" - це простий, але поживний рецепт, який легко повторити вдома. Рецепт "французького тосту для краси" Інгредієнти: 1-2 скибочки цілозернового хліба 1 яйце 1-2 столові ложки молока Щіпка кориці Трохи вершкового масла або оливкової олії для смаження Свіжі фрукти (ягоди, яблуко, банан) Грецький йогурт без добавок або трохи м'якого сиру (наприклад, рікота) ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємо австралійський сніданок: чим особливий тост з авокадо та яйцем-пашот Приготування: У невеликій мисці збийте яйце з молоком і корицею. Замочіть скибочки хліба в цій суміші з обох боків - не тримайте занадто довго, щоб хліб не розм'як. На розігрітій сковороді з невеликою кількістю масла обсмажте хліб з обох боків до золотистої скоринки. Подавайте гарячі тости з грецьким йогуртом або сиром і свіжими фруктами. Це поєднання білків (яйце, йогурт), складних вуглеводів (цілозерновий хліб) та вітамінів (фрукти) не тільки наситить вас, але й подарує заряд енергії без стрибків цукру, що є ключовим для підтримки стрункості та бадьорості. Насолоджуйтеся цим сніданком без поспіху, як це роблять французи. І відчуйте, як він працює на вашу користь. Френч тост - ідеальний перекус, який не лише смачний, а й поживний. Готується просто, а результат перевершує очікування. Цей вишуканий літній десерт має вигляд страви з ресторану. Смакувати ним можна протягом дня.
Свіжий хліб швидко втрачає м'якість і починає черствіти, але є простий і дієвий секрет, щоб цього уникнути. Досить покласти у хлібницю або пакет з буханцем стигле яблуко - воно збереже вологу та допоможе хлібу довше залишатися м'яким і ароматним. Як це працює Секрет цього простого методу криється не в магії, а в біохімії. Справа в тому, що яблука, як і багато інших фруктів, у процесі дозрівання виділяють природний рослинний гормон - газ етилен. Для самих фруктів він слугує сигналом до розм'якшення та достигання. Концентрація етилену в повітрі підвищується, коли яблуко покласти в один пакет з хлібом. Цей газ починає впливати на хліб, але зовсім не так, як на фрукти. Головна причина черствіння - це процес, який вчені називають ретроградацією крохмалю. Уявіть, що молекули крохмалю у свіжому хлібі - це м'які, еластичні структури, що утримують вологу. З часом вони втрачають воду, кристалізуються і тверднуть, роблячи м'якуш сухим та крихким. Етилен, що його виділяє яблуко, значно сповільнює цей процес, допомагаючи хлібному м'якушу довше залишатись вологим і м'яким. Це природний і абсолютно безпечний спосіб зберегти текстуру хліба, не вдаючись до консервантів. Від теорії до практики: як правильно "подружити" хліб та яблуко. Щоб ваш хліб залишався свіжим до 5-7 днів, дотримуйтесь цих порад: Оберіть правильний фрукт. Вам знадобиться одне ціле, неушкоджене яблуко середнього розміру. Не розрізайте його! Розрізаний фрукт виділятиме зайву вологу, що може призвести до відсиріння хліба і навіть появи плісняви. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хліб залишатиметься свіжим до тижня: який інгредієнт покласти до холодильника Створіть герметичні умови. Покладіть хліб та яблуко разом у поліетиленовий пакет (ідеально - із застібкою zір-lосk) або в хлібницю, що щільно закривається. Головне завдання - утримати етилен всередині, створивши особливий мікроклімат. Не бійтеся запахів. Попри побоювання, хліб не просочиться яблучним ароматом. Шкірка яблука є надійним бар'єром, тому смак та запах вашої улюбленої буханки залишаться незмінними. Знайдіть ідеальне місце. Зберігайте пакет із "секретним інгредієнтом" у темному та прохолодному місці, подалі від прямих сонячних променів та джерел тепла. Хліб - один із головних продуктів на кухні по всьому світу. Часто люди залишають хліб лежати на столі і навіть не думають його пакувати для збереження від цвілі."Ідеальним місцем" для хліба є прохолодне і сухе місце якомога далі від плити. Найгірше місце для зберігання хліба - це холодильник. Якщо люди зазнають труднощів зі зберіганням хліба, оскільки не можуть досить швидко його з'їсти, чудовим варіантом є його заморожування. Однак при цьому необхідно правильно і щільно загорнути буханець.
