У медіа полюбляють лякати людей електронними цигарками. От учора, скажімо, журналісти багатьох видань написали, що народні депутати пропонують повністю заборонити електронні сигарети, а за декілька днів до цього пульмонологиня з міста Дніпра Олена Мироненко в матеріалі Суспільного застерігала про шкоду від електронних сигарет і наголосила, що вони викликають «попкорнову хворобу» легень.❓ Що це за загадкова хвороба така та чи дійсно її викликають електронні сигарети? Далі про це й поговоримо.❗❗ Відразу зазначимо: ми не закликаємо вас починати палити електронні чи звичайні сигарети. Будь-що, що потрапляє в легені, чи то дим від сигарет, чи то пара з вейпів, може нашкодити вашому здоров’ю. Намагайтесь уникати всіх видів куріння.👉 Тепер про хворобу. «Попкорнова хвороба» – це побутова назва облітеруючого бронхіоліту, рідкісного фіброзного захворювання, при якому виникає запалення, пошкодження й рубцювання бронхіол — найдрібніших дихальних шляхів у легенях. Хвороба пов’язана з багатьма факторами, наприклад, вона може виникати у пацієнтів, яким зробили пересадку легень, чи у людей, які вдихали токсичні речовини, чи з інфекціями.Саме «попкорновою» цю хворобу почали називати в 2000-х, коли у штаті Міссурі, США, в 2000 році зафіксували випадки облітеруючого бронхіоліту у восьми працівників заводу, на якому виготовляли попкорн для мікрохвильової печі [1]. Це не означає, що виявлені випадки захворювання були першими в історії, як то часто пишуть в різних статтях про електронні сигарети; хвороба зустрічалася й раніше, а чіткий її опис вперше з’явився в 1981 році в журналі Thorax [2, 3].Дослідників зацікавили випадки захворювання у працівників заводу й вони почали їх вивчати. Їм вдалося з’ясувати, що хворі працювали в приміщеннях із високою концентрацією діацетилу в повітрі. Це хімічна речовина, яка зустрічається в молочних продуктах, фруктах, овочах, каві, пиві та тютюні. На виробництві її використовують, як ароматизатор, щоб надати продукту аромат вершкового масла. Дослідники пов’язали діацетил із виявленими захворюваннями, а подальші дослідження на щурах свідчили на користь того, що зв'язок між вдиханням високих концентрацій цієї речовини та облітеруючим бронхіолітом дійсно існує. Підкреслимо, що як харчова добавка, діацетил безпечний.У 2014-2016 роках науковці виявили діацетил у деяких рідинах, що використовують в електронних сигаретах [4]. Хоча кількість цієї речовини була незначна, але самого факту наявності було достатньо для появи хибної думки, що електронні сигарети викликають «попкорнову хворобу». Медіа підхопили страшилку і поширюють дотепер.✅ Проте на сьогодні не зафіксовано жодного підтвердженого випадку, коли вейпи викликали «попкорнову хворобу»❗ І що цікаво - діацетилу куди більше саме в тютюні: вейпер піддається впливу приблизно 9 мкг діацетилу протягом дня, а курець, який викурює пачку звичайних сигарет, – 6718 мкг [5]. Курець сигарет отримує приблизно в 740 разів більше діацетилу, ніж вейпер. Навіть за таких концентрацій, тютюнові сигарети не викликають «попкорнову хворобу».Після 2016 року великі виробники вейпів подалі від гріха відмовилися використовувати діацетил у своїх продуктах, а уряди різних країн, наприклад, Велика Британія, ввели заборону на законодавчому рівні. В Європейській Унії також діє заборона.Організація Cancer Research UK та Національна служба охорони здоров'я Великобританії прямо пишуть, що «попкорнова хвороба» не пов’язана з вейпами – це звичайнісінький міт [6, 7]. У Канаді офіційно заявляють про 0 підтверджених випадків, які би свідчили, що захворювання виникло через вейпи [8]. 🦉 Подібні міти можуть заважати курцям звичайних сигарет перейти на безпечніші альтернативи та в подальшому відмовитися від куріння. Згідно з висновками Національної служби охорони здоров'я Великої Британії, електронні сигарети безпечніші за звичайні [9]. Якщо ж ви не палите взагалі, тримайтесь осторонь і від вейпів, і від звичайних сигарет. 📖 Джерела 1-9: https://www.facebook.com/share/p/14HK4k6juo1/
https://telegra.ph/file/0a7f4dd5f82f58d1fdc27.jpg
... Більше