Різдво — одне з найсвітліших свят, яке українці відзначають із традиційною обрядовою кутею. Ця страва уособлює зв’язок із землею та родючість, тому зазвичай її готують із зерен, характерних для українських полів. Водночас сучасні господині все частіше експериментують та замінюють класичний інгредієнт різноманітними крупами. Крім того, у багатьох рецептах сьогодні додають родзинки, цукати, сухофрукти та навіть шоколад, надаючи традиційній страві нового звучання.Незамінним лишається одне - кутя є важливою частиною Різдва, що єднає українців навколо родинного столу, а традиції далі передаються з покоління в покоління.Кутя з перловки та з додаванням журавлиниІнгредієнти: перлова крупа - 250-300 гсушена журавлина - 50 гмак - 50 гродзинки - 30 гволоські горіхи - 50 гмед - 1 ст. л.сік половини лимона Покроковий рецепт куті на Різдво:Крупу ретельно промийте, а потім залийте водою. Залиште так замочуватись протягом всієї ночі при кімнатній температурі. Мак залийте кип'ятком та дайте йому набухнути протягом 30 хвилин. Далі процідіть його та перетріть за допомогою ступи або блендера. Вичавіть з половинки лимона сік. У глибокій посудині змішайте крупу, мак, сушену журавлину, родзинки, волоські горіхи, лимонний сік та мед. Дайте страві настоятися хоча б 30 хвилин. Готово!Кутя з перловки, Фото: klороtеnkо.соmКутя з пшениці, халви та сухофруктівІнгредієнти: пшениця - 150 г мак сухий - 150 г халва - 200 г журавлина - 100 г курага - 100 г родзинки світлі - 50 г родзинки темні - 50 г цедра половини лимона кориця – 0.5 ч. л. волоські горіхи - 50 г фундук - 50 г кеш'ю - 50 гмигдаль - 50 г мед - 100 гПокроковий рецепт приготування:Очищену пшеницю залийте водою та залиште так замочуватись протягом всієї ночі. Вранці з крупи злийте воду та перекладіть у каструлю. Додайте сіль, воду (її потрібно трохи більше, ніж пшениці). Відправляйте на вогонь, після закипання варіть на середньому вогні приблизно одну годину, постійно помішуючи до готовності. Час приготування та кількість води залежать від пшениці, тому під час варіння можете додавати воду в разі потреби.Насипте мак в каструлю з товстим дном, залийте холодною водою та відправляйте на вогонь. Щойно маса закипить, вимикайте вогонь та перецідіть через дрібне сито мак. Потім знову залийте мак вдвічі більшою кількістю води, доведіть до кипіння та варіть на невеликому вогні протягом 30-40 хвилин до готовності, періодично помішуйте. Вся вода має випаруватись. Охолоджений мак подрібніть за допомогою блендера чи іншого приладу. Розчавіть виделкою халву та змішайте з маком. Всі сухофрукти залийте кип'ятком та залиште так на декілька хвилин. Потім злийте зайву рідину та просушіть паперовими рушниками. До сухофруктів додайте цедру лимона, корицю та перемішайте. Горіхи можна злегка подрібнити кухонним молотком або качалкою. З'єднайте всі інгредієнти: кашу, мак з халвою, сухофрукти зі спеціями, горішки та мед. Готово! Кутя з пшениці, халви та сухофруктів, Фото: YоuТubе @lіlіjа-tsvіtРіздвяна кутя з булгура з додаванням соку лайма Інгредієнти: булгур - 250-300 гсік одного лайма журавлина - 50 гмак - 50 гродзинки - 30 гволоські горіхи - 50 гмед - 1 ст. л. Покроковий рецепт, як варити кутю на Різдво з булгура:Відваріть булгур відповідно до інструкції на упаковці, зазвичай цей процес займає 15-20 хвилин. Готову кашу викладіть на сито, промийте та дайте зайвій воді зійти. Мак залийте кип'ятком та дайте йому набухнути протягом пів години. Потім процідіть та перетріть за допомогою ступи чи блендера. Промийте лайм та вичавіть з нього сік будь-яким зручним для вас способом. У глибокій посудині змішайте булгур, журавлину, мак, родзинки, волоські горіхи, мед та сік лайма. Дайте страві настоятися мінімум 30 хвилин. Готово!Різдвяна кутя з булгура, Фото: klороtеnkо.соmКутя з рисуІнгредієнти:рис – 150 г вода (для рису) – 320 мл родзинки – 75 г журавлина – 75 г мак – 35 г волоські горіхи – 75 г мед – 4-5 ст.сіль - дрібкаПокроковий рецепт приготування:Залийте кип'ятком в окремих посудинах родзинки, журавлину, а також мак. Залиште так замочуватись протягом 30 хвилин.Промивайте рис холодною водою доти, доки вода не стане прозорою.Промиту крупу перекладіть у каструлю, налийте води та поставте на вогонь. Після закипання додайте сіль, зменште вогонь до мінімального та готуйте під закритою кришкою 15-20 хвилин. Потім змініть з вогню та залиште "доходити" під кришкою.Волоські горіхи злегка подрібніть, а з сухофруктів та маку злийте воду. Мак перетріть у ступі або в блендері, а сухофрукти просушіть паперовими рушниками. Змішайте у посудині рис, мак, родзинки, журавлину, горіхи та мед. Смачного!Кутя з рису, Фото: YоuТubе @vkusnyе_іdеі_nаtаlі
... More