Багато українців заморожують зелень на зиму. Щоб зберегти її свіжий аромат і користь на місяці вперед, спробуйте спосіб з олією. Заморожування зелені в олії допомагає зберегти її смак, аромат і користь надовго, а ще робить приготування страв швидшим і зручнішим. Як заморозити зелень в олії Ретельно промийте зелень, а потім дуже добре обсушіть її паперовими рушниками або в спеціальній центрифузі для салатів. Будь-яка зайва волога може негативно вплинути на якість заморожування. Наріжте зелень до бажаного розміру. Дрібна нарізка краще заповнює форму та швидше віддає аромат у стравах. Щільно, але не надто сильно, заповніть комірки форми для льоду подрібненою зеленню. Залийте рафінованою олією (соняшниковою, оливковою або будь-якою іншою на ваш смак) так, щоб вона повністю покривала зелень. Обережно постукайте формою по столу, щоб видалити повітряні бульбашки. Помістіть форму в морозильну камеру на 4-6 годин, доки кубики повністю не затвердіють. Готові кубики легко витягуються з форми. Перекладіть заморожені кубики в пакет або контейнер, підпишіть та відправте на зберігання у морозилку. Цей спосіб підходить для будь-якої зелені, яку ви любите. Найчастіше заморожують: Петрушку Кріп Кінзу Базилік Зелену цибулю Щавель Шпинат ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморожувати персики: три способи, щоб не втратили смак, текстуру та аромат Також можна експериментувати, створюючи власні суміші, наприклад, "італійські трави" з базиліком і петрушкою, або "борщовий набір" із кропу та зеленої цибулі. Чому заморожувати зелень в олії краще Ключова перевага цього методу полягає в тому, що олія діє як захисний бар'єр. Вона огортає подрібнену зелень, запобігаючи її контакту з киснем, який є головним "ворогом" хлорофілу та ароматичних сполук. Завдяки цьому зелень зберігає свій насичений колір і свіжий аромат, не перетворюючись на непривабливу монолітну масу, яка часто утворюється за умови звичайного заморожування. Олія "консервує" свіжість зелені, подовжуючи її життя до 6-8 місяців. Як використовувати заморожені кубики Використання таких заготівель - справжнє задоволення. Просто дістаньте з морозилки один-два кубики та додайте їх до гарячої страви за 2-3 хвилини до готовності. Під впливом тепла олія розтане, а зелень віддасть свій яскравий смак та аромат. Ці кубики ідеально підходять для супів, рагу, соусів, тушкованих овочів, каш. Власники морозильних камер звикли заморожувати продукти, щоб продовжити їм термін споживання. Мед - продукт, який і без охолодження здатний зберігати якість досить довго. Зберігати його найкраще в льоху чи холодильнику, але за бажання продовжити термін придатності продукту чи за відсутності відповідних умов його заощадження мед можна заморозити. Продукт змінює свою консистенцію та кристалізується під час заморожування. Вона не стане настільки твердою, як вода, соки чи інша рідина. Швидше заморожений мед нагадує щільне пружне желе. Але для того, щоб насолода зберегла максимум корисності, необхідно звернути увагу на кілька важливих моментів.
Щоб почати день смачно та з натхненням, приготуйте фінський млинець. Це пухка випічка, яку готують у духовці. Вона виходить ніжною та повітряною. Фінський млинець Інгредієнти 4-5 шт яєць 2 ст.л цукру ванільний цукор 400 мл молока 180 г борошна 30 г вершкового масла Для начинки: 300 г кисломолочного сиру 3 ст. л сметани 3 ст. л цукру цедра/сік лимона 200 г лохини ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Млинці з шинкою, сиром і авокадо: аромат такого перекусу притягне на кухню будь-кого Як приготувати Для млинця поєднуємо всі інгредієнти до однорідності. Виливаємо тісто на застелене пергаментом деко. Відправляємо в розігріту до 180* духовку на 30 хвилин. Після дістаємо з духовки, перевертаємо та даємо охолонути. Тим часом поєднуємо всі інгредієнти для крему до однорідності. Змащуємо млинець кремом та додаємо ягоди. Загортаємо в рулет, посипаємо пудрою та смакуємо. Рецепт млинця універсальний, начинку можна робити на ваш смак: маскарпоне, крем-сир, рікота, нутела, джеми, наповнювачі або ж навіть зробити несолодку начинку: вершковий сир+зелень+рибка, для прикладу. Нехай смакує. Зберігайте і обовʼязково готуйте. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений Смачні рецепти | Фудблог 🇺🇦 (@роllі_сооkіng) Коли часу обмаль, а хочеться чогось смачного - сосиска в лаваші стане справжнім порятунком. Усього 10 хвилин, кілька простих інгредієнтів, і ви отримаєте гарячу закуску, яка смакує краще за фастфуд. Ідеальний варіант для швидкого сніданку, перекусу на ходу чи навіть вечері після важкого дня. Ведучий кулінарного шоу Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом приготування.
