Харчування відіграє ключову роль у молодому вигляді шкіри. Деякі продукти можуть навіть допомогти уповільнити процеси старіння. Раціон, багатий на корисні речовини, здатен зменшити наслідки стресу, покращити вироблення колагену та підвищити еластичність шкіри. Одним із головних овочів із антивіковим ефектом фахівці назвали спаржу. Вона сприяє детоксикації організму та зменшенню запальних процесів, що позитивно впливає на стан шкіри. Крім того, спаржа багата на глутатіон - антиоксидант, який, за даними досліджень, допомагає освітлити шкіру та вирівнює її тон. Корисні в'ялені томати, які містять велику кількість лікопіну. Ця речовина допомагає захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету, зменшує наслідки фотостаріння та діє як своєрідний "внутрішній сонцезахисний крем", що оберігає колаген. Візьміть до уваги гуаву - потужне джерело вітаміну С. Цей тропічний фрукт захищає шкіру від ушкоджень і покращує її текстуру. Ще один суперпродукт - кістковий бульйон. У 100 г може міститися від 2,5 до 10 г колагену, що сприяє зволоженню шкіри та підтримці її пружності. Доктор Сухайл Алам із Аvеntus Сlіnіс зазначає: "Дієта, багата на ці продукти, може не лише сповільнити старіння, а й повернути шкірі молодий і сіяючий вигляд. Старіння - це природно, але харчування здатне значно його уповільнити". ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менше стресу і подалі від токсичних людей: як зберегти молодість на довгі роки Ще одна корисна група продуктів - яловиче серце та печінка. Серце підтримує життєздатність шкіри та містить коензим Q10, який відповідає за відновлення клітин. А печінка - джерело вітаміну А у формі ретинолу. У 100 г яловичої печінки міститься близько 7,7 мг ретинолу, що допомагає боротися з дрібними зморшками й пришвидшує оновлення клітин. Серед менш поширених, але корисних продуктів - олія зародків пшениці. Вона містить велику кількість вітаміну Е, що захищає шкіру від УФ-променів і покращує її еластичність. Також фахівці радять додати до раціону гвоздику. Завдяки вмісту поліфенолів вона має антивікові властивості. А насіння чіа та устриці посилюють ефект: омега-3 жирні кислоти в чіа знижують запалення, а цинк в устрицях підтримує пружність шкіри. Зберегти молодість шкіри, зменшити дрібні зморшки та запобігти появі нових - усе це можливо завдяки правильному харчуванню. Дієтологиня Прачі Джайн назвала ягоду, яка особливо корисна для жіночого здоров'я й краси. Йдеться про журавлину. Якщо приготувати з неї напій, він може стати альтернативою лікам.