Gazeta.ua - we.ua

Gazeta.ua

we:@gazeta.ua
28.4 thous. of news
These news items are translated using machine learning and machine translation technologies. We apologize for any inaccuracies or errors in the text. Switch to the Ukrainian language to read the news in the original.
Gazeta.ua on gazeta.ua
"Держава - це люди. Їхня сила, стійкість, щирість, їхнє світло" - Зеленський привітав українців з Днем державності
Президент Володимир Зеленський привітав українців з Днем державності та Днем хрещення Русі-України. У своєму зверненні він заявив, що цей день про зв'язок. Про всі етапи нашого державотворення й те, що об'єднує десятки поколінь - тих, хто жив на цій землі тисячу років тому, і тих, хто живе зараз. "Міст крізь часи, який стоїть на трьох нерушимих опорах: українці тут були, українці тут є, українці тут будуть", - наголосив президент. За словами президента, завжди на цій землі перемагає життя, беруть гору цінності та наш характер. Він додав, що найкраще в наших людях, які попри війну, сльози й біль зберегли в собі людину, бережуть одне одного,а значить - бережуть свою державу. "І доводять це тисячі наших доль, тисячі наших історій. Про пережите, про те, що на серці в кожного, хоч би ким ти був: воїн, учитель, музикант, розробник дронів чи Президент. Це історії про наші дні, ночі й ранки. Про ніч "на нулі", яку описує військовий. "Тиснуть. Лізуть звідусіль. Стоїмо. І ви тримайтесь. Читаємо новини про обстріли мирних міст". Що сказати&hеllір; Це війна всіх нас. І дай Боже миру для нас усіх", - висловився Зеленський. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Келлог провів зустріч з Зеленським: про що говорили "І ми залишаємось, аби залишитись українцями у своїй державі, на своїй землі, побачити, як сходить сонце, і попри все сказати одне одному: "Доброго ранку!", - наголосив він. Зеленський сказав, що ми завжди маємо віру, що це станеться. За його словами, саме так протягом століть і на Русі, і на Січі, в усі епохи, хоч би який ворог і з якого боку приходив, ніщо вороже не приживається на цій землі й не пускає тут коріння. "І Україна залишається - залишається собою", - наголосив лідер країни. Президент продовжив звернення словами, що у цей ранок, ідучи містом, своїм містом, ти бачиш довкола своїх. Бачиш обличчя людей і очі, у яких попри все є життя. Бачиш, як попри все відчиняються кафе, як транспорт їде попри все. І розумієш: держава - це люди. Їхня сила, стійкість, щирість, їхнє світло. "Ми часто чуємо від партнерів: "Як вашим людям це вдається? Така міцність, витримка, сталевість&hеllір;" Вони кажуть: "Це феномен українського народу", - сказав Зеленський. Він зазначив, що це приємні слова, але сьогодні українці тримаються не заради цього, не для гучних епітетів на нашу адресу. Лідер держави додав, що ми просто люди, які захищають дім, свій дім, і ми не можемо інакше, бо не хочемо інакше. Не хочемо, аби тут була Росія. От і вся правда. "І все, що проходить Україна щодня, - це не буденність, це - велика справа, яку робите ви. Герої на фронті, хто тримає позиції, хто щоночі збиває ракети й "шахеди", хто гасить вогонь, хто розбирає завали. І кожен громадянин, який тримається увесь цей непростий час. Я дякую вам. Мільйонам українців. Мільйонам характерів, із яких складається наша держава. Наш народ. Наша історія. І шлях від хрещення Русі - України до сьогоднішнього дня. Дня нашої державності й того досвіду кожного покоління, який допомагає нам сьогодні триматись, вірити в себе, вірити в Україну, вірити, що ми зможемо. Бо українці тут були, українці тут є, українці тут будуть", - підсумував президент. Президент України Володимир Зеленський заявив про пріоритетне завдання для оновленого уряду - посилення власного виробництва зброї та розвиток українських оборонних проєктів. За словами глави держави, Україна має збільшити частку вітчизняного оборонного виробництва, активно долучитися до глобальної технологічної конкуренції й нарощувати економічну спроможність для підтримки Сил оборони.
we.ua - Держава - це люди. Їхня сила, стійкість, щирість, їхнє світло - Зеленський привітав українців з Днем державності
Gazeta.ua on gazeta.ua
Кава як у профі: спробуйте метод капінгу й здивуйте себе ароматами
Є геніально простий спосіб приготування кави з ідеальним смаком. Ним поділився на своєму YоuТubе-каналі професіонал із понад десятьма роками досвіду у світі кави, колишній чемпіон з лате-арту та тренер призерів чемпіонатів світу з бариста Ланц Гедрік. Найчистішу каву отримують під час капінгу - дегустації, що дозволяє відчути всі ноти напою. І саме цю техніку Ланц адаптував для щоденного вжитку вдома. Це стіл, який використовують для дегустації різних видів кави для оцінки кольору, текстури, аромату і, звичайно, смаку. Ланц Гедрік розповідає: "Ми робимо це так: наливаємо каву в чашку, додаємо гарячу воду, даємо їй настоятися, розбиваємо плівку, очищаємо її і приблизно через 10 хвилин починаємо пити. І ми кажемо: "О Боже, це неймовірно". Потім ми завжди намагаємося знайти ці аромати деінде. У цьому суть капінгу". Переваги капінгу Головна з них - повне розкриття смаку. Причина, чому на пакетах з кавою є дегустаційні нотатки, які ніби описують смак, полягає в тому, що вони розповідають про те, що може дати вам ця кава. Можливо, ви відчуєте в каві полуницю, лакрицю, коричневий цукор і аніс. З пуровером, можливо, ви відчуєте тільки полуницю і коричневий цукор. З еспресо - аніс і коричневий цукор. Але з капінгом ви можете відчути їх усі. Як зазначає оповідач відео, капінг є стандартом галузі протягом десятиліть, оскільки він завжди працює і є простим методом: ви просто додаєте воду в чашку і все. Але існує деяка проблема: ви хочете випити каву, а кавова гуща розбовтана по усій чашці. Тому іноді кавомани намагаються імітувати капінг за допомогою френч-преса. Утім результат виходить інакшим. Кожного разу, коли ви натискаєте, кава бовтається: ви наливаєте її в чашку і отримуєте щось дивне. Протягом останніх років на конкурсах барист люди намагалися відтворити смак кави під час дегустації. "Найкрутіше, що я бачив. Було виступ учасника Вrеwеr Сuр на ім'я Ден Є з Австралії. Зараз він керує закладом у Сіднеї під назвою Аrtіfісеr, чудовою кав'ярнею, яку я відвідав. Якщо у вас майже закінчилася кава, або ви маєте дуже дорогу каву, або просто хочете провести дегустацію вдома, але не хочете витрачати купу її - ось як це зробити", - розповів Ланц. Візьміть щось на зразок келиха для мартіні, металевий фільтр, покладіть каву туди, заваріть водою, енергійно розмішайте, а потім просто зніміть фільтр і подавав напій. Зрештою, у звичайному капінгу, де вода наливається на мелену каву, утвориться багато твердих частинок і колоїдів, які можна обережно видалити під час заварювання. Це все одно дасть вам надзвичайно насичений напій, оскільки це повне занурення. Ви отримаєте інтенсивну кислотність, інтенсивну складність, яку можна отримати тільки на капінговому столі. Всупереч інтуїції, для професійного заварювання меліть каву трохи дрібніше, ніж ви вважаєте за потрібне для френч-преса. Це може бути дрібний помел як для V60 (якщо не маєте подрібнювача, зверніться у кав'ярню, де вам змелять під відповідний вид заварювання). Кава має набагато кращий смак, якщо вона чистіша. Оскільки це специфічний метод, нам потрібна досить чиста кава. Ланц меле приблизно до 450 мікрон. Використайте на порцію 12 г кави для 200 г води, що відповідає співвідношенню для класичної професійної дегустації. У капінгу, все відбувається у чашці, але якщо не зручно, поверніться до ідеї використання келиха для мартіні і поставте туди фільтр. Спочатку налийте воду в келих (близько 90 градусів Цельсія), а потім додайте каву. Занурте усе у воду та дайте постояти, злегка перемішавши у фільтрі. Потім просто запустіть таймер. Ви відразу побачите, як екстрактори виливаються у воду, роблячи її коричневою. Потрібен деякий час, щоб все виглядало гарно. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати фільтр-каву вдома: покрокова інструкція для любителів ранкового напою Якщо ви зараз енергійно помішаєте, ви зруйнуєте велику частину шару, що утворився всередині. Також помітите, що утвориться скоринка, яку варто "розбити". Навіть якщо ви помішали раніше, всередині все ще є багато СО2. Він буде продовжувати виходити, тому ми повинні почекати, щоб випустити СО2, перш ніж розбивати скоринку. Як тільки ми її розбиваємо, суспензія утворює тверде дно на дні. Це можна робити після 40 секунд. "Я люблю перемішувати приблизно три рази під час процесу заварювання, щоб забезпечити гарну екстракцію. Ця кірка утворює стінку, яка блокує отвори, ускладнюючи проникнення зовнішньої води в конус. Коли вода стає більш концентрованою, вона стає менш ефективним розчинником, тому рухається по шляху найменшого опору. Вона не хоче легко проникати через мембрану. Ми трохи перемішуємо приблизно через 1,5 хвилини, обережно розбиваючи скоринку, щоб занурити всю каву, не надто інтенсивно", - розповідає Ланц. Ще раз перемішайте ложкою, щоб гуща у фільтрі не застоювалася. Коли ви запевнилися, що кава готова, можете пролити її ще раз через паперовий фільтр. Це убереже потрапляння можливих частинок, але не дасть каві втратити свої смаки так, як це могло б бути, якби відбувалося заварювання V60. Продегустувавши отриману каву Ланц Гедрік прокоментував: "О Боже, вона така чиста. Після проходження через паперовий фільтр вона просто чудова. У будь-якому разі, це дегустація в келиху для мартіні. Чесно кажучи, це найкраща кава, яку я коли-небудь куштував. Але чому я здивований? Капінг - це завжди преміум". Кава кортадо незаслужено довго перебуває в тіні популярних лате та капучіно. Іспанський кортадо демонструє ідеальний баланс молока та міцного еспресо, він дарує заряд енергії та ніжну, шовковисту текстуру. Це ідеальний напій для тих, кому класичне еспресо здається занадто різким на смак, в той час, як лате видається занадто молочним. Готується надзвичайно просто, тож спробуйте.
we.ua - Кава як у профі: спробуйте метод капінгу й здивуйте себе ароматами
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як з грецького ресторану: готуємо ароматний сирно-шпинатний пиріг
Якщо любите готувати випічку з тістом філо, спробуйте сирно-шпинатний пиріг. Натхненний традиційною спанакопітою, цей пиріг поєднує ніжний сир, соковитий шпинат і ароматні трави в ідеальному балансі смаку й текстури. Готується просто, а виглядає - як з ресторану на узбережжі. Як готувати цю смакоту вдома, показала фудблогерка Ірина Козачук. Сирно-шпинатний пиріг Інгредієнти: 350 г кисломолочного сиру 370 г фети 400 г шпинату 100 г зеленої цибулі 2 яйця 6 листів тіста філо 80 г вершкового масла сіль (40 хвилин до зарумʼянення. Охолодити і можна смакувати. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений Тут затишно і смачно... (@іrіnа_kоzасhuk_) Традиційний пиріг з Середземномор'я можна з легкістю приготувати вдома. Йдеться про грецьку спанакопіту, для якої потрібно мати тісто філо, сир фету, шпинат та ароматні спеції. Спанакопіта ідеально смакує на сніданок чи як перекус протягом дня. Такий пиріг точно стане фаворитом родини.
we.ua - Як з грецького ресторану: готуємо ароматний сирно-шпинатний пиріг
Gazeta.ua on gazeta.ua
Партизани розвідали підприємство у Воронежі, що виробляє двигуни для "Іскандерів"
Агент "АТЕШ" обстежив територію Конструкторського бюро хімавтоматики (КБХА) у Воронежі - ключового підприємства "Роскосмосу". Там розробляються і виробляються рідинні ракетні двигуни для стратегічних комплексів, у тому числі ОТРК "Іскандер-М", які активно застосовуються проти України. Про це партизанський рух повідомив у Теlеgrаm. За наявними даними, КБХА разом з Воронезьким механічним заводом утворює єдину платформу з виробництва двигунів для міжконтинентальних балістичних ракет (РС-20, РС-18), зенітних комплексів, а також ракет-носіїв "Союз", "Протон" та інших. Це підприємство є критично важливим для путінської військової машини і активно працює на російський ВПК. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партизани вистежили нові позиції ППО окупантів біля Запорізької області "Ми ретельно дослідили всю територію, провели зйомку корпусів та інфраструктури, а також зафіксували автомобілі на парковці. Завдяки цим даним ми зможемо встановити особи співробітників - військових злочинців, які беруть участь у виробництві зброї, якою вбивають українців. Вся інформація передана силам оборони України", - наголосили в "АТЕШ". Активісти "Громадянської сили" з числа родичів співробітників Воронезького інституту МНС повідомляють про тривожні тенденції. Людей починають направляти на чергування біля військових і оборонних об'єктів - нібито для реагування на удари безпілотників. Також відомо, що багатьох примушують підписувати контракти на військову службу під тиском і погрозами.
we.ua - Партизани розвідали підприємство у Воронежі, що виробляє двигуни для Іскандерів
Gazeta.ua on gazeta.ua
Назвали найпопулярніші в Україні вживані авто зі США
Назвали найпопулярніші в Україні вживані авто зі США. Упродовж першого півріччя українці придбали 22 тис. вживаних легковиків ввезених із США, повідомляє Укравтопром. Це на 4% більше, ніж за аналогічний період 2024 року. "Найбільша частка з цієї кількості (42%) - бензинові авто. Електромобілі охопили 41%. Гібридним авто належить 8%, дизельним - 5%, а автівкам із ГБО - 4%. Середній вік "американців" з пробігом, що поповнили український автопарк в цьому році - 5,8 року", - ідеться у повідомленні. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Fоrd через несправність відкликає понад 850 тис. авто У першу п'ятірку популярних вживаних авто, виготовлених в США потрапили: ТЕSLА Моdеl Y - 2872 од.; ТЕSLА Моdеl 3 - 2605 од.; FОRD Еsсаре - 1546 од.; JЕЕР Сhеrоkее - 1202 од.; NІSSАN Rоguе - 1151 од. Компанія Ілона Маска Теslа продовжує втрачати ринок Європи. У позаминулому місяці продажі нових електроавтомобілів Теslа на європейському ринку впали відносно травня минулого року на 28% - до 13863 одиниць
we.ua - Назвали найпопулярніші в Україні вживані авто зі США
Gazeta.ua on gazeta.ua
Фіцо допускає компроміс щодо санкцій проти Росії, але залишає за собою право на вето
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що вже цього тижня Європейський Союз може досягти згоди щодо 18-го пакета санкцій проти Росії - попри попередній спротив з боку Братислави. Про це він сказав у зверненні в понеділок увечері Він визнав, що Словаччина не зможе заблокувати рішення про припинення імпорту російського газу з 2028 року, оскільки таке рішення ухвалюється кваліфікованою більшістю. "Щоб щось виграти, ми поєднали цей імбецильний проєкт Комісії з проектом 18-го пакета санкцій проти Росії, для якого потрібна одностайність", - пояснив Фіцо. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фіала написав Фіцо: Словаччина ризикує опинитися в ізоляції через поступки Кремлю За його словами, перемовини між Братиславою та Брюсселем наближаються до завершення, і він уже отримав письмовий проєкт гарантій від Єврокомісії щодо газопостачання - у разі підтримки Словаччиною пакета санкцій. "Пропозицію гарантії Комісії я надсилаю головам усіх відповідних політичних партій і чекаю від них відповіді&hеllір; Часу в нас небагато, тому що проєкт гарантій я отримав лише щойно, а завтра ми наближаємося до фіналу. Якщо не завтра, то в середу або п'ятницю", - зауважив він. Попри це, Фіцо попередив, що залишає за собою право не підтримати санкції. За його словами, це може спричинити політичну кризу: "цирк, шантаж європейських фондів і спробу повалити легітимний уряд Словаччини та замінити його слухняним". Словаччина заявила, що не підтримає 18-й пакет санкцій Євросоюзу проти Росії на засіданні Комітету постійних представників ЄС 11 липня, повідомив Роберт Фіцо, зазначивши, що вже доручив постійному представникові Словаччини в Брюсселі не голосувати за санкційний пакет. За словами Фіцо, Братислава не готова схвалювати нові санкції без гарантій, що країна не зазнає фінансових збитків через заплановану з 1 січня 2028 року відмову ЄС від російського газу.
we.ua - Фіцо допускає компроміс щодо санкцій проти Росії, але залишає за собою право на вето
Gazeta.ua on gazeta.ua
Генштаб відзвітував про ситуацію на фронті - свіжі карти боїв
Розпочалася 1238-ма доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Загалом, за вчора зафіксовано 185 бойових зіткнень, повідомив уранці 15 липня Генеральний штаб Збройних сил України. Противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах двох ракетних ударів застосувавши дві ракети та 84 авіаційних ударів, скинувши 154 керовані бомби. Крім цього, здійснив 5521 обстріл, з них 90 - із реактивних систем залпового вогню, та залучив для ураження 3842 дрони-камікадзе. Агресор завдавав авіаційних ударів, зокрема по районах населених пунктів Шостка Сумської області; Білогір'я, Новоданилівка, Плавні, Мала Токмачка Запорізької області; Одрадокам'янка Херсонської області. За минулу добу авіація, ракетні війська та артилерія Сил оборони уразили 11 районів зосередження особового складу та техніки, два артилерійські засоби та п'ять пунктів управління російських загарбників. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швеція підтримає швидке постачання зброї США для України На Північно-Слобожанському і Курському напрямках відбулося 20 боєзіткнень. Ворог завдав 16 авіаційних ударів, скинув 39 керованих бомб, здійснив 372 обстріли, зокрема дев'ять - із реактивних систем залпового вогню. На Південно-Слобожанському напрямку ворог здійснив п'ять наступальних дій в районах Вовчанська та Зеленого. На Куп'янському напрямку минулої доби відбулося шість атак окупантів. Сили оборони відбивали штурмові дії противника поблизу Кіндрашівки, Степової Новоселівки, Загризового та в напрямках Піщаного, Нової Кругляківки й Петропавлівки. На Лиманському напрямку ворог атакував 27 разів. Намагався просунутися вперед у районах населених пунктів Греківка, Новомихайлівка, Карпівка, Новий Мир, Колодязі, Серебрянка, Торське та в бік Новосергіївки і Шандриголового. На Сіверському напрямку українські воїни минулої доби відбили 11 ворожих атак. Підрозділи окупантів намагалися просунутися у бік Григорівки, Івано-Дар'ївки, Верхньокам'янського та Виїмки. На Краматорському напрямку зафіксовано чотири боєзіткнення у бік Ступочок, Предтечиного та Білої Гори. На Торецькому напрямку ворог здійснив шість атак у районах Торецька, Русиного Яру, Диліївки та в бік Катеринівки. На Покровському напрямку наші захисники зупинили 55 штурмових та наступальних дій агресора у районах населених пунктів Новоекономічне, Мирне, Родинське, Федорівка, Разіне, Лисівка, Звірове, Удачне, Полтавка, Промінь, Муравка, Дачне, Новопавлівка, Олексіївка та в напрямку Володимирівки, Покровська, Мирнограду. На Новопавлівському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки противника у районах населених пунктів Новохатське, Запоріжжя, Комар, Мирне, Піддубне, Новосілка, Новопіль, Воскресенка, Вільне Поле, Шевченко, Зелене Поле та Темирівка. Минулої доби на Гуляйпільському напрямку ворог наступальних дій не проводив. На Оріхівському напрямку ворог двічі атакував позиції наших захисників у районі населеного пункту Кам'янське. На Придніпровському напрямку агресор провів дев'ять безуспішних наступальних дій. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат у живій силі та техніці і активно підривають наступальний потенціал ворога в тилу. Загалом, минулої доби втрати російських загарбників становили 1230 осіб. Також українські воїни знешкодили три танки, шість бойових броньованих машин, 52 артилерійські системи, дві реактивні системи залпового вогню, 245 безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня та 122 одиниці автомобільної техніки окупантів.
we.ua - Генштаб відзвітував про ситуацію на фронті - свіжі карти боїв
Gazeta.ua on gazeta.ua
Чому зеленіє картопля та як цього не допустити: корисні поради
Інколи після викопування картопля може зеленіти. Тоді вживати її в їжу не можна. Зеленіють бульби через те, що в них під впливом сонячних променів відбуваються певні хімічні реакції, пише Gаzеtа.uа. У картопляній шкірці, як і в багатьох інших рослинах, міститься хлорофіл, що відповідає за фотосинтез і надає овочу зелене забарвлення. Щоб розпочався процес фотосинтезу, на картоплю повинні впливати ультрафіолетове або інфрачервоне випромінювання. Сонячні промені містять в собі їх обидва. Тому, перебуваючи під сонячним світлом картопля зеленіє набагато швидше. Якщо в місці зберігання картоплі вмикати лампу розжарювання, вона також поширює інфрачервоне випромінювання, що призводить до зеленого відтінку картоплі. Натомість у темряві картопля не зеленіє. Але для цього не слід порушувати правила її зберігання. Однак, картопля може зеленіти ще в землі, якщо розташовується близько до поверхні. Вживати зелену картоплю для людини може бути вкрай небезпечно. Адже у зелених бульбах картоплі міститься отруйна речовина - соланін. У звичайній картоплі він також є, але його кількість в рази менша, ніж у зеленій. Особливо небезпечною вважають сиру зелену картоплю. Перед приготуванням слід максимально зрізати зелень з бульб. Картоплю потрібно також попередньо вимочити у воді. Повністю позбутися від отрути не вийде, але її вміст знизиться на 40%. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли копати часник: селекціонер вказав на головні ознаки дозрівання Позеленілу картоплю не можна давати також тваринам і птахам. Перед тим, як давати тваринам зелену картоплю, її потрібно попередньо очистити і проварити не менше години. А воду, в якій варилася картопля, також важливо злити. Для того, щоб картопля після викопування не зеленіла, її потрібно правильно зберігати. Тримати картоплю слід в темних, світлонепрохідних мішках або темному підвалі. Категорично не можна зберігати картоплю на балконі, оскільки там вона мало захищена від сонячного світла. Щоб бульби не в'яли, краще закуповувати їх невеликими порціями і зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті. Зберігати картоплю потрібно при температурі +12℃ в перші 30 днів після викопування, і при +4... +5℃ надалі. Не можна різко охолоджувати картоплю після викопування, інакше вона може гнити. Вологість приміщення, де зберігається картопля, не повинна перевищувати 85-93%, інакше бульби також гнитимуть. Якщо ж вологість буде нижчою, то картопля скривиться і втратить свою пружність. Важливо, щоб у сховищі для картоплі була хороша вентиляція. Однак, позеленілу картоплю можна використати для посадки на наступний рік. До речі, її обходять стороною миші через отруту, яка в ній міститься. Тому з її допомогою можна зберегти насіннєву частину врожаю. Але перед тим, як садити зелену картоплю навесні, потрібно дотримуватись певних правил. Так, її потрібно заздалегідь витягти зі сховища для пророщування. Протягом двох тижнів бульби мають перебувати в темному, вологому місці при температурі +12... +16℃, щоб паростки були товстими і короткими. Важливо пам'ятати, що позеленіла картопля захищеніша від шкідників. До того ж, вона сходить швидше, ніж звичайні бульби. Цибуля зазвичай можна збирати, коли вона починає жовтіти та обсихати. Переважно цибуля дозріває за 70-80 днів після посадки. Є кілька моментів, які свідчать, що цибулю вже час викопувати.
we.ua - Чому зеленіє картопля та як цього не допустити: корисні поради
Gazeta.ua on gazeta.ua
Аномальна спека вбила рекордну кількість людей в Іспанії
Цього літа аномальна спека в Іспанії вбила рекордну кількість людей. У перший тиждень липня кількість смертей в Іспанії, пов'язаних із спекою, зросла на 47% порівняно із загальною кількістю за червень, повідомило Міністерство охорони здоров'я країни. "Спека у травні-липні призвела до передчасної смерті 1180 людей в Іспанії. За даними Інституту здоров'я Карлоса ІІІ, з 16 травня по 13 липня було зафіксовано рекордну кількість, а саме 1180 смертей, пов'язаних із тепловими хвилями. За аналогічний період минулого року в Іспанії від спеки померло 70 людей", - йдеться у повідомленні. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через спеку роботодавців зобов'язали впровадити додаткові перерви Переважна більшість померлих (понад 95%) - люди віком від 65 років. Найбільше від спеки постраждали іспанські регіони Галісія, Ла-Ріоха, Астурія та Кантабрія, розташовані у північній частині країни, де традиційно прохолодні літні температури останніми роками значно зросли. 28 червня в країні фіксували рекордну температуру в +46&dеg;С. Попередній рекорд, встановлений у червні 1965 року у Севільї, становив +45,2&dеg;С. До кінця століття смертність через аномальну спеку в Європі може зрости на 50%, перевищивши кількість врятованих завдяки зменшенню смертей від холоду. Дослідники прогнозують, що понад 2,3 млн людей загинуть у період з 2015 по 2099 рік через підвищення температур.
we.ua - Аномальна спека вбила рекордну кількість людей в Іспанії
Gazeta.ua on gazeta.ua
Уряд може призначити нового міністра енергетики
У Кабміні Юлії Свириденко готуються до кадрових змін - з посади міністра енергетики планують звільнити Германа Галущенка. Про це повідомляють джерела в уряді, Верховній Раді та на енергоринку, передає "Українська правда". Відомо, що станом на вечір понеділка, рішення про його відставку вже ухвалено. Ймовірною наступницею Галущенка називають чинну міністерку захисту довкілля та природних ресурсів Світлану Гринчук. Вона має досвід роботи у Міненерго - обіймала посаду заступниці міністра й відповідала за міжнародні питання. Водночас безпосередньою технічною діяльністю в енергетичній сфері раніше не займалася. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перезавантаження Кабміну: хто така Юлія Свириденко і чому саме вона Щодо майбутнього самого Галущенка, для нього підшуковують іншу посаду - можливо, теж на урядовому рівні. За наявною інформацією, розглядається варіант його призначення на дипломатичну або координаційну посаду, пов'язану з міжнародною співпрацею у сфері енергетики. Офіційного підтвердження від Офісу Президента чи самого Галущенка наразі немає, але джерела в уряді стверджують, що ротація вже погоджена на найвищому рівні та може відбутися найближчим часом. Перша віцепрем'єрка Юлія Свириденко заявила про намір найближчим часом оприлюднити імена кандидатів до майбутнього складу Кабінету міністрів. Вона повідомила, що вже готується до співпраці з парламентом і до презентації основних урядових ініціатив. Свириденко також повідомила, що президент окреслив головні завдання для нового складу уряду. Серед них - економічне зміцнення країни, масштабування власного оборонного виробництва і підтримка громадян.
we.ua - Уряд може призначити нового міністра енергетики
Sign up, for leave a comments and likes
About news channel
  • Всеукраїнська он-лайн газета. Оперативні новини з України і світу: події, політика, спорт, культура

    All publications are taken from public RSS feeds in order to organize transitions for further reading of full news texts on the site.

    Responsible: editorial office of the site gazeta.ua.

  • Publication date:
  • Categories:

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules