Не всі овочі однаково корисні після термічної обробки. Деякі з них, коли потраплять на сковорідку, втрачають корисні властивості або навіть виділяють шкідливі речовини. Перш, ніж смажити звичні продукти, варто дізнатися: чи не перетворюється ваша страва на "повільну отруту". Картопля На першому місці - картопля. При температурі від 120&dеg;С у процесі смаження крохмаль у її складі розпадається з утворенням акриламіду - сполуки з нейротоксичною дією, яка накопичується в печінці та нервовій системі. Чим темніша і хрусткіша скоринка, тим вища концентрація акриламіду. А сковорода або фритюр легко розігріваються до 180-200&dеg;С - ідеальні умови для утворення цього токсину. За даними досліджень, регулярне вживання смаженої картоплі підвищує ризик онкологічних захворювань у 1,5 раза. Болгарський перець Другий у списку - болгарський перець. Його тонка шкірка дуже швидко підгорає, особливо на відкритому вогні або в олії. У результаті формується бензпірен - небезпечна канцерогенна речовина, присутня також у сигаретному димі й вихлопних газах. Особливо інтенсивно бензпірен виділяється при смаженні на олії, уже через 3-4 хвилини. Регулярне вживання пересмаженого перцю - прямий шлях до хронічного запалення і ризику мутацій клітин. Кабачки Третій "небезпечний" овоч - кабачок. У ньому можуть міститися нітрати, які під час термічної обробки (особливо на грилі або в сковороді) перетворюються на нітрозаміни - сполуки, що здатні пошкоджувати ДНК і спричиняти мутації. Найбільший ризик - при смаженні на відкритому вогні, де реакція прискорюється втричі. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіпсують смак м'яса: які дрова краще не використовувати для смаження шашликів Як зменшити шкоду Картоплю перед смаженням замочіть у воді на 30 хвилин - це допоможе вимити частину крохмалю. Кабачки та перець краще готувати без олії на антипригарній сковороді або в духовці при температурі до 180&dеg;С. Обирайте швидку обсмажку протягом 2 хвилин з активним помішуванням - так менше шкідливих речовин встигне утворитися. Ніколи не використовуйте повторно олію, в якій вже щось смажили: у ній концентруються канцерогени. Якщо повністю уникнути смаження не вдається, додавайте до страв броколі або спаржу - їх антиоксиданти частково нейтралізують токсини. На тривалість життя та міцне здоров'я впливає харчування. Правильні харчові щоденні звички здатні запобігти появі смертельних хвороб. Смажена їжа в цілому надає руйнівний вплив на організм в цілому, але смажене м'ясо завдає непоправної шкоди кишечнику. Пам'ятайте про те, що смаження - це причина утворення канцерогенних речовин.
... More
