Пиво - один із найпопулярніших і найдавніших напоїв у світі. Воно не лише втамовує спрагу, а й доповнює смак страв у різних кухнях світу. За свою тисячолітню історію пиво стало ще й важливим елементом культурних і кулінарних традицій. Gаzеtа.uа разом із РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе створили інтерактивну кулінарну книгу до Великодня. Поділимося рецептами страв на основі пива, розкриємо історичний контекст культури споживання напою і розкажемо про його властивості. А головне - порадимо, як правильно споживати і з чим поєднувати пиво. Найдавніший напій на планеті Пиво вважають одним із найдавніших напоїв на планеті. Його знали представники стародавньої цивілізації Сходу - шумери. У клинописі І тис. до н. е., який знайшов німецький археолог Едуард Хубер, було зібрано 15 рецептів пива. Також цей напій входив до основного раціону давніх єгиптян, які вважали винахід хмільних напоїв заслугою бога Озіріса. Знали пиво стародавні народи Індії, Африки та Китаю. А давньогрецький цілитель і філософ Гіппократ присвятив йому цілу книгу. Традиційним напоєм було пиво для кельтів, які населяли Європу. У Київській Русі воно вважалося мало не основним продуктом після хліба. Пиво вживали запорозькі козаки. Французький дослідник Гійом де Боплан писав, що взимку, щоб зігрітися, вони варили юшку з пива. Додавали також цей напій до каш, печеного м'яса, поливок. Використовували як ліки: настоювали пиво на цілющих травах чи вживали із вершковим маслом. Броварні в Україні почали виникати на початку ХV ст. Перший статут пивоварів, який дійшов до наших днів, датується 1425 роком. Найвизначніша дата в історії українського пивоваріння - 1715 рік. Тоді польський граф Станіслав Потоцький надав ченцям-єзуїтам дозвіл на будівництво пивоварні в передмісті Львова. Ця дата знаменує початок роботи Львівської пивоварні. Вона була найбільшою і найкращою: для приготування пива там використовували воду з артезіанських свердловин, брали хміль і солод тільки найвищої якості. У середині ХІХ століття Львівська пивоварня увійшла до трійки найкращих пивоварень Австро-Угорщини і стала найбільшим броварним підприємством регіону. Нині Львівська пивоварня входить до складу компанії РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе, і цьогоріч їй виповниться 310 років. Чи вживали пиво під час посту перед Великоднем Раніше пиво варили переважно в монастирях. Спочатку ченці готували його для власного вжитку, а потім зрозуміли, що цим можна непогано заробляти. У католицьких монастирях Бельгії та Німеччини існувала традиція посту на пиві. Ченці повністю відмовлялися від твердої їжі та пили тільки густе пиво, яке допомагало підтримувати фізичні сили. У православній церкві немає прямої заборони на пиво. Тому під час суворих обмежень інколи можна дозволити собі келих хмільного. А от на сімейних застіллях без пива не обійтися. Традиція вживання цього напою під час свят існує вже багато століть, символізуючи радість та єдність. У давнину існував обряд пиття з братини - господар запрошував гостей випити з ним пиво зі спеціальної посудини. Це означало добрі наміри, довіру й відкритість. Цікаві факти про пиво Факт 1 Леся Українка любила пити віденське пиво під час подорожей із мамою до Європи. Полюбляв цей напій і письменник Михайло Коцюбинський. Залишилися свідчення, що під час відпочинку на Капрі він пив німецьке пиво й танцював із незнайомками. Розумівся на пиві й Іван Франко, його улюбленими були баварські та чеські сорти. Факт 2 Пиво в багатьох країнах є неодмінним атрибутом свят. Без нього не обходиться день Святого Патрика в Ірландії й Октоберфест у Німеччині. Існують і зимові сорти пива, сезонні до Різдвяних свят. Зокрема, пиво асоціюється і з багатьма подіями, як-от матчі футбольних збірних. В Україні існує широкий спектр і безалкогольних пропозицій пивних брендів. Стратегія РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе - сприяти розвитку відповідальної поведінки споживання. Компанія прагне розширити глобальне портфоліо слабоалкогольних і безалкогольних напоїв до 35% до 2030 року. Факт 3 В Англії пиво п'ють окремо, не поєднуючи з їжею. Але поступово ця традиція змінюється. У Німеччині до пива традиційно подають сири та ковбаски. У Чехії - тушковану капусту й сосиски. У США, на Алясці, найсмачнішою закускою до пива вважаються копчений лосось і ведмеже м'ясо. Маринувати, пекти та смажити - як пиво використовують у кулінарії Пиво давно стало обов'язковим атрибутом святкового столу, зокрема й на Великдень. Не тільки як напій, а й складова багатьох страв. Воно допомагає розкрити по-іншому смак знайомих продуктів. Як використовують пиво в кулінарії Маринування Найчастіше пиво використовують для приготування маринадів. Наприклад, воно допомагає зробити мʼясо ніжним і соковитим. Темне пиво ідеально підійде до стейків і птиці, а світле - для риби та морепродуктів. Також із ним можна замаринувати овочі. Випічка Щоб хліб, пиріжки та кекси завжди вдавалися, пекарі радять замість води чи молока використовувати тепле пиво. Завдяки високому вмісту вуглекислого газу з ним тісто добре підніметься і буде пухким. Для випічки найкраще обирати сорти пива, які дають багато піни. Також пиво використовують у приготуванні шоколадних десертів, додають до тістечок, морозива. Соус Досвідчені кухарі запевняють: ідеальний соус до запеченого м'яса чи шашлику варто готувати на основі пива. Рецепт простий: посмажити цибулю, додати борошно, улюблені спеції і влити темне пиво. Прогріти 2-3 хвилини й подавати до столу. Кляр Також із пивом виходить ідеальний кляр для м'яса, риби та овочів: до двох яєць додати склянку борошна і 250 мілілітрів світлого пива. Страви, приготовані в такому клярі, матимуть легкий солодовий присмак і апетитну скоринку. Рецепти випічки з пивом Тісто для піци 250 мл світлого пива від РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе 400 г борошна 2 ст. л. оливкової олії 1 ч. л. солі У пиво налити олію та всипати сіль. Поступово додаючи борошно, замісити еластичне тісто. Накрити рушником і залишити відпочити на 30-40 хв. Після цього тоненько розкатати, додати улюблені інгредієнти й випікати. Тісто вийде легким і хрумким, матиме приємний аромат і глибокий смак. Печиво на пиві 400 г масла чи маргарину 4 склянки борошна 1 склянка світлого пива від РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе 1 яйце Розм'якшене масло чи маргарин перетерти з борошном. Додати пиво й замісити тісто. Поділити його на 4-5 частин і на 2-3 години покласти в холодильник. Потім розкачати тісто завтовшки близько одного сантиметра, за допомогою формочок вирізати печиво. Перекласти на деко з пергаментом. Змастити печиво збитим яйцем. Посипати цукром, сіллю, соняшниковим насінням або кунжутом. Пивний кекс 160 г вершкового масла 320 г борошна 320 г цукру 2 яйця 1,5 склянки темного пива від РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе 150 г фініків і волоських горіхів 2 ч. л. кориці 1,5 ч. л. соди 2 ч. л. ванільного екстракту дрібка меленої гвоздики й духмяного перцю Масло збити з цукром. По черзі додати яйця, ретельно перемішуючи. З'єднати третину борошна зі склянкою пива і збити міксером. Потім долити решту пива, досипати борошно, що залишилося, додати корицю, духмяний перець, гвоздику, ванільний екстракт. Усе добре вимішати. Порізати фініки й подрібнити горіхи. Перемішати зі столовою ложкою борошна й додати в тісто. Вилити масу у форму для кекса. Пекти за температури 180 градусів 45-60 хв. Готовий кекс залишити у формі на 15 хв. Потім дістати й дати повністю охолонути. Прикрашають кекс цукровою пудрою чи шоколадною помадкою. Австрійський пиріг із малиновим соусом 500 г домашнього сиру 3 ст. л манної крупи 120 г вершкового масла 400-500 г малини 4 яйця 250 г цукрової пудри пляшка пива Guіnnеss сік половини лимона 1 ч. л. розпушувача Збити міксером яйця, цукор і м'яке вершкове масло. Коли утвориться пишна маса, додати інші інгредієнти й ретельно перемішати. Форму змастити маслом і посипати борошном, перекласти в неї тісто. Випікати 20-25 хв. за температури 170&dеg;С. Готовий пиріг вийняти з духовки й дати охолонути. А тим часом приготувати малиновий соус: ягоди протерти через сито, перемішати з цукровою пудрою і пивом. Охолоджений пиріг прикрасити малиною. Соус подавати окремо. М'ясо з пивом - кулінарна класика Мʼясні страви з пивом готують у багатьох країнах світу - Франції, Бельгії, Чехії, Німеччині, Ірландії, Великій Британії. Кухарі радять поєднувати м'ясо саме із темними сортами пива, вони допоможуть надати стравам красивого кольору й особливого смаку. Сало в пиві 2 кг сала, грудинки чи підчеревини копчена паприка мелений перець сухий часник 200 мл соєвого соусу 150 мл теріякі 1 літр темного пива від РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе Сало порізати на великі шматки. Обсмажити на сильному вогні до рум'яності. Влити пиво, додати спеції, соєвий соус і теріякі. Томити на невеликому вогні близько 2 год. Рулька з темним пивом 1 свиняча рулька 500 мл темного пива від РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе коріандр у зернах 2 ст. л. французької гірчиці Рульку добре вимити, проварити протягом 2 год. Потім охолодити. В окремій посудині змішати сіль, коріандр, гірчицю. Цією сумішшю натерти рульку. Перекласти її в рукав для запікання і влити туди пиво. Запікати за температури 200 градусів протягом години. За 10 хв. до кінця можна рукав розрізати зверху, щоб отримати хрумку скоринку. Яке пиво обрати для різних страв на святковому столі "Ідеальне поєднання пива та їжі це їх взаємодія, коли не зменшується задоволення від цих партнерів, а натомість вони посилюють одне одного, щоб стати єдиним цілим", - так у своїй книжці Джон Лалодженс охарактеризував принципи фудпейрингу - правильного поєднання їжі та напоїв. Поєднання: 1) Хмільні та гіркі сорти поєднують із гострою їжею, що підкреслює специфічний смак (бургер, стейки, птиця, гостра їжа); 2) Солодове/солодке (ель, портер) - гриль, смажені страви, копчені страви. 3) Лагер (пільзнер) - піцца, риба, морепродукти; 4) Фруктове/гостре (пшеничні сорти) - птиця, морепродукти, салати, грінки; 5) Темне/карамельне (портер, стаут) - смажені страви, крильця, гриль, свинина, шоколад Не перемішувати, пити великими ковтками: правила вживання пива Щоб насолодитися смаком пива, варто дотримуватися певних правил. 1. Обрати правильний посуд Кожен сорт та бренд пива РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе має свій відповідний келих. Наприклад, темне пиво краще пити з вузького та високого келиха, який допомагає зберігати аромат і повніше розкриває смакові відтінки. Пиво легких сортів, як правило, подають у широких келихах або кухлях, щоб краще відчути їх свіжість та ефервесценцію. Натомість сидр, як і пиво, має свої особливості споживання. Зазвичай його подають у високих або середніх келихах, що дає змогу зберігати бульбашки та легкість напою. Оптимальний об'єм посуду для пива - від 0,3 до 0,5 л. Наповнюють келихи під кутом 45 градусів. Ллють напій так, щоб він стікав стінками. Коли піна після першого наливання загусне, слід долити пиво на &frас34; висоти келиха. І дати трохи відпочити. Важливий момент: перед наповненням келих не протирають, щоб на ньому залишилися краплі води - це дасть змогу отримати ідеальну пивну шапку. 2. Пити великими ковтками Пиво п'ють великими ковтками, щоб воно відразу потрапило на всі смакові рецептори. Деякі дегустатори радять спосіб "три ковтки". За першим випивають пів келиха, потім - половину того, що залишилося. За третім разом осушують келих до дна. Це треба робити не поспішаючи, щоб сповна насолодитися смаком напою. Технологи РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе пиво вважають якісним, якщо піна після кожного ковтка лишає на стінках келиха "мереживо". 3. Обирати напій за сезоном Світлі сорти пива варто пити у спеку, адже вони краще втамовують спрагу. У холодну пору року ідеальними стануть міцні сорти пива, які мають зігрівальний ефект. Однак РJSС Саrlsbеrg Ukrаіnе радить обирати пиво за своїм смаком, попри сезон. Головне - міра споживання та відповідальність. 4. Не перемішувати й не переливати з одного келиха в інший Це пришвидшує окиснення пива - напій стає каламутним, зникає смак. Виготовляють із порошку, додає зайвих калорій, містить спирт - популярні міфи про пиво Міф 1. Пиво не має гірчити Правда: Під час варіння пива використовується хміль, який надає напою характерного приємного гіркого смаку. Сорти пива, для приготування яких використовують більше хмелю, матимуть більшу гірчинку. Міф 2. Темні сорти пива містять більше алкоголю Правда: Міцність пива не пов'язана з його кольором. Колір визначається видом солоду: світлий, темний, карамельний, палений тощо. А кількість алкоголю залежить від густини сусла та кількості цукрів, що під час бродіння перетворюються на спирт. Міф 3. Пиво містить консерванти, адже має тривалий термін зберігання Правда: Пиво має тривалий термін зберігання завдяки пастеризації - нагріванню до 70&dеg;С протягом 30 секунд. А використання консервантів у виробництві пива заборонено законом. Міф 4. Пастеризація і фільтрація негативно впливають на смак пива Правда: Пиво буває фільтроване й нефільтроване, пастеризоване й непастеризоване, але це ніяк не погіршує його смакових якостей. Під час фільтрації пиво освітлюють, відокремлюючи дріжджові клітини. А під час пастеризації піддають короткому термічному обробленню. Міф 5. До міцного пива додають спирт Правда: У цьому немає потреби, адже алкоголь у пиві утворюється внаслідок бродіння. Його кількість залежить від щільності сусла чим воно густіше, тим міцнішим буде пиво. Міф 6. Усе пиво виготовляють із порошку Правда: Пиво - це живий продукт, для виготовлення якого використовують воду, солод, хміль і дріжджі. Характерного смаку та міцності пиво набуває під час бродіння: для світлих сортів цей процес триває 14-16 днів, для спеціальних сортів, наприклад портера, - 20 і більше. Міф 7. Безалкогольне пиво має інший смак Правда: Безалкогольне пиво варять так само, як і звичайне. Але потім воно проходить процес деалкоголізації за допомогою випарювання чи фільтрів, які затримують великі молекули утвореного спирту. Міф 8. Пиво потрібно пити тільки холодним Правда: Це не завжди так. Температура світлих сортів низового бродіння має становити 10-14&dеg;С, а верхового бродіння - 15-16&dеg;С. Якщо температура пива буде нижчою за 5&dеg;С, смак і аромат напою стануть не такими вираженими. Охолоджувати пиво найкраще в холодильнику, а не в морозильній камері. Бо пиво не любить різких перепадів температури. Міф 9. Від пива набирають вагу Правда: Кількість калорій у 100 мілілітрах пива така ж, як у такій же кількості кефіру чи яблучного соку. Тому насправді зайва вага набирається не від пива, а від їжі, яку споживають із цим напоєм. НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я
... More