Search trend "Кутя рецепт"

Sign up, for leave a comments and likes
УНІАН on unian.ua
Голодна кутя перед Водохрещем: ідеальний святковий рецепт
Голодна кутя - це останній день перед Водохрещем, коли готують однойменну обрядову страву.
we.ua - Голодна кутя перед Водохрещем: ідеальний святковий рецепт
Telegraf on news.telegraf.com.ua
Класична кутя готується так: найкращий рецепт (відео)
Як приготувати кутю з пшениці та маку
we.ua - Класична кутя готується так: найкращий рецепт (відео)
Еспресо on espreso.tv
Водохресний святвечір 2025: нова дата, як відзначати і що має бути на столі
Водохресний святвечір – це релігійне свято, що відзначається у багатьох християнських традиціях, зокрема в православ'ї. Відбувається у переддень хрещення Ісуса Христа у річці Йордан. У цей день важливо зберігати традиції, пов'язані з одноденним постом, дотримуватися добропорядності та брати участь у спільній молитві.Зазвичай це свято супроводжується особливими обрядами і стравами, зокрема, приготуванням пісної куті або "сочива" — страви з пшениці, меду та маку.Водохресний святвечір: традиції святаВодохреще — важливий день в українському народному календарі. У цей день відбуваються обряди, пов'язані з освяченням води, яка вважається цілющою та має особливу силу у цей період. Основним обрядом є благословення води, яке проводять у храмах, на берегах водойм або водосховищ. Також люди відвідують церкву, щоб принести з собою воду для освячення. Вірують, що ця освячена вода має особливу силу витісняти лихі сили, здійснювати очищення і зцілення.У Водохресний святвечір багато людей відвідують церковні служби та моляться Богу, або моляться просто вдома. У цей день є традиція одноденного посту, що полягає не лише у певному обмежені деяких продуктів харчування, але й у визначеному часі для трапези. Дорослі у цей день практикували пост до появи першої зірки на небі. Потім запрошували рідних та близьких для трапези.Серед традиційних страв на Хрещенський Святвечір важливе місце займає "бідна кутя". Також прийнято ставити на стіл пісний борщ із галушками, вареники з різними начинками, голубці з рисом, овочеві пироги та каші з вівса, ячменю або пшона. Всі ці страви символізують піст і очищення під час цього важливого дня.У народі вважалось, що другий Святвечір не лише передує святу Хрещення, а також є днем, коли по землі блукає погань. У цей час українці уникали впускати незнайомців до своїх будинків, утримувалися від піднімання чого-небудь з землі, сподіваючись уникнути можливих неприємностей. Тому існує ряд традицій, які рекомендується дотримуватись у Водохресний святвечір:Обмитися водою у цей особливий день.Спробувати ложку "голодної" куті або пісної каші.Звернутися молитвою до Бога.Дотримуватися посту та почати трапезу після появи зірок на небі.При можливості, допомогти нужденним, займатися добрими справами.Фото: РіntеrеstДругий Святий вечір: що не можна робитиДругий Святий вечір, як і перед Різдвом, в українських традиціях вважається особливим днем, коли слід дотримуватися певних обмежень. Серед заборон на цей день вважають:Прибирати та прати речі, адже в цей час вода вважається вже священною.Займатися будь-якою важкою фізичною працею.Заборонено брати та позичати речі цього дня, особливо гроші. Крім того, не варто впускати в оселлю незнайомців. Вважається, що це може призвести до втрат.Краще утриматися від конфліктів, образ та негативних бажань, оскільки вони можуть мати погані наслідки.Цей час одноденного посту, тому бажано утриматися від їжі тваринного походження (м'ясо, риба, молочні продукти, яйця).Краще уникати шумних заходів та вечірок.Голодна кутя - рецепт на Водохресний святвечірГолодна кутя — це традиційна страва, яка готується на Другий Святий вечір. Вона є символом духовного очищення і здоров'я. Головний компонент куті - це пшенична каша, що символізує життя і родючість, тому вона є невід'ємною частиною святкового столу в цей день. Готова кутя прикрашається медом, маком, горіхами або сухофруктами.Інгредієнти:пшениця - 350 гмак - 100 гволоський горіх - 100 гродзинки - 100 грідкий мед - 2 ст. л.Покроковий рецепт приготування:Пшеницю необхідно добре промити та замочити на три години у прохолодній воді.Пересипаємо у каструлю кашу, наливаємо воду та після закипання варимо на маленькому вогні 1-1.5 години до готовності.Мак та родзинки в окремних посудинах заливаємо кип'ятком та залишаємо на 30 хвилин. Потім розтираємо мак за допомогою ступки.Смажені горіхи подрібнюємо в блендері або кришим ножем.У посудні змішуємо готову кашу з маком, горіхами, родзинками та додаємо за бажанням мед. Все заправляємо узваром. Смачного!Фото: Моdеrn fаmіly сооk
we.ua - Водохресний святвечір 2025: нова дата, як відзначати і що має бути на столі
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як приготувати Голодну кутю в переддень Водохреща: три прості рецепти
Напередодні свята Водохреще українці готують останню кутю різдвяних свят. Вона називається Голодна. Водохресний Святвечір, другий Святвечір, Голодна кутя - це день напередодні великого церковного свята Хрещення Господнє. За новим церковним календарем його відзначають 6 січня (за старим - 19 січня), а голодну кутю готують 5-го числа (за старим - 18 січня). Загалом у період святок готують три варіанти куті. Багата кутя (на перший Святвечір) має бути пісною, тобто, у страву не можна додавати вершкове масло. Щедра кутя передбачає наявність масла або вершків, у неї потрібно додавати всього і побільше. Голодна кутя 6 січня також пісна і зазвичай готується тільки із зерна та меду. Річ у тім, що на перший і другий Святвечір діють заборони: 25 грудня (за старим стилем 6 січня) - останній день Різдвяного посту, а 6 січня (за старим стилем 18 січня) - одноденний піст. Найчастіше кутю готують із пшениці, рису, перловки, інколи - ячменю та булгура. Зерно в блюді символізує воскресле життя, а мед - солодкість майбутнього блаженного життя. Поруч із кутею на столі обов'язково має стояти узвар: вважається, що кутя - господиня, а узвар - господар. Голодна кутя - рецепт класичний Інгредієнти: пшениця - 1 склянка; вода - 3 склянки; олія - 1 ст. л.; мед - 3 ст. л.; сіль - дрібка. За бажанням можна додати: мак - 150 г; родзинки - 100 г; волоські горіхи - 100 г. Як приготувати Переберіть, промийте та замочіть пшеницю на кілька годин. Зваріть, додавши сіль та олію. У готову пшеницю додайте мед. Іноді в кутю також додають мак - його потрібно замочити в окропі, залишити на годину, а потім перетерти до появи "молочка", а також горіхи та родзинки - їх потрібно замочити в окропі на 20 хвилин. Голодна кутя з рису Інгредієнти: рис - 1 склянка; родзинки - 100 г; кориця - за смаком; цукор - 1 ст. л. Як приготувати Залийте промитий рис холодною водою, доведіть до кипіння, відкиньте на друшляк і промийте холодною водою. Потім залийте знову водою і варіть до готовності. Злийте воду, охолодіть. Цукор розбавте невеликою кількістю води і додайте до рису, перемішайте. Додайте промиті й ошпарені окропом родзинки, корицю і знову перемішайте. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багата, Щедра та Голодна: чим відрізняється кутя і коли її готувати Голодна кутя на Водохреща з булгура Інгредієнти: булгур - 150 г; сіль; мед - 2 ст. л.; мак - 1 ст. л.; родзинки - жменя; волоські горіхи - 2 ст. л.; кунжут - 1,5. ст. л.; насіння льону - 1,5. ст. л.; насіння соняшнику - 1,5. ст. л. Як приготувати Промийте булгур, залийте водою в пропорції 1:2, посоліть, варіть протягом 20 хвилин - до м'якості. Промийте родзинки, додайте мак, залийте окропом на 10-15 хвилин. Додайте мед, перемішайте. З'єднайте готовий булгур і мед із маком і родзинками, додайте насіння кунжуту, льону та соняшнику, перемішайте. Посипте зверху подрібненими горіхами. Узвар зазвичай готують із сушених яблук, груш або вишні, інколи кладуть у нього курагу, чорнослив і родзинки. Можна додати мед, але найчастіше напою достатньо солодкості сухофруктів. Головною стравою Різдва Христового є кутя. Традиційно вона є на столі у кожної української родини. Щоб приготувати по-справжньому смачну солодку кутю, спробуйте цей рецепт з халвою. Gаzеtа.uа розповість, як покроково приготувати головну страву різдвяних свят за подільським рецептом. За неї вам подякують усі гості.
we.ua - Як приготувати Голодну кутю в переддень Водохреща: три прості рецепти
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як приготувати Голодну кутю в переддень Водохреща: три простих рецепти
Напередодні свята Водохреще українці готують останню кутю різдвяних свят. Вона називається Голодна. Водохресний Святвечір, другий Святвечір, Голодна кутя - це день напередодні великого церковного свята Хрещення Господнє. За новим церковним календарем його відзначають 6 січня (за старим - 19 січня), а голодну кутю готують 5-го числа (за старим - 18 січня). Загалом у період святок готують три варіанти куті. Багата кутя (на перший Святвечір) має бути пісною, тобто, у страву не можна додавати вершкове масло. Щедра кутя передбачає наявність масла або вершків, у неї потрібно додавати всього і побільше. Голодна кутя 6 січня також пісна і зазвичай готується тільки із зерна та меду. Річ у тім, що на перший і другий Святвечір діють заборони: 25 грудня (за старим стилем 6 січня) - останній день Різдвяного посту, а 6 січня (за старим стилем 18 січня) - одноденний піст. Найчастіше кутю готують із пшениці, рису, перловки, інколи - ячменю та булгура. Зерно в блюді символізує воскресле життя, а мед - солодкість майбутнього блаженного життя. Поруч із кутею на столі обов'язково має стояти узвар: вважається, що кутя - господиня, а узвар - господар. Голодна кутя - рецепт класичний Інгредієнти: пшениця - 1 склянка; вода - 3 склянки; олія - 1 ст. л.; мед - 3 ст. л.; сіль - дрібка. За бажанням можна додати: мак - 150 г; родзинки - 100 г; волоські горіхи - 100 г. Як приготувати Переберіть, промийте та замочіть пшеницю на кілька годин. Зваріть, додавши сіль та олію. У готову пшеницю додайте мед. Іноді в кутю також додають мак - його потрібно замочити в окропі, залишити на годину, а потім перетерти до появи "молочка", а також горіхи та родзинки - їх потрібно замочити в окропі на 20 хвилин. Голодна кутя з рису Інгредієнти: рис - 1 склянка; родзинки - 100 г; кориця - за смаком; цукор - 1 ст. л. Як приготувати Залийте промитий рис холодною водою, доведіть до кипіння, відкиньте на друшляк і промийте холодною водою. Потім залийте знову водою і варіть до готовності. Злийте воду, охолодіть. Цукор розбавте невеликою кількістю води і додайте до рису, перемішайте. Додайте промиті й ошпарені окропом родзинки, корицю і знову перемішайте. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багата, Щедра та Голодна: чим відрізняється кутя і коли її готувати Голодна кутя на Водохреща з булгура Інгредієнти: булгур - 150 г; сіль; мед - 2 ст. л.; мак - 1 ст. л.; родзинки - жменя; волоські горіхи - 2 ст. л.; кунжут - 1,5. ст. л.; насіння льону - 1,5. ст. л.; насіння соняшнику - 1,5. ст. л. Як приготувати Промийте булгур, залийте водою в пропорції 1:2, посоліть, варіть протягом 20 хвилин - до м'якості. Промийте родзинки, додайте мак, залийте окропом на 10-15 хвилин. Додайте мед, перемішайте. З'єднайте готовий булгур і мед із маком і родзинками, додайте насіння кунжуту, льону та соняшнику, перемішайте. Посипте зверху подрібненими горіхами. Узвар зазвичай готують із сушених яблук, груш або вишні, інколи кладуть у нього курагу, чорнослив і родзинки. Можна додати мед, але найчастіше напою достатньо солодкості сухофруктів. Головною стравою Різдва Христового є кутя. Традиційно вона є на столі у кожної української родини. Щоб приготувати по-справжньому смачну солодку кутю, спробуйте цей рецепт з халвою. Gаzеtа.uа розповість, як покроково приготувати головну страву різдвяних свят за подільським рецептом. За неї вам подякують усі гості.
we.ua - Як приготувати Голодну кутю в переддень Водохреща: три простих рецепти
24 Канал on 24tv.ua
Рецепт по-справжньому української страви: з чого насправді готується кутя
Автентична кутя – символ Різдва в українських родинах. Кожна сім'я має рецепт, який передається від покоління до покоління. Повний текст новини
we.ua - Рецепт по-справжньому української страви: з чого насправді готується кутя
ТСН on tsn.ua
Рецепт класичної куті на Різдво, чому її готують на зимові свята
Кутя - чому її готують на зимові свята і не лише, рецепт правильної куті
we.ua - Рецепт класичної куті на Різдво, чому її готують на зимові свята
Gazeta.ua on gazeta.ua
Неповторна на смак: який інгредієнт додати до куті під час замішування
Кутя - це головна страва Святвечора, яка об'єднує родину за святковим столом. Щоб приготувати її по-справжньому особливою, спробуйте рецепт із додаванням узвару. Така кутя здивує ваших рідних своїм неповторним смаком та ароматом. Саме завдяки узвару ця кутя відрізняється тонким ароматом і ніжним смаком. Рецептом приготування поділилися на YоuТubе-каналі Оnyshkеvyсhі. Кутя на святвечір Різдва Інгредієнти пшениця - 300 г мак - 100 г родзинки - 100 г журавлина - 50 г горіхи - 100 г мед - за смаком цукор - 70 г узвар -100-200 мл Як приготувати Пшеницю потрібно ретельно промити в холодній воді. Залити водою (пропорції 1:3) і варити 2-3 години на середньому вогні. Злити воду і остудити кашу. Поки вариться пшениця, залити мак окропом на 15-20 хвилин, щоб він набух. Злити воду і розтерти мак в макітрі чи за допомогою блендера. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святвечір: яку страву першою поставити на стіл серед 12 інших Журавлину і родзинки промити, залити на 10 хвилин теплою водою, щоб вони стали м'якими, потім воду злити. Горіхи краще злегка підсмажити на сухій сковороді чи в духовці. Додати в пшеницю мак, журавлину, родзинки і горіхи. Потім додати ще мед і цукор. Добре перемішати. Замість традиційного окропу використати секретний інгредієнт - узвар. Кутя повинна бути соковитою, але не дуже рідкою. Напередодні Різдва, 24 грудня, українці відзначатимуть Святий Вечір - символічне закінчення різдвяного посту. Цей особливий день прийнято святкувати в сімейному колі. На Святвечір, за традицією, готують пісні страви. Усього на столі має бути 12 частувань - їх зіставляють з кількістю апостолів та місяців у році. Часто українці готували з продуктів, до яких мали доступ, саме тому більшість страв мали прості рецепти й складалися зі звичних інгредієнтів. Однак сьогодні все більше людей надають перевагу вишуканій кухні.
we.ua - Неповторна на смак: який інгредієнт додати до куті під час замішування
Новини.Live on novyny.live
Ароматна кутя на Святвечір — рецепт з маленьким секретом
we.ua - Ароматна кутя на Святвечір — рецепт з маленьким секретом
Еспресо on espreso.tv
Різдвяна кутя на будь-який смак: топ-4 смачні рецепти
Різдво — одне з найсвітліших свят, яке українці відзначають із традиційною обрядовою кутею. Ця страва уособлює зв’язок із землею та родючість, тому зазвичай її готують із зерен, характерних для українських полів. Водночас сучасні господині все частіше експериментують та замінюють класичний інгредієнт різноманітними крупами. Крім того, у багатьох рецептах сьогодні додають родзинки, цукати, сухофрукти та навіть шоколад, надаючи традиційній страві нового звучання.Незамінним лишається одне - кутя є важливою частиною Різдва, що єднає українців навколо родинного столу, а традиції далі передаються з покоління в покоління.Кутя з перловки та з додаванням журавлиниІнгредієнти: перлова крупа - 250-300 гсушена журавлина - 50 гмак - 50 гродзинки - 30 гволоські горіхи - 50 гмед - 1 ст. л.сік половини лимона Покроковий рецепт куті на Різдво:Крупу ретельно промийте, а потім залийте водою. Залиште так замочуватись протягом всієї ночі при кімнатній температурі. Мак залийте кип'ятком та дайте йому набухнути протягом 30 хвилин. Далі процідіть його та перетріть за допомогою ступи або блендера. Вичавіть з половинки лимона сік. У глибокій посудині змішайте крупу, мак, сушену журавлину, родзинки, волоські горіхи, лимонний сік та мед. Дайте страві настоятися хоча б 30 хвилин. Готово!Кутя з перловки, Фото: klороtеnkо.соmКутя з пшениці, халви та сухофруктівІнгредієнти: пшениця - 150 г мак сухий - 150 г халва - 200 г журавлина - 100 г курага - 100 г родзинки світлі - 50 г родзинки темні - 50 г цедра половини лимона кориця – 0.5 ч. л. волоські горіхи - 50 г фундук - 50 г кеш'ю - 50 гмигдаль - 50 г мед - 100 гПокроковий рецепт приготування:Очищену пшеницю залийте водою та залиште так замочуватись протягом всієї ночі. Вранці з крупи злийте воду та перекладіть у каструлю. Додайте сіль, воду (її потрібно трохи більше, ніж пшениці). Відправляйте на вогонь, після закипання варіть на середньому вогні приблизно одну годину, постійно помішуючи до готовності. Час приготування та кількість води залежать від пшениці, тому під час варіння можете додавати воду в разі потреби.Насипте мак в каструлю з товстим дном, залийте холодною водою та відправляйте на вогонь. Щойно маса закипить, вимикайте вогонь та перецідіть через дрібне сито мак. Потім знову залийте мак вдвічі більшою кількістю води, доведіть до кипіння та варіть на невеликому вогні протягом 30-40 хвилин до готовності, періодично помішуйте. Вся вода має випаруватись. Охолоджений мак подрібніть за допомогою блендера чи іншого приладу. Розчавіть виделкою халву та змішайте з маком. Всі сухофрукти залийте кип'ятком та залиште так на декілька хвилин. Потім злийте зайву рідину та просушіть паперовими рушниками. До сухофруктів додайте цедру лимона, корицю та перемішайте. Горіхи можна злегка подрібнити кухонним молотком або качалкою. З'єднайте всі інгредієнти: кашу, мак з халвою, сухофрукти зі спеціями, горішки та мед. Готово! Кутя з пшениці, халви та сухофруктів, Фото: YоuТubе @lіlіjа-tsvіtРіздвяна кутя з булгура з додаванням соку лайма Інгредієнти: булгур - 250-300 гсік одного лайма журавлина - 50 гмак - 50 гродзинки - 30 гволоські горіхи - 50 гмед - 1 ст. л. Покроковий рецепт, як варити кутю на Різдво з булгура:Відваріть булгур відповідно до інструкції на упаковці, зазвичай цей процес займає 15-20 хвилин. Готову кашу викладіть на сито, промийте та дайте зайвій воді зійти. Мак залийте кип'ятком та дайте йому набухнути протягом пів години. Потім процідіть та перетріть за допомогою ступи чи блендера. Промийте лайм та вичавіть з нього сік будь-яким зручним для вас способом. У глибокій посудині змішайте булгур, журавлину, мак, родзинки, волоські горіхи, мед та сік лайма. Дайте страві настоятися мінімум 30 хвилин. Готово!Різдвяна кутя з булгура, Фото: klороtеnkо.соmКутя з рисуІнгредієнти:рис – 150 г вода (для рису) – 320 мл родзинки – 75 г журавлина – 75 г мак – 35 г волоські горіхи – 75 г мед – 4-5 ст.сіль - дрібкаПокроковий рецепт приготування:Залийте кип'ятком в окремих посудинах родзинки, журавлину, а також мак. Залиште так замочуватись протягом 30 хвилин.Промивайте рис холодною водою доти, доки вода не стане прозорою.Промиту крупу перекладіть у каструлю, налийте води та поставте на вогонь. Після закипання додайте сіль, зменште вогонь до мінімального та готуйте під закритою кришкою 15-20 хвилин. Потім змініть з вогню та залиште "доходити" під кришкою.Волоські горіхи злегка подрібніть, а з сухофруктів та маку злийте воду. Мак перетріть у ступі або в блендері, а сухофрукти просушіть паперовими рушниками. Змішайте у посудині рис, мак, родзинки, журавлину, горіхи та мед. Смачного!Кутя з рису, Фото: YоuТubе @vkusnyе_іdеі_nаtаlі  
we.ua - Різдвяна кутя на будь-який смак: топ-4 смачні рецепти
Новини.Live on novyny.live
Рецепт на Святвечір — смачна кутя з пшениці на Різдво
we.ua - Рецепт на Святвечір — смачна кутя з пшениці на Різдво
Last comments

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules