Search trend "паска"

Sign up, for leave a comments and likes
Суспільне on suspilne.media
На Закарпатті попрощаються із померлим захисником Золтаном Паскою
У селі Чома Берегівської громади в середу, 25 червня, попрощаються із померлим захисником Золтаном Паскою. Стрілець-снайпер Золтан Паска помер 14 червня, йому було 37 років
we.ua - На Закарпатті попрощаються із померлим захисником Золтаном Паскою
Gazeta.ua on gazeta.ua
Vоlvо створила пасок, який сам вирішує, як врятувати пасажира
Компанія Vоlvо, яка ще у 1959 році першою запровадила триточковий пасок безпеки, працює над новим поколінням захисту - "розумним" паском, що змінює свої налаштування відповідно до фізичних характеристик пасажира та дорожньої ситуації. Про це йдеться на сайті компанії. Інноваційна система дебютує у повністю електричному кросовері Vоlvо ЕХ60, вихід якого заплановано на 2026 рік. Основне завдання технології - забезпечити максимально індивідуалізований рівень безпеки за рахунок використання великої кількості сенсорів і аналізу даних у реальному часі. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Gееly показала новий сімейний електроседан Мультиадаптивний пасок збиратиме інформацію з внутрішніх і зовнішніх датчиків, враховуючи такі параметри, як вага, зріст, положення тіла, конфігурація сидіння та навіть напрямок та сила удару в разі ДТП. Наприклад, для пасажира з більшими габаритами система посилить натяг паска в разі серйозного зіткнення, щоб мінімізувати ризик травм голови. Водночас пасажир меншої комплекції при легкому ударі отримає більш м'яке утримання, що знижує ймовірність пошкодження ребер. Завдяки постійній роботі датчиків, система здатна миттєво реагувати на зміну дорожньої ситуації або пози пасажира, автоматично налаштовуючи рівень захисту. Окрім цього, новинка підтримуватиме бездротові оновлення програмного забезпечення, що дозволить удосконалювати її алгоритми з урахуванням нових даних і сценаріїв аварій. В Україні від 1 травня набули чинності нові екологічні вимоги до пального, згідно з якими весь бензин тепер повинен містити щонайменше 5% біоетанолу. Експерти пояснили, чи може новий бензин з біоетанолом негативно вплинути на автомобіль.
we.ua - Vоlvо створила пасок, який сам вирішує, як врятувати пасажира
Gazeta.ua on gazeta.ua
Перевернутий чизкейк із сюрпризом: як приготувати вдома новий тренд у світі десертів
Якщо ви шукаєте щось по-справжньому особливе до чаю чи святкового столу - спробуйте приготувати перевернутий чизкейк з полуничною начинкою всередині. На вигляд - звичайний десерт, але варто його розрізати, і зсередини виливається ароматна ягідна начинка, яка підкорює з першого шматочка. "Такого чизкейку ви ще точно не готували. Перевернутий чизкейк - це новий тренд у світі десертів. Готується без випікання та желатину", - каже фудблогерка Валерія Велігура.⠀ Перевернутий чизкейк
 Інгредієнти Для ягідної начинки: 200 г будь-яких ягід 15 г цукру 10 г кукурудзяного крохмалю ⠀
 Для основи: 300 г пісочного печива 115 г вершкового масла ⠀ ⠀ ⠀
 Для начинки: 350 г крем-сиру 50 г білого шоколаду 150 мл вершків 33% 30-40 г цукрової пудри 1 ч. л. ванільного екстракту ⠀
 Як приготувати Ягідну начинку: Цукор поєднуємо з крохмалем та додаємо до свіжих або розморожених ягід. Варимо на середньому вогні до загущення та даємо охолонути. ⠀
 Основу: Печиво подрібнюємо у блендері до стану крихти. Додаємо розтоплене вершкове масло і перемішуємо. Кладемо у розʼємну форму і формуємо бортики, а потім дно. Прибираємо у холодильник поки готуватимемо начинку. ⠀ ⠀
 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарбузовий чизкейк без випічки: простий рецепт осіннього десерту Начинку: Крем-сир, розтоплений білий шоколад, вершки, пудру та ванільний екстракт збиваємо міксером до загущення. ⠀
 Збираємо десерт: У форму на основу з печива кладемо сирну масу формуючи дно з бортиками. В центр додаємо ягідну начинку і "закриваємо" сирною масою. Розрівнюємо, накриваємо плівкою і прибираємо у холодильник на 3-4 год, а краще на ніч. Подаємо та насолоджуємося. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений Vаlеrііа Vеlіgurа (@yummy.lеrа) Навіть якщо паска вже втратила свою м'якість і апетитний вигляд, не поспішайте її викидати. Шеф-кухар Олександр Огороднік ділиться рецептом, який перетворить звичайну засохлу паску на вишуканий десерт із ресторанним шармом. Трішки вершків, кави та коньяку - перед вами новий смаковий шедевр.
we.ua - Перевернутий чизкейк із сюрпризом: як приготувати вдома новий тренд у світі десертів
New Voice on nv.ua
Паска з грибами та забуті традиції. Євген Клопотенко здивував авторським меню під час званої вечері
Зáпал. Великдень — новий епізод документального Yоutubе-проєкту від студії Сrаft Stоry, що продовжує відкривати та переосмислювати культурну пам’ять українців. Серія присвячена весняним і великоднім традиціям центру України.
we.ua - Паска з грибами та забуті традиції. Євген Клопотенко здивував авторським меню під час званої вечері
Gazeta.ua on gazeta.ua
Що приготувати з черствої паски: спробуйте ароматний пудинг з карамелізованими яблуками
Залишки паски можуть легко перетворитись на ароматні тости або навіть запіканки, яким зрадіє вся родина. Трохи фантазії - і звичайна паска отримає друге життя. "Якщо після Великодня та поминальних днів у вас залишилися паски, готуйте цей неймовірним десерт, який англійці зазвичай готують з черствого хліба, каже суперфіналістка Мастершеф Ольга Рябенко, яка поділилася рецептом ароматної запіканки. Пудинг з паски Інгридієнти: Паска (залишки) - 400 г; Яблука кислі- 2 шт; Мед або цукор( краще коричневий) - 1 ст. л; Масло - 50 г; Цукрова пудра; Сметана. Для заливки: Яйця - 4 шт; Молоко або вершки - 400 мл; Цукор - 1 ст. л Ванільний цукор - 1 ч. л; Як приготувати Паски порізати на шматки. Але верхівки з глазур'ю не використовувати. Очистити яблука та нарізати довільної форми. Викласти на сковорідку, додати масло та мед (цукор). Смажити до карамельного кольору. Для заливки змішати всі інгредієнти до однорідної маси. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як з паски приготувати вишуканий десерт: ця ідея врятує засохлу великодню випічку Форму змастити масло Кожен шматок занурити в заливку і половину викласти щільно в форму. Залити заливкою та викласти яблука. Знову викласти паску та залити залишками заливки, щоб вона повністю покрила хліб. Випікати при температурі 170&dеg; протягом 35 хв. Посипати цукровою пудрою. Смакує зі сметаною та медом. Ось так із залишків паски виходить чудовий десерт - смачно, просто й економно. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений ОЛЬГА РЯБЕНКО| РЕЦЕПТИ СВІТУ (@оlgа_rіаbеnkо_) Одною з найголовніших страв Великодня є паска. Уже на другий день у багатьох залишається кілька пасок. З часом вони втрачають свою свіжість і стають твердими. Великодню випічку ні в якому разі не можна викидати. Gаzеtа.uа розповість, що смачного приготувати з паски.
we.ua - Що приготувати з черствої паски: спробуйте ароматний пудинг з карамелізованими яблуками
Sprava Hromad on we.ua
Public organization «Sprava Hromad»
The Mission of «Sprava Hromad»is the support of our army. The key to victory at the front is the support of the army in the rear! Now again, as in 2014, the army needs our unity in matters of aid!Starting with basic things like clothing, and ending with high-precision equipment, such as optical-radio-electronic surveillance complexes, our community buys and supplies the troops with everything they need, which forms a new, more advanced army! In this process, we, Public Affairs, take over all the routine processes from "understanding what the military needs to beat the enemy" and ending with handing him the keys to the dream equipment! However, we can overcome this path only under one condition: only together with you!
we.ua - Public organization «Sprava Hromad»
Новини.Live on novyny.live
Паска в електродуховці буде ідеальною — яким режим обрати
Gazeta.ua on gazeta.ua
Проводи-2025: що робити, якщо немає можливості відвідати кладовище у поминальні дні
Проводи - особливий час після Великодня, коли родини вшановують пам'ять своїх померлих родичів. Вони ідуть на кладовище, несуть квіти, запалюють свічки та моляться за душі близьких. Але що робити, якщо немає змоги прийти на могили в поминальні дні. Церква дає відповіді: важливо не місце, а щирість молитви й пам'яті. Є кілька способів вшанувати рідних навіть на відстані. "Молитва не має меж - Бог чує нас будь-де", - пояснює отець Олександр Дячук. Що робити, якщо немає можливості відвідати кладовище Не у всіх є можливість прийти на кладовище. Тому в такому випадку: Підіть до церкви і подайте записку на поминання. Помоліться вдома. Існують спеціальні молитви за упокій. Це також гідний спосіб вшанувати пам'ять близьких. Запаліть свічку та згадайте добрим словом померлих. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поминальні дні-2025: коли йти на кладовище і що брати з собою Бажано дати милостиню у вигляді паски, крашанок, цукерок чи фруктів. Це вважається добрим ділом, проявом любові до ближнього. Але їжа має бути свіжою і чисто запакованою, особливо якщо передається людям на вулиці чи в притулках. Якщо паска чи крашанки були освячені, їх можна давати як милостиню, але з повагою. Наприклад, людям, які не мають змоги самі прийти до церкви. Такий жест не тільки зігріває серце, а й вважається духовно цінним. Похід на цвинтар дає змогу пом'янути покійних. Вважається, що на цвинтар правильно йти тільки у світлий час, щоб не турбувати душі померлих і не накликати на себе біди. Ранок вважається найсприятливішим часом для цвинтаря. Церква каже, що саме в ранні години Господь відпускає душі на зустріч із рідними.
we.ua - Проводи-2025: що робити, якщо немає можливості відвідати кладовище у поминальні дні
AgroPortal on agroportal.ua
Лідером великодніх продажів стала рожева паска
Львів’янка Ірина Гутиро вже 10 років працює кондитером. Цьогоріч вона пропонувала споживачам свої авторські паски, випечені на італійському борошні з високим вмістом білка. Лідером продажу стала рожева паска.
we.ua - Лідером великодніх продажів стала рожева паска
Новини.Live on novyny.live
Якщо паска підсохла, готуйте сніданок від переможниці МастерШеф
we.ua - Якщо паска підсохла, готуйте сніданок від переможниці МастерШеф
Українські Національні Новини on unn.ua
У 2025 українці купили 456 тис пасок на 65 млн грн - дані дослідження
У 2025 українці купили 456 тис пасок на 65 млн грн - дані дослідженняЗа даними Роstеr, найвища середня ціна паски була на Донеччині – 185 грн, у Києві – 169 грн. Пік продажів припав на 18 квітня, найпопулярнішою була класична паска.
we.ua - У 2025 українці купили 456 тис пасок на 65 млн грн - дані дослідження
New Voice on biz.nv.ua
Дубайська, паска-снікерс та паска-суші. Скільки коштували найпопулярніші паски 2025 року — дослідження Роstеr
Цього року для святкування Великодня найчастіше українці обирали класичний варіант паски. В середньому паска в київських закладах коштувала 169 грн.
