Вибір правильної олії для смаження - запорука не лише смаку страви, а й вашого здоров'я. Деякі олії витримують високі температури, зберігаючи корисні властивості, тоді як інші можуть виділяти шкідливі речовини. Є п'ять найкращих варіантів, які ідеально підходять для смаження, щоб ваші страви були не лише смачними, а й безпечними. Оливкова олія Оливкова олія є основною кулінарною олією в середземноморській дієті. Вона багата антиоксидантами, що підвищує стійкість олії до утворення шкідливих сполук, пише hеаlth. Смаження цієї олії збільшує вміст вільних жирних кислот в олії. Вони можуть перетворюватися на шкідливі сполуки через процес, який називається окисленням, що знижує якість олії. Олія авокадо Олія авокадо містить 11% насичених жирів. Олія авокадо має таку ж стабільність, як і оливкова олія, коли піддається впливу тепла. 356 градусів за Фаренгейтом (180 градусів за Цельсієм) протягом дев'яти годин. У дослідженні, яке порівнювало картопляні чипси, смажені з авокадо, соєвими бобами, кунжутним насінням і мигдальною олією, антиоксидантна здатність олії авокадо залишалася найвищою після п'яти циклів смаження. Олія рисових висівок Олія рисових висівок є ще одним кориснішим варіантом для смаження продуктів у фритюрі. Воно має високу антиоксидантну здатність і температуру димлення 449 градусів за Фаренгейтом (232 градуси Цельсія). Олію рисових висівок також можна змішувати з іншими оліями. Дослідження, яке розглядало суміші олії рисових висівок з оливковою олією, соняшниковою олією та пальмовою олією, виявило, що найбільш стабільними (стійкими до псування) сумішами були олія рисових висівок з оливковою олією та олія рисових висівок з пальмовою олією. Арахісова олія Дослідження порівнювало стабільність арахісу, ріпаку, сої та кукурудзяної олії під час нагрівання виявили, що шкідливі сполуки були найбільшими в кукурудзяній олії та найменшими в арахісової олії. Високоочищена арахісова олія безпечна для людей з алергією на арахіс, але арахісові олії холодного віджиму, видалення та екструдування все ще містять алергени. Ріпакова олія Смаження у ріпаковій олії може спричинити небажаний смак. Купуючи ріпакову олію для смаження у фритюрі, перевірте, чи немає на етикетках інформації про високий вміст олеїнової кислоти, оскільки суміші олії каноли з високим вмістом олеїнової кислоти є більш термостійкими. У дослідженні порівнювали зміни в олії каноли, кукурудзяній олії, арахісовій олії, пальмовій олії та соняшниковій олії під час смаження картоплі фрі. Результати показали, що арахісова та ріпакова олії містять найменше шкідливих сполук і мають антиоксидантну стабільність, тоді як соняшникова, кукурудзяна та соєва олії показали найбільше псування. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сметана чи олія: чим краще заправляти салати для ідеального смаку та аромату Як вибрати олію для смаження Вибираючи олію для смаження, враховуйте: Олії з високим вмістом жирних кислот викликають утворення більшої кількості шкідливих сполук при нагріванні, ніж олії з високим вмістом насичених жирів. Хоча насичені жири (такі як кокосова олія) стабільні при нагріванні, не рекомендується смажити з високим вмістом насичених жирів, оскільки смажена їжа вбере олію. Температура диму або димлення - це температура, при якій олія починає випаровуватися. Цей процес викликає хімічні зміни в олії, що призводить до небажаного зовнішнього вигляду та смаку та утворення шкідливих сполук. З цієї причини висока температура диму є найбільш бажаною для смаження. Методи обробки впливають на стабільність олії шляхом зміни вмісту антиоксидантів. Механічні процеси, які використовуються у виробництві оливкової олії першого віджиму, зберігають природний вміст антиоксидантів в олії. Рафіновані олії (які можуть бути вибілені або нагріті) втрачають деякі антиоксиданти, тому їх зазвичай додають пізніше як добавки. Коли йдеться про олію, то виникає питання, яку обрати найкориснішу для приготування страв. Багато лікарів рекомендують вживати насіннєву олію. Вона багата ненасиченими жирами, яка сприяє хорошому самопочуттю Деякі дослідники і дієтологи побоюються масел з високим вмістом жирних кислот омега-6, до яких відносяться соняшникова, кукурудзяна і соєва олія.
... More