Помідори не лише смачні, а й дуже корисні для здоров'я. Вони багаті на вітаміни, антиоксиданти та лікопін - речовину, що підтримує серце і знижує ризик раку. Додаючи помідори до щоденного раціону, ви зміцнюєте імунітет і покращуєте обмін речовин. Чим корисні помідори Здорове серце В одному середньому помідорі майже стільки калію, скільки в банані. Цей мінерал разом із натрієм відіграє важливу роль у підтримці роботи серця і нормалізації артеріального тиску. Особливо корисними для серцево-судинної системи томати є завдяки вмісту лікопіну - антиоксиданту, пов'язаного з нижчим ризиком інфаркту та серцевої смертності. Відновлення після фізичних навантажень Завдяки поєднанню калію, магнію та води, помідори добре допомагають організму відновитися після тренувань. Магній сприяє скороченню м'язів, а вітамін С бореться із запаленням і прискорює регенерацію тканин. Підтримка когнітивного здоров'я Дослідження показують: люди, в раціоні яких більше калію і менше натрію, демонструють кращі показники когнітивних функцій. Каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин (їх особливо багато в приготованих томатах), теж сприяють захисту мозку і можуть знижувати ризик деменції. Профілактика раку простати Теплова обробка томатів знижує рівень вітаміну С, але посилює засвоюваність лікопіну - одного з найсильніших рослинних антиоксидантів. Він допомагає організму захищатися від окислювального стресу, який провокують вільні радикали. Регулярне вживання томатного соусу, піци та інших страв із томатами пов'язане з нижчим ризиком раку простати. Лікопін також може позитивно впливати на якість сперми. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукт №1 в раціоні: чим корисні каперси для чоловіків і жінок Контроль рівня цукру Помідори - продукт із низьким глікемічним індексом, а отже, не спричиняють різких стрибків цукру в крові. Завдяки клітковині та речовині нарингенін (антиоксидант, який також міститься в цитрусових), вони потенційно можуть допомагати в профілактиці діабету. Красива шкіра, волосся та нігті Хлорогенова кислота, що міститься в помідорах, може сприяти синтезу колагену - білка, необхідного для пружної шкіри та міцних нігтів. А вітаміни А і С покращують зовнішній вигляд шкіри і волосся, борючись з ознаками втоми і тьмяності. Особливість томатів у тому, що їхні антиоксиданти (зокрема лікопін) краще засвоюються після термічної обробки. Тож не варто недооцінювати тушковані, запечені або відварені помідори - вони такі ж цінні, як і свіжі. Овочі - низькокалорійні, наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в крові. Помідори - одні з них. Помідори можуть бути використані в безлічі рецептів - від салатів до запіканок та інших страв. У них багато переваг для тих, хто має діабет. Помідори - це чудове джерело клітковини, вони багаті на вітаміни А і С, водночас мають низьку калорійність. Крім того, помідори містять багато лікопіну - антиоксиданту, який може покращити контроль рівня цукру в крові.