we.ua - Дубайська, паска-снікерс та паска-суші. Скільки коштували найпопулярніші паски 2025 року — дослідження Роstеr
Gazeta.ua on gazeta.ua
Як з паски приготувати вишуканий десерт: ця ідея врятує засохлу великодню випічку
Навіть якщо паска вже втратила свою м'якість і апетитний вигляд, не поспішайте її викидати. Шеф-кухар Олександр Огороднік ділиться рецептом, який перетворить звичайну засохлу паску на вишуканий десерт із ресторанним шармом. Трішки вершків, кави та коньяку - перед вами новий смаковий шедевр. Тірамісу з паски Інгредієнти Засохла паска - 1 шт. Цукор - 100 г. Жовток - 100 г. Кава (зварена) - 200 мл. Коньяк або Ром - 30 мл. Вершки 30-33% - 350 мл. Сир маскарпоне - 350 г. Какао - 2 ст. л ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто й не догадається: як з паски приготувати шарлотку Як приготувати Змішайте цукор з жовтками в глибокій мисці та збивайте вінчиком на водяній бані поки маса не стане світлішою і однорідною (63 градусів). Остудіть. Збийте міксером в густу піну вершки. Змішайте охолоджені яйця зі збитими вершками та сиром маскарпоне до однорідної маси. Змішайте в мисці зварену каву з коньяком. Поріжте пасочку та обмакуйте її в каву, крихти можете засипати також в каву і потім трішки відтиснути їх від лишньої рідини руками. Викласти обмочену пасочку в форму та перемастити кремом, присипати какао і насолоджуватись усією сім'єю. Переглянути цей допис в Іnstаgrаm Допис, поширений Олександр Огороднік | Корисні поради | Гумор | Красиві рецепти (@о_gоrоdnіk) Одною з найголовніших страв Великодня є паска. Уже на другий день у багатьох залишається кілька пасок. З часом вони втрачають свою свіжість і стають твердими. Великодню випічку ні в якому разі не можна викидати. Gаzеtа.uа розповість, що смачного приготувати з паски.
we.ua - Як з паски приготувати вишуканий десерт: ця ідея врятує засохлу великодню випічку
Telegraf on news.telegraf.com.ua
Ціна інгредієнтів не стояла на місці. Наскільки здорожчала кілограмова паска з 2024
Наразі домашня паска, у порівнянні з 2024 роком, виросла в ціні на майже 30%
we.ua - Ціна інгредієнтів не стояла на місці. Наскільки здорожчала кілограмова паска з 2024
Gazeta.ua on gazeta.ua
"300 крашанок і паски із зозульками" - як українці святкували Великдень на початку ХХ ст. - фото
Великдень є одним з найбільших свят у християн. Зараз українці, як і сто років тому, на святкування одягають найкраще вишите вбрання, освячують великодні кошики й обов'язково збираються усією родиною для спільної молитви і трапези, розпочинаючи її із освяченого яйця. Проте святування дня Воскресіння Господнього у давнину мало відміності від сьогодення. Gаzеtа.uа зробила огляд як святкували українці Великдень 100 років тому. Чим більша паска, тим краща Випікання паски було однією з найважливіших справ у приготуванні до Великодня. У деяких районах на заході України святковий хліб старалися спекти якнайбільшим, бо великий буханець свідчив про заможність сім'ї. Етнограф Юрій Жаткович писав, що наприкінці ХІХ століття паски пекли лише з пшеничного борошна. І тісто іноді важило 2025 кг. Крім великої спільної паски, часто для кожного члена родини випікали свою паску, і по тому, як вона вдавалася, "ворожили" про долю цієї людини на найближчий рік. Паски в нас декорували хрестами з тіста - символ терпіння, пташками-зозульками, із складеними крильцями - символ довголіття В Україні не було прийнято оздоблювати паски білим цукровим люкром, на відміну від "кулічєй", зазвичай покритих білою поливкою. Паски в нас декорували хрестами з тіста - символ терпіння, пташками-зозульками, із складеними крильцями - символ довголіття, косами і колосками - символ урожаю, та іншими взорами. Багато в чому символізм декорування пасок перегукується