Запечена скумбрія з овочами - страва, яка поєднує ніжний смак риби, користь свіжих овочів та мінімум зусиль у приготуванні. Ароматна, соковита та поживна, вона стане чудовим варіантом для сімейної вечері, яка точно підкорить усіх за столом. Скумбрія запечена з овочами Інгредієнти: 2 філе скумбрії 1/3 ч л солі 0,5 ч л приправи для риби 2 ст л соусу Теріякі 2 ст л лимонного соку 1-2 ч л діжонської гірчиці картопля + сіль, паприка, олія помідори чері цибуля ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкорисніші рибні консерви, які рекомендують дієтологи Як приготувати Картоплю нарізати невеликими шматочками і поставити варити у підсоленій воді до готовності. На філе скумбрії зробити надрізи. Для маринаду змішати сіль, спеції для риби, соус теріякі, лимонний сік і діжонську гірчицю. Полити рибу. З пергаментного паперу зробити човники. До готової картоплі додати паприку та олію, перемішати і викласти у човники. Зверху розкласти нарізану півкільцями цибулю і помідори чері. На них викласти замариновану скумбрію. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 20 хвилин. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений Тут затишно і смачно... (@іrіnа_kоzасhuk_) Якщо любите готувати страви на грилі, збережіть рецепт приготування скумбрії у ароматному маринаді. Ви не пошкодуєте. Коли спробуєте на смак, вам захочеться посмажити рибу таким способом ще. Рецептом поділився шеф-кухар Олександр Огороднік.
Українські страви банош та коливо увійшли до рейтингу найкращих каш світу. Відповідний гастрономічний рейтинг склав портал ТаstеАtlаs, йдеться на їхній сторінці в Іnstаgrаm. На п'ятому місці рейтингу - традиційний український банош, який здавна готують у карпатському регіоні. Таким чином, українська страва обійшла італійську поленту, яка опинилася на 11-му місці. Четверте місце займає румунська каша - Тасі șі &Ісіrс;nghіtе (Замовкни та ковтай) або, як її ще називають Мамалига шарами. Це поєднання кукурудзяної каші, солоного сиру, копченої м'ясної нарізки та яєчні. На третьому місці рейтингу - еларджі (від груз. ელარჯი) - кукурудзяна каша з додаванням великої кількості сиру. Страва національної грузинської кухні, що походить із регіону Самегрело. Вариться на воді або (не традиційно для Грузії) молоці. Друге місце займає традиційна філіппінська каша Аrrоz саldо. Це іспанський термін, що означає "бульйонний рис". Він походить від іспанської страви аrrоz саldоsо. У філіппінській кухні його готують із рисової та курячої каші, рясно настояної на імбирі та прикрашеної підсмаженим часником, цибулею та чорним перцем. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати китайську гречку: три прості ознаки На першому місці рейтингу - каша Бубур-аям, яку традиційно готують в Індонезії. Вона являє собою густу рисову кашу, рясно заправлену курятиною, а також набором додаткових інгредієнтів - зазвичай, рубаним яйцем, цибулею, зеленню, крупуком, абоном, різними приправами. Страва користується особливою популярністю на Яві, де є одним з головних кулінарних спеціалітетів. Має деяке поширення за межами Індонезії: в ряді інших країн Південно-Східної Азії, а також в Нідерландах - колишній метрополії Індонезії. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений ТаstеАtlаs (@tаstеаtlаs) Також у списку є українське традиційне коливо. Каша посіла 30 місце рейтингу. Це ритуальна страва зі злаків з солодкою підливою (ситою), що подається першою на поминальному обіді. Різні види колива об'єднує традиція споживання, це - спільна страва, яку учасники поминального обіду їдять по черзі на початку трапези. Авдіївська гонорова каша давня страва української кухні, яку нечасто зустрінеш у сучасних рецептах. Але вона варта уваги. У 2022 році рецепт каші увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини як унікальний елемент традиційної культури Донеччини. Місцеві розповідають, що страву почали готувати наприкінці 19 століття, а історія її появи пов'язана з мікрорайоном Східний, звідки й почалося заселення Авдіївки. На відміну від звичайної каші, ця має ніжну, майже повітряну текстуру, що нагадує суфле. Її секрет у збитих яйцях та особливому способі приготування.