Ukrainians news about Здоров'я

Sign up, for leave a comments and likes
Gazeta.ua on gazeta.ua
Отримали сонячний опік - що робити. Дев'ять важливих порад
Літо - пора найбільшої активності сонця. Тож навіть якщо ви проводите спекотний сезон у місті, не забувайте захищати шкіру від негативного впливу сонячних променів, повідомляє Міністерство охорони здоров'я. "Це важливо, адже вони можуть призвести до довготривалих негативних наслідків: передчасного старіння та підвищення ризику раку шкіри", - пише МОЗ. Опіків може зазнати будь-яка частина тіла - навіть мочки вух, губи і шкіра голови. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що корисніше: соки чи вода Що робити, якщо опіку уникнути не вдалося першочергово - сховайтеся у тінь або приміщення, щоб запобігти подальшому впливу сонця; періодично приймайте прохолодний душ або ванну - це допоможе охолодити шкіру. Не використовуйте мило, воно сприяє ще більшій сухості шкіри; прикладайте до уражених ділянок прохолодні вологі рушники на 10-15 хв кілька разів на день; не використовуйте жирні креми та лосьйони, а також засоби на основі спирту; зволожуйте шкіру кремами, які містять алое вера, щоб заспокоїти шкіру; якщо місце опіку болить - прийміть ібупрофен або парацетамол; пийте більше води; якщо на шкірі зʼявилися пухирі, дайте їм загоїтися. Не здирайте їх, щоб уникнути інфекції. Якщо пухир лопнув, обробіть його антисептиком і накладіть стерильну повʼязку; уникайте тісного одягу, який може тертися об уражену шкіру. Із настанням літніх канікул поліція дала 10 порад батькам школярів. Зоозахисники закликали власників авто не залишати у салоні котів і собак. У тварини може статися тепловий удар.
we.ua - Отримали сонячний опік - що робити. Дев'ять важливих порад
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як розпізнати інсульт: основні ознаки і симптоми
Щороку понад 100 тис. українців, третина з яких молодші 65 років, стають жертвами інсульту. Розвиток інсульту можуть супроводжувати симптоми, що виникають раптово. Запам'ятати їх можна у можна за абревіатурою МОЗОК-Час, повідомляє МОЗ України. За якими ознаками можна запідозрити інсульт у людини поруч або у себе? М (Мовлення) попросіть людину повторити за вами просте речення та виконати просту команду. При інсульті вимова буде нерозбірливою, плутаною або людина не буде розуміти команду. О (Обличчя) коли одна сторона обличчя зазнає візуальних змін (наприклад, обвисає). Попросіть людину посміхнутися. Якщо у неї інсульт, вона не зможе цього зробити або посмішка буде несиметричною. З (Запаморочення) поява скарги на раптове головокружіння, хиткість ходи, втрату рівноваги, координації рухів. О (Очі) у людини раптово порушився зір одним або двома очима. К (Кінцівки) - слабкість або оніміння, неможливість підняти і утримувати обидві руки або обидві ноги одночасно, кінцівки з однієї сторони стають слабкішими, можуть падати, як пліть. Час якщо ви помітили один із цих симптомів, терміново викликайте швидку! ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контузія від вибухової хвилі: які симптоми і що робити до медичної допомоги А поки швидка в шляху, ви можете зробити деякі дії, які можуть допомогти пережити інсульт до приїзду допомоги. Покладіть постраждалого на рівну поверхню, голову підніміть над тілом, приблизно на 30 градусів, підклавши подушки. Це знизить тиск крові на головний мозок. Чи не рухайте пацієнта, оскільки це може погіршити стан; Забезпечте хворому вільне дихання розстебніть комір, зніміть краватку і тугий пояс. Відкрийте вікна, забезпечивши приплив свіжого повітря в приміщення; Не давайте потерпілому нічого їсти і пити, оскільки у через можливе порушення функції ковтання, їжа або рідина можуть потрапити в дихальні шляхи; Якщо людини рве, то поверніть його голову набік, щоб блювотні маси не потрапили в дихальні шляхи. Ретельно очистіть порожнину рота від блювоти, слини, крові, слизу або їжі; Постраждалого, якщо він без свідомості, але дихає самостійно, слід повернути на бік. При цьому, голова повинна лежати на руці і бути нахилена вперед, а нога зігнута в коліні. Таке положення тіла не дозволить хворому перевернутися; Якщо людина не дихає, то необхідно провести штучне дихання і масаж серця. Але це варто робити тільки в тому випадку, якщо ви це вмієте! Але найголовніше пам'ятайте, що при підозрі на інсульт ваша головна задача, доставити потерпілого в лікарню. Кровотеча загрозливий здоров'ю та життю стан, при якому потрібно діяти негайно. До приїзду медиків слід вжити всіх необхідних заходів, щоб у потерпілого залишалося якомога більше шансів на повноцінне життя. Способи зупинки кровотечі багато в чому залежать від місця її локалізації. У кожного типу свої зовнішні прояви, на які потрібно вчасно зреагувати, тому даємо вам цінні й корисні поради, які збережуть життя.
