Великдень одне з головних християнських свят, яке несе в собі світло Воскресіння Христа. Цей день наповнений пробудженням природи, духмяним ароматом пасок і теплом родинних обіймів. Після походу до церкви, де традиційно освячують незмінний атрибут Великодня - кошик із пасками та крашанками, сім'ї збираються за святковими столами. У спецпроєкті Gаzеtа.uа та найбільшої мережі супермаркетів АТБ сам великодній кошик розповість про традиції і прикмети, повʼязані з Великоднем. А українці поділяться своїм ідеальним варіантом кошика, враховуючи стиль життя й уподобання. Мене щедро наповнюють найсмачнішою їжею Я великодній кошик, і мене завжди збирають із любов'ю, щоб нести до церкви на Великдень. Після освячення всі смаколики, які я зберігаю, вважаються особливими. У деяких родинах мене передають у спадок, в інших кожен член сім'ї, навіть малюки, несе до церкви свій кошик. Мій зовнішній вигляд може багато розповісти про вподобання господарів. Зазвичай мене накривають вишитим рушником або красивою серветкою, прикрашають стрічками, мереживом і квітами. А останніми роками додають ще й гілочки бавовни символ незламності українців. Про наповнення Традиційно українці мене щедро наповнюють найсмачнішою їжею. Варто зазначити, що кожен продукт має особливе значення. Найголовніші - паска (символ воскресіння, вічного життя), крашанки (перемога життя над смертю) та сіль (символізує зв'язок між Богом і людьми). Також традиційно до мене кладуть страви і продукти, які не можна було їсти під час Великого посту, - шинку, ковбасу, вершкове масло, сирну паску, вино "Кагор". Не забудьте про хрін, він символізує міцність віри у воскресіння. Освячують також часник і мак, їх здавна вважають оберегами. До речі, наші предки часто брали з собою шматок освяченої паски як оберіг, коли вирушали в далеку дорогу. Як і коли готують головні страви - Зазвичай паски випікають у четвер або суботу. Напередодні закуповують найкращі продукти для їх приготування. Під час випікання пасок у давнину дотримувалися певних правил: ніхто вдома не мав сваритися, підвищувати голос, грюкати дверима, не можна було пускати до будинку чужих людей. Якщо ж не плануєте випікати домашню паску, то я не проти, якщо це буде смачна пасочка з АТБ. Там їх великий вибір. - Також у четвер традиційно фарбують яйця. Найпопулярніший спосіб - використати лушпиння цибулі. Натуральними барвниками також можуть бути чай каркаде, куркума, сік буряка. У супермаркетах АТБ можна знайти різноманітні наліпки на тему Великодня, набори харчових барвників. Скільки саме фарбувати яєць, кожен вирішує самостійно. Але памʼятайте, що їх має вистачити на традиційну "битву" під час великоднього сніданку. Виграє той, у кого виявиться яйце з найміцнішою шкаралупою. - На Великдень закінчується Великий піст. Тож до святкового столу готують багато мʼясних страв. Зазвичай запікають мʼясо, сало, домашню ковбасу, птицю. Готують холодець, голубці, котлети, крученики та інші смачні страви. З чого починають великодній сніданок Мене приносять із церкви додому й одразу починають накривати святковий сніданок. Першими дістають із кошика і ставлять на стіл паску та крашанки, з них і починають трапезу. До яєць додають освячену сіль, хрін. Далі куштують мʼясо і ковбасу, які брали до церкви. А вже на обід чекають гостей, ставлять на стіл усі наїдки, які наготували. Про прикмети Кажуть, хто першим принесе великодній кошик додому після церкви, того цілий рік супроводжуватиме удача. Не можна викидати освячену їжу. Усе, що є в кошику, має бути з'їдене родиною, поділене між близькими чи віддане нужденним. Крихти від освяченої паски бажано згодувати птахам або домашній птиці. Курячий рулет з АТБ, шоколадні яйця та мʼясна нарізка - альтернативні версії великоднього кошика Попросили українців розповісти, який вигляд мав би їхній ідеальний великодній кошик. Адже нині не всі ретельно дотримуються традицій через власні переконання, смаки та стиль життя. Євген, 27 років. Прихильник здорового способу життя, ретельно стежить за харчуванням. - Для мене Великдень - це передусім свято духовного оновлення. Уже не вперше шукаю компроміс між традиційними великодніми стравами і здоровим харчуванням. Наприклад, ковбасу я замінив би на курячий рулет з АТБ він смачний, нежирний, але водночас містить достатню кількість білка. Паску пектиму самостійно на вівсяному борошні. Замість масла додам до тіста йогурт, мінімум цукру, а також лише білки від яєць. Така паска містить удвічі менше калорій. Замість сирної паски приготую запіканку зі знежиреного сиру. До речі, його завжди беру в АТБ, бо там він - за найкращою ціною. Яйця пофарбую традиційним способом - у цибулевому лушпинні. Ще придбаю на Великдень багато зелені, свіжих овочів, авокадо, з яких потім зроблю салат. Заправлю його оливковою олією та соком лимона. Кошик Євгена: Паска на вівсяному борошні, сирна запіканка, курячий рулет, яйця, свіжі овочі, авокадо, зелень. Світлана, 62 роки. Дотримується традицій, чекає в гості на Великдень дітей і онуків. - Великдень це про світлі думки й добрі наміри. А ще можливість продемонструвати різноманіття українських традицій, передати їх дітям і онукам. Паски я зазвичай випікаю в Чистий четвер. Важливо, щоб удома було тихо та спокійно, з молитвою починаю процес. Ніколи не змінюю рецепта, який записала ще моя мама, певно, років 70 тому. На один кілограм борошна потрібно дві склянки теплого молока, 10 жовтків, 100 грамів дріжджів, 200 грамів вершкового масла, стільки ж цукру, пів чайної ложки солі, родзинки. Усі продукти заздалегідь купую в АТБ. Також відварюю три десятки яєць у лушпинні цибулі, щоб вони стали гарного золотаво-коричневого кольору. Додатково роблю для онуків крашанки з яскравими наліпками. До свого великоднього кошика також покладу сирну паску, буженину, ковбасу, хрін, сіль, пляшку вина. У неділю раненько підемо з чоловіком до церкви, освятимо їжу. А в обід чекатимемо в гості дітей і онуків. Кошик Світлани: паски традиційна й сирна, буженина, ковбаса, яйця, хрін, сіль, вино "Кагор". Олена, 38 років. Підприємець, багато часу приділяє власній справі. - Великдень чудова можливість відпочити, насолодитися спілкуванням із рідними, скуштувати смачної їжі. На жаль, я не маю багато часу на приготування традиційних страв, проте люблю накрити щедрий стіл. Іще один нюанс: немає можливості бігати крамницями, тому обираю доставляння продуктів з АТБ. Паски я однозначно купуватиму, подобається пробувати різні смаки. Фарбування і прикрашання яєць чудова розвага для донечки, тому щороку закуповую багато різних наліпок. Замовлю мʼясну нарізку асорті, різні види сиру. Щось із мʼясних заготовок, замариноване мʼясо, щоб швидко запекти в духовці з овочами. На бутерброди візьму шматок лосося чи форелі в АТБ, в них завжди добра ціна. Кошик Олени: Паска з АТБ, яйця, запечене мʼясо, мʼясна та сирна нарізка, солоний лосось чи форель. Богдан, 14 років. Мріє стати дизайнером. Великдень для нього - ще один привід, щоб утілити свої творчі ідеї в життя. - Я відвідую художню школу й гурток дизайну, тому до кожного свята намагаюся придумати щось цікаве. Зробив із синіх і жовтих ниток кілька пташок - як декор для великоднього кошика. Хочу скомбінувати їх із готовими прикрасами, що продаються в АТБ. Попросив маму купити перепелячі яйця, буду розфарбовувати їх харчовими барвниками. Також разом прикрасимо домашні паски. Щодо м'ясних страв, то цим завідують батьки. Проте я люблю пожувати щось смачненьке біля комп'ютера, тому додав би до великоднього кошика мʼясну нарізку й ковбаски-кабаноси, асорті горіхів. А з солоденького - шоколадні сирки з кокосом чи ваніллю з АТБ, я їх дуже люблю. Запити все можна колою чи соком. Кошик Богдана: паска, перепелячі яйця, мʼясні чипси, ковбаски-кабаноси, асорті горіхів, сирки в шоколаді, кола, сік. Марійка, 5 років. Любить прикрашати паски й шукати подарунки від великоднього зайчика. - Я зберу свій власний маленький кошик, який мені подарував хрещений. Туди покладу пасочку, яку гарненько посиплю цукровими зірочками. Також додам крашанки, до яких самостійно оберу святкові наліпки. Будуть у моєму кошику апельсиновий сік, сосиски "Тигреня" з АТБ, які дуже люблю. На Великдень я прокидаюся рано-рано і швиденько біжу шукати подарунки від зайчика шоколадні яєчка. Їх теж беру до церкви. Кошик Марійки: паска з цукровими зірочками, сосиски "Тигреня", апельсиновий сік, шоколадні яйця. Аліна, 24 роки. Не їсть м'яса, сортує сміття, використовує екологічне паковання. - Для мене Великдень це не лише традиції, а й можливість насолодитися природними смаками без шкоди для себе та світу. Закуповую продукти зазвичай в АТБ. Люблю цю мережу супермаркетів, бо там використовують екологічне паковання, немає зайвих стикерів - усе зважують на касі. Ще й можна здати використані батарейки на перероблення. Я давно відмовилася від м'яса, тож мій великодній кошик це щось не зовсім традиційне. Замість ковбаси покладу рибні палички. Паску спечу на кокосовому молоці з вівсяним борошном, додам трішки меду, сушену вишню або журавлину. Крашанки пофарбую натуральними барвниками, наприклад, куркумою чи буряковим соком. Також у моєму великодньому кошику будуть різні горіхи, хумус. Кошик Аліни: паска на кокосовому молоці, крашанки, рибні палички, горіхи, хумус. АТБ допоможе наповнити великодні кошики на будь-який смак та гаманець і за потреби доставить продукти для святкового столу просто до вашого дому. Варто також памʼятати, що Великдень - це свято радості, тож не забувайте дбати одне про одного, підтримувати й допомагати.
... More