Вартість свинини в Україні значно зросла у 2025 році. Якщо торік м'ясо продавали дешевше 200 грн/кг, то за останні три місяці ціна стабільно тримається вище 250 грн/кг. Минулого року м'ясо коштувало менше через надлишкову пропозицію на тлі зниження попиту, повідомляє Асоціація "Свинарі України". У коментарі фахівців зазначається, що у 2024 році закупівельні ціни на живу вагу були майже найнижчими за останні роки. "Минулого літа ціни закупівлі живця свиней забійних кондицій понизилися до рівня, який попередньо фіксували ще у 2022-му - протягом літа середньоринкова позначка коливалася в межах 52-60 грн/кг. Проте у першій половині цього літа показник коливався в межах 92,5-93,5 грн/кг, а з середини сезону демонструє подальше зростання", - йдеться у повідомленні. Експерти пояснюють ситуацію значним скороченням поголів'я свиней. На ринок впливають бойові дії, економічні складнощі, а також спалахи африканської чуми свиней. Частина виробників була змушена припинити діяльність через невигідні умови. "Частина учасників ринку не витримала зниження закупівельних цін на тлі підвищення витрат, зокрема на корми, та поширення АЧС", - заявили аналітики. Подорожчання стосується не лише свинини. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на картоплю падають: виробники скаржаться на низьку якість врожаю "У кінці першого півріччя ціна охолодженої курятини була майже на 30% дорожча ніж рік тому, а куряче філе наразі зіставне за ціною із окремими охолодженими напівфабрикатами зі свинини - з лопаткою, стегном, грудинкою, гуляшем тощо", - зазначили в асоціації. Згідно з даними ресурсу "Мінфін", у червні середня ціна грудинки становила 212,16 грн/кг, лопатки - 224,70 грн/кг, ошийка - 331,06 грн/кг, підчеревини - 223,37 грн/кг, ребер - 214,40 грн/кг, а шашлику - 254,50 грн/кг. Екстремальні погодні умови, що дедалі частіше виникають унаслідок зміни клімату, спричиняють різкі короткострокові стрибки цін на продукти харчування по всьому світу. Якщо раніше увагу дослідників привертали переважно довгострокові наслідки глобального потепління, зокрема зниження врожайності та загальне зростання продовольчої інфляції, то тепер фіксуються локальні, але стрімкі цінові шоки, які виникають практично одразу після аномальних погодних явищ. Таких висновків дійшли науковці Барселонського суперкомп'ютерного центру.