Запашна лаванда не лише прикрашає сад та дарує аромат, а й може стати незвичним інгредієнт для кулінарних експериментів. Її квітковий, трохи солодкуватий аромат чудово доповнює випічку, домашнє варення, лимонад, а також м'ясні й сирні страви. Головне - знати міру та правильно поєднувати цю пряну нотку, щоб лаванда не "перебила" інші смаки, а гармонійно їх підкреслила. Для початку спробуйте заварити лавандовий чай з лимоном. Ця рослина зробить смак лимонаду чарівним. Для цього додайте лаванду до цукрового сиропу. Використовуйте лише квіти, а не гілочки. Тоді смак буде більш витонченим. Змішайте сушену лаванду з цукром і додайте у випічку - наприклад, кекси та печиво. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживити лаванду, щоб тішила рясним та пишним цвітінням Прекрасне поєднання лаванди з деякими видами сиру. Особливо з козячим. Взимку в Провансі лаванду додають у качиний бульйон - і це дуже смачно. Але є один секрет - додавати лаванду потрібно в останній момент, за пів хвилини до того, як вимкнути плиту. Бульйон з лавандою не розігрівають - смак та аромат розігрітого вже не той. А ще лаванду можна додавати у каву, помістивши в марлю, а потім вийнявши її з чашки, де заварювався напій. І, звичайно, чудовим є лавандове морозиво у поєднанні зі сливовим конфітюром. Лавандовий чай Інгредієнти: 1 ч. л. сушених квіток лаванди (їстівного сорту), 250-300 мл окропу, 1 ч. л. меду, кілька пелюсток м'яти або скибочка лимона - за бажанням. Як приготувати: помістіть лаванду в чайник або чашку. Залийте окропом і накрийте кришкою. Настоюйте 5-7 хвилин. Процідіть чай через ситечко. За бажанням додайте мед, м'яту чи лимон для м'якшого смаку. Лавандовий сироп Інгредієнти: 10 г свіжих квітів лаванди (або 1 ст.л. сушених), 1 склянка цукру, 1 склянка води Як приготувати: лаванду сполоснути під проточною водою, акуратно підсушити. Лаванду, цукор і воду помістити в невеликий сотейник і довести до кипіння. Кип'ятити 1 хвилину. Зняти з вогню і дати повністю охолонути. Процідити в чисту пляшку через дрібне сито. Квіти лаванди можна помістити в пляшку до сиропу. І потім використовувати в десертах. Сироп додавати до чаю, кави, десертів, поливати морозиво. Лавандове морозиво Інгредієнти: 2 склянки жирних вершків (33%) 1 склянка молока &frас34; склянки цукру 1 ст. л. сушених квіток лаванди (їстівного сорту) 4 жовтки 1 ч. л. ванільного екстракту (за бажанням) Як приготувати У сотейнику змішайте молоко, вершки, половину цукру та лаванду. Підігрівайте на слабкому вогні, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню й дайте настоятися під кришкою 15 хвилин. Тим часом у мисці збийте жовтки з рештою цукру до світлої густої маси. Процідіть лавандову суміш через сито й обережно вливайте її до яєчної маси, постійно помішуючи. Перелийте все назад у сотейник і варіть на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки суміш трохи загусне (але не кипить!). Зніміть з вогню, додайте ваніль, остудіть і поставте в холодильник мінімум на 34 години. Заморожуйте в морожениці згідно з інструкцією або перелийте в контейнер і заморожуйте, періодично перемішуючи кожні 30 хвилин (34 рази), щоб уникнути кристалів льоду. Лаванда не лише прикрашає сад, а й ефективно відлякує кліщів. Ефірні олії лаванди містять ліналоол і камфору - речовини, які комахи не переносять. Посадіть лаванду вздовж доріжок, біля тераси або у місцях, де часто відпочиваєте.