Search trend "освячення паски"

Sign up, for leave a comments and likes
News filter
Великодні "колядки" та освячення ножа: які є незвичні українські традиції на Великдень
На Великдень більшість українців освячують паски, пофарбовані яйця та м’ясиво. А от чи ви чули про аналог колядок або ж про людей-рахманів? Або як у церкві омивають ноги священникам? Розповідаємо про маловідомі великодні звичаї
we.ua - Великодні колядки та освячення ножа: які є незвичні українські традиції на Великдень
"300 крашанок і паски із зозульками" - як українці святкували Великдень на початку ХХ ст. - фото
Великдень є одним з найбільших свят у християн. Зараз українці, як і сто років тому, на святкування одягають найкраще вишите вбрання, освячують великодні кошики й обов'язково збираються усією родиною для спільної молитви і трапези, розпочинаючи її із освяченого яйця. Проте святування дня Воскресіння Господнього у давнину мало відміності від сьогодення. Gаzеtа.uа зробила огляд як святкували українці Великдень 100 років тому. Чим більша паска, тим краща Випікання паски було однією з найважливіших справ у приготуванні до Великодня. У деяких районах на заході України святковий хліб старалися спекти якнайбільшим, бо великий буханець свідчив про заможність сім'ї. Етнограф Юрій Жаткович писав, що наприкінці ХІХ століття паски пекли лише з пшеничного борошна. І тісто іноді важило 2025 кг. Крім великої спільної паски, часто для кожного члена родини випікали свою паску, і по тому, як вона вдавалася, "ворожили" про долю цієї людини на найближчий рік. Паски в нас декорували хрестами з тіста - символ терпіння, пташками-зозульками, із складеними крильцями - символ довголіття В Україні не було прийнято оздоблювати паски білим цукровим люкром, на відміну від "кулічєй", зазвичай покритих білою поливкою. Паски в нас декорували хрестами з тіста - символ терпіння, пташками-зозульками, із складеними крильцями - символ довголіття, косами і колосками - символ урожаю, та іншими взорами. Багато в чому символізм декорування пасок перегукується з декоруванням писанок. Щонайменше 50 крашанок Писанки та крашанки здавна є традиційними атрибутами Великодня. Крашанки зафарбовували одним або кількома кольорами. Їх обов'язково варили та споживали. Натомість писанки оздоблювали візерунками і залишали сирими. Їх на свято дарували родичам. Крашанки жінки фарбували здебільшого у лушпинні з цибулі. Також використовували польову нехворощу, проліски, гречану полову. Щоб зробити крашанки блакитними, брали проліски, зеленими ранні весняні трави, у першу чергу ряст. Найпоширеніший кольором був червоний, бо, згідно з тодішніми віруваннями, "Господь показав святим червону крашанку, бо всяке радіє червоному". А ще перевагу надавали червоному кольору, бо він символізує кров Ісуса Христа. Було суворо заборонено святити крашанки, пофарбовані в темні кольори, бо "нечистий тоді радіє". Писанки робили не лише з яєць курей, а й перелітних птиць. Саме такі птахи восени відлітають у вирій, що є аналогом християнського раю. У кожному регіоні були свій набір характерних візерунків. Було суворо заборонено святити крашанки, пофарбовані в темні кольори, бо "нечистий тоді радіє" На Полтавщині до Великодня кожна господиня готувала від 50 до 300 крашанок. У Чистий четвер яйця мили, у Страсну п'ятницю "галунили" - клали у розчин квасців, а у Велику суботу фарбували. У деяких селах писанки закопували на полі, щоб був добрий врожай. Шкарлупу також товкли й підсипали в їжу свійській птиці, щоб краще неслася. Кожен продукт мав своє призначення Українці строго дотримувались Великоднього посту, тому з нетерпінням чекали розговляння. Зазвичай, освячення кошика відбувалося в ніч на Великдень. До церкви несли цілий набір продуктів і речей: паску, сало, ковбаси, рибу, масло, сир, пшоно, гречку, пшеницю, мак, перець, хрін, сіль, квасці, ладан, свічку. Все це ніс до церкви батько або старший син у родині. Освячену паску давали хворим людям або тваринам, пшоно додавали у корм курчатам Кожен з предметів мав своє завдання. Освячену паску давали хворим людям або тваринам, пшоно додавали у корм курчатам. Маком обсипали корову, "щоб не зурочили", а пшеницю і гречку вкидали у воду і давали умитися людям, що мали хвороби очей. Свячений перець їли "від сліпоти". Хрін закопували у тих місцях, де ріс осот, "щоб не було бур'яну". Освячену сіль їли при хворобах шлунка, квасцями лікували більмо на очах у худоби. Курінням ладану лікували переляк, а шнурок, котрий освячували, носили для попередження сліпоти. Після освячення родина поверталася додому. У деяких регіонах вважали, що чим швидше господар добереться після церкви додому, тим краще вестиметься господарство цілий рік. Глава сімейства відчиняв двері, промовляв "Христос Воскрес", запалював свічку та курив ладаном. Потім починався святковий обід. За столом обов'язково мала зібратися вся сім'я. На Галичині молоді господині, які хотіли поповнення у сім'ї, ставили на святковий стіл пусте блюдце - наче закликаючи нову душу в рід. Після трапези українці йшли до церкви дзвонити у дзвони, а молодь - водити гаївки. На Великдень прийнято веселитися, бо хто буде сумувати в цей день, сумуватиме і весь рік. Якщо хтось помирає на Великдень, то вважалося, що його душа піде просто до неба, бо того дня "небо відкрите". Президент України Володимир Зеленський привітав християн східного обряду з Великоднем. Глава держави звернувся до українців із Великого Софійського собору. "Сьогодні всі ми віримо в нову перемогу України. І всі ми впевнені, що нас не знищить жодна орда й жодна нечисть. Ми долаємо темні часи. І в цей світлий день я і більшість із нас - не у світлих одежах, але ми боремося за світлу ідею. Ми на світлому боці. І на нашому боці правда, люди, Господь і вище небесне сяйво", - сказав Зеленський.
we.ua - 300 крашанок і паски із зозульками - як українці святкували Великдень на початку ХХ ст. - фото
Великдень 2025: яка вартість найдорожчої паски у Дніпрі
Цієї неділі, 20 квітня, віряни святкуватимуть Великдень. Освячення великодніх кошиків традиційно відбуватиметься у суботу ввечері та зранку у неділю. Скільки у Дніпрі коштує головний атрибут свята — паска
we.ua - Великдень 2025: яка вартість найдорожчої паски у Дніпрі
Як правильно зібрати великодній кошик: перелік продуктів, які мають особливе значення
Українці готуються до світлого свята Великодня. В цей день віряни йдуть до церкви на службу, щоб при завершенні освятити великодні кошики з пасками та різними стравами. Для кожної сім'ї спорядження кошика є своєрідним обрядом. Часто маємо сумніви, що ж потрібно покласти до нього для освячення. Gаzеtа.uа зібрала поради церкви, що варто нести до церкви. Попередньо заплануйте, якщо до церкви йде дитина, підготуйте окремий кошик для неї. Великодні символи Найбільш правильним буде покласти в кошик великодні символи - писанки, паску і сіль. Вважається, що потім така сіль буде освячувати всю їжу, а також свічку, яку краще брати в церкві, там же і запалити від свічника. Такий набір схвалюють священнослужителі. Яйця символізують перемогу життя над смертю, паска - тіло Христа і повноту життя, сіль - зв'язок Бога з народом, достаток і сенс життя. За давньою традицією, доречно взяти також домашню ковбасу, шинку, сало, сир, вершкове масло і хрін - те, що будете їсти у перший день після посту. Все це освячується для того, щоб люди відчули не тільки духовну, але і фізичну радість свята. У кожного продукту з цього набору є стародавнє символічне значення. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пофарбувати яйця куркумою: покроковий рецепт від фудблогера Сир і масло - символи достатку, ситого життя, удачі в справах; сало і ковбаси - символ щасливого сімейного життя і поповнення сім'ї. Це максимально доречний склад пасхального кошика. Що стосується фруктів і овочів, то для їх освячення існують інші, сезонні свята. Гріха не буде, якщо покласти їх у кошик. За бажанням кошик можна прикрасити гілочками барвінку, самшиту чи вишитим рушником. Багато хто помилково вважає, що на великодньому столі повинні бути тільки освячені страви. Це абсолютно не так - достатньо крашанок та паски. Яйце здавна символізує життя, родючість, відродження. А ще наші пращури вважали його символом Сонця. Саме через це яйце зайняло особливе місце у народній обрядовості. У тому числі великодній. Тому й з'явилася традиція фарбувати та розписувати яйця на Великдень. За українською традицією, ранок Великодня розпочинають із крашанок. Ними прийнято "битися". Цей звичай символізує боротьбу добра зі злом. Найміцніше яйце, яке "побило" всі інші, вважалося оберегом в родині. Його довго зберігали і розбивали останнім.
we.ua - Як правильно зібрати великодній кошик: перелік продуктів, які мають особливе значення
Великдень в Україні — де і коли в Житомирі можна освятити пасхальні кошики
У суботу 19 квітня та в неділю 20 квітня в Житомирському Свято-Михайлівському кафедральному соборі триватиме освячення пасок на Великдень. Паски освячуватимуть у дворі храму
we.ua - Великдень в Україні — де і коли в Житомирі можна освятити пасхальні кошики
Велика субота перед Великоднем: що потрібно знати про цей день кожному
19 квітня вшановують преподобного Іоана Печерника, який жив у VІІІ столітті в Іудеї. молодості Іоан вирішив залишити мирське життя і відправився в Лавру преподобного Харитона. Лавра знаходилася недалеко від Вифлеєма, біля Мертвого моря і називалася Старою (стародавньою) або Суккійською Лаврою. Іоан оселився в ній і все життя присвятив служінню Богу. Його висвятили в сан пресвітера і прозвали Ветхопещерником. У монастирі Іоан і помер - "добре звершивши всяку чесноту". 19 квітня у православних - Велика субота, останній день Великого посту і переддень Великодня. Згідно з переказами, цього дня Христос, який помер на хресті, потрапив у пекло, звідки визволив душі праведників, а також Адама і Єву. У храмах уже починаються урочисті служби, священики одягаються у світлі святкові шати, увесь світ завмирає в очікуванні дива - Христового Воскресіння. У Велику суботу в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі сходить Благодатний вогонь - він знаменує Воскресіння Христове. Цікаво те, що вогонь сходить щороку і саме напередодні православного Великодня. Благодатний вогонь унікальний - він не обпікає в перші хвилини. З Єрусалима його розвозять у різні країни світу. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благодатний вогонь-2025: коли зійде і де спостерігати Прикмети якщо тепло - кінець травня буде холодним, а якщо холодно - то теплим; береза вже розпустилася, а вільха тільки почала - літо буде спекотним; похмурий і дощовий день видався - червень буде сонячний і сухий. 19 квітня спостерігають за заходом сонця: якщо він золотистий - найближчі дні будуть теплими. Що не можна робити Не варто починати сварки, скандали, сваритися, лихословити, відмовляти в допомозі, особливо безпритульним людям і тваринам. Не радять прибирати, прати, прасувати, працювати в саду і на городі, веселитися, влаштовувати весілля, дні народження, вживати алкоголь. Цього дня потрібно відпустити проблеми і налаштуватися на атмосферу майбутнього свята. Закінчується Великий піст, Велика субота - останній день посту, можна їсти гарячі страви без олії. Не слід думати про погане - думки мають сильну енергетику і можуть матеріалізуватися. Також заборонено давати в борг гроші і вважається, що цього дня краще не розлучатися - інакше ще три роки не одружишся. Що можна робити У православне свято сьогодні звертаються в молитвах до святого Іоанна - просять захисту від злодіїв, а також про швидкий пошук вкрадених речей. Велику суботу слід провести в спокої - її, як і Страсну п'ятницю, вважають днем скорботи. Можна закінчувати останні приготування до свята, пекти паски. Цього ж дня починають освячувати в храмах паски та яйця. За народними традиціями цей день сприятливий для початку нових справ, зокрема й фінансових, і вдалий для поїздок. Вважається, що сьогодні потрібно обов'язково допомогти безпритульним - тваринам і людям, будь-яка така допомога притягне в дім благополуччя. Нагальної потреби в освяченні великоднього кошика немає. Це радше українська традиція, розповів митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко. Він зазначив, що до завершення Великодньої служби та освячення пасок триває Великий піст, тож куштувати паску чи будь-що зі святкового кошика до того часу не можна.
