У нашому тілі є невидимий, але дуже точний "лічильник старіння" - теломери. Це захисні кінцеві ділянки хромосом, які зменшуються з кожним роком життя. Їхнє скорочення пов'язане з віковими змінами, запаленням та окисним стресом. І що коротші теломери, тим вищий ризик серйозних захворювань - від серцево-судинних до онкологічних, попереджають науковці. Дослідники виявили, що популярна їжа здатна прискорити цей процес. Йдеться про ультра-оброблені продукти. Вони містять промислові інгредієнти і позбавлені поживних властивостей. Замість них в складі шкідливі олії, жири, цукор, крохмаль, білкові ізоляти, ароматизатори, барвники та емульгатори. Ультра-оброблені продукти поширені, оскільки їх дешево виготовляти, і вони можуть зберігатися роками. Наприклад, пластівці на сніданок, консерви, пакетований хліб, випічка масового виробництва, чипси, шоколадні батончики, рибні та курячі нагетси, локшина швидкого приготування та інші продукти з довгим терміном зберігання, великим вмістом цукру і рослинної олії. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири групи продуктів, які легко додають жиру на животі Вони прискорюють старіння клітин. Згідно з недавнім дослідженням, у людей, що вживають щодня більше трьох порцій цих продуктів, в два рази більше шансів мати короткі теломери, ніж у тих, хто уникає ультра-оброблену їжу. Вчені відзначають, що інші дослідження пов'язують ці продукти з гіпертонією, ожирінням, метаболічним синдромом, депресією, діабетом другого типу і онкологією. Фахівці підкреслюють, що в малих дозах ранку - оброблена їжа не є небезпечною - шкідливе систематичне споживання. Ультраоброблені продукти сприяють швидкому набору ваги. Якщо поставили собі за мету схуднути до літа, перегляньте свій раціон і викресліть з нього калорійні продукти. Ультраоброблені продукти стають дедалі домінантнішими в нашому раціоні, забезпечуючи більше половини споживаних калорій.