Підприємство «Біотестлаб», один із лідерів українського ринку ветеринарної фармації, вже понад 35 років спеціалізується на виробництві вакцин та препаратів для тварин.
У селі Малі Крушлинці на Вінниччині родина Дудників розвиває сімейну справу — «Батькову пасіку». Головною особливістю є збережений будинок бджоляра 1974 року з автентичним зимівником і сотосховищем.
У Запоріжжі, за кілька десятків кілометрів від лінії фронту, продовжує працювати найбільший в Україні завод із переробки риби — Кlіоn Grоuр, відомий споживачам під ТМ Vеlаdіs.
Єдиний виробник хмелю на Львівщині — агрофірма «Щедрий урожай» — запустив власну лінію гранулювання. Це дозволило підприємству реалізувати повний цикл виробництва: від вирощування хмелю до його переробки та пакування готової продукції.
У Києві відбувся міжнародний аграрний форум Аgrо Ukrаіnе Summіt, який вже другий рік поспіль є важливою платформою для обміну думками, аналізу викликів та розробки стратегій підвищення продуктивності, сталого розвитку й міжнародної торгівлі агропродукцією з фокусом на європейську інтеграцію.
У селі Ключарки на Закарпатті стартував полуничний сезон. Місцевий фермер Михайло Габел, який вирощує ягоди вже понад 11 років, цього року збирає ранні сорти: Румба, Клері, Лучія, Джолі. Останній пізній сорт — Мальвіна — дозріє наприкінці червня.
The "Come Back Alive" Foundation is close to the Ukrainian military. The front line of the Russian-Ukrainian war is not only the front. It is where the war for Ukraine is going on. In hospitals, in warehouses, landfills, in mass media, in offices. We supply and repair equipment, train soldiers and officers, help transform the Armed Forces, provide first-hand accounts of war and stem the flow of propaganda and disinformation. Provides the Ukrainian army with the most important tactical advantage.
Мирослава Волощук із села Трійця на Івано-Франківщині створила біодинамічну козину ферму й виготовляє понад 30 видів сиру — від твердих до сирів із пліснявою. Усе починалося з чотирьох кіз, а нині господарство налічує 34 тварини. За сезон з молока однієї кози тут отримують до 40 кг сиру.
На Львівщині у селі Туринка працює фермерське господарство «Сварог VІІ», засноване ветеранами у 2021 році. Сьогодні підприємство обробляє 14 га суниці садової, з яких 10 га уже плодоносять.
Сергій Риков із Вінниччини вже понад 12 років вирощує ягоди. З початком повномасштабного вторгнення він добровольцем пішов на фронт, а у травні 2022 року отримав важке поранення. Після реабілітації чоловік відновив роботу у власному розсаднику.
15 травня в НУБіП України відбувся круглий стіл на тему: «Інтеграція до ЄС: виклики для українського агропродовольчого сектору в рамках Європейського зеленого курсу».
На дослідних ділянках проєкту «Прибуткове поле» у Великій Олександрівці Київської області на потужностях компанії АgrіLаb цього сезону відбувається комплексне тестування сучасних рішень живлення та захисту кукурудзи, які мають потенціал стати частиною агротехнологічних практик в Україні.
На Миколаївщині фермерське господарство з 17-річним досвідом змінює свій профіль — замість овочів тепер сіють більше зернових культур. Причина — знищене під час бойових дій зрошувальне обладнання, без якого вирощування овочів стало практично неможливим.
Вперше в Україні відбулася конференція «Сирне Коло», яка зібрала прихильників розвитку українського сироваріння. Подія стала майданчиком для обміну знаннями, досвідом, налагодження нових партнерських зв'язків і обговорення нагальних питань галузі.
У Жванецькій громаді на Хмельниччині фермер Іван Когут вже понад десятиліття інвестує у місцевий розвиток: ділиться знаннями, досвідом і вкладає власні кошти. Результатом його праці стало понад 800 сортів винограду, які не лише прикрашають схили, а й стають основою для крафтового вина.
Цього року в конкурсі студентських наукових робіт «Органічний світ — у твоїх руках» взяли участь 45 закладів освіти з усієї України. На розгляд експертної комісії надійшло 75 дослідних робіт на тему органічного агровиробництва та маркетингу органічної продукції. 10 найкращих робіт вийшли у фінальний тур і отримали визнання від експертної ради.
У селі Юрчиха на Черкащині Надія Ярема вирощує спаржу на 20 сотках власного городу. Першу спаржу вона посадила з насіння у 2023 році, а торік розширила площу до 700 кущів.
Фермерське господарство «Віталія», що на Сумщині, стало прикладом ефективного і відповідального агробізнесу в умовах війни. Підприємство обробляє понад 4100 га ріллі та спеціалізується на вирощуванні зернових, бобових і олійних культур.
Ключова подія для агробізнесу України та Причорномор’я зібрала в Києві головних гравців зернового та олійного ринків, які не з чуток знають, як це — будувати бізнес у шторм.