we.ua - Велика субота перед Великоднем: що потрібно знати про цей день кожному
Четвергова сіль: для чого її готують на Великдень і як використовувати
У Чистий Четвер, напередодні Великодня, в Україні здавна готують так звану четвергову сіль. Це особлива обрядова приправа, якій приписують захисні та цілющі властивості. Що таке четвергова сіль Четвергова сіль - це чорна сіль, отримана внаслідок спеціального обряду прожарювання. Її виготовляють у Чистий четвер, оскільки саме в цей день згідно з повір'ями відбувається духовне очищення, і будь-які обряди мають особливу силу. Вважається, що четвергова сіль може захистити дім від негараздів і хвороб протягом усього року. Як приготувати четвергову сіль вдома Потрібно взяти 1 кг кам'яної солі та 10 столових ложок житнього борошна. Спочатку ретельно змішайте сіль із житнім борошном. Отриману суміш помістіть на суху, бажано чавунну, сковороду та почніть повільно прогрівати, постійно помішуючи дерев'яною ложкою за годинниковою стрілкою. В процесі прогрівання сіль поступово набуде темного кольору. Під час цього обряду тричі читають молитву Отче наш. Коли сіль почорніє, її слід зняти з вогню, охолодити й перетерти до однорідності. Зберігати четвергову сіль бажано в полотняному мішечку. Альтернативний рецепт із травами Можна додати у четвергову сіль додаткову силу, використовуючи трави. Для цього змішайте 1 кг кам'яної солі, 10 столових ложок житнього борошна та сушені трави (м'ята, меліса, розмарин). Прожарюйте цю суміш на сковороді чи в духовці при 180 градусах до отримання чорного кольору, постійно помішуючи. Після цього охолодіть і перетріть до дрібної консистенції. Де використовувати четвергову сіль Четвергову сіль можна використовувати у різних життєвих ситуаціях. Захист оселі - четвергову сіль розсипають по кутах дому, що, за народними віруваннями, захищає від негативу та злих сил. Лікування - додають у воду для вмивання, що сприяє одужанню та очищенню організму. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи обов'язково освячувати великодній кошик: відповідь священника Обрядове використання - четвергову сіль кладуть у великодній кошик для освячення або використовують у хрестинах, додаючи її у воду для купання новонароджених. Кулінарія - можна використовувати для приготування їжі як звичайну сіль, додаючи їй особливого символізму. Використану сіль не можна просто викидати. Її заведено закопувати в землю чи спалювати, щоб не втратити захисну силу. Її обсмажують на сковорідці або запікають у печі разом із травами, часником чи хріном, а потім зберігають у домі цілий рік. У великодньому кошику кожен продукт має свій особливий зміст. Паска - не виняток. Господині використовують борошно для випікання або створюють з сиру. Обидва варіанти - це смачне втілення віри, любові й надії на нове життя. Сирна та борошняна паски є традиційними великодніми стравами, але між ними існує значна різниця у складі, способі приготування і текстурі.
we.ua - Четвергова сіль: для чого її готують на Великдень і як використовувати
Це важливо знати: що заборонено робити, коли печете паски
Вже у неділю, 20 квітня, відзначатимемо Великдень. Традиційно у Страсний тиждень господині печуть паски. Найкращими днями для цього вважаються Чистий четвер та Велика субота – багато хто саме тоді готує великодній кошик до освячення. Повний текст новини
we.ua - Це важливо знати: що заборонено робити, коли печете паски
Православна церква України з Фондом Владислави Молчанової передали освячені паски захисникам
16 квітня 2025 року в Феодосіївському монастирі відбулося освячення пасок для українських воїнів, що стало вже доброю щорічною традицією.
we.ua - Православна церква України з Фондом Владислави Молчанової передали освячені паски захисникам
Як правильно варити яйця на Великдень: ці поради не підведуть
Великдень цього року в Україні відзначається 20 квітня. Ні для кого не секрет, що головними атрибутами Великодня є писанки та великодні яйця, які не лише прикрашають будинок, а й виставляються на стіл як одна з основних страв цього свята. А щоб яйця під час варіння не потріскалися і легко очистилися, потрібно знати кілька нюансів, про які розповість Gаzеtа.uа. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Царська, сирна та традиційна: п'ять рецептів паски до смачного Великодня Зокрема, щоб яйця вийшли цілими після варіння та послужили для гарних писанок та великодніх яєць, важливо розуміти, як їх правильно варити. Перед тим, як починати варити яйця на Великдень, потрібно їх добре вимити. Яєчна шкаралупа досить примхлива, і особливо це трапляється при приготуванні крашанок. Далі яйця потрібно залишити на рушнику, але не витирати. Варити яйця потрібно виключно тоді, коли вони стали кімнатної температури. Це головна помилка, яку допускають всі. Щоб яєчна шкаралупа не тріснула і ваші крашанки не зіпсувалися, не варіть їх відразу діставши з холодильника. Варити яйця бажано у великій каструлі. При варінні яєць в невеликій ємності, неминуче призведе до появи тріщин. Щоб яйця точно не потріскалися додати потрібно звичайну столову ложку солі в воду. Варити яйця на крашанки потрібно не більше 9 хвилин. Яйця, круто зварені, можна тримати в холодильнику приблизно один тиждень. Пофарбовані яйця можуть зберігатися в холодному місці мінімум один тиждень. Фарбувати великодні яйця слід натуральними барвниками. Великдень найголовніше свято у річному обрядовому циклі українців. Воно про перемогу життя над смертю, про відродження природи після холодної зими, про всюдисуще життя. Цьогоріч українці святкуватимуть Великдень 20 квітня. Зараз ця дата ще сакральніша, ніж зазвичай. Адже знаменує близьку перемогу нашого духу над ворогом, нашої сили добра над злом. Після нічної або вранішньої служби й освячення великодніх кошиків зі смаколиками, центральним обрядом містичного дійства є святковий сніданок. Збирається вся родина, яка за пишно підготованим столом величає торжество життя. Але й тут не все так просто, адже кожен атрибут та страва має своє значення. Як наші предки "накривали" великодні столи до сніданку та що з цього інтегрувалось у наше сьогодення, розповідає Gаzеtа.uа.
we.ua - Як правильно варити яйця на Великдень: ці поради не підведуть
Великодній кошик збираємо разом з АТБ для бабусі, дитини і всієї родини
Великдень одне з головних християнських свят, яке несе в собі світло Воскресіння Христа. Цей день наповнений пробудженням природи, духмяним ароматом пасок і теплом родинних обіймів. Після походу до церкви, де традиційно освячують незмінний атрибут Великодня - кошик із пасками та крашанками, сім'ї збираються за святковими столами. У спецпроєкті Gаzеtа.uа та найбільшої мережі супермаркетів АТБ сам великодній кошик розповість про традиції і прикмети, повʼязані з Великоднем. А українці поділяться своїм ідеальним варіантом кошика, враховуючи стиль життя й уподобання. Мене щедро наповнюють найсмачнішою їжею Я великодній кошик, і мене завжди збирають із любов'ю, щоб нести до церкви на Великдень. Після освячення всі смаколики, які я зберігаю, вважаються особливими. У деяких родинах мене передають у спадок, в інших кожен член сім'ї, навіть малюки, несе до церкви свій кошик. Мій зовнішній вигляд може багато розповісти про вподобання господарів. Зазвичай мене накривають вишитим рушником або красивою серветкою, прикрашають стрічками, мереживом і квітами. А останніми роками додають ще й гілочки бавовни символ незламності українців. Про наповнення Традиційно українці мене щедро наповнюють найсмачнішою їжею. Варто зазначити, що кожен продукт має особливе значення. Найголовніші - паска (символ воскресіння, вічного життя), крашанки (перемога життя над смертю) та сіль (символізує зв'язок між Богом і людьми). Також традиційно до мене кладуть страви і продукти, які не можна було їсти під час Великого посту, - шинку, ковбасу, вершкове масло, сирну паску, вино "Кагор". Не забудьте про хрін, він символізує міцність віри у воскресіння. Освячують також часник і мак, їх здавна вважають оберегами. До речі, наші предки часто брали з собою шматок освяченої паски як оберіг, коли вирушали в далеку дорогу. Як і коли готують головні страви - Зазвичай паски випікають у четвер або суботу. Напередодні закуповують найкращі продукти для їх приготування. Під час випікання пасок у давнину дотримувалися певних правил: ніхто вдома не мав сваритися, підвищувати голос, грюкати дверима, не можна було пускати до будинку чужих людей. Якщо ж не плануєте випікати домашню паску, то я не проти, якщо це буде смачна пасочка з АТБ. Там їх великий вибір. - Також у четвер традиційно фарбують яйця. Найпопулярніший спосіб - використати лушпиння цибулі. Натуральними барвниками також можуть бути чай каркаде, куркума, сік буряка. У супермаркетах АТБ можна знайти різноманітні наліпки на тему Великодня, набори харчових барвників. Скільки саме фарбувати яєць, кожен вирішує самостійно. Але памʼятайте, що їх має вистачити на традиційну "битву" під час великоднього сніданку. Виграє той, у кого виявиться яйце з найміцнішою шкаралупою. - На Великдень закінчується Великий піст. Тож до святкового столу готують багато мʼясних страв. Зазвичай запікають мʼясо, сало, домашню ковбасу, птицю. Готують холодець, голубці, котлети, крученики та інші смачні страви. З чого починають великодній сніданок Мене приносять із церкви додому й одразу починають накривати святковий сніданок. Першими дістають із кошика і ставлять на стіл паску та крашанки, з них і починають трапезу. До яєць додають освячену сіль, хрін. Далі куштують мʼясо і ковбасу, які брали до церкви. А вже на обід чекають гостей, ставлять на стіл усі наїдки, які наготували. Про прикмети Кажуть, хто першим принесе великодній кошик додому після церкви, того цілий рік супроводжуватиме удача. Не можна викидати освячену їжу. Усе, що є в кошику, має бути з'їдене родиною, поділене між близькими чи віддане нужденним. Крихти від освяченої паски бажано згодувати птахам або домашній птиці. Курячий рулет з АТБ, шоколадні яйця та мʼясна нарізка - альтернативні версії великоднього кошика Попросили українців розповісти, який вигляд мав би їхній ідеальний великодній кошик. Адже нині не всі ретельно дотримуються традицій через власні переконання, смаки та стиль життя. Євген, 27 років. Прихильник здорового способу життя, ретельно стежить за харчуванням. - Для мене Великдень - це передусім свято духовного оновлення. Уже не вперше шукаю компроміс між традиційними великодніми стравами і здоровим харчуванням. Наприклад, ковбасу я замінив би на курячий рулет з АТБ він смачний, нежирний, але водночас містить достатню кількість білка. Паску пектиму самостійно на вівсяному борошні. Замість масла додам до тіста йогурт, мінімум цукру, а також лише білки від яєць. Така паска містить удвічі менше калорій. Замість сирної паски приготую запіканку зі знежиреного сиру. До речі, його завжди беру в АТБ, бо там він - за найкращою ціною. Яйця пофарбую традиційним способом - у цибулевому лушпинні. Ще придбаю на Великдень багато зелені, свіжих овочів, авокадо, з яких потім зроблю салат. Заправлю його оливковою олією та соком лимона. Кошик Євгена: Паска на вівсяному борошні, сирна запіканка, курячий рулет, яйця, свіжі овочі, авокадо, зелень. Світлана, 62 роки. Дотримується традицій, чекає в гості на Великдень дітей і онуків. - Великдень це про світлі думки й добрі наміри. А ще можливість продемонструвати різноманіття українських традицій, передати їх дітям і онукам. Паски я зазвичай випікаю в Чистий четвер. Важливо, щоб удома було тихо та спокійно, з молитвою починаю процес. Ніколи не змінюю рецепта, який записала ще моя мама, певно, років 70 тому. На один кілограм борошна потрібно дві склянки теплого молока, 10 жовтків, 100 грамів дріжджів, 200 грамів вершкового масла, стільки ж цукру, пів чайної ложки солі, родзинки. Усі продукти заздалегідь купую в АТБ. Також відварюю три десятки яєць у лушпинні цибулі, щоб вони стали гарного золотаво-коричневого кольору. Додатково роблю для онуків крашанки з яскравими наліпками. До свого великоднього кошика також покладу сирну паску, буженину, ковбасу, хрін, сіль, пляшку вина. У неділю раненько підемо з чоловіком до церкви, освятимо їжу. А в обід чекатимемо в гості дітей і онуків. Кошик Світлани: паски традиційна й сирна, буженина, ковбаса, яйця, хрін, сіль, вино "Кагор". Олена, 38 років. Підприємець, багато часу приділяє власній справі. - Великдень чудова можливість відпочити, насолодитися спілкуванням із рідними, скуштувати смачної їжі. На жаль, я не маю багато часу на приготування традиційних страв, проте люблю накрити щедрий стіл. Іще один нюанс: немає можливості бігати крамницями, тому обираю доставляння продуктів з АТБ. Паски я однозначно купуватиму, подобається пробувати різні смаки. Фарбування і прикрашання яєць чудова розвага для донечки, тому щороку закуповую багато різних наліпок. Замовлю мʼясну нарізку асорті, різні види сиру. Щось із мʼясних заготовок, замариноване мʼясо, щоб швидко запекти в духовці з овочами. На бутерброди візьму шматок лосося чи форелі в АТБ, в них завжди добра ціна. Кошик Олени: Паска з АТБ, яйця, запечене мʼясо, мʼясна та сирна нарізка, солоний лосось чи форель. Богдан, 14 років. Мріє стати дизайнером. Великдень для нього - ще один привід, щоб утілити свої творчі ідеї в життя. - Я відвідую художню школу й гурток дизайну, тому до кожного свята намагаюся придумати щось цікаве. Зробив із синіх і жовтих ниток кілька пташок - як декор для великоднього кошика. Хочу скомбінувати їх із готовими прикрасами, що продаються в АТБ. Попросив маму купити перепелячі яйця, буду розфарбовувати їх харчовими барвниками. Також разом прикрасимо домашні паски. Щодо м'ясних страв, то цим завідують батьки. Проте я люблю пожувати щось смачненьке біля комп'ютера, тому додав би до великоднього кошика мʼясну нарізку й ковбаски-кабаноси, асорті горіхів. А з солоденького - шоколадні сирки з кокосом чи ваніллю з АТБ, я їх дуже люблю. Запити все можна колою чи соком. Кошик Богдана: паска, перепелячі яйця, мʼясні чипси, ковбаски-кабаноси, асорті горіхів, сирки в шоколаді, кола, сік. Марійка, 5 років. Любить прикрашати паски й шукати подарунки від великоднього зайчика. - Я зберу свій власний маленький кошик, який мені подарував хрещений. Туди покладу пасочку, яку гарненько посиплю цукровими зірочками. Також додам крашанки, до яких самостійно оберу святкові наліпки. Будуть у моєму кошику апельсиновий сік, сосиски "Тигреня" з АТБ, які дуже люблю. На Великдень я прокидаюся рано-рано і швиденько біжу шукати подарунки від зайчика шоколадні яєчка. Їх теж беру до церкви. Кошик Марійки: паска з цукровими зірочками, сосиски "Тигреня", апельсиновий сік, шоколадні яйця. Аліна, 24 роки. Не їсть м'яса, сортує сміття, використовує екологічне паковання. - Для мене Великдень це не лише традиції, а й можливість насолодитися природними смаками без шкоди для себе та світу. Закуповую продукти зазвичай в АТБ. Люблю цю мережу супермаркетів, бо там використовують екологічне паковання, немає зайвих стикерів - усе зважують на касі. Ще й можна здати використані батарейки на перероблення. Я давно відмовилася від м'яса, тож мій великодній кошик це щось не зовсім традиційне. Замість ковбаси покладу рибні палички. Паску спечу на кокосовому молоці з вівсяним борошном, додам трішки меду, сушену вишню або журавлину. Крашанки пофарбую натуральними барвниками, наприклад, куркумою чи буряковим соком. Також у моєму великодньому кошику будуть різні горіхи, хумус. Кошик Аліни: паска на кокосовому молоці, крашанки, рибні палички, горіхи, хумус. АТБ допоможе наповнити великодні кошики на будь-який смак та гаманець і за потреби доставить продукти для святкового столу просто до вашого дому. Варто також памʼятати, що Великдень - це свято радості, тож не забувайте дбати одне про одного, підтримувати й допомагати.