we.ua - Як розпізнати інсульт: основні ознаки і симптоми
Gazeta.ua on gazeta.ua
Назвали найкориснішу рибу для серця
Споживання риби є частиною загальновідомо та прийнятої в усьому світі традиційної середземноморської дієти. Щоб мати здорове серце, важливо їсти не лише листову зелень, бобові, горіхи, оливкову олію, ягоди, а й рибу, каже раrаdе кардіолог приватної кардіологічної практик в Бостоні Мусталі Дохадвала. "Кілька обсерваційних досліджень показали, що дотримання цієї дієти пов'язане зі зниженням смертності від серцево-судинних захворювань", - говорить мусталі Дохадвала Є одна риба, яка вирізняється серед інших за перевагами для здоров'я серця, багато з яких щотижня роблять її основним продуктом у своєму раціоні. Яку рибу ви їсте найчастіше для здоров'я серця Кардіологи були в основному одностайні в тому, що лосось є найкориснішою для серця рибою завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот. Однак навіть тоді не весь лосось створений однаковим. Доктор Мері Грін, доктор медичних наук, кардіолог Манхеттенської кардіології та співавтор LаbFіndеr, рекомендує віддати перевагу лососю, виловленому в дикій природі, а не лососю, вирощеному на фермах, оскільки риба, виловлена в диких умовах, має тенденцію бути нежирнішою та смачнішою. Які найбільші переваги лосося для здоров'я Це були б омега-3 жирні кислоти. За словами Бредлі Сервера, доктора медичних наук, FАСС, FSСАІ, кардіолога та головного лікаря VіtаlSоlutіоn, було показано, що омега-3 жирні кислоти знижують рівень тригліцеридів, зменшують запалення судин і знижують ризик аритмій (порушення серцевого ритму). "Дослідження показали, що споживання риби чотири рази на тиждень або більше може зменшити частоту гострого інфаркту міокарда. Навіть споживання двох порцій на тиждень може знизити частоту серйозних серцево-судинних подій і смерті серед людей, які мають встановлений діагноз серцево-судинних захворювань", - каже Дохадвала. Які найздоровіші способи приготування лосося Як і будь-яка інша страва, лосось, якщо його не приготувати належним чином або за рецептами, що не турбуються про серце, може відрізнятися за тим, наскільки він насправді корисний. Доктор Грін рекомендує їсти сирого лосося. "Якщо ви можете безпечно їсти сиру рибу, це чудовий спосіб зберегти всі природні поживні речовини в їх біодоступній формі", - радить вона. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дев'ять причин, чому сардину треба включити у раціон Якщо це неможливо, то приготування їжі при дуже низькій температурі є найздоровішим варіантом, наприклад запікання або смаження на грилі на повільному вогні. Смаження у фритюрі та інші способи високої температури не рекомендуються, оскільки це знищить багато поживних переваг у процесі. Лосось, приготований на пару, також може бути корисним і смачним варіантом вашої їжі. Доктор Сервер дає ще одну пораду, як зробити вашу корисну для серця вечерю приємною і для ваших смакових рецепторів: "Додавання трав, спецій і соків може підсилити смак. Рекомендує уникати приправ з високим вмістом солі, оскільки це може бути занадто багато натрію для серця", - зазначив кардіолог. Риба має бути обов'язковою у тижневому раціоні кожного. Адже вона в першу чергу покращує здоров'я серцево-судинної системи. Риба насичена не лише білками, але й вітамінами та мінералами. Окрім того, риба є низькокалорійною, не має вуглеводів та містить жирні кислоти омега-3, які добре впливають на мозок та серцеДієтологиня Дестіні Муді розповіла про переваги риби, які вам треба знати.
we.ua - Назвали найкориснішу рибу для серця
Gazeta.ua on gazeta.ua
Від яких хвороб лікує виноград – цінні поради
Чимало захворювань виноградом лікували ще древні греки. Навіть у сучасній медицині є напрям, що ґрунтується на лікуванні захворювань лише виноградом. Називається він ампелотерапія. Фахівці кажуть, що виноград багатий на вітаміни, амінокислоти, мікроелементи, клітковину, пектини, ферменти, ефірні олії, передає Gаzеtа.uа. Виноград може нейтралізувати дію холестерину, нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. Крім того, він здатний відрегулювати метаболізм, усунути запори, має сечогінну дію. Виноград також налагоджує роботу нервової системи, знижує стомлюваність, відновлює сили, бадьорить, підвищує працездатність. Ягоди винограду: зміцнюють стінки кровоносних судин, щоб зменшити ризик серцево-судинних захворювань; мають антиоксидантні властивості, відновлювальний і протипухлинний ефект; можуть очистити організм, вивести важкі метали й навіть радіоактивні сполуки; насичують організм вітамінами групи В, що поліпшують функції кровотворення; нормалізують рівень гемоглобіну; допомагають у боротьбі з грибковими захворюваннями; покращують колір обличчя і стан шкіри; покращують стан волосся, нігтів, зубів, кісток завдяки наявності у ягодах великої кількості фосфору, кальцію та рибофлавіну; стимулюють роботу серця завдяки наявності в ягодах калію. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба їсти, аби знизити активність коронавірусу в організмі Виноград також здатний підвищувати рівень окису азоту в крові, запобігаючи утворенню тромбів. Корисний він і під час лікування астми, хронічних закрепів, розладів шлунка, проблеми з печінкою, хронічної втоми. Омолоджує організм, а виноградний сік ефективний у лікуванні мігрені. Виноград містить речовини для профілактики онкології. Це підтверджують учені університету штату Колорадо. Вживання винограду також допомагає запобігати втраті кісткової тканини у будь-якому віці. Адже у 100 г плодів міститься до 15% добової норми вітаміну К. Саме він необхідний для міцності кісткової тканини. Дієтологи радять їсти виноград здоровим людям щодня. Але зловживати ягодами також не треба. Оптимальна порція 130150 г на день для дорослих. Але є кілька застережень. Вживання винограду може призвести до підвищення рівня глюкози у крові. Виноград стимулює апетит, що може призвести до переїдання, спричинити алергію, розлад шлунка й кишківника. За неправильного вживання руйнувати зубну емаль, спричиняти бродіння та утворення етанолу. Тому не рекомендується вживати виноград: під час загострень виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки, коліту, а також під час діареї; у разі цирозу печінки; у разі цукрового діабету; у разі гіпертонії, у разі карієсу, стоматиту. Щоб виноград був корисним, вживати його потрібно правильно. Бажано їсти окремо від інших продуктів. Можна поєднувати із солодкими фруктами. Після 16:00 17:00 не рекомендується їсти виноград, бо після цього часу вироблення інсуліну знижується, організмові буде важко перетравлювати фрукти. А якщо він не буде повноцінно перетравлений, це призведе до бродіння. Після вживання винограду рекомендується ретельно прополоскати рот. Оскільки цукри, що міститься у ягодах, негативно впливають на зубну емаль. Думка про те, що глютен шкодить людському організму, дедалі більше набуває популярності. Дієтологи пропонують різні види безглютенового харчування, а виробники постачають товари без глютену. Щоб забезпечити організм мікроелементами й не допустити накопичення шкідливих речовин, дієтологи рекомендують максимально урізноманітнювати раціон. Також фахівці з харчування наполягають, що є продукти, надмірне вживання яких може негативно вплинути на здоров'я. Експерти виділили п'ять продуктів, які не варто їсти щодня. Дієтологи кажуть, що їсти після 18:00 можна й навіть потрібно. Головне правильно підібрати продукти.
we.ua - Від яких хвороб лікує виноград – цінні поради
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як сонце впливає на родимки: чотири ознаки, коли треба засмагати з особливою обережністю
Ультрафіолетове випромінювання збільшує ризик трансформації родимок у злоякісні утворення. Тому необхідно проявляти особливу обережність під час засмаги. Розповімо, у яких ситуаціях треба берегти шкіру від сонця, щоб не підвищувати ризик розвитку онкології. Якщо: на тілі багато родимок; розмір родимок перевищує 5 мм; раптово з'явилася велика кількість нових родимок; Зовнішній вигляд родимок помітно змінився. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як колір овочів та фруктів впливає на здоров'я. Перевірте свої запаси Також у групі ризику знаходяться світлошкірі люди зі світлим або рудим волоссям, блакитними очима. У цих випадках не рекомендується перебувати на сонці під час його найбільшої активності - з 10 до 17 год. Для захисту шкіри необхідно наносити сонцезахисний крем на відкриті ділянки тіла за сонячної погоди. Бажано використовувати крем із рівнем захисту від 50 і вище. У теплі літні місяці зростає загроза болісних сонячних опіків. Але чи знаєте ви продукти, які можуть допомогти захистити вашу шкіру від ультрафіолетових променів. Вони забезпечують природний захист від сонця зсередини. Сезон помідорів ідеально узгоджується з літніми місяцями з високим УФ-променем. І яка іронія, враховуючи, що ці яскраві красуні також пропонують природний сонцезахисний крем через вміст поліфенолів, каротиноїдів (як лікопін) і вітаміну С. Незалежно від того, додаєте ви їх у салати, супи, соуси чи пасту, важко помилитися з ідеально стиглими помідорами.
we.ua - Як сонце впливає на родимки: чотири ознаки, коли треба засмагати з особливою обережністю
Главком on glavcom.ua
Науковці вперше виявили мікропластик у несподіваному місці людського організму
Поширення мікропластику у статевій системі може спричиняти порушення розвитку яйцеклітин і сперматозоїдів, призводячи до безпліддя
we.ua - Науковці вперше виявили мікропластик у несподіваному місці людського організму
Gazeta.ua on gazeta.ua
Сік для здоров'я серця: науковці назвали найкращий напій для жінок після 50 років
Буряковий сік зміцнює серцевий м'яз і значно зменшує ризик розвитку серцевих захворювань у постменопаузі. До таких висновків дійшли науковці після проведених досліджень, яке опублікували в журналі Frоntіеrs іn Nutrіtіоn. Проводили його з учасниками, які щоранку протягом семи днів пили по 60 мл концентрованого бурякового соку. А через кілька днів для порівняння вони пили вже той самий буряковий сік, але позбавлений нітратів. Вчені хотіли оцінити функцію судин за їхнім розширенням через вживання цього напою. Результати дослідження були приголомшливими. Вони показали, що буряковий сік з нітратами допомагає значно покращити кровотік. Однак жоден напій не зміг повністю зупинити процес погіршення функцій судин у жінок у постменопаузі, коли тканини вже були пошкоджені. Отриманий захисний ефект від вживання бурякового соку зникав через 24 години після вживання напою. Тобто, впевнені вчені, для того, щоб підтримувати здорові судини, необхідно вживати буряковий сік регулярно. Як повідомила провідна авторка дослідження з Інституту наук про життя Хака при Університеті штату Пенсильванія Джоселін Дельгадо Спікуцца, нітрати, які містяться в буряковому соку, слугують у такому разі як додаткове джерело оксиду азоту. Ця речовина відіграє важливу роль у розширені судин, а для жінок у постменопаузі це особливо потрібно. В цей період знижується рівень естрогену, а тому природне стимулювання вироблення організмом оксиду азоту зменшується. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисний яблучний оцет для організму: п'ять основних переваг Спортивний кардіолог з UТНеаlth Ноustоn Джон Гіггінс також додав, що в постменопаузі жінки починають втрачати захисну дію естрогену на здоров'я судин, що підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Водночас через зменшення фізичної активності зростає вага, що також позначається на організмі негативно. Крім того, що буряковий сік з нітратами допомагає у виробленні системного оксиду азоту, покращуючи функцію ендотелію у жінок після 50 років, він додатково покращує витривалість під час виконання вправ, знижує рівень "поганого" холестерину та кров'яний тиск, підтримує загальний стан тіла і запобігає утворенню жирових відкладень у печінці. Серед різноманіття напоїв є багато таких, які існують протягом століть і містять антиоксиданти. Ділимося шістьма найкращими багатими антиоксидантами напоями, щоб вас наситили. Пийте гранатовий сік. Цей яскравий рубіново-червоний фрукт походить із сучасного Ірану та Індії. Це улюблений напій багатий антиоксидантами.
we.ua - Сік для здоров'я серця: науковці назвали найкращий напій для жінок після 50 років
Sprava Hromad on we.ua
Public organization «Sprava Hromad»
The Mission of «Sprava Hromad»is the support of our army. The key to victory at the front is the support of the army in the rear! Now again, as in 2014, the army needs our unity in matters of aid!Starting with basic things like clothing, and ending with high-precision equipment, such as optical-radio-electronic surveillance complexes, our community buys and supplies the troops with everything they need, which forms a new, more advanced army! In this process, we, Public Affairs, take over all the routine processes from "understanding what the military needs to beat the enemy" and ending with handing him the keys to the dream equipment! However, we can overcome this path only under one condition: only together with you!
we.ua - Public organization «Sprava Hromad»
Gazeta.ua on gazeta.ua
До +35 і вище: як пережити літо без шкоди для здоров'я
Високі температури, особливо в умовах підвищеної вологості, можуть серйозно загрожувати здоров'ю, зокрема дихальній системі. Найбільше в групі ризику люди з хронічними легеневими захворюваннями, такими як астма чи хронічне обструктивне захворювання легень, пише ВеttеrНеаlth. За даними британських експертів у сфері респіраторного здоров'я, спека понад +25&dеg;С вже може викликати загострення хвороб дихальних шляхів. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека подекуди сягне +37&dеg;С - прогноз на вихідні У спекотну та вологу погоду організм змушений працювати на межі можливостей, витрачаючи більше енергії на дихання та охолодження. Це часто призводить до задишки, втоми, кашлю й навіть легеневих інфекцій, особливо якщо повітря забруднене чи перенасичене пилом і смогом. Найбільш уразливі до таких умов: - люди з астмою та ХОЗЛ; - літні особи; - маленькі діти; - вагітні жінки; - особи з хронічними хворобами серця, нирок, легень; - люди в умовах соціальної ізоляції. Як убезпечити себе під час спеки: - охолоджуйте тіло за допомогою вентиляторів, кондиціонерів або прохолодного душу; - пийте воду регулярно, навіть без відчуття спраги; - уникайте фізичної активності та перебування на сонці в найспекотніші години дня. Особливо важливо влітку стежити за прогнозом погоди та рівнем вологості. Підвищена температура в поєднанні з забрудненим повітрям створює надзвичайне навантаження на легені, тому профілактика та обережність - ключ до збереження здоров'я у спекотний сезон. Раніше синоптик Ігор Кібальчич повідомив, що вже невдовзі температура в деяких регіонах досягне позначки +38&dеg;С. Різке підвищення температури буде відчутне практично скрізь. За словами Кібальчича, це пов'язано з приходом тропічного потоку з південного заходу Європи. Балканський регіон традиційно є джерелом спекотного повітря, яке зумовлює підвищення температур на значній частині континенту.
we.ua - До +35 і вище: як пережити літо без шкоди для здоров'я
Главком on glavcom.ua
У Британії 28 жінок потрапили до реанімації через неякісний ботокс
ВВС: Жінки, що ледве не померли від фальшивого ботоксу, отримали вибачення від косметолога
we.ua - У Британії 28 жінок потрапили до реанімації через неякісний ботокс
Український телекомунікаційний портал on portaltele.com.ua
Кесарів розтин підвищив ризик лейкозу у дітей
Шведські лікарі проаналізували дані мільйонів дітей і підтвердили, що у тих, хто з’явився на світ за допомогою планової хірургічної операції, вища ймовірність захворіти на гострий лімфобластний лейкоз. У світі все більше жінок народжують за допомогою кесаревого розтину (КС), не маючи до цього медичних показань. Тенденція турбує медиків через можливі несприятливі наслідки для матері та дитини. Крім того, у низці минулих досліджень наводилися неоднозначні дані про підвищений ризик гострого лімфобластного лейкозу у дітей, народжених плановим КС. Група епідеміологів та дитячих онкологів з Каролінського інституту (Швеція) вирішила перевірити ймовірний взаємозв’язок між способом народження та дитячою лейкемією на великій вибірці. У науковій роботі, стаття про яку вийшла у виданні Тhе […]
we.ua - Кесарів розтин підвищив ризик лейкозу у дітей
Gazeta.ua on gazeta.ua
Самотність стала глобальною загрозою для здоров'я - ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров'я визнала самотність серйозною загрозою для громадського здоров'я. Про це йдеться у звіті ВООЗ. У своєму глобальному звіті Комісія із соціальних зв'язків повідомила, що ізоляція та самотність щорічно призводять до понад 871 тис. смертей у світі - це близько 100 випадків щогодини. Проблема стосується людей усіх вікових груп, однак найбільш вразливими залишаються підлітки, молодь і мешканці країн із низьким та середнім рівнем доходу. Згідно з даними ВООЗ, 17-21% молодих людей віком від 13 до 29 років регулярно стикаються з почуттям самотності, а серед підлітків ці показники найвищі. У країнах із низьким доходом рівень самотності сягає 24%, тоді як у країнах із високим доходом - близько 11%. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже кожен п'ятий український підліток курить електронні сигарети - дослідження Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус наголосив, що сучасний світ, попри широкі можливості для комунікації, стикається з поширеною соціальною ізоляцією. За його словами, без належної реакції це явище спричинятиме ще більші збитки - як емоційні, так і економічні, впливаючи на охорону здоров'я, освіту та сферу працевлаштування. У звіті підкреслюється, що сильні соціальні зв'язки є важливими на всіх етапах життя - вони знижують запалення, підтримують психічне здоров'я, зменшують ризики серйозних захворювань і навіть сприяють довголіттю. Натомість самотність асоціюється з підвищеним ризиком інсульту, хвороб серця, діабету, порушень когнітивних функцій, депресії, тривожності та навіть суїцидальних думок. Станом на жовтень 2024 року 68% українців повідомили про погіршення стану свого здоров'я порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення. Найпоширенішими проблемами зі здоров'ям є проблеми з психічним здоров'ям, від яких страждають 46% людей. За ними йдуть розлади психічного здоров'я (41%) та неврологічні розлади (39%).
we.ua - Самотність стала глобальною загрозою для здоров'я - ВООЗ
Главком on glavcom.ua
Прогноз магнітних бур на 4-6 липня: якою буде сонячна активність
Магнітні бурі впливають на атмосферний тиск, через це деякі люди можуть відчувати головний біль, втому та стрес
we.ua - Прогноз магнітних бур на 4-6 липня: якою буде сонячна активність
Gazeta.ua on gazeta.ua
Хвороба Лайма в Україні: як уберегтися під час сезону кліщів
З травня по листопад в Україні фіксується підвищений ризик зараження хворобою Лайма. Інфекційним захворюванням, яке передається через укуси іксодових кліщів. Про це попереджають фахівці у сфері епідеміології. Хвороба Лайма (бореліоз) - це трансмісивна інфекція, збудником якої є бактерії, що передаються кліщами. Основними джерелами інфекції є дрібні ссавці та деякі птахи - годувальники кліщів. Зараження може відбутися під час перебування на природі, зокрема у лісах та парках. Людина не передає збудника іншій людині. Інкубаційний період хвороби коливається від 1 до 45 днів. У середньому перші симптоми з'являються через тиждень після укусу. Утім, лише третина інфікованих може пригадати сам момент укусу кліща. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише діабет і гіпертонія: 10 хвороб, при яких варто скинути зайві кілограми Захворювання проходить у кілька стадій. На ранній локалізованій стадії (до 30 днів після укусу) з'являється мігруюча еритема - червона пляма на шкірі, яка поступово розширюється. Втім, у третини випадків вона не виникає, що ускладнює діагностику. Через кілька тижнів без лікування хвороба може перейти в ранню дисеміновану стадію - з поширенням збудника через кров. У пацієнтів можуть з'явитися шкірні ураження, запаморочення, параліч лицевого нерва (параліч Белла), симптоми менінгіту, болі в м'язах і суглобах, порушення серцевого ритму. Пізня (хронічна) стадія хвороби розвивається через місяці або роки після зараження. Вона проявляється неврологічними та ревматологічними ускладненнями, зокрема артритами й ураженням нервової системи. Вакцини від хвороби Лайма не існує, тому найкращий захист - профілактика. Перед походами в ліси чи парки фахівці рекомендують використовувати репеленти, надягати захисний одяг, а після прогулянок - ретельно оглядати тіло та одяг. Якщо кліщ присмоктався, його необхідно якомога швидше видалити. Ризик зараження суттєво зростає, якщо кліщ був прикріплений до тіла понад 36-72 год. Як антибіотикопрофілактику хвороби Лайма рекомендовано однократний прийом 200 мг доксицикліну (для дітей старших 8 років - 4 мг/кг, не більше 200 мг) Рутинне використання антибіотиків після кожного укусу не рекомендоване. Доцільність антибіотикопрофілактики оцінюється за кількома критеріями: тривалість прикріплення кліща, наявність крові у тілі кліща, локальна поширеність збудника та відсутність протипоказань до лікування. Фахівці нагадують: своєчасне звернення до лікаря після укусу кліща, уважне ставлення до симптомів і профілактичні заходи - головна умова запобігання важким наслідкам хвороби Лайма. М'ясо вважається цінним джерелом білка для здоров'я організму. Але останні дослідження науковців змушують поглянути на цей продукт по-новому. Виявилося, що надмірне споживання м'яса може негативно впливати на мозкову діяльність, підвищує ризик когнітивних розладів і навіть деменції. Міжнародна команда вчених протягом понад 30 років спостерігала за станом здоров'я й раціоном 100 тис. американців віком від 50 років. Виявилось: ті, хто повністю або майже повністю відмовився від жирного м'яса, на 46% рідше стикалися з хворобами серця і мозку. Іншими словами, харчові звички мають прямий зв'язок із ризиком старечого слабоумства - захворювання, яке все частіше вражає навіть відносно молодих людей.
we.ua - Хвороба Лайма в Україні: як уберегтися під час сезону кліщів
Gazeta.ua on gazeta.ua
Шість найгірших кольорів вхідних дверей на думку дизайнерів
Це може здатися дрібницею, але колір ваших вхідних дверей виконує велику естетичну роботу. Це перше, що люди бачать, коли відвідують ваш будинок. Хоча елегантний відтінок може зробити ваш вхід теплим і гостинним, неправильний варіант може здатися застарілим або різким, пише Маrthа Stеwаrt. Зрештою, це рішення, яке може підвищити або зменшити вашу зовнішню привабливість, тому важливо знати, які відтінки найкращі і найгірші для ваших вхідних дверей. М'які кольори Світлі, м'які кольори можуть можуть мати негативний вплив. Наприклад, такі відтінки, як рум'яно-рожевий або бежевий, часто можуть здаватися застарілими. "Вони виглядають банально, або, що ще гірше, - вицвілими та дешевими", - каже Іен Паркер, власник і головний дизайнер Раrkеr + Со. Натомість він пропонує використовувати глибші, насиченіші відтінки, які створюють відчуття контрасту та вишуканості. "Я тяжію до сміливіших, класичніших кольорів, таких як лісово-зелений або темно-синій, або навіть малиновий або вишнево-червоний", - каже він. Ці сильніші акценти дійсно можуть зробити вхід вашого будинку більш динамічним та привабливим. Помаранчевий колір Занадто різкий для вхідних дверей. Його важко поєднувати з іншими зовнішніми кольорами та матеріалами. Наприклад, він часто конфліктує зі звичайними тонами сайдингу, такими як цегла, камінь або нейтральні фарби, залишаючи весь фасад незбалансованим та хаотичним. Жовтий Теоретично, жовтий привносить тепло та енергію до входу будинку. "Це точно зробить вхідні двері вашого будинку яскравими, але, ймовірно, не так, як ви хочете", - каже Ліад Шварц, засновниця Іntеrіоrs by Lіаd. Це може бути веселий і жвавий колір, але, особливо на вхідних дверях, це один з тих відтінків, які люди або люблять. Це також може вплинути на загальне враження від вашого будинку, роблячи його "трохи менш вишуканим", додає Шварц. Спробуйте маслянистий бежевий. Він все ще додає шарму, але відчувається набагато нейтральнішим. Або оберіть приглушений гірчичний або охристий. Ці глибші, землисті тони здаються багатшими, трохи похмурішими та набагато вишуканішими. Білий і чорний Нейтральні тони можуть бути скрізь зараз, але на вхідних дверях вони можуть зробити зовнішній вигляд вашого будинку плоским. Натомість, можливо, варто спробувати щось трохи сміливіше, ніж просто чорний та білий. Якщо хочете, щоб ваш вхід мав привабливий колір, контраст є ключовим. Оберіть похмурий відтінок, такий як деревне вугілля або лісовий зелений, або навіть насичений темно-синій. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колір вхідних дверей розкриває характер свого господаря: перевірте себе у цікавому тесті Бірюзовий Занадто інтенсивний колір для входу. Як і помаранчевий, він рідко доповнює поширені зовнішні матеріали, такі як цегла, камінь або нейтральний сайдинг; оскільки він пов'язаний з певними дизайнерськими тенденціями, він може швидко почати здаватися застарілим. Розгляньте червоний колір, як варіант. Це позачасово, але водночас дозволяє виразити індивідуальність. Світлі і нейтральні кольори - основна база в скандинавському стилі. Головні кольори включають білий, бежевий і світлі відтінки сірого. Натуральні матеріали у вигляді дерева є однією з найважливіших особливостей розташування. Білий, бежевий або сірий повинні домінувати на стінах, меблях і, можливо, підлозі. Світлі кольори роблять інтер'єр яскравіше і просторіше.
we.ua - Шість найгірших кольорів вхідних дверей на думку дизайнерів
УНІАН on unian.ua
Учені заявили про прорив у ранній діагностиці пухлин мозку
Нова система показала 97,4% ефективності при виявленні мікропухлин і 100-відоткову ефективність для пухлин понад 12 мм.
we.ua - Учені заявили про прорив у ранній діагностиці пухлин мозку
Gazeta.ua on gazeta.ua
Зіркова дієтологиня розповіла, як вибрати якісні макарони
Коли купуєте макарони, варто уважно вивчити етикетку. Потрібно знати, з чого виготовлені, який сорт борошна використано, яка форма та колір виробу. Щоб вибрати якісні макарони, звертайте увагу на такі ключові ознаки, розповідає дієтологиня Галина Сеник. Білок Високий вміст білка (12-15 г на 100 г) - у макаронах із твердої пшениці (дурум). Вони краще насичують, мають нижчий глікемічний індекс і не розварюються. Низький вміст білка (6-11 г на 100 г) характерний для макаронів із м'яких сортів пшениці. Часто використовуються в дешевших продуктах і дають менш пружну текстуру. Деякі макарони можуть містити додатковий білок (наприклад, із бобових), що робить їх ще поживнішими. Склад Ідеально: "борошно з твердих сортів пшениці" + "вода". Уникайте: "борошно вищого ґатунку" - це м'яка пшениця, макарони будуть розварюватися. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім найкращих спецій для спагеті: які прянощі підсилять смак улюбленої страви Зовнішній вигляд Натуральний золотисто-жовтий, матовий, шершава поверхня - це добре. Дуже яскраві, гладенькі або глянцеві - можливі барвники або м'яке борошно. Під час варіння Якісні макарони не розварюються, тримають форму, не злипаються. Макарони можуть бути і смачними, і здоровими. Збережіть цю шпаргалку та беріть із собою у супермаркет. Приготування макаронів здається елементарною справою, але навіть у такій простій справі можна припуститися помилок. Одна з них - неправильний спосіб закладання макаронів у воду, що впливає на їхню текстуру та смак. Більшість людей роблять це інтуїтивно, але саме цей момент є ключовим для ідеального результату.
we.ua - Зіркова дієтологиня розповіла, як вибрати якісні макарони
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як морозиво провокує страшні сни: дослідження
Морозиво перед сном може зіпсувати не лише фігуру, а й ваші сни. Нове дослідження канадських вчених виявило, що лактозна нестерпність та інші харчові чутливості можуть погіршувати якість сну й провокувати нічні жахи, пише еаrth. Понад третина учасників опитування серед студентів університету Мак'юена в Едмонтоні зізналися, що страждають на регулярні жахи. Найбільш послідовний зв'язок науковці виявили між нестерпністю лактози та поганими сновидіннями. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їсти солодке і не гладшати: зберігайте рецепт "Снікерса", який не шкодить фігурі Дослідження, проведене командою Монреальського університету на чолі з Торе Нільсеном, виявило: люди з харчовою чутливістю частіше мають проблеми зі сном, гірше запам'ятовують сни та скаржаться на їхній тривожний зміст. Особливо це стосується споживання молочних продуктів, солодощів і гострої їжі перед сном. Вчені вважають, що шлунково-кишкові симптоми, спричинені неперетравленою лактозою, можуть трансформуватися у мозкові сигнали, які мозок "перекладає" у вигляді тривожних снів. Результат - нічні пробудження, занепокоєння та порушення циклу глибокого сну. Хоча лише 5% учасників безпосередньо пов'язували продукти зі змістом своїх снів, дослідники закликають звертати більше уваги на вечірній раціон. Рання вечеря, легкозасвоювані страви та уникнення "ризикованих" інгредієнтів можуть допомогти зменшити нічний дискомфорт. Сновидіння бувають жахливими і приємними. Але дуже часто люди забувають, що їм наснилось. Так хочеться згадати, а не вдається. Відомо, що на запам'ятовування снів впливають більшою мірою фази сну і його якість. Як правило, сни, які людина бачить в глибокій фазі - не запам'ятовуються. В цілому, за деякими даними експертів, людина забуває близько 90% своїх сновидінь.
we.ua - Як морозиво провокує страшні сни: дослідження
Gazeta.ua on gazeta.ua
Не лише діабет і гіпертонія: 10 хвороб, при яких варто скинути зайві кілограми
У багатьох випадках схуднення може суттєво полегшити перебіг хронічних захворювань. Є 10 хвороб, при яких зниження ваги покращить самопочуття. "Прогресування цих захворювань сповільнюється, коли ви дбаєте про свою вагу", - стверджує на свой сторінці в Іnstаgrаm дієтологиня Галина Сеник. Яких хвороб можна позбутись, якщо схуднути Ожиріння та надмірна вага За словами експерта, схуднення знижує ризик розвитку ускладнень та покращує загальний фізичний стан. Зменшення зайвої ваги може допомогти: знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань покращити контроль рівня цукру в крові зменшити навантаження на суглоби покращити якість сну підвищити загальний рівень енергії та самопочуття Щоб схуднення було поступовим і базувалося на збалансованому харчуванні та фізичній активності. Цукровий діабет 2 типу Втрата ваги сприяє нормалізації рівня цукру та підвищує чутливість до інсуліну. Однак важливо, щоб схуднення було поступовим і контрольованим, а також базувалося на здоровому харчуванні і фізичній активності. Різке або надмірне схуднення без належного медичного контролю може бути шкідливим. Гіпертонія Схуднення допомагає знизити артеріальний тиск і зменшити потребу в ліках. Основні переваги схуднення при гіпертонії: зниження систолічного і діастолічного тиску поліпшення чутливості до інсуліну зниження рівня холестерину і тригліцеридів зменшення ризику серцево-судинних захворювань Головне - робити це поступово і здоровим способом: збалансоване харчування, помірна фізична активність, контроль за споживанням солі та алкоголю. Неалкогольна жирова хвороба печінки Зменшення маси тіла зменшує жирове навантаження на печінку та уповільнює прогресування фіброзу. Поступове зниження ваги (приблизно 7-10% від початкової маси тіла) може допомогти: зменшити кількість жиру в печінці покращити функцію печінки знизити запалення і фіброз печінки покращити метаболічні показники (інсулінорезистентність, рівень ліпідів) ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що пити, щоб не набирати вагу: алкогольні напої, які псують фігуру Важливо худнути поступово і здоровими методами: збалансоване харчування, регулярна фізична активність, уникнення швидких дієт і голодувань. Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) Зниження ваги допомагає відновити овуляцію та покращити гормональний баланс. СПКЯ - це гормональний розлад, який часто супроводжується інсулінорезистентністю, ожирінням, порушенням менструального циклу, проблемами з фертильністю та підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу і серцево-судинних захворювань. Чому схуднення важливе при СПКЯ: покращення чутливості до інсуліну: втрата ваги допомагає знизити інсулінорезистентність, що зменшує ризик розвитку діабету регулювання гормонального фону: зменшення ваги сприяє нормалізації рівнів андрогенів (чоловічих гормонів), що покращує стан шкіри, волосся і менструальний цикл зниження ризику серцево-судинних захворювань: ожиріння підвищує навантаження на серце, тому зниження ваги захищає від гіпертонії, атеросклерозу та інших проблем покращення фертильності: з нормалізацією ваги часто відновлюється овуляція, що підвищує шанси на зачаття Артроз і захворювання суглобів Менша вага знижує навантаження на суглоби, зменшуючи біль і сповільнюючи деградацію хрящів. Важливо знати, що надлишкова вага створює додаткове навантаження на суглоби, особливо на колінні, тазостегнові та інші великі суглоби, що може посилювати біль і прискорювати руйнування хрящової тканини. Серцево-судинні захворювання Втрата зайвої ваги знижує ризик інфарктів, інсультів та інших серцевих ускладнень. Зниження зайвої ваги допомагає зменшити навантаження на серце, покращує кровообіг, знижує рівень артеріального тиску і рівень "поганого" холестерину (LDL), а також зменшує ризик розвитку діабету 2 типу - усі ці фактори позитивно впливають на здоров'я серця. Нічне апное Зменшення ваги знижує частоту та тяжкість зупинок дихання під час сну. Надмірна вага, особливо зайвий жир навколо шиї, часто погіршує обструктивне апное сну, бо сприяє звуженню дихальних шляхів. Зменшення ваги допомагає зменшити симптоми апное, покращує якість сну та загальний стан здоров'я. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) Схуднення допомагає зменшити симптоми рефлюксу та знизити ризик ускладнень. Надлишкова вага і ожиріння часто погіршують симптоми ГЕРХ, оскільки підвищують внутрішньочеревний тиск, що сприяє зворотному руху шлункового вмісту в стравохід. Зниження ваги може: зменшити частоту і інтенсивність печії покращити роботу нижнього стравохідного сфінктера зменшити тиск на шлунок і діафрагму Хронічне запалення та метаболічний синдром Зменшення жирової маси сприяє зниженню рівня запальних процесів у тілі та покращує обмін речовин. Надлишкова вага, особливо ожиріння, пов'язана з підвищеним рівнем хронічного запалення в організмі. Жирова тканина виробляє прозапальні цитокіни, які підтримують запальний процес. Схуднення допомагає зменшити ці запальні маркери. Метаболічний синдром включає інсулінорезистентність, що є основою розвитку діабету 2 типу. Втрата ваги покращує чутливість тканин до інсуліну. З віком багатьом стає дедалі важче підтримувати стрункість, навіть без змін у харчуванні чи фізичній активності. Науковці з Франції та Швеції знайшли цьому своє пояснення після проведених досліджень.
we.ua - Не лише діабет і гіпертонія: 10 хвороб, при яких варто скинути зайві кілограми
Український телекомунікаційний портал on portaltele.com.ua
Вживання сиру пізно вночі може спричиняти нічні кошмари
Нове дослідження виявляє дивовижно моторошний зв’язок між нічними кошмарами та молочними продуктами, особливо для людей з непереносимістю лактози. В опитуванні понад 1000 студентів вчені виявили, що люди, які вживали молочні продукти, такі як сир, перед сном, частіше бачили тривожні сни, можливо, через дискомфорт у шлунку, який порушував сон. Результати дослідження свідчать про те, що те, що знаходиться у вашому шлунку, може впливати на те, що відбувається у ваших снах, і що нічні перекуси можуть підживлювати не лише тягу до їжі. Споживання молочних продуктів та порушені сни Вживання надмірної кількості молочних продуктів може не лише спричиняти розлад шлунка, а й порушувати […]
we.ua - Вживання сиру пізно вночі може спричиняти нічні кошмари
Главком on glavcom.ua
Секрет довголіття: 108-річна іспанка розкрила свій ранковий ритуал
108-річна жінка каже, що частково її довголіття пов'язане з одним алкогольним напоєм, який вона вживає щодня
we.ua - Секрет довголіття: 108-річна іспанка розкрила свій ранковий ритуал
Last comments

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules