Search trend "Кутя"

Sign up, for leave a comments and likes
News filter
Різдвяна кутя на будь-який смак: топ-4 смачні рецепти
Різдво — одне з найсвітліших свят, яке українці відзначають із традиційною обрядовою кутею. Ця страва уособлює зв’язок із землею та родючість, тому зазвичай її готують із зерен, характерних для українських полів. Водночас сучасні господині все частіше експериментують та замінюють класичний інгредієнт різноманітними крупами. Крім того, у багатьох рецептах сьогодні додають родзинки, цукати, сухофрукти та навіть шоколад, надаючи традиційній страві нового звучання.Незамінним лишається одне - кутя є важливою частиною Різдва, що єднає українців навколо родинного столу, а традиції далі передаються з покоління в покоління.Кутя з перловки та з додаванням журавлиниІнгредієнти: перлова крупа - 250-300 гсушена журавлина - 50 гмак - 50 гродзинки - 30 гволоські горіхи - 50 гмед - 1 ст. л.сік половини лимона Покроковий рецепт куті на Різдво:Крупу ретельно промийте, а потім залийте водою. Залиште так замочуватись протягом всієї ночі при кімнатній температурі. Мак залийте кип'ятком та дайте йому набухнути протягом 30 хвилин. Далі процідіть його та перетріть за допомогою ступи або блендера. Вичавіть з половинки лимона сік. У глибокій посудині змішайте крупу, мак, сушену журавлину, родзинки, волоські горіхи, лимонний сік та мед. Дайте страві настоятися хоча б 30 хвилин. Готово!Кутя з перловки, Фото: klороtеnkо.соmКутя з пшениці, халви та сухофруктівІнгредієнти: пшениця - 150 г мак сухий - 150 г халва - 200 г журавлина - 100 г курага - 100 г родзинки світлі - 50 г родзинки темні - 50 г цедра половини лимона кориця – 0.5 ч. л. волоські горіхи - 50 г фундук - 50 г кеш'ю - 50 гмигдаль - 50 г мед - 100 гПокроковий рецепт приготування:Очищену пшеницю залийте водою та залиште так замочуватись протягом всієї ночі. Вранці з крупи злийте воду та перекладіть у каструлю. Додайте сіль, воду (її потрібно трохи більше, ніж пшениці). Відправляйте на вогонь, після закипання варіть на середньому вогні приблизно одну годину, постійно помішуючи до готовності. Час приготування та кількість води залежать від пшениці, тому під час варіння можете додавати воду в разі потреби.Насипте мак в каструлю з товстим дном, залийте холодною водою та відправляйте на вогонь. Щойно маса закипить, вимикайте вогонь та перецідіть через дрібне сито мак. Потім знову залийте мак вдвічі більшою кількістю води, доведіть до кипіння та варіть на невеликому вогні протягом 30-40 хвилин до готовності, періодично помішуйте. Вся вода має випаруватись. Охолоджений мак подрібніть за допомогою блендера чи іншого приладу. Розчавіть виделкою халву та змішайте з маком. Всі сухофрукти залийте кип'ятком та залиште так на декілька хвилин. Потім злийте зайву рідину та просушіть паперовими рушниками. До сухофруктів додайте цедру лимона, корицю та перемішайте. Горіхи можна злегка подрібнити кухонним молотком або качалкою. З'єднайте всі інгредієнти: кашу, мак з халвою, сухофрукти зі спеціями, горішки та мед. Готово! Кутя з пшениці, халви та сухофруктів, Фото: YоuТubе @lіlіjа-tsvіtРіздвяна кутя з булгура з додаванням соку лайма Інгредієнти: булгур - 250-300 гсік одного лайма журавлина - 50 гмак - 50 гродзинки - 30 гволоські горіхи - 50 гмед - 1 ст. л. Покроковий рецепт, як варити кутю на Різдво з булгура:Відваріть булгур відповідно до інструкції на упаковці, зазвичай цей процес займає 15-20 хвилин. Готову кашу викладіть на сито, промийте та дайте зайвій воді зійти. Мак залийте кип'ятком та дайте йому набухнути протягом пів години. Потім процідіть та перетріть за допомогою ступи чи блендера. Промийте лайм та вичавіть з нього сік будь-яким зручним для вас способом. У глибокій посудині змішайте булгур, журавлину, мак, родзинки, волоські горіхи, мед та сік лайма. Дайте страві настоятися мінімум 30 хвилин. Готово!Різдвяна кутя з булгура, Фото: klороtеnkо.соmКутя з рисуІнгредієнти:рис – 150 г вода (для рису) – 320 мл родзинки – 75 г журавлина – 75 г мак – 35 г волоські горіхи – 75 г мед – 4-5 ст.сіль - дрібкаПокроковий рецепт приготування:Залийте кип'ятком в окремих посудинах родзинки, журавлину, а також мак. Залиште так замочуватись протягом 30 хвилин.Промивайте рис холодною водою доти, доки вода не стане прозорою.Промиту крупу перекладіть у каструлю, налийте води та поставте на вогонь. Після закипання додайте сіль, зменште вогонь до мінімального та готуйте під закритою кришкою 15-20 хвилин. Потім змініть з вогню та залиште "доходити" під кришкою.Волоські горіхи злегка подрібніть, а з сухофруктів та маку злийте воду. Мак перетріть у ступі або в блендері, а сухофрукти просушіть паперовими рушниками. Змішайте у посудині рис, мак, родзинки, журавлину, горіхи та мед. Смачного!Кутя з рису, Фото: YоuТubе @vkusnyе_іdеі_nаtаlі  
we.ua - Різдвяна кутя на будь-який смак: топ-4 смачні рецепти
Різдво Христове: важливі елементи свята, традиції та народні вірування
Різдво символізує народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Згідно з віруваннями, Ісус був посланий Богом, щоб спокутувати гріхи людства та подарувати йому спасіння. Його народження стало переломним моментом в історії, з чого почалася сучасна епоха - "наша  ера". Цьогоріч українці вже вдруге будуть відзначати Різдво разом із західними країнами 25 грудня.Різдво Христове: підготовка до святаСвяткування традиційно розпочинається з Різдвяного посту, або Пилипівки, що триває 40 днів - із 15 листопада по 24 грудня. Цей багатоденний піст символізує очищення душі й тіла від зла та гріхів перед великим святом.Особливе місце в українській культурі займає Святвечір, який припадає на вечір перед Різдвом, тобто на 24 грудня. У цей день вся родина спочатку прибирає оселю, а потім збирається за спільним столом, де головною стравою є кутя – символ єдності та благословення. Крім того, на трапезі обов'язково має бути узвар – традиційний напій із сушених фруктів. Святковий стіл ретельно готують, він повинен містити 12 пісних страв, що символізують 12 апостолів. У матеріалі "УП. Життя" етнологиня Наталія Громова розповіла: Все те, що відбувається до сходження першої зірки, – тривала підготовка. Вона також несе в собі ідею не лише підготувань, а саме програмування добробуту та врожаю на майбутнє12 страв на Святвечір. Фото: РіntеrеstТрадиції святкування: Святвечір та РіздвоУ Святий Вечір заборонено сваритися або лихословити, бажано знайти примирення та згладити конфлікти. Всі члени сім'ї мають бути вдома, а молодші - допомагати у приготуванні до свята. Хоча стіл зазвичай заставлений стравами досить пишно, однак не заведено переїдати. Крім того, будь-які побутові справи, рукоділля чи фізична праця цього вечора - під забороною.За святковий стіл починають сідати, щойно зійде перша зірка на небі, її ще називають Віфлеємською, адже саме вона вказала шлях мудрецям до місця народження Ісуса. Вечір починається із запалювання свічки – це символ Божого благословення. Свічка ставиться на стіл, а родина молиться за мир та добробут. Господар будинку благословляє вечерю, і всією родиною, включно з наймолодшими, розділяють цей особливий момент єдності та радості.Особливе значення на Святвечір має оформлення столу, яке теж є частиною святкового обряду. Його спершу накривають свіжим сіном чи соломою, що символізує ясла, в яких народився Ісус Христос. Зверху посипають трохи зерна, як знак достатку і благополуччя, а потім накривають скатертиною. У кутах під скатертину закладають часник, що має стати оберегом від хвороб та нечисті.Одне із головних місць біля столу займав Дідух - традиційний різдвяний символ, що уособлює родовід та зв’язок поколінь. Його виготовляють зі снопа жита чи пшениці, встановлюють на покутті біля столу, як символ врожаю, достатку й процвітання.Наш традиційний дідух – це просто сніп із жита чи пшениці, додатково там могли бути ще якісь трави. Було дуже важливо, щоб цей сніп проходив через основні точки календарного року. Тому це був або обжинковий сніп, зібраний з поля останнім, або перший – зажинковий. Він уже містив у собі ідею врожаю, – пояснила етнологиня.Дідух. Фото: РіntеrеstРанок 25 грудня починається з радісного вітання "Христос народився!"  — на що заведено відповідати: "Славімо його!" У цей день українці йдуть на святкову літургію в храмах, після чого відвідують родичів і друзів, щоб поділитися радістю великого свята. Завершення посту дозволяє урізноманітнити стіл м’ясними та іншими ситними стравами, що символізує початок нового етапу.Особливе місце в різдвяних традиціях займає колядування. Зі Святого Вечора або з першого дня Різдва колядники йдуть від хати до хати, створюючи справжнє свято. У руках вони тримають яскраво прикрашену зірку, що уособлює Віфлеємську.Колядування розпочинається лише з дозволу господарів. Після цього виконавці співають колядки - особливі пісні з побажаннями миру, здоров’я та багатства, часто супроводжуючи їх веселими сценками. У піснях зазвичай прославляють господарів будинку. Після виступу колядників їм дякують солодощами, невеликими подарунками чи грошима, тим самим підтримуючи стародавню традицію.Різдво. Фото: Дивись.ІнфоЯкі Різдвяні традиції ще існуютьВ Україні давньою і унікальною різдвяною традицією є ходіння з вертепом. Хоча в більш традиційному розумінні вертеп – це ляльковий театр, де показували мініатюрні вистави на різдвяну тематику, однак традиція вертепу в Україні дещо була розвинена. Значної популярності набув живий вертеп, де ролі біблійних персонажів виконують люди. Учасники перевдягаються в костюми, відтворюючи сцени з Євангеліє.Ворожіння на Різдво — старовинний звичай, що зберігся донині. Молоді дівчата ворожать, аби дізнатися про свою долю чи майбутнього нареченого. Щоб привідкрити завісу майбутнього, в обрядах використовували різні предмети: віск, волосся, прикраси, сніг тощо.Оскільки Святки тривають ще 12 днів після Різдва, тобто до 5 січня, варто також згадати про щедрівки. Їх зазвичай виконують напередодні Нового року, тобто вони також є частиною різдвяного циклу. Найвідомішою українською щедрівкою, яка здобула популярність у всьому світі, є "Щедрик" Миколи Леонтовича.Що не можна робити на РіздвоВсі звичаї додають святу певної атмосфери, а також зберігають зв’язок із багатою культурною спадщиною нашого народу. Тому, важливо пам'ятати, що не варто робити на Різдво:Лаятися та конфліктувати, адже будь-які сварки порушують мир та гармонію в родині. Це свято бажано провести в любові та злагоді.Вишивати, стригтися, займатися рукоділлям чи іншими побутовими справами. Загалом, всі важкі роботи прийнято відкладати аж до закінчення Святок, а цей період варто присвятити духовним справам.Давати або брати гроші в борг. Крім того, важливо завершити всі фінансові справи, погасити борги та пробачити старі образи. Різдво — це час для духовного спілкування, молитви та милосердя. Даруйте добро та проведіть день у родинному колі, приділіть увагу близьким, щоб вони відчули тепло й підтримку.Джерела: УП. Життя, НВ, Ехрlаіnеr
we.ua - Різдво Христове: важливі елементи свята, традиції та народні вірування
Святвечір Різдва: яку страву першою поставити на стіл серед 12 інших
Різдво - тепле родинне свято, яке заведено святкувати вдома з рідними та близькими. За традицією на столі у Святвечір має бути 12 пісних страв, набір яких може всіляко варіюватися. Є страви, котрі передаються з покоління в покоління, а деякі традиції потрібно створити власноруч. Що має бути на Різдвяному столі За традицією основною стравою на столі у Святий вечір має бути кутя. Її треба поставити першою. Зазвичай господині готують пшеничну, ячмінну або рисову кашу. До неї обов'язково додають мак, мед, горіхи. Також за бажанням можна додати інші солодощі. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, що для перших страв на святковий стіл варто приготувати різдвяний борщ або грибний суп. Борщ має бути пісний, тож варто туди додати побільше овочів, а до супу варто додати білі гриби, найчастіше господині використовують - сушені. Також необхідно приготувати на різдвяний стіл узвар - це солодкий компот із різноманітних сушених фруктів і ягід. Він відмінно доповнить святковий стіл. Господині також готують на Святий вечір пісні вареники із різними начинками. Зазвичай для начинки обирають тушковану капусту, картоплю і гриби. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати у піст: спробуйте страви, які відкриють нові смаки та збагатять ваш раціон На Різдво також готують пісну страву із риби. Це можуть бути різноманітні холодні закуски, тушкована риба із овочами. Також можна поставити оселедець, приготувати заливну рибу або запекти її в духовці. Щоб розбавити стіл різноманітними стравами можна поставити також печені яблука із медом та родзинками. Також українці ставлять на святковий стіл мариновані гриби, картоплю, голубці, пампушки, капусту із горохом, квасолю та багато інших пісних страв. Коли на Різдво сідають за стіл За традицією у святвечір Різдва вся родина сідає за стіл на святкову вечерю, де на столі вже приготовані 12 страв. Вони можуть відрізнятися в залежності від уподобань сім'ї, але в їхнє число обов'язково входять кутя на Різдво і узвар. У давнину в це свято було прийнято відмовлятися від їжі до появи першої зірки на небі. Це свято має бути світле і радісним, об'єднувати людей. Цього дня заборонено сваритися та лаятись. Напередодні Різдва, 24 грудня, українці відзначатимуть Святий Вечір - символічне закінчення різдвяного посту. Цей особливий день прийнято святкувати в сімейному колі. На Святвечір, за традицією, готують пісні страви. Усього на столі має бути 12 частувань - їх зіставляють з кількістю апостолів та місяців у році. Часто українці готували з продуктів, до яких мали доступ, саме тому більшість страв мали прості рецепти й складалися зі звичних інгредієнтів. Однак сьогодні все більше людей надають перевагу вишуканій кухні.
we.ua - Святвечір Різдва: яку страву першою поставити на стіл серед 12 інших

What is wrong with this post?