we.ua - Великодній кошик збираємо разом з АТБ для бабусі, дитини і всієї родини
Коли пекти паску та фарбувати яйця на Великдень: відповідь священика
Пекти паски та фарбувати яйця на Великдень - давня традиція, яка має глибокий символізм і закорінена як у релігії, так і в народних звичаях. Ці обряди не лише додають святу особливої атмосфери, а й несуть важливі сенси. Паска символізує воскресіння та життя, а яйце - оновлення й перемогу над смертю. Згідно з давніми легендами, коли Марія Магдалина повідомила імператору Риму Тиберію про воскресіння Спасителя, вона подарувала йому яйця. Однак Тиберій не повірив і заявив, що скоріше ці яйця змінять колір на червоний, ніж її слова стануть правдою. Тоді на очах людей подарунок Магдалини, нібито, змінив колір. В Україні є свої перекази, чому так важливі писанки. Так, на Полтавщині існує легенда, що перші оздоблені яйця зробила Божа Матір, щоб потішити маленького Ісуса. На Гуцульщині вірять, що Марія піднесла Понтію Пілату власноруч зроблені писанки та крашанки, щоб врятувати свого сина. На Київщині є повір'я, що в одному селі Спасителя і Святого Петра закидали грудками землі та камінням, але торкаючись одягу Ісуса, ті перетворювалися на розфарбовані яйця. Апостол же підібрав їх і потім роздав людям. Відомий український письменник і культурний діяч Іван Франко відзначав сакральне значення писанок для українців - освячені яйця були першою їжею, яку їли після посту. Водночас паска символізує турботу Бога про людей, милосердя та його присутність у житті. Колись давно великодня випічка готувалася прісною, але з плином часу її почали готувати з дорогих продуктів - солодке дріжджове тісто мало символізувати божу милість, благодать, нове життя та воскресіння душі. Чи можна фарбувати яйця у Страсну п'ятницю та готувати паски Священник Анатолій Куліш розповів Уніан, коли коли фарбувати яйця на Великдень 2025, а коли - пекти паски. Традиційно з післяобіднього часу у Чистий четвер і до пізнього вечора Страсної пʼятниці люди намагалися менше працювати, оскільки у цей час звершувалися важливі богослужіння. А пекти паски можна у четвер до обіду або у суботу зранку. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичайна паска на Великдень: готуємо сирні шедеври з ягодами та фруктами "До прикладу, у мене бабуся робила паски так - у пʼятницю на ніч розчиняла, а у ніч на суботу, після 12 ночі, вставала і пекла. І яйця фарбувати також краще у суботу", - радить він. За словами священника, бажано не пекти паски та не фарбувати яйця у Чистий четвер увечері та у Страсну пʼятницю, а у цей час відвідати богослужіння. Якщо немає можливості побувати на всіх богослужіннях, то слід хоча б у Страсну пʼятницю підійти до плащаниці, яку винесуть у цей день, і вона знаходитиметься у храмі до вечора суботи. Можна просто помолитися біля неї, подякувати Богу за дар Воскресіння та вічного життя. Здавна на Великдень ми фарбуємо яйця. Ця традиція має як релігійне, так і символічне значення. Але важливо знати, скільки крашанок має бути на свято. Адже хтось дотримується правила "одне яйце для кожного члена родини", а хтось готує десятки писанок і крашанок для освячення, частування та подарунків. Кожна писанка і крашанка символізує 12 апостолів і Спасителя. Писанки вважались коштовним подарунком. Тому їх робили з розрахунку тільки на тих, кому планувати вручити цей символ.
we.ua - Коли пекти паску та фарбувати яйця на Великдень: відповідь священика
Що покласти у великодній кошик: обираємо наповнення з паскою на різний бюджет
Цього року Великдень відзначатимемо 20 квітня. Для українців це одне з найважливіших релігійних свят, тому готуватися до нього починають завчасно. Зокрема планують, що покласти до великоднього кошика, який несуть освячувати до церкви. Gаzеtа.uа вирушила до супермаркетів "Сільпо", де цього року Найвеликдень, щоб наповнити великодні кошики на різний бюджет і головне - обрати найсмачнішу паску. Адже в цій мережі супермаркетів представлено величезний вибір - від класичних до унікальних сирних пасок. Усе виготовлено пекарями власної пекарні. До того ж за смаком і оригінальністю паски із "Сільпо" не поступаються випічці з кондитерських, а коштують дешевше. Що освячують на Великдень Традиція святити великодні кошики щороку набуває все більшої популярності серед українців різного віку. Варіації оформлень самих кошиків та їх наповнення надзвичайно різноманітні. Багато хто приносить до храму не тільки готові страви, які планують подавати на стіл, а й навіть ключі від авто чи квартири. Є чіткий перелік того, що потрібно освячувати на Великдень: ● паска - це головний елемент великоднього кошика ● крашанки чи писанки ● м'ясні страви (шинка, буженина, ковбаса, сало) ● сир та масло (їх зазвичай перекладають у гарне паковання з великодніми прикрасами) ● сіль, хрін ● вино "Кагор" Загалом продуктів для освячення має бути небагато, адже викидати їх не можна. Треба все доїсти або поділитися з кимось. Великодній кошик на 1000 грн Обираючи продукцію власних марок "Сільпо", можна зекономити на закупах до Великодня. Зокрема, до кошика кладемо масло 82% торгової марки "Повна чаша" за 99 грн, 500 г сиру "Гауда" від "Премії" за 249 грн, 10 яєць "Повна чаша" 1-ї категорії за 68,99 грн. З м'ясних продуктів підійде буженина по-домашньому від "Глобино": 500 г коштуватимуть 244,5 грн. Додаємо ще хрін "Вінницький" із буряком за 24,99 грн, кухонну кам'яну сіль за 14,79 грн та пляшку вина "Кагор Український Таїровський" за 139,99 грн. Загалом: 841,26 грн. На паску залишається: 158,74 грн. Яку паску обрати в "Сільпо" Найкращим варіантом буде класична паска, представлена в "Сільпо" у трьох варіантах: 100-грамова за 34,99 грн, 300-грамова за 79,99, 500-грамова за 129 грн. Традиційна паска є універсальною і смакуватиме всім, адже нагадує домашню. Тісто в міру солодке, пухке, м'яке, з родзинками. Верхівку паски прикрашають біла глазур та кольорова посипка, яку дуже люблять і дорослі, і діти. Така паска стане справжньою окрасою великоднього кошика. У дитинстві бабуся випікала не менш як десяток пасок, щоб усім родичам вистачило "У дитинстві любила разом із бабусею випікати паски. Вона готувала їх не менш як десяток, щоб усім родичам вистачило. Частину покривала білою глазур'ю, решту прикрашали квітами чи колосками з тіста. Ота верхівка паски з глазурʼю була й досі залишається моїм улюбленим десертом. Спочатку зʼїдаю її, а вже потім решту паски. Я сама не печу, купую щороку класичні паски в "Сільпо" - вони на смак, як домашні. Тільки-но починають їх продавати, беру маленькі до кави. А ближче до свята купую велику паску, яку понесу освячувати до церкви", - розповіла киянка Олена Йосипенко. Великодній кошик на 1500 грн На таку суму в "Сільпо" можна придбати: по пів кілограма запеченої буженини марки "Укрпромпостач" за 269 грн та твердого сиру від "Ферми" за 289 грн. Підійдуть масло "Яготинське" 82% за 119,99 грн та яйця "Повна чаша" вищого сорту за 77,90 грн. Підійдуть сіль морська "Премія" за 31,99 грн та хрін "Вінницький" за 24,99 грн. Також обираємо кагор "Коблево", він коштує 159 грн. Загалом: 971,87 грн. На паску залишається: 528 грн. Яку паску обрати в "Сільпо" Класичну паску можна замінити на панетоне. Це традиційна італійська випічка. Зовні схожа на паску, але готують її не на дріжджах, а на заквасці. Процес замішування та випікання займає кілька діб. У результаті тісто виходить дуже ніжним та пухким. Щоб підсилити смак, додають сухофрукти, цукати, шоколад, горіхи. У "Сільпо" можна придбати панетоне на пшеничному борошні з родзинками, цукатами, вагою 450 г. Коштує 299 грн. Цей кекс запамʼятається великою кількістю цукатів і родзинок. Ним можна смакувати і на Великдень, і в звичайні дні. Також є панетоне з ніжним ванільним смаком і родзинками. Верхівку прикрашають горіхами та цукатами. Представлено таку випічку у трьох розмірах: 170 г - 99 грн, 400 г - 229 грн, 800 г - 399 грн. Ще один варіант - панетоне на заквасці. Всередині - родзинки, апельсинові цукати та йогурт. Має дуже ніжний і незвичайний смак. 900 г коштує 449 грн. Великдень - це можливість побути в колі родини та друзів "Великдень - це можливість побути в колі родини та друзів. Під час війни такі моменти почала цінувати більше, адже всі роз'їхалися не лише різними містами, а і країнами. Але ми стараємося щороку збиратися разом. Раніше паски на всіх пекла мама. Тепер кожен приносить свою. Я люблю панетоне із "Сільпо": вони повітряні та солодкі. Мій фаворит - з апельсиновими цукатами", - поділилася Ірина Ворсул з Черкас. Великодній кошик на 2000 грн У великодній кошик покладемо 500 г сиру Vеldhuyzеn Кааs Мааsdаm за 339 грн, 500 г копченої у вишневих гілках буженини "Алан" за 415 грн, солодковершкове масло 82% "Старий Порицьк" за 124 грн, яйця від "Квочка" за 96,99 грн, хрін за 24,99 грн та морську йодовану сіль Sоsаlt за 39,90 грн. Доповнить кошик вино "Кагор Shаbо Rеsеrvе" за 289 грн. Загалом: 1328,88 грн. На паску залишається: 671 грн. Яку паску обрати в "Сільпо" Можна поекспериментувати зі смаками та обрати оригінальну паску - в "Сільпо" таких пропонують кілька видів. Паска сирна з рикотою, 670 г. Ціна 399 грн. Її готують на основі трьох сирів - кисломолочного, рикоти і Філадельфії. Вершковий смак паски доповнюють родзинки, фісташки та сублімовані ягоди малини. Паска сирна з маком та лимоном, 915 г. Ціна 499 грн. Її особливість - цікаве поєднання смаків: сирний доповнюють макова начинка, чорний шоколад. Іще один варіант за таку ж ціну - 900-грамова паска сирна з цукатами. До сирної основи в "Сільпо" додали апельсинові цукати та чорний шоколад. Паска сирна з трояндою, 915 г. Ціна 599 грн. Основними інгредієнтами паски є кисломолочний сир, вершки, чорний шоколад, фісташки та варення з пелюсток троянди. Окрім цікавого смаку, вона вразить ще й оформленням - прикрашена сушеними пелюстками троянди. За таку ж ціну можна придбати паску сирну з вишнею вагою 940 г. До кисломолочного сиру додають вершки, чорний шоколад і вишні. Сподобається тим, хто любить солодко-кислуватий смак. І особлива пропозиція від "Сільпо" - паска Альтернатив за 249 грн. Виготовлена на основі рисового борошна та замінника цукру. Вага - 435 г. Цікавішого смаку цій пасці додають родзинки та апельсин. "Великодні кошики - це окремий вид мистецтва. Люблю роздивлятися, хто з чим приходить до церкви. Ми останні роки купуємо сирну паску в "Сільпо". Смакує нашій родині більше й корисніша, бо без борошна. Чоловіку найбільше подобається з шоколадом. Я люблю з додаванням ягід, щоб була приємна кислинка", - розповіла львів'янка Алла Сміян. Яку паску обрати до Великодня - це особистий вибір кожного. Багато хто купує і традиційну з глазурʼю, і панетоне, і сирну з трояндовим варенням. В Україні навіть існує традиція - покуштувати 12 різних пасок на Великдень. Щороку власна пекарня "Сільпо" пропонує широкий асортимент пасок за традиційною та особливою рецептурою, щоб кожен знайшов свій смак до свята.
Що покласти у великодній кошик? Готуємось до свята разом з VАRUS.UА
Великдень - одне з найважливіших та найбільш шанованих українських релігійних свят. Це свято світла, весни й надії, теплі зустрічі з рідними після Великого посту. Неодмінною частиною свята залишається великодній кошик, який ми з любов'ю збираємо, щоб освятити у церкві. На самому початку у великодній кошик клали тільки святковий хліб. Зараз це більше про баланс між традиціями й власними вподобаннями. Але, звісно ж, у ньому має бути все найважливіше: і символ віри, і турбота про родину, і трішки гастрономічної радості. Важливо не тільки, що збирати у кошик, але і як саме це робити - з хорошим настроєм і світлими думками. До речі, у цьому можуть допомогти покупки онлайн: не потрібно витрачати час на походи по магазинах і черги, а готуватись до свята можна будь-де і в будь-який час. Разом із сервісом усвідомлених покупок VАRUS.UА розбираємось, як зібрати найкращий кошик до Великодня для всієї родини. Традиційний кошик: що покласти обов'язково Немає суворих правил, що саме має бути в кошику, тому кожна родина має власні традиції. Але все ж, традиційно, в нього зазвичай кладуть продукти, які були заборонені до вживання під час Великого посту. Паска - головна окраса кошика. На VАRUS.UА можна знайти класичні здобні паски, а також варіанти з родзинками, глазур'ю, горішками чи шоколадом. Якщо ж ви твердо налаштовані пекти святкові смаколики самостійно, то можна замовити форми для випікання та всі необхідні інгредієнти, щоб зробити процес швидшим та легшим. Крашанки або писанки - символ нового життя. Усе, щоб зробити найкрасивіші писанки, також можна замовити онлайн: як самі яйця, так і фарбу, наліпки та інший декор. М'ясні продукти - традиційна ковбаса, запечена шинка, буженина. В асортименті VАRUS.UА - як авторські варіанти від локальних виробників, так і звичні смаки, які точно сподобаються вашій родині. Сир і масло - ще один обов'язковий пункт. Обирайте фермерський сир, вершкове масло або альтернативні варіанти, якщо дотримуєтесь особливої дієти. Що ще додати до кошика Якщо хочеться трохи різноманіття - додавайте: Фрукти - ароматні яблука, апельсини чи груші додадуть свіжості. Шоколадні яйця та святкові солодощі - для дітей (і дорослих, які не проти солодкого). Горіхи та сухофрукти - смачно і поживно. Запашний чай або кава - чудовий вибір для святкового сніданку. Сіль - іноді господині традиційно додають до кошика сіль, щоб додавати її потім в усі страви. Робити це чи ні - на ваш розсуд. Що не слід класти у великодній кошик У кошик на Великдень зазвичай додають те, що планують освячувати в церкві. Молитви розраховані на освячення паски, яєць, м'ясних та молочних продуктів. Ніхто не забороняє додавати інші продукти, але з погляду релігійних традицій у цьому немає сенсу. Не рекомендують класти у великодній кошик алкогольні напої - пити на свято можна, а от освячувати напої не прийнято. Також не варто нести в храм інші предмети, окрім продуктів - наприклад, прикраси, ключі від автомобіля тощо. Готуємось до Великодня разом з VАRUS.UА Купувати продукти на Великдень онлайн - це швидко та зручно. Готуючись до свята з VАRUS.UА, ви отримуєте ряд переваг: Гарантія свіжості та якості - усі продукти проходять перевірку на відповідність стандартам якості, а за термінами придатності суворо слідкують. Зручна доставка: можна обрати кур'єра, самовивіз із магазину або доставку Новою поштою - як вам зручно. Знижки та акції - до Великодня діють спеціальні пропозиції, які дозволяють зекономити. Широкий вибір - не потрібно бігати по різних магазинах, усе - на одному сайті. Великдень - це про тепло, турботу і традиції. Збираючи кошик, ми вкладаємо в нього частинку душі. А VАRUS.UА допомагає зробити це легко й зручно, щоб більше часу залишилося на головне - бути поруч із близькими.

What is wrong with this post?