У червні 2025 року споживча інфляція в Україні знизилася до 14,3% у річному вимірі, порівняно з 15,9% у травні. Такий розвиток подій був очікуваним - з урахуванням високої бази порівняння за минулий рік, особливо щодо адміністративно регульованих тарифів, зокрема на електроенергію, повідомив Національний банк. За оцінкою НБУ, головними факторами сповільнення стали: - Адміністративні ціни зростали повільніше - +10,9% у річному вимірі, адже минулого року в червні відбулося одноразове підвищення тарифів. - Базова інфляція (тобто очищена від сезонних та цінових коливань) знизилася до 12,1%, завдяки попереднім заходам монетарної політики та стабільному енергозабезпеченню. - Інфляція на ринку послуг сповільнилася до 14,4%, що сигналізує про зниження тиску з боку ринку праці. "Інфляція досягла піку в травні й, як очікувалося, почала знижуватись у червні. Але фактичний рівень дещо перевищив прогноз через несприятливу погоду", - пояснили в НБУ. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляція в Україні сповільнилася: у червні ціни зросли на 0,8% Що подорожчало найбільше? - Сирі продукти харчування подорожчали на 28,7%.Ціни на м'ясо, кісточкові фрукти, яблука та ягоди зросли через весняні заморозки, зменшення поголів'я худоби та подорожчання кормів. - Оброблені продукти також подорожчали швидше - +18,2%. Особливо м'ясна продукція та кава (через світові ринкові тенденції). - Водночас овочі подорожчували повільніше завдяки новому врожаю та зростанню імпорту. У червні ціни на паливо зросли на 3,1%, переважно через нестабільність світових цін на нафту ы послаблення гривні до євро. Водночас на ринку скрапленого газу спостерігалося послаблення тиску завдяки надлишку поставок. Ціни на непродовольчі товари сповільнилася до 3,6%. Зокрема, ціни на одяг і взуття залишаються нижчими, ніж торік. Дорожчання товарів тривалого вжитку також незначне. У НБУ очікують, що у другій половині 2025 року інфляція продовжить знижуватися. Хоча ризики залишаються - передусім через погодні умови та волатильність зовнішніх ринків. Інфляція в Україні повертається до спадної динаміки, хоча певні продукти й послуги дорожчають швидше через фактори, які складно контролювати - погода, імпорт, глобальні ціни. Водночас фундаментальний тиск на ціни зменшується, що створює передумови для стабілізації в другому півріччі. У травні споживча інфляція в Україні зросла до найвищого рівня з початку року - 15,9% у річному вимірі, що перевищило прогноз Національного банку. Аналітики пояснюють стрибок цін суттєвим подорожчанням сирих продуктів харчування, зокрема продукції тваринництва - молока, м'яса та яєць, а також окремих овочів і фруктів. Ці категорії постраждали через зростання виробничих витрат, зменшення поголів'я та несприятливі погодні умови.