Посудомийна машина значно полегшує щоденний побут, але не вся кухонна утвар підходить для такого миття. Зокрема - ножі. Навіть найякісніші леза можуть швидко втратити гостроту, покриття та форму, якщо регулярно мити їх у машинці. Професійні кухарі й виробники кухонного приладдя рекомендують мити вручну. Пояснюємо, чому це так важливо. Ножі невблаганно тупляться Це найвагоміший аргумент. Головний ворог гостроти леза - це не процес нарізання продуктів, а його контакт з іншими твердими предметами. Що відбувається в посудомийці: під час інтенсивного циклу миття потужні струмені води змушують посуд вібрувати і хаотично рухатись. Ваш ніж неминуче вдаряється об решітку кошика, тарілки, виделки та інший посуд. Кожен такий мікроудар, непомітний для ока, залишає на тонкій ріжучій кромці мікроскопічні щербини та замини. Вже після кількох таких "сеансів" лезо стає значно тупішим. А тупий ніж, як відомо, набагато небезпечніший за гострий, бо потребує більшого зусилля і легко може зісковзнути. Руйнується руків'я та сама сталь Посудомийна машина - це агресивне середовище з високою температурою та їдкими мийними засобами. Особливо страждають ножі з дерев'яними руків'ями. Гаряча вода та хімікати змушують дерево розбухати, тріскатися та деформуватися. Руків'я з композитних матеріалів або пластику також можуть втрачати колір, ставати крихкими та втрачати свою форму. Тривалий контакт з вологою та агресивними детергентами може призвести до появи плям іржі та корозії навіть на нержавіючій сталі. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно очистити блендер після приготування страв: знають не всі Це небезпечно Розвантажуючи посудомийку, дуже легко випадково зачепити та порізатися об гостре лезо ножа, яке може бути зафіксоване у незручному положенні. Небезпека для посудомийки: Гострий кінчик ножа може подряпати або навіть пробити захисне пластикове покриття на кошиках машини. У місці пошкодження метал почне іржавіти, і з часом кошик доведеться міняти. Як мити ножі правильно Мийте ніж одразу після використання теплою водою з м'якою губкою та краплею звичайного мийного засобу. Тримайте ніж лезом від себе. Одразу ж після миття насухо витирайте його рушником. Це запобігає появі плям та іржі. Зберігайте ножі правильно: у спеціальній підставці, на магнітній планці або в окремому ящику, щоб леза не торкалися один одного. У кожної господині знайдеться на кухні такий інструмент, як лопатка для смаження. Під час приготування страв її часто використовують для помішування чи перевертання їжі. Але чи замислювались, для чого у ній присутні отвори. І це не дизайнерські ідеї. Це зроблено для практичності.