Gazeta.ua - we.ua

Gazeta.ua

we:@gazeta.ua
27.9 thous. of news
Gazeta.ua on gazeta.ua
Сирна чи борошняна: яку паску обрати і що вона символізує на Великдень
У великодньому кошику кожен продукт має свій особливий зміст. Паска - не виняток. Господині використовують борошно для випікання або створюють з сиру. Обидва варіанти - це смачне втілення віри, любові й надії на нове життя. Різницю між борошняною та сирною паскою пояснила етнологиня, наукова співробітниця Національного центру народної культури Музей Івана Гончара Ярослава Музиченко у інтерв'ю NV. "Колись кожна родина мала свій рецепт пасок. Об'єднувало паски по всій Україні те, що вони прикрашені зверху візерунками з тіста: зокрема подвійними хрестами, решітками, пташками та вінцями. Верхівку паски з візерунками змащують яйцем - так вона виходить рум'яною і блискучою. Саме візерунки з тіста вирізняють нашу українську паску від так званого куліча з білою поливкою з цукру та посипкою з фарбованого пшона - зараз його замінюють на кольорове драже-посипку", пояснює Ярослава Музиченко. Обов'язково має бути у святковому кошику і сирна паска. В Україні вони є двох видів: холодні, під пресом, та запечені. Сирна та борошняна паски є традиційними великодніми стравами, але між ними існує значна різниця у складі, способі приготування і текстурі. Сирна паска готується на основі домашнього сиру з додаванням вершкового масла, сметани, яєць, цукру та різноманітних наповнювачів, таких як родзинки, горіхи чи ваніль. Її не випікають, а формують у спеціальній формі, часто у вигляді піраміди, що символізує Голгофу. Вона має ніжну кремову консистенцію і свіжий, сирний смак. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дубайська "волохата" паска: спробуйте оригінальний варіант великодньої випічки, яка підкорює світ Борошняна паска, навпаки, є класичною випічкою, основним компонентом якої є дріжджове тісто, приготоване з борошна, молока, яєць, масла та цукру. Для надання додаткового смаку до неї додають родзинки, цукати або лимонну цедру. Ця паска потребує часу для замішування тіста, його вистоювання та випікання, і має пухку, дріжджову структуру. Її традиційно прикрашають глазур'ю або декоративною посипкою. Сирна паска зазвичай подається як холодна страва, а борошняна - як ароматна святкова випічка. Обидві паски є незамінними атрибутами Великодня, які мають свої традиції приготування. Сирна паска популярна в деяких регіонах, де її виготовляють як холодну страву, а борошняна паска є класичною випічкою, яку освячують у церкві разом із іншими великодніми стравами. Цього року здивуйте рідних незвичайними сирними пасками з фруктово-ягідними нотками. Поєднання ніжного сиру з ароматними ягодами та соковитими фруктами створює справжній смаковий вибух, який запам'ятається надовго. Gаzеtа.uа пропонує три рецепти, які подарують витончений смак та вигляд.
we.ua - Сирна чи борошняна: яку паску обрати і що вона символізує на Великдень
Go to all channel news
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Всеукраїнська он-лайн газета. Оперативні новини з України і світу: події, політика, спорт, культура

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site gazeta.ua.

  • Publication date:
  • Categories:

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules