Ukrainians news about Здоров'я

Sign up, for leave a comments and likes
News filter
Зміна клімату загрожує системі донорства крові - дослідження
Зміна клімату загрожує системі донорства крові - дослідженняЕкстремальні погодні явища ускладнюють збір, тестування та транспортування крові. Зміна клімату може збільшити потребу в донорській крові та поширити хвороби, що передаються через кров.
we.ua - Зміна клімату загрожує системі донорства крові - дослідження
Якщо вживати щодня ложку лляної олії: користь та протипоказання
Насіння льону багате на білок, клітковину, вітамін В5 і магній. Ці компоненти сприяють зменшенню апетиту та допомагають підтримувати нормальну вагу. Лляна олія, яка виготовляється з подрібненого та пресованого насіння, не зберігає деякі корисні компоненти, як-от клітковина чи магній. Проте вона також має свої корисні властивості. Основна користь лляної олії полягає в її високому вмісті омега-3 жирних кислот, зокрема альфа-ліноленової (АLА). Рекомендована добова норма цієї кислоти становить 1600 мг для чоловіків і 1100 мг для жінок. Одна столова ложка лляної олії містить близько 7200 мг альфа-ліноленової кислоти, що повністю забезпечує добову потребу організму в омега-3 жирних кислотах. Про це йдеться у матеріалі ТСН. uа. В чому користь лляної олії Сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину. В одному невеликому дослідженні учасники щодня споживали по 10 г лляної або кукурудзяної олії під час вечері. Вчені виміряли рівень холестерину до початку експерименту та через 12 тижнів. У групі, яка вживала кукурудзяну олію, рівень шкідливого холестерину, який може накопичуватися на стінках судин у вигляді небезпечних бляшок, не змінився. Натомість у тих, хто вживав лляну олію, показники значно знизилися. Бореться з онкологічними захворюваннями. Дослідження, проведені на тваринах, показали, що альфа-ліноленова кислота, яка міститься у лляній олії, здатна уповільнювати зростання ракових клітин. Ба більше, вона може сприяти їх знищенню, зокрема в разі раку молочної залози. Покращує здоров'я шкіри. Дослідження на тваринах підтвердили, що лляна олія має позитивний вплив на шкіру. У мишей з атопічним дерматитом після трьох тижнів регулярного вживання лляної олії значно зменшилися симптоми, як-от свербіж, набряк і почервоніння. Також дослідження за участю 13 жінок показало покращення стану шкіри: вона стала м'якшою, зволоженішою та менш схильною до подразнень. Знижує ймовірність розвитку діабету. Хоча результати наразі не є однозначними, вони видаються обнадійливими. Вчені досліджували вплив лляної олії та насіння на рівень цукру в крові у людей, які мають переддіабетичний стан. З'ясувалося, що у тих, хто споживав 13 г лляного насіння щодня протягом 12 тижнів, рівень цукру значно знизився, що означає зменшення ризику розвитку діабету. Водночас у тих, хто отримував вдвічі більшу дозу 26 г щодня, зміни не спостерігалися. Причини цього досі залишаються незрозумілими, і дослідники продовжують вивчати ці результати. Бореться з запаленнями в організмі. Протизапальний ефект лляної олії був помічений у людей, які страждають від ожиріння. Дослідження на тваринах також підтверджують цю властивість цієї олії. Це важливо, оскільки хронічні запалення часто стають причиною розвитку ожиріння, діабету, серцево-судинних захворювань, ревматоїдного артриту та астми. Однак вчені визнають, що необхідні додаткові та масштабніші дослідження для повного розуміння цього ефекту. Сприяє здоров'ю серця і судинної системи. Це досягається кількома способами. Наприклад, дослідження показали, що достатньо щодня споживати столову ложку лляної олії протягом 12 тижнів, щоб значно знизити артеріальний тиск у разі гіпертонії. Лляна олія також сприяє покращенню еластичності судин, що є особливо важливим для людей з підвищеним тиском. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири продукти, які є основою раціону довгожителів. Що додати в меню Для кого лляна олія може бути шкідливою Хоча користь від лляної олії добре вивчена, потенційна шкода ще не досліджена в повному обсязі. Вважається, що для більшості дорослих людей лляна олія є безпечною, якщо не перевищувати дозу 30 г на день. Однак є кілька ситуацій, коли її варто уникати: Вагітність. Лляна олія може підвищити ризик передчасних пологів, якщо вживати її в другому або третьому триместрі. Дитячий вік. Лляна олія, ймовірно, безпечна для дітей, але краще проконсультуватися з педіатром перед її вживанням. Грудне вигодовування. Інформації про те, як лляна олія, споживана матір'ю, може вплинути на дитину, обмаль, тому лікарі радять утриматися від її вживання. Порушення згортання крові. Лляна олія може збільшити ймовірність сильних кровотеч. Планування хірургічних операцій. Оскільки лляна олія може підвищувати ризик кровотеч, краще припинити її вживання щонайменше за два тижні до операції. Як правильно вживати лляну олію Достатньо однієї столової ложки на день. Її можна вживати в чистому вигляді або використовувати як заправлення для салатів. Не рекомендується використовувати лляну олію для смаження, оскільки під впливом високих температур ненасичені жирні кислоти розпадаються, утворюючи канцерогенні сполуки. Зважаючи на можливі побічні ефекти, перед початком лляної олії вживання обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Терапевт допоможе визначити оптимальну дозу, враховуючи ваш спосіб життя та індивідуальні особливості здоров'я. Що таке Малайзійська здорова тарілка. Українці дізналися, як збалансувати корисний раціон смачно.
we.ua - Якщо вживати щодня ложку лляної олії: користь та протипоказання
У ВООЗ досягли історичної угоди, світ буде по-новому боротися з пандеміями - ЗМІ
Члени Всесвітньої організації охорони здоров'я досягли історичної угоди щодо того, які уроки винести після СОVІD-19 й як підготувати світ до майбутніх пандемій. Проблеми на шляху до угоди включали питання справедливого розподілу ліків і вакцин між багатими та біднішими країнами. Про це повідомляє Rеutеrs. Юридичний пакт багато, хто називає перемогою для Всесвітньої організації охорони здоров'я. У заяві організації наголосили, що після більш ніж трьох років інтенсивних переговорів країни-члени зробили значний крок вперед у зусиллях, спрямованих на зміцнення безпеки світу перед новими пандеміями. Відомо, що США, як найбільший донор ВООЗ, не братимуть участі в пакті. Американські представники залишили переговори після того, як президент США Дональд Трамп ініціював процес виходу з організації, коли обійняв посаду. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціальне дистанціювання і носіння масок тільки зашкодило: Конгрес США оприлюднив остаточний звіт щодо пандемії Соvіd-19 "Це історичний момент і демонстрація того, що зі США чи без них країни віддані співпраці та силі багатосторонності", - зазначила засновниця глобального аналітичного центру Sраrk Strееt Аdvіsоrs Ніна Швальбе. Це лише другий випадок за 75 років існування ВООЗ, коли країни-члени змогли досягти обов'язкової для виконання угоди. Першою була рамкова конвенція з боротьби проти тютюну, ухвалена у 2003 році. Нова угода ще має пройти схвалення Всесвітньою асамблеєю охорони здоров'я у травні та бути ратифікованою кожною країною окремо. Вона покликана усунути глибоку нерівність у доступі до медичних розробок і засобів охорони здоров'я між різними країнами. Зокрема, стаття дев'ята документа зобов'язує уряди впровадити національні політики, які регулюють доступ до результатів досліджень і розробок, а також гарантують глобальну доступність ліків, вакцин і терапій у разі пандемії. Це вперше подібні зобов'язання закріплені на рівні міжнародної угоди в сфері охорони здоров'я. Всесвітня організація охорони здоров'я закликала владу Китаю надати інформацію про походження Соvіd-19. У Пекіні відповіли, що "нічого не приховували".
we.ua - У ВООЗ досягли історичної угоди, світ буде по-новому боротися з пандеміями - ЗМІ
Назвали найкориснішу рибу для схуднення. Який вид в лідерах
Дієтологи рекомендують рибу як один із найкращих продуктів для зниження ваги. Вона поживна, легка для травлення та багата на білок. Але серед усього різноманіття морських і прісноводних видів є справжній лідер, який ідеально підходить для тих, хто прагне схуднути. Найкорисніші види риби для стрункої фігури Лосось - король метаболізму У рейтингу корисних для схуднення сортів лосось посідає перше місце. Хоча він досить жирний, саме ці жирні кислоти омега-3 прискорюють обмін речовин і допомагають організму ефективніше розщеплювати жири. Крім того, лосось позитивно впливає на серце, судини та роботу мозку, що особливо важливо під час фізичного та емоційного навантаження, яке супроводжує зміну способу життя. Тунець - для м'язової витривалості Тим, хто хоче схуднути, не втрачаючи м'язову масу, варто звернути увагу на тунець. Він містить велику кількість білка і селену, які підтримують роботу щитоподібної залози. А це - ключовий орган у регулюванні енергетичного обміну. Тріска Тріска практично не містить жиру, але є джерелом вітамінів групи В, які допомагають перетравлювати їжу, знижують рівень стресу і зменшують ризик переїдання. Це ідеальний вибір для легких вечерь або перекусів без шкоди для фігури. Палтус Палтус забезпечує організм магнієм і фосфором, які підтримують нервову систему і кісткову тканину. Особливо він корисний тим, хто дотримується обмежувальних дієт і ризикує зіткнутися з нестачею вітамінів В6 і В12. Скумбрія і оселедець Попри високу концентрацію омега-3, скумбрія і оселедець - не найкращий вибір при активному схудненні. Їх калорійність значно вища, тому важливо суворо контролювати порції, щоб не звести нанівець усі зусилля. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здорова альтернатива тунцю: чому варто їсти сардини щодня Чого слід уникати Копчена та солона риба - поганий варіант для тих, хто стежить за фігурою. Надлишок солі викликає набряки, а технологія обробки часто руйнує частину корисних речовин. Смаження на олії - ще один ворог дієти: додає страві зайві калорії і змінює структуру білків. Найкраще готувати рибу на пару або запікати в духовці - так зберігається і смак, і користь. Оптимальний режим споживання - 3-4 рази на тиждень. Це дозволяє організму отримувати всі необхідні амінокислоти, жирні кислоти та мікроелементи без ризику перевищити калорійність добового раціону. Бажано обирати охолоджену, а не заморожену рибу: після розморожування частина цінних речовин може бути втрачена. Ідеальне поєднання - риба з овочами. Клітковина покращує травлення, а антиоксиданти нейтралізують шкідливі сполуки, що виникають у процесі обміну речовин. Лосось - це смачна та корисна риба, багата на омега-3, але його ціна не завжди радує. Є чудові альтернативи, які не поступаються користю та смаком. Деякі види риби містять стільки ж корисних жирів та мікроелементів, а коштують значно дешевше. Срібний лосось, однак значно дешевший за червону рибу, та не менш корисний. Сто грамів риби містить добову норму вітаміну В12. Кижуч також має потужну частку калію, фосфору та селену, які вкрай необхідні для здоров'я всіх систем організму.
we.ua - Назвали найкориснішу рибу для схуднення. Який вид в лідерах
Розкажіть друзям про we.ua та отримайте винагороду

А Ви знаєте що на Платформі we.ua діє реферальна програма?

Ви приводите друзів та знайомих і отримуєте винагороду за їх реєстрації.

То ж, не гайте час! Розкажіть про we.ua своїм друзям, родичам та колегам. Надішліть їм своє реферальне посилання, яке легко знайти в розділі Мої друзі, та отримайте на свій бонусний рахунок додаткові надходження за кожну нову реєстрацію.

Розміщуйте своє реферальне посилання в інших соціальних мережах, в коментарях, в тематичних форумах та будь-де. Так у Вас буде більше друзів та підписників і більше бонусів на бонусному рахунку.

Ви зможете використати бонуси на додаткові послуги Платформи, а також - придбати корисні товари в нашій online-крамничці.

Детальніше про реферальну програму: https://we.ua/info/referral-program.

we.ua - Розкажіть друзям про we.ua та отримайте винагороду
П'ять найкращих продуктів для дитячого мозку: чим збагатити раціону під час навчання та росту
Харчування відіграє ключову роль у розвитку дитячого мозку. Особливо, коли діти активно навчаються і ростуть. Правильно підібрані продукти здатні покращити пам'ять, концентрацію уваги, настрій і навіть якість сну. У раціоні школяра щодня мають бути джерела жирних кислот, антиоксидантів, білків і вітамінів групи В. Розповімо, які продукти найкраще підтримують розумову активність дитини та сприяють її гармонійному розвитку. Американський психотерапевт і фахівець з мозку доктор Тералін Селл підкреслює, що багаті на поживні речовини, високоякісні продукти необхідні для роботи мозку, когнітивного розвитку і навіть для покращення поведінки дитини в школі. П'ять найкращих продуктів для дитячого мозку Білки. Багаті на амінокислоти, необхідні для роботи мозку. М'ясо, сир, молочні продукти, горіхи та насіння мають стати частиною здорової дієти. Білок допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, що дозволяє зменшити поведінкові проблеми у дитини. Риба. Омега-3 жирні кислоти - необхідне паливо для мозку. Жирна риба, така як лосось і тунець - чудовий вибір для дитини. Омега-3 жирні кислоти підходять для виробництва клітин і для нейромедіаторів (серотоніну, дофаміну). Нещодавні дослідження показують, що омега-3 допомагає при депресивних симптомах. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять смачних сніданків для школяра, від яких важко відмовитись Листова зелень. Включіть до щоденного раціону дітей листову зелень, у тому числі шпинат, капусту, крес-салат. Вони багаті на клітковину, фітонутрієнти, вітамін С, А і К, а також фолієву кислоту. Зелень має протизапальну дію і допомагає покращити когнітивні функції. Ягоди. Чорниця, полуниця, ожина та малина вважаються одними з корисних для здоров'я. Ягоди багаті на антиоксиданти, а також поживні речовини та клітковину, які допомагають стабілізувати рівень цукру в крові, що важливо для покращення здоров'я мозку. Кольорові овочі. Болгарський перець, цвітна капуста, броколі та помідори багаті на клітковину, фітонутрієнти, вітамін С і вітамін А. Завдяки цьому вони підходять для покращення здоров'я кишківника, що важливо для мозку. Запропонуйте дитині вибрати веселі та барвисті овочі. Щоб дитина була успішною у навчанні, потрібно звернути увагу на її харчування. Раціон школяра впливає також в першу чергу на здоров' я та фізичну активність. Дитина має обов'язково снідати, обідати з двома перекусами та вечеряти. Напої варто замінити негазованою водою. Вдень дитина має їсти овочі та фрукти.
we.ua - П'ять найкращих продуктів для дитячого мозку: чим збагатити раціону під час навчання та росту
У дитячих матрацах виявили токсичні хімікати
Дитячі матраци та постільні речі можуть виділяти в повітря спалень небезпечні для здоров’я малюків з’єднання. Вплив цих хімікатів здатний порушувати розвиток мозку, негативно впливати на роботу ендокринної та репродуктивної систем, вести до астми та раку, попередили канадські вчені. У першій науковій роботі група фахівців з Університету Торонто проаналізувала концентрацію  різних хімічних речовин у 25 спальнях дітей від шести місяців до чотирьох років. У зразках повітря виявили підвищені рівні понад 20 фталатів, антипіренів (з’єднання для надання вогнестійкості) та УФ-фільтрів. Причому найбільшу концентрацію виявили у пробовідбірниках, які перебували на матрацах поруч із спальним місцем дітей. У другому дослідженні експерти того ж вузу вивчили 16 нових дитячих матраців і підтвердили, […]
we.ua - У дитячих матрацах виявили токсичні хімікати
Здорова тарілка по-малайзійськи: як збалансувати корисний раціон смачно
Малайзійська здорова тарілка - це сучасна концепція збалансованого харчування, розроблена з урахуванням національних особливостей і звичок місцевого населення. На відміну від класичної харчової піраміди, ця модель пропонує простий візуальний принцип: половина тарілки - овочі та фрукти. Особливість у тому, що вона легко адаптується до щоденного раціону й сприяє профілактиці ожиріння, діабету та серцево-судинних захворювань. Уявіть свою тарілку, розділену на три частини, половину наповніть овочами та фруктами, одну чверть вуглеводами, а решту - білком. Овочі та фрукти Це повинні бути яскраві кольори овочів і фруктів, вони повинні складати половину тарілки, займаючи центральне місце. Це ґрунтується на численних перевагах овочів і фруктів для здоров'я. Все тому, що такі продукти наповнені вітамінами, антиоксидантами, мінералами та клітковиною, які відіграють життєво важливу роль у підтримці загального стану. Наприклад, вони можуть підвищити імунітет, допомогти травленню, зменшити ризик ожиріння та мінімізувати ризик хронічних захворювань, включаючи діабет, хвороби серця та деякі види раку. Червоні овочі та фрукти, такі як червоний перець і кавун, є хорошими джерелами елагової кислоти та лікопіну (антиоксидант), які можуть знизити ризик раку. Особливою популярністю серед малайзійців при схудненні користуються папая. Це продукт з низьким вмістом калорій і високим вмістом клітковини сприяє травленню завдяки своєму ферменту папаїну. Шматочок папайї після їжі може допомогти вам відчути задоволення, одночасно підтримуючи природні процеси спалювання жиру в організмі. З іншого боку, листові овочі, такі як гірчиця салатна та шпинат, багаті вітаміном К, який корисний для здоров'я кісток. Сині або фіолетові варіанти, такі як чорниця та баклажани, наповнені антоціанами, потужними антиоксидантами, корисними для здоров'я мозку та хвороб серця. Вуглеводи Вуглеводи повинні займати одну чверть тарілки, оскільки вони можуть розщеплюватися на глюкозу і стати основним джерелом енергії . Окрім підживлення фізичної активності та належної роботи органів, вуглеводи життєво важливі для контролю рівня цукру в крові та метаболізму інсуліну, холестерину та жирів. Такі продукти, як хліб на заквасці, овес, коричневий рис, цільнозернове печиво та крохмалисті овочі - картопля та батат, є чудовим вибором для включення складних вуглеводів у раціон. Білок Щоб ваш організм використовував білки, вони повинні бути метаболізовані до найпростішої форми - амінокислот. Організм використовує амінокислоти для побудови та відновлення таких тканин, як м'язи, кістки, шкіра та волосся. Амінокислоти також використовуються для виробництва ферментів, гормонів і антитіл, які мають вирішальне значення для загального здоров'я та благополуччя. Білки тваринного походження є повноцінним джерелом білка, що містить усі незамінні амінокислоти, які можна отримати лише з їжею. Курятина, риба, яйця та молочні продукти є одними з джерел білка. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири продукти, які є основою раціону довгожителів. Що додати в меню Однак деякі тваринні білки, такі як оброблене м'ясо та червоне м'ясо, можуть містити багато насичених жирів і холестерину. При надмірному споживанні це може підвищити ризик таких проблем зі здоров'ям, як гіпертонія та інсульт. Квасоля, бобові, соєві продукти (тофу, темпе, едамаме), цільні зерна, насіння та горіхи є джерелами їжі, багатими на рослинні білки. Частий інгредієнт малайської кухні Белакан часто є важливим інгредієнтом малайської кухні. При його використанні бажано уникати додавання додаткової солі до страви. Белакан досить солоний сам по собі, і його найкраще використовувати як замінник солі. Досягнення здоровішого способу життя в Малайзії передбачає внесення невеликих, але вагомих змін до харчових звичок і дієти. Поміркованість є ключовою частиною малайських цінностей, а баланс між багатством малайської культури та уважним підходом до інгредієнтів і способів приготування є основою поживної та збалансованої дієти. Легше скинути зайву вагу можуть допомогти корисні жири. Жир - це життєво важлива поживна речовина, яка забезпечує енергію, підтримує функції клітин, допомагає організму засвоювати поживні речовини і виробляти гормони. Жир містить більше калорій порівняно з вуглеводами або білком. В 1 г жиру міститься дев'ять калорій, тоді як в 1 г білка або вуглеводів - чотири калорії. Тому цілком логічно, що дієти з низьким вмістом жиру можуть допомогти вам споживати менше калорій, але не всі жири однакові.
we.ua - Здорова тарілка по-малайзійськи: як збалансувати корисний раціон смачно
Баклажани у раціоні: чим особливий овоч, який рекомендують не всім
Баклажани бувають різних кольорів, включаючи насичений і світло-фіолетовий, білий, зелений і навіть смугасті сорти. Хоча є відмінності в їх смаку. Фіолетові та білі баклажани, як правило, м'якші, трохи солодші та ніжніші, ніж зелені та смугасті баклажани. Баклажани також мають багато користі для здоров'я, і вони є чудовою альтернативою м'ясу. Цей відомий пасльоновий овоч містить антоціани, природний рослинний пігмент, що міститься в кількох фруктах і овочах, який дуже корисний для вашого організму. Баклажани також багаті клітковиною, яка відіграє важливу роль у зниженні рівня холестерину та підтримці цукру в крові в організмі, пише Rеаl Sіmрlе. Баклажани - це низькокалорійна, але надзвичайно поживна їжа. У 100 г баклажанів лише 25 калорій, але цілий коктейль корисних речовин: вітаміни групи В, вітамін С, вітамін К, калій, магній, марганець і клітковина. Найцікавіше - це антоціани (зокрема насунін), хлорогенова кислота та інші поліфеноли, які надають овочу потужних антиоксидантних властивостей. Переваги баклажанів для здоров'я Потужний захист від запалення Антоціани та хлорогенова кислота, які містяться переважно у шкірці та м'якоті баклажана, допомагають нейтралізувати активні форми кисню - шкідливі молекули, які викликають хронічні запальні процеси, передчасне старіння та підвищений ризик серцево-судинних захворювань і раку. Здоров'я травної системи Баклажани багаті як нерозчинною, так і розчинною клітковиною. Остання хоча і становить лише близько 20% загального вмісту клітковини, відіграє ключову роль у зниженні рівня "поганого" холестерину, регуляції рівня цукру в крові та підтримці мікробіому кишківника. Контроль рівня цукру в крові Завдяки здатності розчинної клітковини сповільнювати всмоктування вуглеводів баклажани стають корисним продуктом для людей із предіабетом або діабетом ІІ типу. Поліфеноли, зокрема насунін, додатково покращують чутливість до інсуліну. Зниження артеріального тиску Калій, якого багато в баклажанах, допомагає розслабити кровоносні судини і знизити тиск. Він також протидіє натрію, який накопичується через вживання солоної їжі, та сприяє його виведенню з організму. Прискорення метаболізму Марганець, хоча і вживається у мікродозах, є надважливим для правильного обміну жирів і вуглеводів. Він також сприяє синтезу ферментів та антиоксидантному захисту. Профілактика серцево-судинних хвороб Антиоксиданти у складі баклажанів (вітаміни А, С, &bеtа;-каротин, поліфеноли) знижують ризики серцевих хвороб, зменшують окиснювальний стрес і запалення. Регулярне вживання запечених баклажанів покращує функцію лівого шлуночка серця. Захист мозку і покращення настрою Насунін зменшує окисне пошкодження нейронів, а фітонутрієнти стимулюють нейропластичність, покращують пам'ять, концентрацію і навіть знижують тривожність. Підтримка дихальної системи Баклажани - чудове джерело вітамінів А і С, які зміцнюють слизові оболонки та підтримують імунітет. Їхній протизапальний ефект особливо корисний людям із зайвою вагою чи супутніми хронічними недугами. Гарна шкіра Екстракти баклажанів дедалі частіше використовують у косметиці. Вітаміни, вода, антиоксиданти все це сприяє зволоженню, омолодженню та захисту шкіри від шкідливого впливу довкілля. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири продукти, які є основою раціону довгожителів. Що додати в меню Баклажани підходять не всім Як і всі пасльонові, баклажани містять соланін - речовину, яка може спричиняти загострення запальних процесів у людей з ревматоїдним артритом або аутоімунними захворюваннями. Також варто бути обережними людям із хворобами нирок, адже баклажани містять оксалати - сполуки, які можуть провокувати утворення каменів. Не треба забувати і про можливість алергічних реакцій. Вони зустрічаються рідко, але можуть проявлятися у вигляді висипань, набряків або респіраторних симптомів. Як вживати більше баклажанів Приготуйте баклажанову пасту з часником та оливковою олією - ідеальне намащення на тост. Запечіть баклажани зі свіжими томатами, базиліком і сиром фета. Додайте баклажани до овочевого рагу або пасти. Приготуйте рулетики з баклажанів із горіховою пастою чи м'яким сиром. Овочі - низькокалорійні, наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в крові. Антоціани не лише надають баклажанам фіолетовий відтінок, але й мають антиоксидантні властивості, що допомагають боротися з пошкодженням клітин в організмі. Цей фіолетовий овоч містить клітковину, яка може сприяти контролю рівня цукру в крові. Використовуйте баклажани в рагу, запікайте чи грилюйте.
we.ua - Баклажани у раціоні: чим особливий овоч, який рекомендують не всім
Країни ВООЗ підготували угоду про передачу медичних технологій перед загрозою майбутніх пандемій
Країни ВООЗ підготували угоду про передачу медичних технологій перед загрозою майбутніх пандемійКраїни-члени ВООЗ розробили угоду про обмін медичними технологіями для підготовки до майбутніх пандемій. Угода стимулюватиме передачу технологій, але на умовах взаємної згоди.
we.ua - Країни ВООЗ підготували угоду про передачу медичних технологій перед загрозою майбутніх пандемій
10 тисяч – це міф? Вчені пояснили, скільки кроків потрібно робити щодня
Загальні дані можуть допомогти нам знайти шлях до здоровішого життя, але завжди бажано проконсультуватися з фахівцем
we.ua - 10 тисяч – це міф? Вчені пояснили, скільки кроків потрібно робити щодня
Чіа-пудинг на сніданок: чому день потрібно починати із цієї страви
Чіа-пудинг - це не просто модний сніданок із соцмереж, а справжня знахідка для тих, хто піклується про своє здоров'я. Він наповнює енергією, дарує відчуття ситості надовго та підтримує роботу травної системи завдяки великій кількості клітковини. А ще його можна приготувати заздалегідь - і вранці просто насолоджуватися корисною стравою, пише Еаtіng wеll. Чим корисний пудинг з насіння чіа Містить багато клітковини Насіння чіа може бути крихітним, але воно містить велику кількість клітковини. Лише близько 2 столових ложок містить вражаючі 10 грамів харчових волокон - приблизно 36% від рекомендованої добової норми для більшості дорослих. Рецепт передбачає 2 столові ложки насіння чіа разом із фруктами, що збільшує клітковину до 11 грамів на порцію. Більшість клітковини в насінні чіа - це розчинна, яка утворює гелеподібну речовину в кишківнику, яка уповільнює травлення та сприяє ситості. Експерт з харчування Венді Базіліан розповіла, що ця гелеподібна клітковина затримує спорожнення шлунка, сприяє регулярній дефекації та може сприяти відчуттю ситості після їжі. Дослідження показали, що чіа має здатність перетворювати глюкозу на вуглеводи з повільним вивільненням і підтримувати вас ситішим довше, ніж льон. Багатий омега-3 жирними кислотами Насіння чіа є одним із найкращих рослинних джерел омега-3 жирних кислот, які підтримують серце, мозок і загальний стан здоров'я. У них особливо багато АЛК (альфа-ліноленової кислоти), яку організм може перетворювати в інші важливі омега-3. Високе споживання АЛК було пов'язане зі зниженням запалення, зниженням холестерину та ризику серцевих захворювань. Для тих, хто дотримується більш рослинної дієти, насіння чіа - це простий спосіб задовольнити потребу в омега-3 лише 2 столовими ложками на день. Легкість приготування Чіа-пудинг може бути одним із найпростіших сніданків, які ви можете приготувати. Для цього не потрібно готувати, лише швидко розмішати насіння чіа в улюбленому молоці та дати трохи постояти в холодильнику. Після охолодження протягом кількох годин або ночі насіння вбирає рідину та стає кремовою, схожою на пудинг. Він добре зберігається в холодильнику до трьох днів, що робить його ідеальним для приготування кількох пудингів заздалегідь. Спробуйте змішати різні фрукти, такі як нарізані банани, ягоди або персики, різні горіхи, такі як мигдаль, фісташки або волоські горіхи. Додайте дрібку кориці або какао-порошку для додаткового смаку. Щоденна рекомендована кількість клітковини коливається від 25 до 38 грамів залежно від віку та статі. Чіа-пудинг - чудовий спосіб почати день із клітковини, але важливо віддавати перевагу клітковині протягом усього дня. Способи споживати більше клітковини Вибирайте цільнозернові продукти: заміна білого хліба, макаронних виробів і рису на цільнозернові сорти - це невелика зміна, але з часом може мати суттєве значення. Спробуйте такі варіанти, як кіноа, коричневий рис, булгур або цільнозерновий хліб. Наповніть половину тарілки фруктами та овочами: овочі та фрукти, особливо якщо ви їсте шкірку, є чудовим джерелом клітковини. Прагніть додавати фрукти чи овочі до кожного прийому їжі та змішуйте кольори, щоб отримати більше поживних речовин Не забувайте про бобові: сочевиця, чорна квасоля і нут багаті як клітковиною, так і рослинним білком. Це простий, бюджетний спосіб збільшити споживання клітковини. Додавайте їх у супи, рагу чи салати. Серед довгожителів є один особливий смаколик, який сприяє тривалості життя. Дослідник Ден Бюттнер назвав десерт, який часто їдять жителі таких "блакитних зон", як Японія, Греція, Італія, Каліфорнія та Коста-Ріка. Йдеться про пудинг із насіння чіа з полуницею та ваніллю. Цей десерт з високим вмістом білка, насичений клітковиною та омега-3 жирними кислотами
we.ua - Чіа-пудинг на сніданок: чому день потрібно починати із цієї страви
Прогноз магнітних бур на 16-18 квітня: якою буде сонячна активність
Магнітні бурі впливають на атмосферний тиск, через це деякі люди можуть відчувати головний біль, втому та стрес
we.ua - Прогноз магнітних бур на 16-18 квітня: якою буде сонячна активність
Бананова шкірка: новий інгредієнт для випічки, корисний та смачний
Бананова шкірка: новий інгредієнт для випічки, корисний та смачнийДослідження показали, що борошно з бананової шкірки може покращити випічку. Воно збагачує продукти клітковиною, магнієм і антиоксидантами, роблячи їх кориснішими.
we.ua - Бананова шкірка: новий інгредієнт для випічки, корисний та смачний
Як виспатися, коли партнер має інші звички сну: три способи
Заснути поруч зі своїм партнером може бути чудовою справою. Однак, якщо у вас різні уподобання щодо сну - будь то розклад, температура в кімнаті чи освітлення - може бути складно отримати якісний відпочинок, пише rеаlsіmрlе. Згодом це може спричинити стрес у стосунках, оскільки сон дуже важливий для настрою, енергії та загального здоров'я. Можна покращити ваш сон, зробивши невеликі зміни. Оптимізуйте середовище для сну Для початку подумайте про встановлення затемнених штор, щоб створити прохолодне, темне та тихе місце, каже лікар із медицини сну Кейша Салліван. Це мінімізує вплив світла, якщо хтось із вас спатиме. Салліван також рекомендує тримати електроніку подалі від спальні, оскільки вплив синього світла від цифрових пристроїв може заважати обом сторонам дрімати. Персоналізуйте свою постільну білизну Використовуйте окремі ковдри, пропонує консультант з питань психічного здоров'я Ендрю Кольскі. Таким чином кожній людині буде легше лягати та вставати з ліжка, не заважаючи іншій, пояснює він. Крім того, якщо один із партнерів віддає перевагу більш холодній кімнатній температурі, додайте охолоджувальний матрац з одного боку ліжка. Якщо ваші розклади збігаються, "подумайте про перехід на будильник, який вібрує, а не подає гучний сигнал. Такі будильники можна поставити біля ліжка, під подушку або навіть носити на зап'ясті у вигляді смарт-годинника. За допомогою цих обмінів ви зможете колективно вирішувати проблеми, враховуючи вподобання кожної людини. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологи назвали 5 речей, що об'єднують гармонійні пари Встановіть компроміс перед сном "Коли звички однієї людини регулярно заважають сну іншої, обидві можуть накопичити дефіцит сну, що призводить до втоми, дратівливості та підвищеного ризику хронічних захворювань", - говорить Салліван. З огляду на це, уважність до вподобань сну один одного може мати велике значення. Почніть із спільного розгляду ваших звичок і пересувань у спальні та того, як вони можуть впливати одне на одного. Наприклад, якщо ваш партнер прокидається раніше, запитайте його, чи можна йому використовувати тьмяніше світло. Крім того, домовтеся зачиняти двері, виходячи зі спальні, щоб мінімізувати шум. Поважати вподобання один одного щодо сну - це не просто уважність, а й захист здоров'я та благополуччя обох партнерів. А також подумайте про те, щоб спати окремо. Ранковий дискомфорт у спині, шиї чи стегнах може бути наслідком неправильної пози для сну. Поза, в якій ви звикли засинати, здатна суттєво вплинути на стан вашого хребта та м'язів, а сон на животі, наприклад, створює додатковий тиск, що може викликати болі та втому протягом дня. Якщо спите на животі, підкладіть подушку під живіт, щоб підтримати хребет у правильному положенні. Для цього вам буде достатньо однієї подушки. При цьому ви можете не використовувати подушку під голову, залежно від того, як вам зручніше. Однак, важливо, щоб спина залишалась рівною та не перенапружувалась.
we.ua - Як виспатися, коли партнер має інші звички сну: три способи
Які овочі втрачають користь і стають шкідливими в процесі смаження
Не всі овочі однаково корисні після термічної обробки. Деякі з них, коли потраплять на сковорідку, втрачають корисні властивості або навіть виділяють шкідливі речовини. Перш, ніж смажити звичні продукти, варто дізнатися: чи не перетворюється ваша страва на "повільну отруту". Картопля На першому місці - картопля. При температурі від 120&dеg;С у процесі смаження крохмаль у її складі розпадається з утворенням акриламіду - сполуки з нейротоксичною дією, яка накопичується в печінці та нервовій системі. Чим темніша і хрусткіша скоринка, тим вища концентрація акриламіду. А сковорода або фритюр легко розігріваються до 180-200&dеg;С - ідеальні умови для утворення цього токсину. За даними досліджень, регулярне вживання смаженої картоплі підвищує ризик онкологічних захворювань у 1,5 раза. Болгарський перець Другий у списку - болгарський перець. Його тонка шкірка дуже швидко підгорає, особливо на відкритому вогні або в олії. У результаті формується бензпірен - небезпечна канцерогенна речовина, присутня також у сигаретному димі й вихлопних газах. Особливо інтенсивно бензпірен виділяється при смаженні на олії, уже через 3-4 хвилини. Регулярне вживання пересмаженого перцю - прямий шлях до хронічного запалення і ризику мутацій клітин. Кабачки Третій "небезпечний" овоч - кабачок. У ньому можуть міститися нітрати, які під час термічної обробки (особливо на грилі або в сковороді) перетворюються на нітрозаміни - сполуки, що здатні пошкоджувати ДНК і спричиняти мутації. Найбільший ризик - при смаженні на відкритому вогні, де реакція прискорюється втричі. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіпсують смак м'яса: які дрова краще не використовувати для смаження шашликів Як зменшити шкоду Картоплю перед смаженням замочіть у воді на 30 хвилин - це допоможе вимити частину крохмалю. Кабачки та перець краще готувати без олії на антипригарній сковороді або в духовці при температурі до 180&dеg;С. Обирайте швидку обсмажку протягом 2 хвилин з активним помішуванням - так менше шкідливих речовин встигне утворитися. Ніколи не використовуйте повторно олію, в якій вже щось смажили: у ній концентруються канцерогени. Якщо повністю уникнути смаження не вдається, додавайте до страв броколі або спаржу - їх антиоксиданти частково нейтралізують токсини. На тривалість життя та міцне здоров'я впливає харчування. Правильні харчові щоденні звички здатні запобігти появі смертельних хвороб. Смажена їжа в цілому надає руйнівний вплив на організм в цілому, але смажене м'ясо завдає непоправної шкоди кишечнику. Пам'ятайте про те, що смаження - це причина утворення канцерогенних речовин.
we.ua - Які овочі втрачають користь і стають шкідливими в процесі смаження
Чотири причини, чому потрібно їсти шпинат щодня
Шпинат - це не просто зелень, яку додають до салатів або смузі для кольору. Це справжня скарбниця вітамінів, мінералів та антиоксидантів, яка може стати потужним союзником у процесі активного схуднення, каже дієтолог-нутриціолог Юлія Науменко. Чим корисний шпинат Низька калорійність - висока користь У 100 г свіжого шпинату - всього близько 23 калорії. Це дозволяє додавати його до будь-якої страви без страху за надмірну калорійність. При цьому він багатий на клітковину, яка забезпечує довготривале відчуття ситості. Сприяє зменшенню апетиту Шпинат містить особливі сполуки - тілакоїди. Вони впливають на гормони ситості та допомагають зменшити тягу до солодкого та жирного. Дослідження показали, що ті, хто регулярно споживає шпинат, менше відчувають голод між прийомами їжі. Підтримує обмін речовин Завдяки високому вмісту заліза, шпинат підтримує нормальний рівень енергії, що особливо важливо при фізичних навантаженнях. Також вітаміни групи В, які містяться в шпинаті, позитивно впливають на обмін речовин і процеси спалювання жиру. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що додати у весняне меню: овочі та зелень, які зміцнюють імунінет Виводить зайву рідину Шпинат має легкий сечогінний ефект, що сприяє виведенню надлишку рідини з організму, зменшуючи набряки й почуття "важкості". Щоб отримати максимум користі від шпинату, вживайте його як у свіжому, так і в приготованому вигляді. Варто лише пам'ятати, що надмірне споживання сирого шпинату може призвести до надлишку оксалатів, які впливають на засвоєння кальцію. Тож важливий баланс. Шпинат - це не просто модний зелений продукт, а справжній суперфуд для тих, хто хоче худнути смачно, корисно та без виснажливих дієт. Включіть його у свій щоденний раціон - і результат не змусить себе чекати. Чим темніша зелень, тим вона корисніша. Експерти рекомендують вживати шпинат 2-3 рази на тиждень. Бажано не піддавати листовий овоч термічній обробці. Якщо ж у свіжому вигляді ви не бажаєте вживати продукт, то хоча б не варто готувати його довго. Якщо немає шпинату, з'їдайте щодня щось темно-зелене: броколі, капусту кейл, руколу, петрушку, мангольд. Вся листова зелень позитивно впливає на склад крові та кількість кисню, що надходить до тканин. Вітамін К у її складі запобігає серцево-судинним захворюванням, ламкості кісток і крихкості судин. А ще зелень має високий вміст кальцію. Це допоможе за короткий термін відновити сили.
we.ua - Чотири причини, чому потрібно їсти шпинат щодня
Чотири найкорисніші види сиру, які можуть швидко знизити тиск
Вживання деяких видів сиру може позитивно вплинути на кров'яний тиск. Дослідження підтверджують, що при помірному споживанні сир може знизити ризик гіпертонії, пише Еаtіngwеll. Це завдяки високому вмісту кальцію, який здатен знизити як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск. Магній і фосфор у молочних продуктах також можуть допомогти знизити артеріальний тиск. Однак важливо знати, який вид сиру обрати для контролю артеріального тиску. Дієтологи назвали чотири найкращі види. Швейцарський сир Цей сир відомий своїми дірками, які виникають внаслідок утворення бульбашок вуглекислого газу під час процесу бродіння. "У швейцарському сирі найнижчий вміст натрію - 54 мг на унцію. Це природний сир із низьким вмістом натрію", - пояснила зареєстрована дієтологиня Лорен Трахан. Видання уточнило, що їжа має низький вміст натрію, якщо в ній менше ніж 140 мг на порцію (порція сиру становить унцію, або 28,3 г). У порції швейцарського сиру міститься 252 мг кальцію. Для довідки: рекомендоване споживання кальцію становить 1300 мг на день. Сир моцарела У кульках свіжої моцарели, яка зберігається у воді, - 85 мг натрію на унцію сиру. Дієтологиня рекомендує використовувати його для домашньої піци разом із великою кількістю свіжих овочів. Козячий сир Вершковий шевр, тобто козячий сир, є одним із кращих варіантів, якщо ви хочете контролювати свій артеріальний тиск. Маючи 118 мг натрію та 85 мг кальцію на унцію, цей продукт підходить для намазування на крекери з низьким вмістом натрію або його можна поєднувати із фруктами чи овочами, повідомила зареєстрована дієтологиня Сьюзі Полгрін. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкорисніший вид сиру, який нормалізує тиск Сир рікота І Полгрін, і Трахан погоджуються, що рікота - один із найкорисніших видів сиру. Пів склянки продукту містить 135 мг натрію та 289 мг кальцію. Цей сир із кремовою текстурою дієтологи рекомендують додавати до макаронів. Те, що ви робите значні зміни для зниження артеріального тиску, не означає, що сир виключено з меню. Насправді він навіть може бути чудовим доповненням до вашої дієти завдяки вмісту кальцію, який може допомогти тримати кров'яний тиск у нормі. Однак переконайтеся, що вибираєте ті, що містять менше натрію. Сир - універсальний і смачний сам по собі або як частина салату чи бутерброда. Виставлення сирної тарілки або дошки з м'ясними виробами на вечірці це найкраща закуска. Але варто знати, які саме сири корисні для здоров'я, зокрема для серця. Кардіолог назвав єдиний вид сиру, який може бути корисним для здоров'я серця. Один із найкращих сирів, який можна додати до раціону, - моцарела.
we.ua - Чотири найкорисніші види сиру, які можуть швидко знизити тиск
Аніта Луценко пояснила, що найчастіше заважає людям займатися спортом
Зіркова тренерка Аніта Луценко поспілкувалась з підписниками на тему спорту. У своєму Іnstаgrаm жінка назвала головні причини, які заважають людям почати тренуватися. "По-перше, це невіра в те, що щось зміниться, якщо докладати не фантастичні і нереальні зусилля. Коли кажеш, що і 15-20 хв. тренувань на день чи через день змінять тіло і стан - люди не вірять і навіть не пробують. Проте ті, хто спробував знають, що це працює. По-друге, пам'ять про те, що колись вже пробувала і не вийшло. Але зазвичай у людей в голові 90% неправдивої інформації і повно міфів, що звичайно не працюють. Є думка, що і цього разу не вийде", - зазначила Аніта. Третьою причиною, на думку тренерки, є прогнозування наперед. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аніта Луценко назвала три найгірші помилки у тренуваннях "А от коли я все зроблю воно зникне. Так, коли зуби чистиш, то вони здорові, а коли перестанеш, то стануть хворі. Тому є сенс налаштовуватись на піклування про тіло як звичайну щоденну рутину, а не як ривок і паузу. По-четверте, невирішені медичні і психологічні питання. Болить коліно, живіт, проблеми із набряками - звернись до лікаря. Спорт і їжа будуть допомагати, але іноді йти буде занадто важко. Починати зміни на сильному стресі теж не ок. Бо зміни - це теж додатковий стрес", - пояснила Луценко. Останнім пунктом є відсутність мотивації, каже спортсменка. "Точніше нерозуміння як багато зміниться в житті з появою тренувань і більш чистого харчування. Це змінить все. Більше впевненості, сили , енергії, менше болю в спині, напруження і тривожності. А от ідея хочу займатися, щоб тільки схуднути - провальна ще на початку", - підсумувала жінка. Раніше Луценко пояснила, чим відрізняються тренування у юному віці від заняття спортом в 40-річному віці. Жінка зазначила, що вправи у будь-якому віці дають ефективний результат. Головне - регулярність.
we.ua - Аніта Луценко пояснила, що найчастіше заважає людям займатися спортом
Екстремальна спека в Австралії: вчені попередили про небезпеку для цілого покоління
Екстремальна спека в Австралії: вчені попередили про небезпеку для цілого поколінняЕкстремальна спека в Австралії через зміну клімату спричиняє не лише фізичну, а й психологічну шкоду населенню. До 2050 року навантаження від психічних розладів може зрости до 49%.
we.ua - Екстремальна спека в Австралії: вчені попередили про небезпеку для цілого покоління
Вчені дізналися, як саме рак позбавляє хворих волі до життя
На пізніх стадіях онкологічних захворювань пацієнти як слабшають фізично. Починаються депресія та апатія. Експерименти на тваринах дозволили американським дослідникам зрозуміти, що запускає цей згубний процес. Виснаження трапляється у 80% випадків онкологічних захворювань на пізніх стадіях. Пацієнти відчувають сильну втому, зрештою зникає навіть воля до життя. Боротися з хворобою вони більше не в змозі. Вчені з медичної школи Вашингтонського університету (США) провели кілька вражаючих експериментів на мишах. Це дозволило встановити складні біологічні механізми, які призводять до апатії та втрати мотивації. Гризунам підшкірно імплантували клітини аденокарциноми товстої кишки. Протягом декількох тижнів у мишей з’явилися класичні фізичні симптоми кахексії і почалися зміни в […]
we.ua - Вчені дізналися, як саме рак позбавляє хворих волі до життя

What is wrong with this post?