з декоруванням писанок. Щонайменше 50 крашанок Писанки та крашанки здавна є традиційними атрибутами Великодня. Крашанки зафарбовували одним або кількома кольорами. Їх обов'язково варили та споживали. Натомість писанки оздоблювали візерунками і залишали сирими. Їх на свято дарували родичам. Крашанки жінки фарбували здебільшого у лушпинні з цибулі. Також використовували польову нехворощу, проліски, гречану полову. Щоб зробити крашанки блакитними, брали проліски, зеленими ранні весняні трави, у першу чергу ряст. Найпоширеніший кольором був червоний, бо, згідно з тодішніми віруваннями, "Господь показав святим червону крашанку, бо всяке радіє червоному". А ще перевагу надавали червоному кольору, бо він символізує кров Ісуса Христа. Було суворо заборонено святити крашанки, пофарбовані в темні кольори, бо "нечистий тоді радіє". Писанки робили не лише з яєць курей, а й перелітних птиць. Саме такі птахи восени відлітають у вирій, що є аналогом християнського раю. У кожному регіоні були свій набір характерних візерунків. Було суворо заборонено святити крашанки, пофарбовані в темні кольори, бо "нечистий тоді радіє" На Полтавщині до Великодня кожна господиня готувала від 50 до 300 крашанок. У Чистий четвер яйця мили, у Страсну п'ятницю "галунили" - клали у розчин квасців, а у Велику суботу фарбували. У деяких селах писанки закопували на полі, щоб був добрий врожай. Шкарлупу також товкли й підсипали в їжу свійській птиці, щоб краще неслася. Кожен продукт мав своє призначення Українці строго дотримувались Великоднього посту, тому з нетерпінням чекали розговляння. Зазвичай, освячення кошика відбувалося в ніч на Великдень. До церкви несли цілий набір продуктів і речей: паску, сало, ковбаси, рибу, масло, сир, пшоно, гречку, пшеницю, мак, перець, хрін, сіль, квасці, ладан, свічку. Все це ніс до церкви батько або старший син у родині. Освячену паску давали хворим людям або тваринам, пшоно додавали у корм курчатам Кожен з предметів мав своє завдання. Освячену паску давали хворим людям або тваринам, пшоно додавали у корм курчатам. Маком обсипали корову, "щоб не зурочили", а пшеницю і гречку вкидали у воду і давали умитися людям, що мали хвороби очей. Свячений перець їли "від сліпоти". Хрін закопували у тих місцях, де ріс осот, "щоб не було бур'яну". Освячену сіль їли при хворобах шлунка, квасцями лікували більмо на очах у худоби. Курінням ладану лікували переляк, а шнурок, котрий освячували, носили для попередження сліпоти. Після освячення родина поверталася додому. У деяких регіонах вважали, що чим швидше господар добереться після церкви додому, тим краще вестиметься господарство цілий рік. Глава сімейства відчиняв двері, промовляв "Христос Воскрес", запалював свічку та курив ладаном. Потім починався святковий обід. За столом обов'язково мала зібратися вся сім'я. На Галичині молоді господині, які хотіли поповнення у сім'ї, ставили на святковий стіл пусте блюдце - наче закликаючи нову душу в рід. Після трапези українці йшли до церкви дзвонити у дзвони, а молодь - водити гаївки. На Великдень прийнято веселитися, бо хто буде сумувати в цей день, сумуватиме і весь рік. Якщо хтось помирає на Великдень, то вважалося, що його душа піде просто до неба, бо того дня "небо відкрите". Президент України Володимир Зеленський привітав християн східного обряду з Великоднем. Глава держави звернувся до українців із Великого Софійського собору. "Сьогодні всі ми віримо в нову перемогу України. І всі ми впевнені, що нас не знищить жодна орда й жодна нечисть. Ми долаємо темні часи. І в цей світлий день я і більшість із нас - не у світлих одежах, але ми боремося за світлу ідею. Ми на світлому боці. І на нашому боці правда, люди, Господь і вище небесне сяйво", - сказав Зеленський.
we.ua - 300 крашанок і паски із зозульками - як українці святкували Великдень на початку ХХ ст. - фото
КоментаріUA on stars.comments.ua
Як сьогодні виглядає хлопчик з відомого відео "Скоро вже буде Паска"
Минуло три роки, коли Матвій Брус заспівав легендарний хіт "Скоро вже буде Паска".
we.ua - Як сьогодні виглядає хлопчик з відомого відео Скоро вже буде Паска
Gazeta.ua on gazeta.ua
Щирі вітання з Великоднем: вірші та картинки
У неділю, 20 кавітня, християни східного обряду відзначають Великдень - свято Воскресіння Христового. Традиційно цього дня рідним, друзям та знайомим шлють теплі побажання добра та миру. Добірку вітань із Великоднем у листівках, віршах та прозі підготувала Gаzеtа.uа. Вітання із Великоднем у листівках ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує великодній кошик в Україні та Польщі Вітання із Великоднем у віршах Нехай Божа ласка Зійде з небес, Смачна буде паска, Христос Воскрес! *** Хай лине увись передзвін великодній, І кличе молитва душу в політ! Хай зійдуть на землю щедроти Господні І крила розгорне оновлений світ! *** Хай мир у серці Вашому панує. Хай ангел Божий щастя Вам дарує. Ісус Христос здоров'я шле з небес. Христос Воскрес! Воістину Воскрес! *** Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Ясніє сонечко. Радіє світ увесь. Нехай у серці віра і добро панує. Хай щиру радість писанки дарують! Світлого свята! *** Нехай свято Великоднє Благословіння шле Господнє! Хай якір щастя й миру Тримає міцно Україну. Воїнам вклоняймось низько! Перемога дуже близько! Вітання із Великоднем у прозі Вітаємо Вас зі світлим святом Христового Воскресіння, нехай передзвін великодніх дзвонів принесе Вам лише благі вісті, нехай Ваше серце наповниться радістю, хай віра допомагає Вам долати труднощі. *** Христос Воскрес! Бажаю весняного тепла у серці, процвітання, миру та благоденства. *** Вітаю вас із Великим днем Христового Воскресіння! Зичу вам міцного здоров'я, щастя і доброї долі. Хай ваші серця наповнюються радістю, а Великодні дзвони, духмяна паска, писанки принесуть у ваші оселі мир, злагоду, світлу радість! *** Вітаю зі світлим святом Пасхи! Нехай зійде на твій дім благодать, мир і спокій. Нехай панують у вашій родині любов і доброта, турбота один про одного. Здоров'я і щастя Вам та вашим близьким. Нехай життя буде наповнене веселощами та радістю. *** Христос Воскрес! Сердечно вітаю зі святом Святої Пасхи. Від усієї душі бажаю, щоб радість Воскресіння Христового наповнювала серце, а світло Божественної любові зігрівало рідних і близьких. Служба безпеки України закликала громадян дотримуватися заходів безпеки під час святкування Великодня. Зокрема, СБУ закликає українців обмежити відвідування масових заходів через загрозу обстрілів російськими окупантами. В службі розповіли, що ворог постійно залучає власну агентуру для вчинення провокацій у різних сферах громадського життя, зокрема у міжконфесійних відносинах.
we.ua - Щирі вітання з Великоднем: вірші та картинки
Gazeta.ua on gazeta.ua
Великдень-2025: головні традиції святкування найважливішого свята року
20 квітня відзначаємо Великдень. У цей день християни святкують Воскресіння Ісуса Христа, яке вважається найважливішим християнським святом, яке виказує радість з приводу перемоги Божого Сина над Смертю та вічним Забуттям. У Воскресінні бачать підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування. Історія свята Ісус Христос воскрес о ранній порі в неділю, на початку нового єврейського тижня, оскільки у древніх євреїв неділя була першим днем тижня і починалася одразу ж після заходу сонця в суботу. За Євангеліями, після того, як Ісус прийшов до Єрусалима, був зраджений і страчений на хресті, а потім похований у печері відданими учнями - Він воскрес. Недільного дня, прийшовши до Його гробу, жінки-мироносиці виявили, що місце поховання порожнє. Натомість побачили ангела, який сповістив їм, що Ісус воскрес. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом - ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Марія, мати Якова та Соломонія прийшли до гробу з пахощами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожній гріб. Тоді схвильованим жінкам з'явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє. Невдовзі одній із них явився Христос і сказав про Своє воскресіння. Радісна звістка надзвичайно швидко поширилася Єрусалимом, а потім і всією Іудеєю. Саме тому в ніч проти неділі в усіх церквах правиться святкова всенощна, кульмінацією якої є урочиста хода вірян навколо храму з запаленими свічками, великодній подзвін і сповіщення священиком двохтисячолітньої звістки: "Христос воскрес!", на що паства радісно відповідає: "Воїстину воскрес!". Традиції святкування Великодня У Світле Христове Воскресіння в церквах освячують паски, сирні паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки) та інші частування, приготовані до святкового столу. Люди кладуть в плетений кошик продукти, накривають їх красивим рушником і йдуть в храми святити. На Великдень люди вітають один одного фразою: "Христос воскрес!", На що треба відповідати: "Воістину воскрес!". У сім'ях існує традиція вимірювати силу шляхом розбивання пасхальних яєць. Той член сім'ї, який розіб'є всі яйця і залишиться з цілим, вважається найсильнішим. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасха, Паска чи Великдень: як правильно називати одне з найголовніших свят У цей день прийнято відвідувати родичів, проводити час в колі сім'ї, влаштовувати гуляння, розваги. Багато хто вірить, що на Великдень відкриваються небеса. Тому роблять в цей день магічні обряди. Молоді дівчата проводять привороти на улюблених чоловіків і ворожать на судженого. Народні цілителі вважають, що період великодніх свят найкращий момент для зцілення від хвороб. Великодній стіл Великодню передує Великий сорокаденний піст, під час якого утримуються від алкоголю і їжі тваринного походження. В Світле Христове Воскресіння починається розговіння. Віруючим дозволяється вживати скоромну їжу, червоне вино. Господині напередодні готують святкові частування. Традиційними стравами є холодець, домашні ковбаси, сало, запечене молоде порося, гусак, фарширований яблуками, пироги з м'ясною і сирною начинками. На святковій трапезі центральне місце займають паски, сирні паски, фарбовані яйця. Що не можна робити на Великдень На Великдень християнам забороняється займатися важкою фізичною працею. Господині намагаються напередодні завершити всі приготування на кухні, щоб в день свята бути вільними від домашніх турбот. У цей день не рекомендується сумувати, ходити похмурим, грубити, лаятися з близькими людьми, скупитися. В Світле Воскресіння Христове не можна відмовляти в милостині або допомоги нужденним. Прикмети Якщо в свято нагодувати вуличних птахів хлібними крихтами, то весь рік буде супроводжувати удача і багатство. Якщо вдасться побачити великодній світанок, то слід очікувати удачу в справах. У господині, яка спече вдалий великодній хліб, в будинку буде достаток і благополуччя. Після служби в храмі необхідно на удачу загасити свічку. 19 квітня в Єрусалимі, у храмі Гробу Господнього, зійшов благодатний вогонь - символ світла Воскресіння Ісуса Христа. Це відбувається у Кувуклії - каплиці, зведеній над гробом Спасителя, яку ще називають печерою. У Велику суботу, напередодні Великодня, до Кувуклії заходять Єрусалимський патріарх і архімандрит Вірменської апостольської церкви, щоб читати молитви. Вони одягнені лише в підрясники, щоби засвідчити відсутність будь-яких сторонніх джерел вогню. Благодатний вогонь уперше зійшов до апостола Петра, який, почувши про Воскресіння Христа, вирушив до печери та побачив там надприродне сяйво, що наповнило простір. Цей вогонь вважається нерукотворним світлом Христового Воскресіння і є однією з головних святинь християнського світу.
we.ua - Великдень-2025: головні традиції святкування найважливішого свята року
Gazeta.ua on gazeta.ua
Що зробити у великодню ніч: п'ять справ, які змінять ваше життя
Великодня ніч - одна з найсвятіших у році. Вона сповнена світла, надії й особливої Божої благодаті. За народним і духовним повір'ям, саме цієї ночі відкриваються ворота до раю, а небо уважно слухає кожного. Це унікальний момент, коли можна щиро просити у Господа все, чого бажаєш - зцілення, щастя, кохання, миру чи прощення - і бути почутим. Gаzеtа.uа розповість, що важливо зробити у великодню ніч. Відвідайте нічне богослужіння У цю ніч храм наповнений особливою атмосферою. Тут відчувається єднання земного й небесного, а спільна молитва має потужну силу. Візьміть із собою свічку, великодній кошик зі стравами і прямуйте до церкви. Запаліть свічку й зверніться до Бога Коли відкриті ворота до раю, молитви лунають гучніше, а серце очищується. У тиші або шепотом скажіть все, про що давно мріяли. Ця ніч - шанс поговорити з Господом без посередників, як із другом. Подякуйте й попросіть Передусім - подякуйте за життя, за близьких, за уроки. А потім просіть. Просіть щиро й від душі, не забуваючи про духовні потреби: внутрішній спокій, натхнення, силу прощати й любити. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У храмі Гробу Господнього в Єрусалимі відбулося сходження благодатного вогню Освятіть великодній кошик Паска, писанки, м'ясо, сир, сіль - кожен продукт у кошику має символічне значення. Вірять, що після освячення ці страви наповнюються світлою енергією, яка охороняє дім. Зустріньте світанок з чистим серцем Після ночі молитви - світанок нового життя. Усміхайтеся, вітайте рідних словами "Христос воскрес!" і відчуйте, як усе навколо оновлюється. Сходження Благодатного вогню напередодні Великодня віряни називають справжнім дивом. Він символізує вихід Світла Христового із Гробу Господнього, як знак того, що смерть переможена, і Христос воскрес. Саме тому сходження відбувається в суботу напередодні Великодня, коли, згідно з біблійними переказами, Ісус ще перебував у гробі. Для вірян Благодатний вогонь є символом благодаті, відродження та перемоги світла над темрявою. Його поширення по всьому світу об'єднує християн та нагадує про важливість Воскресіння Христового.​
we.ua - Що зробити у великодню ніч: п'ять справ, які змінять ваше життя
ФАКТИ on fakty.ua
Заварна паска на сметані: незабутній великодній смак
Кулінарка Любов Біріна поділилась рецептом ласощів
we.ua - Заварна паска на сметані: незабутній великодній смак
Суспільне on suspilne.media
Походження паски: історія, традиції та прикмети в різних регіонах України, зокрема й на Запоріжжі
Паска — це не лише смачна випічка, а й головний символ Великодня. У кожному регіоні України існує чимало ритуалів прикмет та традицій випікання. Як раніше готували обрядовий хліб, розповіла Ірина Кривко
we.ua - Походження паски: історія, традиції та прикмети в різних регіонах України, зокрема й на Запоріжжі
Last comments

What is wrong with this post?

Captcha code

By clicking the "Register" button, you agree with the Public Offer and our Vision of the Rules