Gazeta.ua - we.ua

Gazeta.ua

we:@gazeta.ua
29.2 thous. of news
Gazeta.ua on gazeta.ua
"Смакуй з Енеїдою": у Києві презентували проєкт про гастрономічну спадщину України ХVІІІ століття
Борщ з епохи Котляревського, каплуни, куліш, вареники й баба-шарпанина - у Національному музеї народної архітектури та побуту України презентували культурно-просвітницький проєкт "Старосвітська кухня України". Ініціатива покликана повернути в сучасність давні українські рецепти та підкреслити роль гастрономії у формуванні національної ідентичності. Проєкт реалізований за підтримки благодійного фонду "МХП-Громаді". Його результатом стала ілюстрована кулінарна книга з автентичними рецептами ХVІІІ століття та відеопроєкт із 12 серій "Смакуй з Енеїдою", у якому страви готують знані кухарі - ветеран Юрій Грицай та кулінарна експертка Ірина Рудневська. "Ми системно підтримуємо культурні проєкти, бо переконані: саме культура є нашою опорою в найважчі часи. Цей проєкт - не лише про їжу, а про глибоке пізнання себе через смак, історію й символи. Від початку повномасштабної війни ми вже спрямували понад 82 мільйони гривень на підтримку культури - і продовжуємо це робити з вірою в нашу силу", - говорить Олександр Пахолюк, директор БФ "МХП-Громаді". У центрі проєкту - страви, згадані в "Енеїді" Івана Котляревського - першому творі, написаному живою українською мовою. Кожен епізод проєкту - це не просто кулінарна інструкція, а подорож у щоденний світ українців ХVІІІ століття. "Чому саме "Енеїда"? Це твір, який став основою літературної мови і символом національного відродження. Коли українці переживають катастрофи, саме звернення до культури, мови, справжньої історії допомагає нам не лише вистояти, а й усвідомити себе як націю", - зазначає Оксана Повякель, генеральна директорка музею. Книгу створювали у співпраці історики, етнографи, кулінари, фотографи та кіномитці. Усі страви, які увійшли до видання, були відтворені за оригінальними рецептами, а подачу доповнили мистецькі світлини та автентичні етнообрази ведучих. "Цей проєкт - не лише про їжу. Це про зв'язок поколінь, вдячність тим, хто зберіг наше, і любов до тих, хто далі несе його у світ", - говорить Ірина Рудневська. "Для мене це спосіб зберегти й передати майбутнім поколінням кулінарні традиції. Адже збереження гастрономічної спадщини - це і є збереження національної ідентичності", - додає Юрій Грицай. Кожна серія відеопроєкту відкриває глядачам історію окремої страви: від приготування каплунів до різниці між полтавськими й галицькими варениками. Стиль ведучих - також частина наративу: одяг для зйомок надали бренд "Сварга" та приватні колекціонери. Відео "Смакуй з Енеїдою" доступні на YоuТubе-каналі "МХП-Громаді", а рецепти - на сайті Національного музею народної архітектури та побуту України.
we.ua - Смакуй з Енеїдою: у Києві презентували проєкт про гастрономічну спадщину України ХVІІІ століття
Go to all channel news
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Всеукраїнська он-лайн газета. Оперативні новини з України і світу: події, політика, спорт, культура

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site gazeta.ua.

  • Publication date:
  • Categories:

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules