Щоб зібрати щедрий урожай картоплі, важливо не проґавити момент для збору врожаю. Є кілька простих ознак, які підкажуть, що картопля вже дозріла. Варто лише уважно придивитися на бадилля та шкірку овочу. "Починати копати картоплю можна, коли пожовтіло на бадиллі листя. Та найкращий час для збору бульб, коли бадилля вже повністю сухе. Це ознака, що процес вегетації завершився. Але в погріб не потрібно спішити заносити", - розповідає Gаzеtа.uа селекціонер Микола Завальний. Картоплю слід розкласти у ящики і накрити чимось цупким, щоб взагалі не попадали промені сонця. Інакше картопля позеленіє. "Коли вона стоятиме на вулиці, то добре загартується: краще перезимує і буде більш стійка до хвороб", - пояснює садівник. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цибуля вростає й гниє: що робити, якщо задощило перед збором врожаю В погріб потрібно заносити у жовтні. Це стосується як насіннєвої, так і великої картоплі. А вже навесні насіннєву картоплю слід винести на сонце за пару тижнів до посадки. Сонце бульбу трохи запалить. Вона позеленіє і тоді краще бореться з різними хворобами і дає гарний урожай. Також, якщо під час збору помітили, що на картоплі виросли пагони, їх треба обламати. Плоди великих розмірів - першим пустити на переробку, якщо насіннєві - обірвати пагони і поставити в сухе місце, щоб загартувались та весною пустили нові паростки, наголосив агроном. Після збирання врожаю городній сезон не завершується. Це час, щоб подбати про ґрунт і майбутній урожай. Щойно грядки пустіють, настає час внести добрива, прибрати залишки рослин, посіяти сидерати або перекопати землю. Після збору овочів та фруктів на грядках залишаються стебла, коріння, бур'яни, гнилі плоди. Усі ці залишки потрібно обов'язково прибрати. Вони можуть бути джерелом хвороб та личинок шкідників. Сухі рештки забирають з ґрунту поживні речовини.