Різдво та Новорічні свята асоціюються з традиціями, родинними зустрічами та щедрими застіллями. Сьогодні все більше людей повертаються до стародавніх звичаїв і використовують рецепти наших предків, які поєднують смак і користь. На святкових столах часто можна побачити кутю, голубці, вареники, запечені м'ясні страви, домашній хліб та інші традиційні українські частування. У спецпроєкті Gаzеtа.uа та фармацевтичної компанії ТЕVА ми поговоримо про те, як зберегти традиції, наповнивши святковий стіл корисними й смачними стравами. Як скласти корисне меню на свята Традиційні святкові страви стануть кориснішими, якщо дотримуватися простих правил. 1. Запікати, а не смажити М'ясо краще запекти або тушкувати. Таким чином воно готуватиметься у власному соку та спеціях, буде ніжнішим на смак, збереже більше поживних елементів. Те ж стосується й овочів, які подають на гарнір. 2. Замінити мариновані овочі на квашені, ковбасу - на м'ясо До складу багатьох зимових салатів входять мариновані огірки. Більш корисно використовувати квашені або свіжі. Ковбасу в традиційному "Олів'є" можна замінити на варене або запечене м'ясо, яке буде більш поживним і менш обробленим. А замість майонезу, чудово підійде легкий соус на основі грецького йогурту. Для пікантності до нього можна додати гірчицю, часник, зелень або кілька крапель лимонного соку. 3. Експериментуйте з традиційними стравами, шукайте нові рецепти Наприклад, приготуйте буряковий салат із оселедцем. Для легкості додайте до нього кисле яблуко та зелень, заправивши олією з лимонним соком. На основну страву можна запекти будь-яку рибу з грибами, помідорами та сиром. 4. Замість тортів - корисні десерти Традиційним атрибутом Різдва й Нового року є імбирно-медові пряники. Це не лише смачна, а й корисна випічка. Зокрема, імбир покращує травлення, цедра цитрусових багата на вітамін С, що позитивно впливає на стан шкіри й імунітет. На десерт також можна приготувати запечені яблука. Для начинки використати кисломолочний сир, горіхи, мед. Альтернативою тортам і тістечкам стане власноруч приготований мармелад із гарбуза та хурми або цукерки з сухофруктів, горіхів, меду. Традиційна кухня для здоров'я В українській кухні є чимало корисних для здоров'я страв, які прикрасять будь-який святковий стіл. Холодець Улюблена багатьма святкова страва. Холодець багатий колагеном, бо зварений на основі кісток, хрящів та м'яса. Колаген корисний для здоров'я суглобів, шкіри та волосся. Вінегрет Дієтологи називають його найкращим зимовим салатом для здоров'я. Містить багато клітковини, пектину, вітамінів і мінералів. Наприклад, буряк добре впливає на серцево-судинну систему та кишківник, а квасоля й горошок забезпечують організм рослинним білком. Квашена капуста Містить велику кількість клітковини та пробіотиків, які необхідні для здоров'я кишківника. Окрім того, вона багата на вітаміни В, С та К, що підтримують імунітет. Узвар Хороша альтернатива сокам і солодкій газованій воді, які містять велику кількість цукру, барвники. Окрім узвару, можна приготувати трав'яні чаї без цукру. Використати для них м'яту, мелісу, липу, ромашку, шипшину. Більше прянощів і менше солі До страв варто частіше додавати прянощі. Вони можуть навіть замінити сіль. Бо часто ми не розуміємо, чого нам бракує для смаку, і занадто пересолюємо страви. Корицю традиційно додають до десертів та напоїв. Однак, ця спеція пасуватиме й до м'яса, вистачить невеликої дрібки. Страва набуде легкого солодкувато-пряного відтінку. Куркуму додають до супів, рису, м'яса. Але на день можна їсти не більше половини чайної ложки куркуми. Гвоздику зазвичай використовують для приготування гарячих напоїв та маринаду для грибів, риби, м'яса. Головна порада - не переїдайте Якими б корисними не були страви, їх варто їсти в міру. Адже у великій кількості вони можуть ускладнити роботу організму. Також потрібно не забувати про наявність хронічних хвороб, алергію на певні продукти. Частою проблемою під час застіль є переїдання. У результаті людина відчуває дискомфорт у шлунку, печію, з'являється втома, сонливість. Як не переїдати за святковим столом: - не голодуйте напередодні застілля, харчуйтеся, як завжди, - кладіть їжу в невеликі порційні тарілки, смакуйте страви повільно, - якщо заплановане довге святкування з поступовою подачею страв, робіть перерви, рухайтесь, виходьте прогулятись на вулицю, - пийте більше звичайної води замість солодких чи газованих напоїв. На правах реклами. ТОВ "Тева Україна", 02152, м. Київ, просп. П. Тичини, 1-В, поверх 9; 0-800-502-284
... More