Виготовити мед-підробку непросто, як і відчути її важко. Фальсифікатори розбавляють його патокою, сиропом, просто цукром. Відрізнити справжній мед від підробки іноді складно навіть фахівцеві, що вже казати про простих споживачів. Але все ж таки існують деякі ознаки, які дозволяють вибрати натуральний мед. 1. Справжній зрілий мед не псується. 2. Зверніть увагу на консистенцію продукту. Якщо мед кристалізується, то це свідчить про його натуральність - він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду і умов зберігання. Тільки акацієвий мед не кристалізується, або кристалізується повільно (за що особливо цінується), він може залишатися рідким до двох і більше років. Якщо квітковий мед не кристалізується до пізньої осені - це підробка або мед піддавався термічній обробці. Навесні, щоб реалізувати минулорічний мед, бджолярі часто його піддають термічній обробці - підігрівають для одержання рідкої консистенції, щоб надати меду привабливішого вигляду та продати як свіжий, щойно відкачаний весняний мед. 3. У якісного меду не повинно бути процесів бродіння, розшарування та погіршення смакових властивостей. 4. Взагалі мед кришталево чистим не буває, в ньому завжди є зерна пилку, частинки воску. Цей факт взяли на озброєння фальсифікатори - вони додають у підроблений мед частинки бджоли, воску, щоб переконати покупця в його натуральності. 5. Для надання продукту товарного вигляду його підігрівають за високих температур (вище 45&dеg;С) і наливають у тару. Після термічної обробки мед втрачає всі корисні речовини і у ньому підвищується вміст дуже шкідливого канцерогену - гідроксиметилфурфуролу (ГМФ). Грітий мед - прозорий, з яскравим бурштиновим блиском, але шкідливий. З цієї ж причини мед не можна змішувати з гарячим чаєм, оскільки за температури вище 37&dеg;С він втрачає свої ферментативні властивості, тобто знижується діастаза та інвертаза. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримська медова пахлава: тонкощі рецепту, про які треба знати 6. Одна із основних характеристик меду - показник діастазного числа. Для меду з акації його біологічна активність не менше 5 одиниць Готе. Завдяки цьому низькому показнику акацієвий мед лагідний, ніжний і не подразнює горло. Для порівняння у гречаного меду показник діастазної активності більше 35 одиниць Готе - такі меди добре подразнюють горло. 7. Мед може зберігатися до двох років. Головне - зберігати його за кімнатної температури, не ставити в холодильник. Літр зрілого меду має важитиме менше 1,4 кг. 8. Купуючи мед, необхідно звернути увагу на те, чи "намотується" він на ложку і лягає в баночку гіркою. Якщо цього не відбувається, то, ймовірно, мед незрілий. 9. Якісний мед повністю розчиняється у воді. Поява осаду на дні свідчить про наявність домішок. Крапніть у водний розчин меду краплю йоду, якщо він посинів - у продукт підмішали борошно або крохмаль. 10. Для виявлення крейди, яку додають для густоти, крапніть на мед оцтом, якщо зашипить - у ньому вона є. 11. Для підтвердження натуральності меду добросовісні пасічники пропонують: краплю меду розтерти пальцями після чого на пальцях не буде залишатися липкого сліду, а підробка - липне до рук. 12. Найкращий мед - сотовий. Його не можна підробити, адже кожна комірка в сотах "запечатана" воском. Мед можна використовувати як здорову альтернативу цукру в різних стравах і напоях. Але коли хтось починає їсти мед ложками, це поширена помилка. Не треба гадати, що це принесе велику користь організму. Лікарі кажуть, мед не може бути цукрозамінником, оскільки сам, в основному, є цукром: приблизно на 82 відсотки він складається з простих вуглеводів, глюкози, фруктози. Крім того, мед має високий ГІ (глікемічний індекс), що означає його здатність серйозно підвищувати рівень глюкози в крові.
... More